ایمانی گفت: با توجه به آنکه امسال کشاورزان بخشی از گندم تولیدی خود را به مراکز خرید تحویل ندادند، از این رو دولت برای تامین نیاز کشور در تدارک واردات ۳ میلیون تن گندم است.
علیقلی ایمانی نایب رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت سطح زیر کشت گندم اظهار کرد: براساس آخرین آمار تاکنون حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار اراضی مناطق سردسیر و دیم زارها به زیر کشت رفتند.
وی از استمرار روند توزیع بذر گندم خبر داد و گفت: کشاورزان مناطق دیم محکوم به کشت گندم هستند و به ناچار امسال همانند سال گذشته اقدام به کشت میکنند، اما کشاورزان مناطق آبی ممکن است به سمت و سوی کشت دیگر محصولات روند که برای آنها صرفه اقتصادی دارد.
ایمانی ادامه داد: با توجه به آنکه قیمت تضمینی ۲۵ محصول کشاورزی هیچ گونه سنخیتی با هزینههای تولید ندارد و برای کشاورزان کشت هیچ یک از این محصولات مزیت ندارد، از این رو خود کشاورزان باید تصمیمات لازم در خصوص کشت محصول را اقدام کنند.
این مقام مسئول در واکنش به قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جدید, بیان کرد: با توجه به نارضایتی کشاورزان، بنdاد ملی گندمکاران شکایتی به سازمان بازرسی کل کشور تنظیم کرده است که امیدواریم دستگاههای مسئول هر چه سریعتر شورای اقتصاد را مکلف به اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم کند.
به گفته وی، با توجه به آنکه امسال کشاورزان بخشی از گندم تولیدی خود را به مراکز خرید تحویل ندادند، از این رو دولت برای تامین نیاز کشور در تدارک واردات ۳ میلیون تن گندم است و چنانچه قرار باشد برای آینده نتوانیم نرخ منصفانه و واقعی را اعلام کنیم، این مسائل استمرار خواهد یافت.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران با اشاره به اینکه آینده تولید گندم در معرض خطر است، بیان کرد: اگر قیمت خرید تضمینی برای سال آینده اصلاح نشود، میزان خرید سال آینده به ۸ میلیون تن نخواهد رسید، از این رو خواهان این موضوع هستیم که با مسائل کارشناسی، علمی و قانونی مطالبه تولیدکنندگان محصولات استراتژیکی همچون گندم را پاسخ دهیم چرا که در زمان تحریم تامین گندم از طریق واردات به سهولت میسر نیست.
بیشتر بخوانید: زور تولیدکنندگان به واردات چیهای گندم نرسید/ به بن بست کشاندن خودکفایی با سیاست نادرست
وی با اشاره به اینکه چهارمین سال خودکفایی گندم را پشت سر میگذرانیم، گفت: اگر مسئولان امر در تعیین قیمت خرید تضمینی گندم نگاه منصفانه تری داشتند، بدون تردید هم اکنون با مشکل تامین گندم برای نیاز داخل روبه رو نبودیم چرا که از ابتدای فصل بارها اعلام کرده ایم که با توجه به تورم و هزینههای تولید، قیمت خرید تضمینی کمتر از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد.
این مقام مسئول ادامه داد: با توجه به آنکه کشاورزان برای استفاده از مکانیزاسیون و تکنولوژی روز دنیا نیاز به سرمایه گذاری دارند و از طرفی مکانیزاسیون و ناوگان برداشت به منظور توجیه اقتصادی تولید باید بازسازی شود، از این رو کشاورزان را تنها به عنوان تامین کنندگان نیاز کشور نباید نگاه کنیم، بلکه آنها برای تامین هزینه خانوار خود نیازمند درآمد حداقلی هستند.
وی با انتقاد از این مسئله که بخش اعظم سن تراکتورهای بخش کشاورزی به بالای ۲۰ سال میرسد، بیان کرد: این در حالی است که متوسط عمر تراکتور در دنیا ۷ سال است که دولت تمهیداتی برای این موضوع باید بیندیشد چرا که بازسازی و نوسازی ناوگان مکانیزاسیون در کاهش مصرف سوخت تاثیر بسزایی دارد.
ایمانی با اشاره به دیگر چالشهای پیش روی کشاورزان افزود: علی رغم آنکه بارها اعلام کرده ایم که قیمتهای فعلی خرید تضمینی جوابگوی هزینه کشاورزان نیست و تولیدکنندگان از این حیث متضرر هستند، از این رو این امکان برای آنها وجود ندارد که محصولاتشان را در برابر حوادث طبیعی بیمه کنند و به سبب فقدان بیمه محصولات کشاورزی تنها در صورت وقوع سیل و طوفان به دولت فشار میآورند که خسارت آنها را پرداخت کند.
به گفته نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران، خودکفایی گندم همانند پازل تابع عوامل متعددی نظیر مکانیزاسیون، نهاده، آموزش، نقدینگی و قیمت گذاری مناسب محصول است که اگر هر یک از این بخشها حذف شود، پازل ناقص میشود. اما در شرایط فعلی قیمت خرید تضمینی محصول به عنوان مهمترین عامل در افزایش بهره وری، استمرار خودکفایی و پایداری تولید و کاهش ضایعات تاثیر بسزایی دارد.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت تراکتور و سایر نهادههای مورد نیاز اعم از خدمات، حمل و نقل، سم و کود, قیمت محصولات کشاورزی نباید کمتر از قیمت تضمینی اعلام شود.
ایمانی با بیاناینکه قیمت خرید تضمینی گندم برای سال آینده باید مطابق با پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی باشد، گفت: سخنگوی دولت اذعان میکنند که به سبب پرداخت یارانه کشاورزی به این نرخ رسیدیم، اما علی رغم اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات، کشاورزان با هر قیمتی سم را خریداری میکنند، ضمن آنکه تنها ۲.۲ درصد کود و بخش محدود سوخت یارانهای است و کشاورزان بخش اعظم نیاز خود را با نرخ آزاد خریداری میکنند که به همین خاطر کشاورزان خواستار حذف یارانه سم و کود و اعلام منطقی قیمت تضمینی هستند.
وی با اشاره به اینکه آینده خودکفایی گندم در معرض خطر است، بیان کرد: اگر تجدید نظری در نرخ خرید تضمینی گندم صورت نگیرد، خودکفایی گندم با وجود تلاشهای متعدد کشاورزان و وزارت جهاد کشاورزی با شکست مواجه خواهد شد و مجدد باب واردات برای تامین نیاز داخل باز میشود.
نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران در پایان تصریح کرد: با توجه به آنکه رونق تولید تنها بر اثر حمایت اتفاق میافتد، از این رو نمیتوان انتظار داشت که در صورت نبود حمایت، کشاورز کار خلاقانه انجام دهد و شعار سال تحقق یابد.
انتهای پیام/
درد ما از بی مدیریتی و بی تدبیری نامدیران مان است
فقط میتونم بگم افتضاح
نرخ پایین، پرداخت دیرهنگام و چندتیکه عواملی بودند که باعث شده از خودکفایی تولید فاصله بگیرم.
به احتمال زیاد منفعت در واردات و تولید در زمین های استیجاری کشورهای دیگر برای برخی بیشتر است.
گذشته از اینکه بخشی از تولید گندم را کشاورزان برای کاشت و خوردن نگه داشتند بخشی را دلالان خریدند و به خارج کشور فروختند یعنی ۹۵ در صد از بخشی که فکر میکنید برای خودشان نگه داشتنه اند