طرح مسکن مهر به عنوان بزرگترین طرح ملی از سوی دولت نهم و دهم در دهه هشتاد مطرح شد، در آن دوره علی نیکزاد وزیر وقت راه و شهرسازی با ورود به این پروژه سعی کرد آرزوی خانهدار شدن را برای اقشار ضعیف جامعه برآورده کند، اما بعد از گذشت بیش از ۱۵ سال این آرزو هنوز برای بسیاری از خانوادهها برآورده نشده است.
مسکن مهر قرار بود به ارزانترین شکل ممکن به متقاضیان واگذار شود به طوری که در ابتدای سال ۸۳ و ۸۵ به مبلغ ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان و پرداخت ۱۰ میلیون تومان تسهیلات ارزان قیمت این واحدها به متقاضیان تحویل داده میشد.
بسیاری از واحدهای مسکن مهر در همان سالهای ابتدایی از طریق تزریق بودجه های کافی در شهرهایی از جمله پردیس و پرند واگذار شد، اما به مرور با کاهش بودجه روند ساخت واحدهای مسکن مهر کندتر شد به طوری که بعد از گذشت بیش از ۱۵ سال هنوز بخش عمدهای از واحدها به متقاضیان واگذار نشده است. این طرح در قالب ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد در کشور طراحی شده بود که از این تعداد با گذشت بیش از ۱۵ سال حدود یک میلیون و ۸۳۰ هزار واحد تکمیل و به متقاضیان تحویل داده شده است.
بیش از نیمی از واحدهای مسکن مهر در دولت هشتم و نهم به متقاضیان تحویل داده شد، اما با ورود دولت دهم و یازدهم و سکان داری عباس آخوندی سرعت ساخت این واحدها کند شد، چرا که وزیر سابق راه و شهرسازی مخالف شدید این طرح بود و در طول سکانداری این وزارتخانه خود یک واحد مسکن مهر را هم به بهرهبرداری نرساند.
آخوندی طرح مسکن مهر را به عنوان مزخرفترین طرح مسکنی کشور می دانست و در طول مدتی که وزیر راه و شهرسازی بود حتی تمایلی به ورود و یا صحبت درباره مسکن مهر نداشت.
بیشتر بخوانید: ساخت سه هزار واحد مسکن مهر در استان تا پایان سال ۹۸
در طی سالهای گذشته همزمان با افزایش نرخ دلار و رشد قیمت مصالح ساختمانی این طرح هم دچار چالشهای جدی از جمله افزایش قیمت شد به طوری که واحدهایی که قرار بود به مبلغ ۳۰ میلیون تومان، آن هم از طریق پرداخت تسهیلات به متقاضیان واگذار شود در یک تا ۲ سال گذشته قیمت آنها به بیش از ۱۵۰ میلیون تومان رسید و همین موضوع باعث گلهمندی بسیاری از متقاضیان واحدهای مسکن مهر شد. حتی برخی از متقاضیان عطای آن را به لقای دریافت این واحدها بخشیدند و از ادامه ساخت آن انصراف دادند.
گرانی طرح مسکن مهر پای دلالان را هم به این پروژه باز کرد به طوری که بسیاری از آنها به بهانههای مختلف قصد داشتند واحدها را ارزان قیمت از چنگ متقاضیان خارج کرده و با قیمتهای گزاف و گران به سایر متقاضیان بفروشند، اما خوشبختانه با حضور به موقع نیروی انتظامی و دادستانی پای دلالان از این طرح بریده شد.
هماکنون اصلیترین مشکل طرح بزرگ مسکن مهر تأمین نشدن خدمات زیر بنایی و رو بنایی است به طوری که بسیاری از واحدهای مسکن مهر که در حاشیه شهرها ساخته می شوند از نبود خدماتی از جمله آب و برق و سایر امکانات خدماتی مانند مدرسه، فضای سبز و مجتمعهای تجاری و رفاهی رنج میبرند؛ هنوز بسیاری از این واحدها به دلیل همکاری نکردن وزارتخانه هایی از جمله وزارت نیرو، وزارت آموزش و پرورش و وزارت نفت به صورت نیمه کاره رها شدهاند.
در ادامه مجید کیانپور عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه ساخت مسکن یک موضوع فرابخشی است، گفت: ساخت و اتمام مسکن مهر تنها مربوط به وزارت راه و شهرسازی نیست بلکه باید تمامی دستگاهها از جمله وزارت نیرو، وزارت نفت، وزارت آموزش و پرورش و سایر دستگاهها در تکمیل آن همکاری داشته باشند.
او تصریح کرد: در شورای عالی مسکن باید اعلام شود که تمامی وزارتخانههایی که میتوانند خدمات زیر بنایی و روبنایی واحدها را تامین کنند باید به پای کار بیایند.
کیان پور با اشاره به اینکه هم اکنون اصلیترین مشکل در طرح مسکن مهر تامین نکردن خدمات زیر بنایی و روبنایی است،گفت: تا زمانی که دستگاههای دیگر برای اتمام ساخت این واحدها به پای کار نیایند به اتمام این پروژه ها نباید امیدوار بود.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی توضیح داد: هر چقدر پروژه مسکن مهر طولانیتر شود، این موضوع منجر به افزایش هزینه های جاری برای مردم و دولت ها خواهد شد. چرا که با گذشت زمان هزینه تمام شده ساخت واحدها بنابر افزایش نرخ مصالح ساختمانی بیشتر میشود بنابراین باید هر چه سریعتر ساکنان و جامعه هدف مسکن مهر بتوانند از فرصت سکونت در این واحدها استفاده کنند.
او با اشاره به اینکه باید جلسات مداومی برای تکمیل خدمات زیر بنایی و آماده سازی واحدهای مسکن مهر برگزار شود، افزود: این واحدها نیازمند امکاناتی از جمله مسجد، مدرسه، فضای سبز و مجتمعهای تجاری هستند بنابراین باید دستگاهها هر چه سریعتر پای کار بیایند. در صورتی که به این پروژهها نگاه ملی و اجرایی شود میتوانیم در کوتاهترین زمان ممکن به نتیجه برسیم.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مسکن مهر متعلق به نظام است، گفت: با نگاه کردن به این موضوع و همکاری دستگاهها برای تامین خدمات زیر بنایی و روبنایی میتوانیم شاهد اجرای هر چه بهتر این پروژهها شویم.
او درباره وجود تعاونیها و مشکلاتی که آنها برای این طرح ایجاد کردهاند، گفت: تعاونیها در قالب نهادهای مردم نهاد و تشکلهای مردمی قرار بود بخشی از ساخت واحدها را انجام دهند، اما به دلیل آنکه این تعاونیها تخصص و آگاهی کافی برای ساخت این واحدها نداشتند در نتیجه تعدادی از پروژهها دچار مشکل شد.
کیان پور اظهار کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میتوانست با پالایش و ورود افراد متخصص در قالب گروهها، در تکمیل این پروژه نقش قابل توجهی ایفا کند.
نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ساخت واحدهای مسکن مهر باید به افراد متخصص واگذار شود تا هر چه سریعتر این پروژهها به مرحله اجرایی برسد.
او با اشاره به اینکه واگذاری ساخت واحدهای مسکن مهر به بخش خصوصی گرهگشای معضل مسکن مهر خواهد بود، گفت: دولت در کنار بخش خصوصی میتواند این پروژه را در کوتاهترین زمان ممکن به مرحله اجرا برساند؛ در نتیجه باید دست بخش خصوصی برای اجرای هر چه بهتر ساخت واحدهای مسکن مهر در شهرهای مختلف باز گذاشته شود.
رفتیم سند برای منزل مسکن مهر بگیرم میگه از امروز قانون عوض شده باید 13 میلیون بریزی حساب تا بهت سند بدن.. اخه من از کجا بیارم؟؟ مگه یه برگ سند چیه که یک شبه قانون شده 13 میلیون!
قوه قضائیه این خاسته همه کسانی است که خانه دار شدن شان تبدیل به یک آرزو دست نیافتنی شده لطفا عدالت رو اجرا کنید
آقای وزیر اگه دلال وجود داره مشکلش مردم هستن؟