به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ،تجریشی صبح امروز در نشست منطقهای هماهنگی و نظارت بر پروژههای مقابله با گرد و غبار ویژه استانهای جنوبی و شرق کشور گفت: در برخی مناطق در سطح کشور بالغ بر ۳۶ سانت در طول سال نشست زمین وجود دارد.
او افزود: در این راستا اتفاقی که میافتد این است که وقتی آبهای زیرزمینی را برداشت میکنیم این فشار زمین یا وزن پوسته باعث میشود مانند ابر شود و دیگر نتواند آب را جذب کند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: در واقع حالت اسفنجی به خود میگیرد و باعث میشود نشستی داشته باشد که در آینده امکان تغذیه آب زیرزمینی دیگر وجود نخواهد داشت.
تجریشی ادامه داد: قناتها در گذشته کار تعادل بخشی را انجام میدادند و در سالهایی که آب نیز نبود به میزان تعادل بخشی آب به کشاورزان داده میشد، اما همین که موتور پمپها آمدند و کشاورزان توانستند آب را از زیر زمین بکشند تعادل بخشی را فراموش کردیم و آبهای زیرزمینی تخلیه شدند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور از وجود ۲۰۰ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی از میلیونهای سال پیش در کشور خبر داد و تصریح کرد:، اما در حال حاضر تقریبا ۱۳۰ میلیارد مترمکعب از آبهای شیرین استفاده شده است.
تجریشی با بیان اینکه در برخی مناطق فشار بر آبهای زبرزمینی خیلی شدیدتر بوده است گفت: در مناطق کویری، چون میزان بارشها کم بوده و تغذیهای پشت سر آن اتفاق نیفتاده شاهد نشست بیشتری از سطح زمین هستیم.
او بیان کرد: حتی طبق گفته سازمان زمینشناسی خارج شدن ریل قطار نیز به دلیل نشست نامتقارن زمین است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه نشست زمین خسارتهای زیادی را وارد میکند افزود: هر چه برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی افزایش یابد و نشست بیشتری در زمین رخ میدهد و پوشش گیاهی بیشتری را از دست خواهیم داد که این مهمترین عامل گرد و خاک است.
تجریشی با بیان اینکه باید مردم مدیریت کنند گفت: نظام و حاکمیت نیز باید بستههایی را پیشنهاد دهند به کشارزان که بتوانند بهرهوری آب را افزایش دهند.
او تاکید کرد: باید این سیکل را جایی نگه داریم و آب را در شرایطی تثبیت کنیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به اینکه محیط زیست یک سازمان نظارتی است و یک دستگاه اجرایی او با بیان اینکه کشاورزی نقش زیادی در توسعه اشتغال پایدار در کشور دارد گفت: ایران، هند، پاکستان و چین ۵۰ درصد آب زیرزمینی دنیا را مصرف میکنند که در خراسان ۱۰۰ درصد منابع تجدید پذیر را استفاده میکنند.
تجریشی با بیان اینکه اقدامات خوبی در راستای پایداری اکوسیستم در کشور انجام نمیشود یادآور شد: باید کاری کنیم که پدیده گرد و غبار از تهدید به فرصت تبدیل شود.
او اظهار کرد: در این راستا منابع مالی به اندازه کافی وجود دارد و هنر ما است که این کار را به درستی انجام دهیم و نباید تا جایی پیش برویم که هر ساله برای گرد و خاک منابع مالی زیادی هزینه شود.
اکبری مدیر کل حفاظت از محیط زیست در نشست با اصحاب رسانه گفت: ۳۵ کانون بحرانی گرد و غبار و ۲ میلیون هکتار کانون فرسایش در خراسان جنوبی وجود دارد که هشداری برای استان است.
او با اشاره به اینکه یک سوم استان درگیر با پدیده ی فرسایش است افزود: وضعیت بارندگی و اقلیمی در استان شرایط سختی را برای طبیعت بوجود اورده است.
اکبری ادامه داد: چرای بیش از حد حیوانات از دیگر عواملی است آسیب زیادی به طبیعت وارد می شود.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان با بیان اینکه گونه های گیاهی موثر در جلوگیری از فرسایش نیازمند سفره های اب زیر زمینی و مخازن ابی هستند اظهار کرد: بیش از ۳ میلیارد کسری مخزن در استان داریم.
میرجعفریان معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی نیز در این نشست گفت: پدیده ی گرد و غبار یکی از پدیده های طبیعی است که چندین سال است استان ها شرق کشور با این پدیده درگیر هستند.
او با اشاره به اینکه پیشگیری از جمله اولویت ها در بحث فرسایش است گفت: ۱۳۰ پروژه ابخیزداری در استان برنامه ریزی و شروع شده است.
میرجعفریان ادامه داد: استان هایی مثل استان خراسان جنوبی که در آن دامداری و کشاورزی زیاد است باید به محیط زیست و طبیعیت دقت کنیم تا بتونیم پایداری اشتغال و بحث محیط زیست را در کنار یکدیگر مورد توجه قرار بدیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی گفت: احیای منابع طبیعی در کنار بحث دامداری پیش بینی و شروع به تنظیم پروژه شده است.
انتهای پیام / ط ا