به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، صادق زاده معاون وزیر نیرو و رئیس شرکت ساتبا در چهارمین روز، نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت برق گفت: طبق ماده ۵۰ قانون ششم توسعه، دولت مکلف است سهم نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک با اولویت سرمایهگذاری بخش غیردولتی (داخلی و خارجی) با حداکثر استفاده از ظرفیت داخلی را تا پایان اجرای قانون برنامه به حداقل پنجدرصد (۵%) ظرفیت برق کشور برساند.
معاون وزیر نیرو و رئیس شرکت ساتبا از رشد سالیانه ۳۰ درصد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در سالهای گذشته خبر داد و گفت: در حال حاضر ۱۱۵ نیروگاه تجدیدپذیر با ظرفیت ۸۴۱ مگاوات در کشور به بهره برداری رسیده است.
او ادامه داد: در ماده ۵۰ قانون برنامه ششم توسعه اشاره شده که بایستی ۵ درصد ظرفیت تولید برق کشور تا پایان برنامه ششم از نیروگاههای تجدیدپذیر تامین شود که این ظرفیت در حدود ۴۵۰۰ مگاوات خواهد بود.
تاکید برنامه ششم توسعه بر اصلاح قیمت حامل های انرژی
صادق زاده تصریح کرد: اما در ماده ۳۹ برنامه ششم که مقدم بر ماده ۵۰ است بر اصلاح قیمت حاملهای انرژی تاکید شده است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه متاسفانه اجرای ماده ۳۹ با اقبال چندانی از سوی دولت و مجلس مواجه نشده است، اظهار کرد: وقتی امکان اجرای ماده ۳۹ برای تامین منابع وجود نداشته باشد چگونه میتوان ماده ۵۰ را به طور کامل اجرا کرد؟
او بر لزوم اجرای متعادل قانون تاکید و اضافه کرد: به نظر میرسد با شرایطی که در زمینه اجرای ماده ۳۹ داشتیم، اجرای همین مقدار از ماده ۵۰ هم به معجزه شبیه است.
صادق زاده گفت: اگر چه توسعه تجدیدپذیرها برای ما مهم است، اما فعالان این عرصه از اهمیت بیشتری برخوردار است و باید بازگشت سرمایه آنان تضمین شود.
معاون وزیر نیرو در ادامه درباره آخرین وضعیت نیروگاههای تولید برق از پسماند توضیح داد: لایحهای از سوی وزارت نیرو پیشنهاد شد و به تصویب هیات وزیران رسید. این لایحه در حال بررسی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی است و تاکنون پنج ماده از شش ماده آن به تصویب رسیده است.
او گفت: در این لایحه تولید برق از پسماند در کلانشهرها و شهرهای ساحلی که با مشکل پسماند مواجهند، پیشنهاد شده است. همچنین منابع مالی لازم برای پرداخت صورت حسابهای برق این نیروگاهها پیشبینی شده و به نظر میرسد پس از ابلاغ این قانون، حرکت جدی در زمینهی تولید برق از پسماند آغاز شود. طبق لایحه پیشنهاد شده و مادهای که در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تصویب شد، این مورد به صورت جداگانه در قبوض برق مردم درج میشود.
صادقزاده افزود: قانونی وجود دارد مبنی بر اینکه سازمان برنامه و بودجه مکلف شده که هر سال میزان بودجه مورد نیاز نیروگاههای پسماندسوز را پیشبینی و تامین کند.
او با بیان این که نرخ این نیروگاهها ۹۰۰ تومان بر کیلووات است، افزود: زمانی که قانون ابلاغ شد، نرخ مصوبه شورای اقتصاد ارجاع شد و امکان دارد تا ۱۵۰۰ تومان افزایش پیدا کند.
بهره برداری از ۶ نیروگاه زبالهسوز با ظرفیت ۱۱ مگاوات
مدیرعامل سازمان ساتبا با بیان اینکه حدود ۶ نیروگاه زبالهسوز با ظرفیت ۱۱ مگاوات در حال بهرهبرداری است، اظهار کرد: مجموعا ۸۰۰ مگاوات استعداد کشور برای تولید برق از پسماند است و طبق لایحهای که در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، ۴۰۰ مگاوات از ۸۰۰ مگاوات پوشش داده میشود.
صادقزاده با تاکید بر اینکه تولید برق از پسماند بهترین راهحل مقابله با پسماند نیست، توضیح داد: فعلا این تنها راهحل در کلانشهرها و شهرهای ساحلی است. راهحل بهتر تفکیک و بازیافت زباله بوده که هنوز در شهرهای کوچک این فرصت وجود دارد.
صادق زاده در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر اغلب تجهیزات مورد نیاز نیروگاههای تجدیدپذیر درکشور تولید میشود، گفت: ابتدا و در طی سه سال نخست اغلب تجهیزات وارداتی بودند، اما تاکنون همه فناوریهای مورد نیاز در داخل کشور در حال احداث است و برای هر تجهیز سه یا چهار تولیدکننده وجود دارد.
او گفت: اگر سرمایه گذاران از تجهیزات داخلی استفاده کنند، دولت تا ۳۰ درصد افزایش نرخ خرید برق، از آنها حمایت میکند. صادقزاده همچنین با بیان اینکه ظرفیت تجدیدپذیرها در کشور ۸۴۱ مگاوات است، اظهار کرد: به غیر از ۱۵۰ مگاوات نخست که با سرمایهگذاری مستقیم خارجی افتتاح شد، سایر ظرفیتها با جمعآوری نقدینگی داخلی احداث شده است.
انتهای پیام/