بیش از ۹۰ درصد زعفران صادراتی کشور به صورت خام صادر می‌شود و هنوز هم طرح‌های مسئولان برای جهانی شدن طلای سرخ در وزارتخانه‌ها خاک می‌خورد.

خام فروشی ۹۰ درصد طلای سرخبه گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند  ،  ایران با تولید ۹۴ درصد زعفران دنیا رتبه نخست تولید را دارد، اما هنوز هم ۹۰ درصد طلای سرخ خام فروشی می‌شود و به نام دیگر کشور‌ها در بازار‌های جهانی به فروش می‌رسد.

هنوز تعداد انگشت شماری ستاره در آسمان کویر نمایان هستند که همه اهالی خانه زنبیل به دست خانه را به سمت مزارع سرخ ترک می‌کنند.

سوز سرمای پاییزی شعله‌های آتش را بر سر هر مزرعه روشن کرده و کشاورزان فانوس بدست قبل از تابیدن نخستین روزنه‌های سپیده صبحگاهی بر گل‌های ارغوانی کار برداشت را آغاز می‌کنند.

این روز‌ها فرش‌های ارغوانی زعفران در بیش از ۱۶ هزار هکتار مزرعه کویری پهن شده و مردم خراسان جنوبی چند روزی است که برداشت طلای سرخ را آغاز کرده اند.

خراسان جنوبی با تولید سالانه بیش از ۶۰ تن زعفران مقام دوم تولید این محصول را به خود اختصاص داده با این حال کیفیت بالای زعفران استان محصول کشاورزان این خطه را به یکی از مرغوب‌ترین زعفران‌های دنیا تبدیل کرده است، اما هنوز حاصل دسترنج زعفران کاران این خطه به نام کشور‌های دیگر تمام شده و با نام زعفران اسپانیایی در بازار‌های جهانی بفروش می‌رسد.

آن طور که آمار‌ها می‌گوید بیش از ۹۰ درصد زعفران صادراتی کشور به صورت خام صادر می‌شود و هنوز هم طرح‌های مسئولان برای جهانی شدن طلای سرخ در وزارتخانه‌ها خاک می‌خورد.
زعفران قاین شناسنامه ندارد

وی با بیان اینکه کیفیت بالای زعفران خراسان جنوبی در کشور زبانزد است، عنوان داشت: اما شاهد هستیم برخی زعفران استان های دیگر را بنام زعفران قاینات بفروش می رسانند که این امر بازار محصول را خراب کرده است.

نماینده مردم قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به مشکل زعفران کاران استان گفت: برای دغدغه کشاورزان بسته ویژه‌ای در وزارت جهاد کشاورزی از کاشت تا برداشت تهیه شده که باید عملیاتی شود.

فرهاد فلاحتی با بیان اینکه در حال حاضر مشکل زعفران قاین این است که شناسنامه ندارد، یادآور شد: باید برند زعفران در دنیا را به نام قاینات ثبت کنیم.

وی اظهار داشت: مرغوبیت زعفران قاین باید شاخصی برای زعفران‌های دیگر کشورها باشد و سود برند قاین باید به دست کشاورزان برسد.

نماینده مردم قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی به سند تدوین شده زعفران اشاره کرد و اظهار داشت: درخواست ما این است سند تدوین شده زعفران که سالها است تدوین شده و خاک می‌خورد اجرایی شود.

رئیس شورای ملی زعفران نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر بالغ بر ۸۵ درصد زعفران کشور صادر و تنها ۱۵ درصد در داخل کشور مصرف می شود.

محسن احتشام با بیان اینکه از ۸۵ درصد زعفران صادراتی کشور حدود ۹۰ درصد آن به صورت خام به سایر کشورها سایر و در آنجا فرآوری می شود، بیان کرد: از ۲۵۰ تن زعفران صادراتی کشور در سال گذشته تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد با برند کشور ایران در بازارهای جهانی به فروش رسیده و مابقی به صورت های خام صادر و در آنجا فرآوری و بنام کشورهای دیگر عرضه می شود.

بی خبری از طرح ملی طلای سرخ

وی، بازاریابی و عدم برندسازی را مهمترین موانع پیش روی صنعت طلای سرخ دانست و گفت: علی رغم اینکه ایران باکیفیت ترین زعفران دنیا را تولید می کند اما هنوز جایگاه خود را در بازارهای جهانی پیدا نکرده و کشورهای دیگر جایگاه آن را تصاحب کرده اند.

باید بین عرضه و تقاضا تناسب ایجاد کنیم و همه این ها در طرح ملی زعفران دیده شده بود اما اجرایی نشده و هیچ خبری از آن نیسترئیس شورای ملی زعفران با اشاره به طرح ملی زعفران نیز گفت: این طرح نزدیک به ۱۰ سال قبل نوشته شد اما به دلیل نبود بودجه اجرایی نشد، در حال حاضر هیچ خبری از آن نیست و تنها این طرح در وزارتخانه ها خاک می خورد.

احتشام با اشاره به کاهش قیمت زعفران در سال جاری، بیان داشت: اگر سال گذشته در این فصل هر کیلو زعفران نزدیک به ۱۵ میلیون تومان قیمت داشت اما امسال به هفت یا هشت میلیون رسیده به دلیل این است که به تناسب سطح کشت نتوانسته ایم بازار خود را توسعه دهیم.

وی با تأکید بر اینکه باید بین عرضه و تقاضا تناسب ایجاد کنیم، افزود: همه این ها در طرح ملی زعفران دیده شده بود اما اجرا نشد.

رئیس شورای ملی زعفران اضافه کرد: وضعیت امروز زعفران ایران نتیجه عدم اجرای برنامه هایی بود که در طرح ملی زعفران دیده شده اما به دلیل نبود اعتبارات درحال خاک خوردن است.

احتشام با بیان اینکه شورای ملی زعفران یک شورای سیاست گذاری و برنامه ریزی بوده و اختیارات و توانمندی مالی ندارد، عنوان داشت: همه ما معتقد هستیم که برای کمک به زعفران ایران باید نظرات و برنامه های بخش خصوصی را قبول و اجرایی کنیم اما می بینیم در عمل هیچ اتفاقی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی یادآور شد: تنها راه نجات زعفران ایران برندسازی، بازاریابی و توسعه صنعت زعفران است تا بتوانیم فرآورده های این محصول را در دنیا عرضه کنیم.

رئیس اتاق بازرگانی بیرجند در ارتباط با طرح مطالعاتی عمیق زعفران خراسان جنوبی نیز گفت: هنوز اعتباراتی برای اجرای این طرح نیز اختصاص نیافته است اما اتاق بازرگانی برنامه هایی در جهت بازاریابی و برندسازی محصولات استراتژیک استان در دست اجرا دارد.

وی همچنین به عرضه زعفران در بورس و نقش آن برای ثبات بازار اشاره کرد و گفت: بورس مکان خام فروشی است و نمی تواند الگویی برای توسعه صنعت زعفران باشد.

رئیس اتاق بازرگانی بیرجند که خود به عنوان بخش خصوصی در زمینه خرید قراردادی زعفران نیز ورود پیدا کرده است، در این رابطه گفت: کشاورزی قراردادی یک زنجیره مناسب برای تولید و فرآوری زعفران بوده که باید توسعه یابد.

احتشام با اشاره به خرید حمایتی زعفران توسط دولت نیز گفت: امسال خرید حمایتی زعفران به سازمان تعاون روستایی واگذار شده که به ثبات بازار کمک خواهد کرد مشروط به اینکه نقاط ضعف گذشته را نداشته باشد و به درستی مدیریت شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی  از افزایش شش درصدی تولید زعفران استان در سال جاری خبر داد و گفت: پیش بینی می شود امسال بالغ بر ۶۷ تن زعفران از مزارع استان برداشت شود.

غلامرضا قوسی با اشاره به رتبه دوم استان در تولید زعفران کشور، بیان کرد: با این وجود زعفران تولیدی استان یکی از مرغوب ترین زعفران ها در سطح دنیا بوده که مشتریان زیادی از کشورهای اسپانیا، آمریکا، آلمان و حاشیه خلیج فارس دارد.

وی اضافه کرد: زعفران تولید شده در خراسان جنوبی به دلیل برداشت گل قبل از طلوع آفتاب و به صورت غنچه کیفیت، عطر و قدرت رنگ‌دهی بالایی دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال حاضر بالغ بر ۳۸ هزار نفر در استان در زمینه کشت این محصول مشغول به فعالیت هستند، افزود: شهرستان قاین یشترین سطح کشت زعفران استان را به خود اختصاص داده است.

قوسی با اشاره به ورود دولت به خرید حمایتی زعفران، بیان کرد: در صورت کاهش قیمت زعفران تمام تشکل های تحت پوشش تعاون روستایی ورود پیدا خواهند کرد و کشاورزان بدون دغدغه می توانند محصول خود را بفروش برسانند.

به گفته وی برداشت طلای سرخ در استان از آبان ماه آغاز و تا اواخر آذرماه نیز ادامه داد.

استاندار خراسان جنوبی نیز چندی پیش، خام فروشی، عدم بسته‌بندی و موانع صادرات را از مشکلات موجود در زمینه زعفران دانست و گفت: در این راستا کمیته ای تحت عنوان کمیته محصولات استراتژیک در معاونت اقتصادی استانداری شکل گرفته  تا طرح های پژوهشی را برای معرفی محصولات و افزایش صادرات این محصولات انجام دهند.

محمدصادق معتمدیان اضافه کرد:  به دنبال ایجاد گمرک تخصصی برای محصولات استراتژیک استان هستیم تا صادرکنندگان بتوانند به صورت مستقیم محصولات کشاورزی خود را صادر کنند.

وی با بیان اینکه سعی کردیم شرایطی را فراهم کنیم که منافع محصولات استراتژیک به مردم و کشاورزان برسد، افزود: در این راستا به دنبال ایجاد صنایع فرآوری، بسته‌بندی و برندسازی در داخل استان هستیم.

در شرایطی که تحریم های ظالمانه دشمن اقتصاد نفت را در بن بست قرار داده است به طور حتم حمایت از تولیدات داخلی و مهمتر از همه اقتصاد سرخ می تواند نقش زیادی در کاهش مشکلات اقتصادی کشور و به خصوص مردم منطقه محروم خراسان جنوبی داشته باشد.

منبع : خبرگزاری مهر

انتهای پیام/ک

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.