آنتی اکسیدان‌ها به مبارزه با رادیکال‌های آزاد که به بافت‌های بدن آسیب می‌رسانند، کمک می‌کنند. گاهی اوقات، رادیکال‌های آزاد ممکن است به پروتئین‌های درون چشم آسیب وارد کنند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،برخی ویتامین‌ها برای حفظ سلامت چشم ضروری هستند. بسیاری از آن‌ها آنتی اکسیدان‌های قدرتمندی هستند که از چشم‌ها و بخش‌های دیگر بدن در برابر آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت می‌کنند.

ویتامین‌های برگزیده برای چشم

کمبود برخی ویتامین‌ها می‌تواند خطر برخی بیماری‌های چشم مانند آب مروارید، آب سیاه، و انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را افزایش دهد. پژوهش‌ها نشان داده اند که برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی ممکن است به محافظت یا کند کردن پیشرفت این بیماری‌ها کمک کنند.

در ادامه با چهار ویتامین که برای سلامت چشم ضروری هستند، بیشتر آشنا می‌شویم.

ویتامین A و بتا کاروتن

ویتامین A یک ماده مغذی ضروری برای دید خوب و شفاف محسوب می‌شود. ویتامین A جزئی از پروتئین رودوپسین است که امکان مشاهده در شرایط نور کم را برای چشم‌ها فراهم می‌کند. به گفته آکادمی چشم پزشکی آمریکا، کمبود ویتامین A می‌تواند به شب کوری منجر شود.

همچنین، ویتامین A از عملکرد قرنیه که لایه محافظ خارجی چشم است، پشتیبانی می‌کند. فردی که با کمبود این ویتامین مواجه است امکان دارد تولید رطوبت کمتر توسط چشم‌ها برای روانسازی را تجربه کند.

بتا کاروتن منبع اصلی ویتامین A در رژیم غذایی انسان محسوب می‌شود. این ماده مغذی نوعی رنگدانه گیاهی به نام کاروتنوئید است که در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ وجود دارد. بتا کاروتن یک پیش‌ساز برای ویتامین A است و در بدن انسان به این ویتامین تبدیل می‌شود.

ویتامین E

آلفا توکوفرول شکلی از ویتامین E است که به طور خاص از خواص آنتی اکسیدانی قدرتمندی برخوردار است.

آنتی اکسیدان‌ها به مبارزه با رادیکال‌های آزاد که به بافت‌های بدن آسیب می‌رسانند، کمک می‌کنند. گاهی اوقات، رادیکال‌های آزاد ممکن است به پروتئین‌های درون چشم آسیب وارد کنند. این آسیب می‌تواند به شکل گیری بخش‌هایی کدر روی عدسی چشم منجر شود که به نام آب مروارید شناخته می‌شود.

پژوهش‌ها توانایی ویتامین E در پیشگیری از آب مروارید را نشان داده اند و همچنین مشخص شده است که شفافیت عدسی چشم در افرادی که مکمل‌های ویتامین E مصرف می‌کنند، بیشتر است.

اما نتایج در این زمینه یکدست نیستند و برخی پژوهش‌های دیگر نشان داده اند که مکمل‌های ویتامین E اثری بر پیشرفت آب مروارید ندارند. بر همین اساس، به انجام پژوهش‌های بیشتر برای نتیجه گیری قطعی در این زمینه و کارایی مکمل‌های ویتامین E در پیشگیری و کند کردن پیشرفت آب مروارید نیاز است.

ویتامین C

ویتامین C یک آنتی اکسیدان قدرتمند دیگر است که به محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو کمک می‌کند.

آسیب اکسیداتیو عاملی کلیدی در دو نوع آب مروارید مرتبط با افزایش سن شامل آب مروارید‌های قشری و هسته‌ای است. آب مروراید قشری روی لبه‌های عدسی چشم شکل می‌گیرد، در شرایطی که آب مروارید هسته‌ای در بخش مرکزی عدسی رخ می‌دهد.

طی یک مطالعه بلند مدت، پژوهشگران عوامل مختلفی که ممکن است به پیشگیری از توسعه آب مروارید هسته‌ای کمک کنند را مورد بررسی قرار دادند. در ابتدای مطالعه، پژوهشگران میزان آب مروارید چشم شرکت کنندگان را اندازه گیری کردند. سپس، آن‌ها شرایط این افراد که ویتامین C و یا مواد مغذی دیگر را دریافت می‌کردند، پیگیری کردند.

در پایان مطالعه، بار دیگر میزان آب مروارید چشم شرکت کنندگان اندازه گیری شد. پژوهشگران دریافتند افرادی که ویتامین C بیشتری مصرف کرده بودند، کاهش ۳۳ درصدی در خطر پیشرفت آب مروارید را تجربه کرده اند. همچنین، آن‌ها به طور کلی دارای عدسی‌های چشم شفاف‌تری بودند.

ویتامین‌های B

مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۹ نشان داد که مصرف روزانه مکملی حاوی ترکیبی از ویتامین‌های B۶، B۹ و B۱۲ ممکن است خطر انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.

اما شرکت کنندگان در این مطالعه فقط زنان بودند. از این رو، به پژوهش‌های بیشتری برای بررسی این که استفاده از ویتامین‌های B در پیشگیری از انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن هم در زنان و هم در مردان موثر است، نیاز است.

مطالعه‌ای قدیمی‌تر با حضور ۲,۹۰۰ شرکت کننده که در بازه سنی ۴۹ تا ۹۷ سال قرار داشتند، نشان داد که مصرف بیشتر پروتئین، ویتامین A، و ویتامین‌های B ریبوفلاوین، تیامین و نیاسین با میزان کمتر آب مروارید هسته‌ای مرتبط بوده است.

مطالعه‌ای دیگر در سال ۲۰۱۸ در کره جنوبی پیوندی بین مصرف ویتامین B۳ یا نیاسین و بیماری آب سیاه را نشان داد. در افراد مبتلا به آب سیاه، انباشت مایع درون چشم موجب افزایش فشار بر عصب بینایی می‌شود. با گذشت زمان، این شرایط می‌تواند به عصب آسیب رسانده و به از دست رفتن بینایی منجر شود.
۳ ماده مغذی دیگر برای سلامت چشم

پژوهش‌ها نشان داده اند که مواد مغذی زیر نیز برای سلامت چشم‌ها مفید هستند:
لوتئین و زیزانتین

لوتئین و زیزانتین کاروتنوئید‌هایی هستند که به میزان زیاد در سبزیجات سبز برگ وجود دارند. همچنین، آن‌ها در عدسی و شبکیه چشم نیز وجود دارند.

به عنوان آنتی اکسیدان، لوتئین و زیزانتین ممکن است به کاهش آسیب اکسیداتیو در شبکیه چشم کمک کنند. برخی پژوهش‌ها نشان داده اند که مصرف ۶ میلی گرم لوتئین و زیزانتین ممکن است خطر ابتلا به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.
روی

روی یک ماده معدنی است که به حفظ سلامت شبکیه چشم، غشا‌های مخاطی و ساختار پروتئینی چشم کمک می‌کند.

روی به ویتامین A اجازه می‌دهد از کبد به شبکیه چشم سفر کرده تا ملانین تولید کند. ملانین رنگدانه‌ای است که از چشم در برابر نور فرابنفش محافظت می‌کند.

به گفته انجمن اپتومتریک آمریکا، مکمل روی ممکن است به افراد مبتلا به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن یا آن‌هایی که در معرض خطر ابتلا به این شرایط قرار دارند، کمک کند. مصرف ۴۰ تا ۸۰ میلی گرم روی در روز همراه با برخی آنتی اکسیدان‌های دیگر می‌تواند پیشرفت انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را تا ۲۵ درصد کاهش دهد. همچنین، این ماده مغذی می‌تواند به کاهش ۱۹ درصدی از دست رفتن تیزی بینایی کمک کند.

بهترین ویتامین‌ها برای سلامت چشم
اسید‌های چرب امگا-۳

مصرف اسید‌های چرب امگا-۳ ممکن است به محافظت از شبکیه چشم کمک کند. شبکیه چشم حاوی تراکم بالایی از اسید‌های چرب امگا-۳ است. این اسید‌های چرب به محافظت از شبکیه در برابر آسیب و انحطاط کمک می‌کنند.

به طور خاص، اسید‌های چرب امگا-۳ انباشت رسوبات چربی در رگ‌های خونی، از جمله آن‌هایی که به شبکیه چشم خونرسانی می‌کنند، را کاهش می‌دهد. برخی دانشمندان بر این باورند که رسوب چربی در این رگ‌های خونی می‌تواند به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن منجر شود.

افزون بر این، برخی مطالعات کوچک نشان داده اند که افزایش مصرف اسید‌های چرب امگا-۳ ممکن است خطر سندرم خشکی چشم را کاهش دهد. فرد مبتلا به سندرم خشکی چشم به میزان کافی اشک تولید نمی‌کند تا روانسازی چشم‌ها صورت بگیرد. با این وجود، مطالعات در این زمینه محدود هستند و به انجام مطالعات بیشتر برای پشتبیانی از این نتیجه نیاز است.

منابع غذایی این مواد مغذی

یک رژیم غذایی متعادل و سالم حاوی مواد غذایی متنوع زیر باید به میزان کافی ویتامین‌ها و مواد مغذی تقویت کننده سلامت چشم را در اختیار شما قرار دهد. پژوهش‌ها نشان داده اند که این مواد مغذی به همراه هم از چشم محافظت می‌کنند، از این رو، مصرف مواد غذایی سالم و متنوع بهترین رویکرد است.

افرادی که دارو مصرف می‌کنند یا به یک بیماری مبتلا هستند باید پیش از استفاده از مکمل‌ها با پزشک خود در این زمینه مشورت کنند. در برخی موارد، برخی مکمل‌ها ممکن است به سلامت انسان آسیب برساند. به عنوان مثال، دوز‌های زیاد روی می‌تواند بر چگونگی جذب مس توسط بدن تاثیرگذار باشد.

افزون بر این، به نظر می‌رسد دوز‌های زیاد بتا کاروتن می‌تواند خطر سرطان ریه در افراد سیگاری را افزایش دهد.

در ادامه فهرستی از منابع غذایی ویتامین‌های مذکور در این مطلب ارائه شده است.
ویتامین A و بتا کاروتن:

- سیب زمینی شیرین

- هویج

- فلفل قرمز

- کدو تنبل

- کدو مسما
ویتامین E:

- بادام

- دانه‌های آفتابگردان

- بادام زمینی

- روغن آفتابگردان

- روغن سویا

- روغن ذرت

- روغن جوانه گندم

- مارچوبه
ویتامین C:

- پرتقال و آب پرتقال

- بروکلی

- جوانه‌های بروکسل

- توت سیاه

- آب گریپ فروت
ویتامین B۱ یا تیامین:

- لوبیا‌ها

- عدس

- ماهی

- نخود سبز

- ماست
ویتامین B۲ یا ریبوفلاوین:

- گوشت گاو

- جو دوسر

- ماست

- شیر

- صدف

- قارچ

- بادام
ویتامین B۳ یا نیاسین:

- جگر گاو

- مرغ

- ماهی سالمون و تن

- برنج قهوه‌ای و سفید

- بادام زمینی
ویتامین B۶ یا پیریدوکسین:

- نخود

- سبزیجات سبز برگ

- گوشت ماکیان

- جگر گاو

- ماهی سالمون و تن
ویتامین B۹ یا اسید فولیک:

- سبزیجات سبز برگ

- بادام زمینی

- لوبیا‌ها

- غذا‌های دریایی

- دانه‌های آفتابگردان

- تخم مرغ
ویتامین B۱۲ یا کوبالامین:

- ماهی

- جگر

- گوشت قرمز

- گوشت ماکیان

- تخم مرغ

- شیر، غلات صبحانه غنی شده و مخمر مغذی

افراد می‌توانند تنها از طریق منایع حیوانی ویتامین B۱۲ را دریافت کنند. از این رو، آن‌هایی که محصولات حیوانی مصرف نمی‌کنند نیازمند مصرف مکمل ویتامین B۱۲ یا محصولاتی هستند که با این ماده مغذی غنی شده اند.
لوتئین و زیزانتین:

- سبزیجات سبز برگ

- زرده تخم مرغ

- ذرت

- مارچوبه

- بروکلی

- جوانه‌های بروکسل

- کاهو

- نخود فرنگی

- کیل

- اسفناج
روی:

- نخود

- غذا‌های دریایی مانند صدف چروک، خرچنگ و لابستر

- بوقلمون

- لوبیا‌ها

- مغزدانه‌ها

- دانه‌های کدو تنبل

- غلات کامل

- شیر

- غلات صبحانه غنی شده

گیاهخواران نیازمند افزایش دو برابری مصرف مواد غذایی سرشار از روی هستند، زیرا منابع گیاهی در مقایسه با رژیم‌های غذایی حاوی گوشت میزان کمتری از این ماده مغذی را ارائه می‌کنند.
اسید‌های چرب امگا-۳:

- ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین، تن، و شاه ماهی

- بذر کتان

- گردو

- دانه‌های چیا

منبع:عصر ایران

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.