به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، نشریه «فارین پالیسی» با انتشار مطلبی ضمن بررسی گرفتاری دولت کابل در میان رقابتهای دهلینو و اسلامآباد، به بیاعتباری هند در افغانستان بخاطر مسئله جامو و کشمیر اشاره کرد.
دولت هند از سال 2001 با آغاز تجاوز نیروهای ناتو به افغانستان، قریب به سه میلیارد دلار به این کشور کمک مالی کرده است.
کمکهای هند به افغانستان در زمینههای مختلفی انجام شده که خدمات مالی، آموزشی، محلی و نظامی از جمله آن است، اما کمکهای نظامی یا تسلیحاتی دهلینو با احتیاط و سنجش بیشتری انجام شده تا حساسیت پاکستان در این باره منجر به واکنش نشود.
در حالی که حضور سیاسی و کمکهای نظامی هند در افغانستان با ابراز نارضایتهای پاکستان همراه است، آمریکا اعلام کرده که از حضور هند در این کشور حمایت میکند.
اما اخیرا مسئله کشمیر و رفتار دولت هند با مسلمانان این منطقه در افغانستان نیز در میان مردم به موضوعی قابل بحث تبدیل شده که تا حدود زیادی باعث از بین رفتن مقبولیت افکار عمومی در مواجهه با سیاستهای دهلینو شده است.
نشریه «فارین پالیسی» با انتشار مطلبی در این باره مینویسد: سرنوشت منطقه جامو و کشمیر به نحوی با افغانستان گره خورده و دولت کابل هنوز هم گرفتار زد و خورد رقابتهای پاکستان و هند میباشد.
به گفته این نشریه، مسائل کشمیر میتواند به اعتبار هند در افغانستان صدمه بزند، با وجودی که گزارشها حاکی از آن است که دولت کابل از اقدامات دهلی نو حمایت کرده، اما هنوز مواضع کابل در این باره مقطعی بوده که این امر مورد رضایت هند قرار نگرفته است.
با وجودی که افکار عمومی در افغانستان به دلایل امنیتی علیه پاکستان است، اما مواجه دولت کابل با مسئله کشمیر که مستقیما اسلامآباد و دهلینو را در تقابل با یکدیگر قرار داده نشان میدهد افکار عمومی در افغانستان رفتار ضد اسلامی دولت هند را در برخورد با مسلمانان کشمیر قبول نمیکند که باعث شده تا دولت این کشور این مسئله را در رفتار سیاسی خود لحاظ کند.
شایان ذکر است، «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در حالی از مذاکرات قطر در هشتیمن دور گفتوگوها، عازم هند شده بود که تنشهای هند و پاکستان درباره کشمیر تشدید شده و دولت اسلامآباد بارها همکاری در روند صلح افغانستان را به وضعیت مرزهای شرقیاش با هند گره زده بود.
اما در حالی که گفتوگوهای طالبان و آمریکا در جریان بود لغو امتیازات ویژه منطقه کشمیر توسط «نارندرا مودی» نخست وزیر هند اوضاع را در این منطقه بحرانی کرد.
از سوی دیگر «اسد ماجد خان» سفیر پاکستان در واشنگتن گفته بود که در صورت ادامه تنشهای کشورش با هند، ممکن است اسلامآباد نیروهای مستقر در مرزهای افغانستان را به منطقه کشمیر اعزام کند.
روزنامه «نیویورک تایمز» نیز در این باره نوشت: این اقدام میتواند گفتوگوهای آمریکا با طالبان را پیچیده کند زیرا در حالی که تنشها بین هند و پاکستان بر سر بحران کشمیر تشدید شده چنین احتمالی ممکن است عامل جدیدی را به گفتوگوهای صلح بیفزاید.
سفیر پاکستان در واشنگتن به این روزنامه آمریکایی گفته بود: کشمیر و افغانستان دو مسئله مجزا هستند و نمیخواهد این موضوعات را به هم ارتباط دهد اما پاکستان امیدوار است که گفتوگوهای آمریکا و طالبان موفقیت آمیز باشد و اسلامآباد از این مذاکرات حمایت میکند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/