به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری فرانسه در گزارشی از وین تحت عنوان «خانهتکانی در دیدبان هستهای سازمان ملل همزمان با تشدید تنشها بر سر ایران»، به بررسی پیشینه و عملکرد رافائل گروسی، مدیرکل جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پرداخته است که از روز دوشنبه و در شرایطی که برنامه هستهای ایران در راس برنامههای آژانس قرار دارد، فعالیت خود را در سمت جدید آغاز خواهد کرد.
رافائل گروسی کیست؟
این دیپلمات کهنهکار که پیشتر نماینده آرژانتین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است، نخستین مقامی است که از منطقه آمریکای لاتین عهدهدار این سمت میشود.
گروسی پیشتر بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ در پستهای رده بالا در آژانس کار کرده و در زمان اوج مذاکرات بینالمللی بر سر فعالیتهای هستهای ایران، با مقامات ایرانی نیز در تماس بوده است.
فرانسوآ نیکولا، سفیر سابق فرانسه در ایران، درباره گروسی میگوید او کسی است که قادر خواهد بود از تجربیات قاطع خود در امور منع اشاعه هستهای بهرهبرداری کند. او کسی است که از ظرفیت و استعداد بسیار بالایی برخوردار است و از یک کشور مهم در حوزه هستهای میآید.
یک دیپلمات کنونی مستقر در وین نیز در این باره گفت انتظار میرود گروسی در این سمت با خود «انرژی و ابتکار و نوآوری» فراوان به ارمغان بیاورد و پیشبرد برابری جنسیتی را در امور این آژانس به همراه ارتقای نقش آژانس در کاربرد انرژی هستهای در فرایند مبارزه با تغییرات آب و هوایی در کانون توجه ویژه قرار دهد.
گروسی جانشین یوکیا آمانو خواهد شد که اواخر ماه ژوئیه (مرداد) در ۷۲ سالگی درگذشت و از سال ۲۰۰۹ در این سمت خدمت کرده بود.
به نوشته فرانسپرس، با وجود اینکه تصور میشود آمریکا در روند انتخاب گروسی به نفع وی لابی کرده است، دیپلماتها میگویند گروسی به اهمیت بیطرفی آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعتقاد راسخ دارد.
خبرگزاری فرانسه در ادامه این مطلب نوشت: گروسی فعالیت خود را در بحبوحه بحران فزاینده بر سر برنامه هستهای ایران آغاز میکند. آژانس مسئولیت نظارت بر اجرای توافق هستهای ۲۰۱۵ را با ایران بر عهده دارد که به نظر میرسد هماکنون در خطر فروپاشی قریب الوقوع است.
دیپلماتهای ایران و دیگر کشورهای باقیمانده در توافق هستهای روز جمعه به منظور مذاکره درباره راههای باقیمانده برای نجات برجام در وین گرد هم خواهند آمد.
ایران از ماه مه (اردیبهشت) در واکنش به بدعهدیهای غربیها در عمل به تعهدات خود ذیل برجام، یک رشته اقدامات را به منظور کاهش سطح تعهدات خود در فعالیت هستهای از جمله حجم ذخایر و سطح غنیسازی اتخاذ کرده است. ایران تاکید دارد با توجه به خروج آمریکا از برجام درسال ۲۰۱۸ و متعاقب آن بازگشت تحریمهای یکجانبه که اقتصاد این کشور را در معرض فشار شدید قرار داده است، حق چنین کاری را دارد. تهران اعلام کرده است احتمالا گام دیگری در این چارچوب در اوایل ژانویه و با اعلام افزایش بیشتر سطح غنیسازی برداشته خواهد شد.
انتهای پیام/