به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد مضرات قند بارها هشدار داده شده، اما آیا میدانید وقتی گازی به شیرینی یا شکلات مورد علاقه تان میزنید، دقیقاً چه اتفاقی در بدن تان میافتد؟ به خصوص اگر از آن دست کسانی هستید که زندگی بدون شیرینی جات برایشان غیر قابل تصور است، خوب است بدانید مصرف قند دقیقاً چه تأثیری بر بدن تان دارد. برای دانستن این تأثیرات با ادامهی مطلب همراه باشد.
میتواند سطح انسولین در بدن را بالا ببرد
یکی از آنیترین آثار قند بر بدن، تولید بیشتر انسولین است، مادهای که قند خون را تنظیم میکند. تحقیقات نشان داده قند موجود در نوشیدنیها به سرعت جذب بدن میشود، به همین دلیل گلوکز خون و سطح انسولین سریعاً بالا میرود. این مسأله به مرور میتواند باعث بروز مقاومت انسولینی (حالتی که در آن بدن برای کارا بودن به انسولین بیشتر و بیشتری نیاز پیدا میکند) شود و سلامت متابولیک فرد را به خطر اندازد. قندهای طبیعی مثل قند درون میوه ها، این تأثیر منفی را ندارند، چون با فیبر همراه هستند که به جذب آهستهی قند کمک میکند.
ممکن است شما را در معرض خطر دیابت نوع دو قرار دهد
اگر قند خون تان بالا است، ممکن است همین حالا هم در شرف ابتلا به دیابت نوع دو باشید. مقاومت انسولینی، لوزالمعده را مجبور به تولید بیشتر انسولین میکند. به مرور زمان لوزالمعده از این تولید اضافی خسته میشود و دیگر نمیتواند به اندازهی کافی انسولین ترشح کند. با وقوع این اتفاق، ممکن است دچار دیابت نوع دو شوید.
باعث بالا رفتن وزن میشود
بدن برای تأمین انرژی مورد نیاز خود به مقداری قند نیاز دارد، اما باقی قندی که مصرف کرده اید به شکل چربی در بدن شما ذخیره میشود. تحقیقات نشان داده میان مصرف قندهای افزودنی و افزایش وزن و چاقی ارتباط وجود دارد، مسألهای که به افزایش ریسک بروز دیابت نوع دو منجر میشود. به علاوه، مصرف زیاد قندهای افزودنی با افزایش اندازهی دور کمر و چاقی شکم مرتبط است. این مسأله خود ریسک فاکتوری برای بیماریهای قلبی محسوب میشود.
ممکن است فشار خون و ریسک بروز بیماریهای قلبی را افزایش دهد
میان مصرف زیاد قند و افزایش نوعی لیپید در خون به نام لیپوپروتئین با غلظت بسیار کم که آن را از ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی عروقی میدانند، ارتباط وجود دارد. قند ممکن است میزان کلسترولهای مفید که جلوی مشکلات قلبی را میگیرند را هم کاهش دهد. مقاومت انسولینی بر روی کلیه ها، ساختار و عملکرد شریانها و احتمالاً مراکز درون مغز که در کنترل فشار خون نقش دارند، تأثیراتی دارد که ممکن است باعث بالا رفتن فشار خون شوند.
ممکن است در سیگنالهای مغزی اختلال ایجاد کند
تحقیقات نشان داده قند به اندازهی کافئین و نیکوتین اعتیاد آور است. مصرف این ماده ممکن است منجر به هوسهای غذایی، افزایش سازگاری با مواد قندی و تجربهی حالت ترک اعتیاد در صورت قطع مصرف شود. با خوردن مواد قندی ممکن است مصرف این نوع مواد غذایی در بخشی از مغز به نام دستگاه کنارهای ثبت شود. در اصل، ما مغز خود را اینگونه آموزش میدهیم که مواد قندی را دوست داشته باشد و آنها را طلب کند، مسألهای که ممکن است منجر به افزایش مصرف مواد قندی شود. قند ممکن است مانند مواد مخدر، مراکز لذت در مغز را تحریک کند.
میتواند شما را همچنان گرسنه باقی بگذارد
از آنجایی که هنگام خوردن مواد قندی، هیچ مادهی واقعاً مغذیای وارد بدن نمیشود، ممکن است کماکان احساس گرسنگی کنید. به علاوه، کالریهای ناشی از قند در حالت مایع، مثل نوشیدنیهای شیرین، سیر کننده نیستند، به همین دلیل نمیتوانید روی این کالریها حساب کنید که باعث شوند در وعدههای غذایی بعدی تان غذای کمتری بخورید. در نتیجه ممکن است در نهایت به طور کلی کالری بیشتری دریافت کرده باشید.
ممکن است به مغز صدمه بزند
تحقیقات نشان داده مصرف نوشابه و دیگر قندهای افزودنی برای مغز مضر است. طبق تحقیقات، رژیمهای غذاییای که حاوی قند و چربی زیادی هستند، اختلالاتی در عملکرد حافظه از جمله حافظهی کوتاه مدت ایجاد میکنند.
ممکن است باعث ابتلا به بیماری کبد چرب شود
یکی دیگر از آثار قند بر بدن، صدمه دیدن کبد است، به ویژه اگر در مقادیر زیادی مصرف شود. فراکتوز (شیرین کنندهای طبیعی که به صورت فراوان در میوهها و عسل وجود دارد) در کبد سوخت و ساز میشود و افراط در مصرف مواد قندی میتواند منجر به تولید چربی در کبد شود که این مسأله هم سلامت متابولیک ما را به خطر میاندازد.
باعث پوسیدگی دندانها میشود
باکتریهای دهانی هم مانند ما شیفتهی مواد قندی هستند و وقتی از آنها تغذیه میکنند، اسیدی تولید میشود که درواقع محصول فرعی این فرآیند است. این اسید به مینای دندانها حمله میبرد و به باکتریها اجازهی نفوذ به لایهی عمیقتر ساختار دندان را میدهد که به آن دنتین گفته میشود. هر چه مواد قندی بیشتری مصرف کنید، دهان شما اسیدیتر میشود و دندان هایتان سریعتر دچار پوسیدگی میشوند. به علاوه مادهی قند به رشد قارچها کمک میکند، مسألهای که ممکن است باعث قرمز شدن گوشههای دهان یا زبان باشد. این مسأله ممکن است موجب احساس چسبندگی در دهان یا حساسیت به مواد غذایی تند هم شود.
ممکن است ریسک افسردگی را بالا ببرد
افراط در مصرف مواد قندی ممکن است افسردگی را تشدید کند. مصرف زیاد قند به شکل کربوهیدراتهای ساده، منجر به افزایش ناگهانی و افت میزان گلوکز در بدن میشود، مسألهای که میتواند خلق و خو را بدتر کند و باعث افزایش زودرنجی، خواب نامنظم و التهاب شود.
مصرف بیش از اندازهی قند ممکن است عمر ما را کوتاه کند
بیایید روراست باشیم؛ خوردن گهگاه مواد قندی هیچ ایرادی ندارد. در بحث سالم خوری بیشتر الگوهای غذا خوردن فرد در طول زمان مدنظر است نه در یک روز تعطیل یا حتی پرخوریهای گاه و بیگاه او. مصرف روزانهی قندهای افزودنی ممکن است تأثیر منفی بسیار چشمگیری بر سلامت ما داشته باشد. تحقیقات نشان داده نوشیدن روزانه یک نوشابهی ۵۰۰ گرمی باعث پیری سلولها میشود و وسعت این صدمه به قدری است که در حالت عادی ۴/۶ سال طول میکشد تا سلولهای بدن تا به این حد پیر شوند. طبق تحقیقات میان پیری سلولها و کوتاه شدن عمر هم ارتباط وجود دارد.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/