به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در این گزارش با ۸ گیاهی که تسکیندهنده درد و آرام بخش اعصاب هستند، آشنا میشوید.
در این هوای سرد پاییزی خیلیهایمان بعد از چای میرویم سراغ دمنوشهای گرم و فوقالعاده متنوعی که مناسب هوای سرد روزهای پیش رو هستند و برای دورهمی و شبنشینی شبهای بلند این دو فصل سرد بسیار کارآمدند. دمنوش گل و گیاهان آرامبخش و تسکیندهنده درد. چه بخواهیم چه نخواهیم طب سنتی کم و بیش وارد زندگیهای امروزی شده و افراد زیادی ترجیح میدهند برای یک درد کوچک داروهای مسکن نخورند. به همین دلیل به دنبال راههای طبیعی و سالمتری برای کاهش درد هستند و میروند سراغ مسکنهای گیاهی. تنوع این آرام بخشها آن قدر زیاد است که ما فقط هشت گیاه مسکن را که جزو پر مصرفترینها هستند، برای معرفی انتخاب کردهایم، یا به اصطلاح گلو گیاهان سر سبد مسکن البته آن دستهای که برای بهبود سلامت روان و کنترل استرس مفیدند.
گل گاوزبان سردسته گلهای مسکن است. طوری که اگر فی البداهه از ما بپرسند چه گلی آرامکننده سیستم اعصاب است، اغلبمان جواب میدهیم گل گاوزبان. این گل لاجوردی در فرانسه شکوفه آبی تندرستی نامیده میشود و علاوه بر آرامبخشی، نشاطآور بوده، برطرف کننده گلود درد، رقیقکننده خون، مقوی قلب و بازکننده رنگ چهره است.
ضد بلغم و سودا بوده و اخلاط سوداوی را از معده خارج میکند. مصرف گل گاوزبان برای نفخ مفید بوده همچنین این گیاه دارویی ضدسرفه، کاهشدهنده فشار خون، مدر، معرق، ضد سموم و تببر است. البته فقط گلش فواید طبی دارد.
نکته: این گیاه یک مشابه هم دارد که برخلاف گاوزبان واقعی، بدون اثرات قابل توجهی برروی اعصاب و روان بوده و بیشتر در درمان سرماخوردگی کاربرد دارد.
زعفران هم طبیعتی گرم و خشک دارد و بیشتر از هر چیزی به شادی بخشی و خندهآوری معروف است. بوی قوی و طعم تلخش باعث تحریک اعصاب شده، اثر مسکن و خاصیت آرامبخشی و خوابآوری دارد. اگر میخواهید همیشه شاد و خندان باشید، زعفران بخورید. تقویت قلب، تحریک قوای مغز، تقویتکنندگی حافظه، شستوشودهنده کلیه، تقویتکننده معده، درمان سرفه و خلطآوری از دیگر خواص آن است.
نکته: توجه به اینکه مواد معطر گیاه در حالت پودر شده، خیلی سریعتر از پودر نشده آن تبخیر میشود پس بهتر است تا موقع مصرف آن را پودر نکنید یا در صورت پودر کردن، در ظرف در بسته و جای خشک و خنک نگهداری کنید.
موارد منع مصرف زعفران: مصرف زیاد آن برای زنان باردار باعث سقط جنین میشود پس تسهیلکننده زایمان هم است. جالب است بدانید گل گاوزبان و زعفران به عنوان گلهای تسکیندهنده خشم و آرامبخش اعصاب شناخته میشود.
گل محمدی طبیعت گرم دارد و برای تسکین اعصاب موثر و سرشار از ویتامین C است؛ البته در روند خشک شدن گل، ۲۵ تا ۶۰ درصد ویتامین C موجود در آن از بین میرود؛ بنابراین توصیه میشود از گل محمدی تازه برای تهیه دمنوشاستفاده کنید. در کنار تمام خواص زیاد دمنوش گل محمدی، این دمنوش برای کاهش استرس و آرامش ذهن نیز بسیار مفید است؛ بنابراین نوشیدن آن قبل از خواب توصیه میشود و کمک میکند خواب آرامی داشته باشید.
گل میخک از جمله گلهایی است که برای درمان سردرد استفاده میشود. موقع سردرد میتوانید مقداری از گل میخک را له کرده و روی پیشانی بگذارید. بو کردنش هم به تنهایی آرامبخش است. اما آنچه باعث شهرت میخک شده اثرش بر روی دنداندرد است، چون یک بیحسکننده طبیعی است. نحوه استفاده آن هم بدین صورت است که یک یا دو قطره از روغن میخک را روی پنبه ریخته و روی دندان خراب بگذارید. در استفاده از میخک پودر شده در شرایط حاد توصیه میشود؛ به شکلی که میخک را کمی بجوید تا روغنش بیرون بیاید و حداکثر تا نیمساعت روی دندانی که درد میکند نگاه دارید تا درد فروکش کند.
موارد منع مصرف میخک: ریختن مستقیم روغن میخک در دهان میتواند لثه حساس را تحریک و درد بیشتری ایجاد کند. همچنین مراقب باشید روغن روی زبان یا سایر بخشهای دهانتان نریزد. خواص ضدقارچ، ضدباکتری و ضددرد میخک به اثبات رسیده است به طوری که برای افزایش عمر گلهای شاخه بریده از اسانس آن استفاده میشود.
در رابطه با گلهای تسکیندهنده درد باید گفت سنبلالطیب از جمله گلهایی است که مصرفش با گل گاوزبان باعث آرام کردن درد و ایجاد نشاط درونی میشود. سنبلالطیب اعصاب را آرام کرده و ضد تپش قلب و سرگیجه است؛ طوری که توصیه میشود در مجالس عزاداری به جای استفاده از چای، از دمکرده گل گاوزبان با سنبلالطیب استفاده شود.
دیگر خواص سنبلالطیب عبارتند از: ضد دلهره، برطرفکننده خستگی، درمان بیماریهایی که منشأ عصبی دارند، ضد اختلالات یائسگی، اشتهاآور، از بین بردن سکسکههای مداوم، ادرارآور، مقوی قلب، ضدتشنج و جلوگیری از سفید شدن مو.
طبیعت این گیاه دارویی معتدل و در بابونههای صحرایی به سمت گرم و خشک است. آرامبخش اعصاب، بهویژه اعصاب معده و روده است. از خواص دیگر آن میتوان به ضدتب، ضدانگل، ضدیبوست، گشادکننده عروق قلبی، پایینآورنده فشار خون، بهتر کردن خونرسانی به مغز و کلیه، رقیق کردن خون و کمککننده به کمخونی و اشتهاآور بودن اشاره کرد. همچنین بابونه در طب سنتی به عنوان تسکیندهنده گریه کودک معرفی میشود. در بزرگسالان هم به کاهش استرس کمک کرده و برای درمان بیخوابی مفید است.
ماده منتول موجود در نعنا یک ماده طبیعی برای ریلکس کردن عضلات است. وقتی استرس دارید دمنوش نعنا احساس خشم و گرفتگی شما را تبدیل به احساس آرامش میکند. به دلیل همین اثر آرامبخشی و فاقد کافئین بودن، دمنوش آن برای قبل از خواب بسیار مناسب است. اگر نمیتوانید خوردن چای را ترک کنید ترکیب نعنا با چای بسیار خوشمزه است. حتما آن را امتحان کنید. نعنا به هضم غذا کمک کرده و باعث تقویت سیستم گوارش میشود. مصرف این گیاه دارویی در پاییز باعث بهبود عملکرد ریه شده و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند، بهویژه در آب و هوای سردتر که باید از ریهها محافظت کنیم. موارد منع مصرف نعنا: مصرف بیش از حد آن برای مادران باردار موجب سقط جنین میشود.
نکته: دمنوش بابونه و دمنوش نعنا، برای آرام کردن عضلات مفیدند.
از دمنوش گل بومادران برای درمان دردهای گوارشی و دردهای قاعدگی خانمها استفاده میشود. گفته میشود استفاده از آن در دوران قاعدگی بهتر از مفنامیک اسید عمل کرده و به عنوان یک مسکن گیاهی مصرف میشود.
منبع: روزنامه جام جم
انتهای پیام/