ساخت موشک‌های ضد زره و ضد بالگرد نشان می‌دهد صنایع دفاعی ما بر ساخت سامانه‌ای که اکنون از کورنت روسی هم کارآمدتر است، اشراف دارد.

مجهز شدن قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز‌های لیزری/ موشک «دهلاویه» به جنگ بالگرد‌ها و پهپاد‌ها می‌رود +عکسبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، موشک هدایت شونده ضد زره را می‌توان یکی از مهم‌ترین مصادیق رشد و بلوغ صنایع دفاعی ایران در بخش زمینی برشمرد. تجارب جنگ تحمیلی باعث شد که از آن دوره تا به امروز سرمایه گذاری مناسبی روی بحث سیستم‌های ضد زره در مدل‌های مختلف انجام شود و امروز شاهد تولید طیف بسیار گسترده‌ای از محصولات در این بخش هستیم.

بر این اساس، موشک‌های سری طوفان به عنوان نمونه ایرانی از تاو آمریکایی و دهلاویه به عنوان نمونه ایرانی از کورنت روسی را می‌توان اصلی‌ترین سلاح‌های هدایت شونده ضد زره حال حاضر نیرو‌های مسلح کشورمان برشمرد. مدتی بود که خبر جدیدی در خصوص پیشرفت‌های صورت گرفته در این بخش منتشر نشده بود، اما در جریان بازدید اخیر سرلشکر باقری رییس ستاد کل نیرو‌های مسلح از نمایشگاه توانمندی‌ها و دستاورد‌های وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح، تصاویر منتشره حاکی از آن است که گونه‌ای جدید از موشک دهلاویه طراحی و ساخته شده که نسبت به مدل‌های گذشته یک ارتقاء مهم محسوب می‌شود.

باید توجه داشت که یکی از بحث‌های مهم در رزم زمینی و خصوصا نبرد‌های نا همطراز، افزایش توان نیرو‌های پیاده و افزایش قدرت آتش این نیرو‌ها خصوصا در برابر یگان‌های زرهی و بالگردی دشمن است. ریشه این تفکر را نیز می‌توان به درس‌های جنگ ۸ ساله و مقابله با حملات فشرده و سنگین زرهی و بالگردی عراق نیز ربط داد. معمولا در تیم‌های پیاده نظام از موشک‌های ضد زره برای مقابله با زره پوش‌های دشمن و از موشک‌های دوش پرتاب با هدایت گرمایی برای مقابله با هواگرد‌های دشمن استفاده می‌شود؛ لذا مدتی است که صنایع دفاعی کشور ما به دنبال افزایش توانایی دوش پرتاب‌ها و البته تعریف قابلیت ضد بالگرد ضد زره‌ها نیز رفته است.

میثاق با سیستم جدیدی وارد خدمت شد

سامانه موشک دوش پرتاب میثاق ۳ در بهمن ماه سال ۹۵ رونمایی شد. این موشک در ادامه نسل اول و دوم موشک‌های سری میثاق رونمایی و به فیوز‌های لیزری مجهز شده است. این فیوز از نوع لیزری است و اساس کار آن بر این شکل است که پس از پرتاب موشک به سمت هدف مورد نظر، یک منبع تابش لیزر در داخل موشک به صورت ۳۶۰ درجه، نور را به اطراف پخش می‌کند و به محض نزدیک شدن به هدف مورد نظر و بازتاب پیدا کردن نور لیزری که به هدف برخورد کرده، سر جنگی موشک فعال شده و منفجر می‌شود. این موشک با استفاده از این سامانه در کنار حسگر فروسرخ خود شانس اصابت را افزایش می‌دهد.

مجهز شدن قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز‌های لیزری/ موشک «دهلاویه» به جنگ بالگرد‌ها و پهپاد‌ها می‌رود +عکس

موشک میثاق ۳ - به فیوز‌های لیزری دقت کنید

قائم ام و طوفان ۳ هم به فیوز جدید مجهز شدند

در سال ۹۶ و در جریان نمایشگاه هوافضای ماکس در روسیه در غرفه ایران نیز یک موشک جدید رونمایی شد که قائم ام نام داشت. در توضیحات مربوط به موشک "قائم ام" در نمایشگاه ماکس درباره بحث هدایت، به نوع هدایت لیزری اشاره شده بود که پیش از این در موشک‌های دهلاویه و طوفان ۵ شاهد آن بودیم.

در این روش کاربر مورد نظر پرتویی از لیزر را به سمت هدف تابانده و تا لحظه برخورد باید تابش لیزر را بر روی هدف حفظ کند. از نکات مثبت این سامانه هدایتی این است که در لحظات اولیه لزومی بر تاباندن یک لیزر نیرومند به هدف که ممکن است باعث فعال شدن سامانه‌های دفاع متقابل زره پوش شود، نیست و موشک مورد نظر نیز صرفا بر روی موج لیزری که از پشت و از سمت لانچر با آن در ارتباط است حرکت کرده و به نسبت بسیاری از اقدامات متقابل، ایمن است.

مجهز شدن قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز‌های لیزری/ موشک «دهلاویه» به جنگ بالگرد‌ها و پهپاد‌ها می‌رود +عکس

موشک قائم ام در روسیه - به فیوز‌های لیزری در جلوی موشک دقت کنید

مجهز شدن قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز‌های لیزری/ موشک «دهلاویه» به جنگ بالگرد‌ها و پهپاد‌ها می‌رود +عکس

موشک طوفان ۳ مجهز به حسگر‌های لیزری در جلوی موشک

با استفاده از این روش این موشک در برابر بسیاری از اقدامات متقابل بالگرد دشمن در امان است و می‌تواند شانس بسیار بالایی در هدف قراردادن آن داشته باشد. البته پهپاد‌ها نیز در این زمینه بسیار بی دفاع‌تر هستند و تقریبا فاقد سامانه‌های مقابله با تهدیدات موشکی به شمار می‌آیند. مکانیزم فعال کردن این موشک نیز بر اساس دو حالت برخورد مستقیم و فیوز مجاورتی لیزری عمل می‌کند. در بخش جلویی این موشک تصویر مربوط به فیوز‌های مجاورتی لیزری مشخص است. در حالت استفاده از فیوز مجاورتی لیزری با نزدیک شدن به هدف سر جنگی منفجر می‌شود.

البته این فیوز‌ها در موشک معروف ایرانی طوفان ۳ نیز دیده می‌شوند. این موشک از قابلیت حمله از بالا بهره برده و با رسیدن به نزدیک هدف مورد نظر و با استفاده از همین حسگر‌ها فعال شده و خرج گود انفجاری را به سمت پایین و هدف مورد نظر پرتاب می‌کند.

قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز لیزری مجهز شد

اما به موشک دهلاویه می‌رسیم. نمونه مدرن و معتبر ایرانی از موشک معروف روسی کورنت که چند سالی است وارد سازمان رزم نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران شده است. این موشک در حال حاضر به نوعی پیشرفته‌ترین موشک ضد زره عملیاتی در ایران نیز حساب می‌شود. بر اساس اطلاعات اعلام شده از این موشک، دهلاویه برد موثری بین ۱۰۰ الی ۵۵۰۰ متر دارد. در بحث هدایت نیز این موشک از سیستم هدایتی لیزری نیمه خودکار، فرمان به خط و موج سواری لیزری دید بهره می‌برد. در این روش کاربر مورد نظر پرتویی از لیزر را به سمت هدف تابانده و تا لحظه برخورد باید تابش لیزر را بر روی هدف حفظ کند.

از نکات مثبت این سامانه هدایتی این است که در لحظات اولیه لزومی بر تاباندن یک لیزر نیرومند به هدف که ممکن است باعث فعال شدن سامانه‌های دفاع متقابل زره پوش شود، نیست و موشک مورد نظر نیز صرفا بر روی موج لیزری که از پشت و از سمت لانچر با آن در ارتباط است حرکت کرده و به نسبت بسیاری از اقدامات متقابل ایمن است.

مجهز شدن قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز‌های لیزری/ موشک «دهلاویه» به جنگ بالگرد‌ها و پهپاد‌ها می‌رود +عکس

موشک دهلاویه در جریان بازدید سرلشکر باقری - به فیوز‌های جدید دقت کنید

وزن سر جنگی این موشک طبق اطلاعات قبلی منتشره از آن، ۶.۸ کیلوگرم بوده و از نوع دو مرحله‌ای است و توان نفوذ در ۱۰۰۰ الی ۱۲۰۰ میلی متر زره را دارد که البته این میزان مربوط به بعد از عبور از زره‌های واکنش گر است. وجود سر جنگی دو مرحله‌ای یکی از توانایی‌های مناسب این موشک برای مقابله با تانک‌ها و یا زره پوش‌های مجهز به زره‌های چند لایه است. سر جنگی مرحله اول وظیفه نابودی لایه‌های اولیه مثل زره‌های واکنشگر را داشته و مرحله دوم نیز به داخل هدف نفوذ کرده و آن را نابود می‌کند.

مجهز شدن قوی‌ترین ضد زره ایرانی به فیوز‌های لیزری/ موشک «دهلاویه» به جنگ بالگرد‌ها و پهپاد‌ها می‌رود +عکس

موشک کورنت روسی بدون سنسور‌های لیزری

سرعت این موشک در حدود ۲۵۰ متر بر ثانیه بوده و مدت زمان پرواز آن در بیشینه برد در حدود ۲۲ ثانیه است. وزن موشک و پرتابگر آن بر روی هم ۲۷ کیلوگرم است. هر موشک در پرتابگر‌های استوانه‌ای شکل یک بار مصرف قرار گرفته که نیرو‌های پیاده توان حمل آن را دارند. معمولا تیم‌های ضد زره کورنت از ۲ یا ۳ نفر تشکیل می‌شوند. مدت زمان بارگذاری هر موشک بر روی لانچر در حدود ۳۰ ثانیه و در هر دقیقه می‌توان یک یا دو تیر موشک را شلیک کرد. این موشک در دمای منفی ۲۰ الی مثبت ۶۰ درجه سانتی گراد توان فعالیت دارد.

تصاویر نشان می‌دهد در جریان بازدید سرلشکر باقری شاهد این بودیم که این موشک به فیوز‌های لیزری جدیدی مجهز شده که پیش از این در نمونه‌های روسی نیز دیده نشده بود. اطلاعات دقیقی درباره این موشک بیان نشده، ولی می‌توان دو احتمال را برای آن در نظر گرفت؛ یا قرار است از این موشک در نقش ضد بالگرد بهره گرفته شود یا می‌توان اینگونه تصور کرد که قابلیت حمله از بالا به سبک موشک طوفان ۳ برای دهلاویه تعریف شده باشد.

اضافه کردن این قابلیت برای موشک دهلاویه نشان می‌دهد که صنعت دفاعی و نیرو‌های نظامی کاربر، از این فیوز‌های لیزری راضی بوده و استفاده از آن پس از موشک‌های میثاق، قائم ام و طوفان ۳ به موشک دهلاویه نیز رسیده است. در عین حال، باید توجه داشت ممکن است عده‌ای با دیدن نمونه‌های قبلی این موشک، آنرا یک خرید و یا در بهترین حالت، یک کپی کامل از سلاح مشهور روس‌ها بدانند و در این میان، عملا صنایع دفاعی کشورمان در حوزه ساخت چنین سلاحی، صرفا یک کپی کننده معرفی شود.

اما معرفی چنین نسلی از موشک‌های ضد زره که می‌تواند در نقش مهم و اثرگذار ضد بالگرد و یا ضد پهپاد نیز عملکرد چشمگیر و مناسبی داشته باشد، نشان می‌دهد متخصصان صنایع دفاعی کشورمان کاملا بر طراحی و ساخت چنین سامانه مدرنی اشراف داشته و هر زمان که نیاز به تغییر یا افزودن بخش یا عملکردی به آن باشد، امکان علمی و اجرایی آن کاملا فراهم است و حتی اکنون می‌تواند یک الگو برای بخش صنایع نظامی روسیه نیز باشد.


منبع:مشرق

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.