به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، انواع بسیاری از این سیب زمینی وجود دارد که هر یک ترکیب مختلفی از مواد مغذی دارند. اینها میتوانند توسط رنگ سیب زمینیها تشخیص داده شوند، چون آنها در رنگهایی مانند قرمز، زرد، بنفش، قهوه ای، سفید، نارنجی و… موجود هستند.
مردم اغلب آنها را با سیب زمینی هندی اشتباه میگیرند، اما هر دو کاملا متفاوت هستند. اینها همچنین ارتباط نزدیکی با سیب زمینیهای معمولی ندارند و میتوانند به صورت خام، آب پز، پخته یا به شکل بخارپز مصرف شوند.
این سبزی ریشه ای، یک منبع غنی از فیبر، کربوهیدرات ها، پروتئین، مواد معدنی، ویتامینها و ... است. با توجه به حضور تعداد بسیار زیادی از اجزای ضروری، به از بین بردن بسیاری از بیماریها و مبارزه با اختلالات بسیاری مانند دیابت، انواع مختلفی از سرطان و… کمک میکند.
بیایید ببینیم این سبزی غدهای چه فوایدی ارائه میدهد؟!
حقایق تغذیهای سیب زمینی شیرین
سیب زمینیهای شیرین، عاری از کلسترول و کم چربی هستند. ریشهها حاوی ۳۰-۲۵ درصد از کربوهیدرات کل غده است. مقدار آب در این سیب زمینیها حدود ۷۷%، پروتئین ۱.۶%، فیبر ۳% و کربوهیدراتها حدود ۲۰% است.
فیبرهای رژیمی موجود در این سیب زمینیها عبارتند از: سلولز ۳۱.۱۹ گرم در هر ۱۰۰ گرم، لیگنین ۱۶.۸۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم، پکتین ۱۵.۶۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم و همی سلولز ۱۱.۳۸ گرم در هر ۱۰۰ گرم.
این سیب زمینیها یک منبع خوب از پروتئین و قندهای طبیعی نیز میباشند.
شاخص قند خون این سیب زمینیها میتواند توسط جوشاندن آنها کاهش یابد، در حالی که با برشته کردن یا پختن افزایش مییابد.
توسط مطالعات علمی ثابت شده که به علت ارزش غذایی بالای سیب زمینیهای شیرین، آنها خصوصیات درمانی زیادی دارند.
ویتامینها و مواد معدنی در سیب زمینی شیرین
ویتامین A
این سیب زمینی ها، مقدار خوبی ویتامین A دارند؛ به خصوص سیب زمینیهای شیرین نارنجی. ویتامین A یا رتینول، یک ویتامین محلول در چربی است که برای بینایی خوب و حفظ سلامت کلی چشمها و همچنین عملکرد قرنیه، ضروری است.
جدای از آن، این ویتامین سلامت ریه ها، قلب و کلیهها را تحت کنترل نگه میدارد و نقش مهمی در تقویت عملکرد سلولی، رشد استخوان و سیستم ایمنی بدن ایفا میکند.
ویتامین B
منابع اصلی ویتامینهای B، گوشت و سایر محصولات غیرسبزیجاتی هستند. سیب زمینیهای شیرین حاوی مقدار کافی از این ویتامین نیز هستند. برگهای سیب زمینی شیرین حاوی ویتامین B هستند و میتوانند در آماده سازی غذا مورد استفاده قرار گیرند.
سیب زمینیهای شیرین، سرشار از ویتامین B۶ هستند که برای مبارزه با افسردگی، آرتریت روماتوئید و ... مورد نیاز است. اینها همچنین غنی از پنتانوئیک اسید و بیوتین هستند که برای تجزیه غذا و استفاده از آن برای رشد، ضروی میباشند. اسید پنتانوئیک به تولید هورمونها نیز کمک میکند. این غدهها همچنین غنی از نیاسین -یک نوع ویتامین B- هستند که کمبود آن میتواند باعث سوء هاضمه، زخم دهان، استفراغ و ... شود.
ویتامین C
یک ویتامین مهم دیگر یعنی ویتامین C در مقدار کافی در سیب زمینیهای شیرین وجود دارد. این ویتامین، خواص آنتی اکسیدانی نشان میدهد و نقش مهمی در سنتز کلاژن ایفا میکند. آن در برابر آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد و گونههای اکسیژن فعال از بدن محافظت مینماید.
مطالعات نشان داده اند که ویتامین C، خطر سکته قلبی را کاهش میدهد و به افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند، کمک مینماید. علاوه بر این، برخی تحقیقات ادعا میکنند که این ویتامین، احتمال سرطان دهان، روده بزرگ، ریه و پروستات را کاهش میدهد.
ویتامین E
سیب زمینیهای شیرین حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین E هستند که کمبود آن باعث اختلالات ژنتیکی، تعادل بد، ضعف عضلانی و ... میشود. آن برای مبارزه با پاتوژنهایی مانند باکتریها و ویروسها ضروری است. آن، غشای سلولی را حفظ کرده و از آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری مینماید.
این ویتامین در هنگامی که از منابع طبیعی دریافت شود، خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش میدهد، اما به شواهد بیشتری برای اثبات آن نیاز است.
ویتامین K
این یک ویتامین محلول در چربی است که عمدتا در مواد غذایی یافت میشود و در برخی بخشهای بدن نیز وجود دارد.
ویتامین K، نقش مهمی در لخته شدن خون در بدن ایفا میکند. آن همچنین برای تقویت سلامت استخوان سالمندان نیز ضروری است. از آنجا که غدههای سیب زمینی غنی از این ویتامین هستند، آنها میتوانند به سنتز پروتئین مربوط به هموستاز کمک کنند.
سدیم
سدیم، مادهای است که در مقدار کم، مورد نیاز است. آن اساسا برای شل کردن و انقباض عضلات، حفظ تعادل آب و مواد معدنی و برای هدایت تکانه عصبی مورد نیاز است. اگر مقدار سدیم در بدن درست نباشد، میتواند باعث بروز مشکل شده و ممکن است مضر باشد.
برای حفظ تعادل، فرد باید غذاهای کم سدیم مصرف کند. از آنجا که سیب زمینیهای شیرین حاوی یک مقدار کافی از سدیم هستند، بیماریهایی که توسط سطوح پایین سدیم ایجاد میشوند -مانند افت فشار خون وضعیتی– را تحت کنترل نگه میدارند.
پتاسیم
پتاسیم به وفور در سیب زمینیهای شیرین یافت میشود و برای عملکرد مناسب اعصاب و عضلات ضروی است.
یک سیب زمینی شیرین با سایز متوسط حاوی ۶۹۴ میلی گرم پتاسیم است که بالاترین میزان در بین همه مواد غذایی میباشد. پتاسیم در هنگامی که از طریق رژیم غذایی مصرف شود، برای استخوانها مفید بوده و فشار خون را نیز تحت کنترل نگه میدارد.
آهن
بدن ما برای عملکرد درست به برخی ریزمغذیها نیاز دارد. یکی از آن ریزمغذی ها، آهن است که برای رشد و نمو بدن و تولید هموگلوبین مورد نیاز است.
آهن به مقدار کافی در سیب زمینیهای شیرین وجود دارد بنابراین مصرف سیب زمینی شیرین، کمبود آهن را کاهش میدهد.
منگنز
منگنز، یک ماده معدنی حیاتی دیگر است که بدن ما نیاز دارد. سیب زمینیهای شیرین، یک منبع غنی از منگنز هستند.
مهم است که بدن مان، مقدار مناسبی از منگنز داشته باشد، چون کمبود آن میتواند به ناباروری، ضعف، ناهنجاریهای استخوان و ... منجر شود.
کلسیم
بدن ما به چند دلیل به کلسیم نیاز دارد. کلسیم به لخته شدن خون کمک میکند، ضربان قلب را حفظ مینماید، به انبساط و انقباض عضلات کمک میکند، هورمون ترشح میکند و دندانها و استخوانها راتقویت مینماید.
سیب زمینیهای شیرین، منبع خوبی از کلسیم هستند و در نتیجه، میتوانند مشکلات مروبط به کمبود کلسیم را از بین ببرند.
مس
بدن ما به مس برای کمک به فرایند جذب آهن نیاز دارد. آن همچنین در ترکیب با آهن برای تشکیل سلولهای قرمز خون عمل میکند.
سیب زمینیهای شیرین به مقدار کافی مس دارند و از این رو، مصرف آنها میتواند سلامت کلی بدن را بهبود ببخشد.
روی
روی یک از مواد مغذی حیاتی است که بدن ما نیاز دارد. کمبود این ماده معدنی میتواند باعث افسردگی، بی اشتهایی، روان پریشی، اسهال و ... شود.
سیب زمینیهای شیرین، مقدار متعادلی روی دارند و در نتیجه میتوانند باعث تسکین این اختلالات شوند.
سایر اجزاء و خواص سیب زمینی شیرین
آنتوسیانین
همانطور که در بسیاری از مطالعات ثابت شده، سیب زمینیهای شیرین بنفش رنگ با آنتوسیانین که در برابر سرطان روده بزرگ محافظت فراهم میکند، غنی شده هستند.
ترکیبات بیواکتیو
برگهای سیب زمینی شیرین نیز غنی از مواد مغذی بسیار و ترکیبات بیواکتیو هستند. مصرف این برگ ها، نتایج مثبتی را در بیماریهای قلبی عروقی، عملکرد سیستم ایمنی بدن، آسیب رادیکالهای آزاد و ... نشان داده است.
بتاکاروتن
بتاکاروتن در این میوه، عمدتا مسئول حضور ویتامین A است و از آنجا که سیب زمینیهای شیرین با این ترکیب غنی شده هستند، آنها کمبود رتینول در کودکان را از بین میبرند. آن همچنین به بیماریهای قلبی و سرطان ریه کمک میکند.
اسید کلروژنیک
سیب زمینیهای شیرین، مقدار قابل توجهی اسید کلروژنیک نیز دارند و به همین دلیل است که میتوانند در سلامت بدن نقش داشته باشند و از برخی بیماریهای مزمن جلوگیری کنند.
علاوه بر این ها، ترکیباتی مانند تیامین، ریبوفلاوین، سلنیوم و ... در مقادیر کم وجود دارند.
سیب زمینی شیرین یا سیب زمینی معمولی
همانطور که قبلا اشاره شد، سیب زمینیهای شیرین با سیب زمینیهای معمولی متفاوت هستند، اما سوال این است که کدام یک بهتر میباشد؟ اجازه دهید نگاهی بیندازیم.
سیب زمینیهای معمولی، مواد مغذی کمتر (یعنی ویتامینها و مواد معدنی) مانند ویتامین A و C، سدیم، پتاسیم و کلسیم دارند. از سوی دیگر، ترکیبات متعددی در سیب زمینیهای شیرین وجود دارند که در نوع معمولی آن وجود ندارد.
سیب زمینیهای شیرین، شاخص قند خون پایینی نیز دارند که یک مزیت اضافه است. سیب زمینیهای معمولی نیز ارزش سیری و شاخص قند خون بالایی دارند که میتواند مضر بوده و باعث اثرات سوئی در انسانها شود؛ بنابراین روشن است که ارزش تغذیهای سیب زمینیهای شیرین، بالاتر است و از این رو، انتخاب سالم تری نسبت به سیب زمینیهای ساده هستند.
نکات
سیب زمینهای شیرین باید در محیطی با تهویه مناسب در دمای اتاق (۶۵-۶۰ درجه فارنهایت) نگهداری شوند و مطمئن شوید که سیب زمینیهای تمیز، خوش شکل و سفت را انتخاب میکنید.
اگر خودتان سیب زمینیهای شیرین را در خانه میکارید، از گیاه گواهی دار (تصدیق شده) استفاده کنید و برای جلوگیری از بیماری ها، به موقع جای آن را تغییر دهید.
منبع : مجله سلامت
انتهای پیا/