به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خوشبختانه مطالعات علمی نشان دادهاند که برخی تغییرات ساده در سبک زندگی میتوانند نقش چشمگیری در کاهش خطر ابتلا به زوال عقل داشته باشند. در واقع، سازمان بهداشت جهانی اخیرا نخستین دستورالعمل درباره چگونگی پرهیز از زوال عقل را براساس روشهایی که از پشتیبانی علمی برخوردار هستند، ارائه کرده است.
مطالعات مختلف نشان دادهاند که ورزش میتواند بهترین روش برای حفظ سلامت مغز باشد. نتایج یک مطالعه نشان داد که ورزش میتواند روند کوچکشدن مغز مرتبط با افزایش سن که به اختلال شناختی منجر میشود را معکوس سازد. مطالعهای دیگر نیز نشان داد که انجام ورزش بیشتر میتواند حافظه را تقویت کرده و تیز نگه دارد.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، دنبال کردن یک رژیم غذایی سبک مدیترانهای میتواند تاثیر چشمگیری در حفظ سلامت مغز داشته باشد. اما رژیم غذایی مایند گزینهای حتی بهتر از رژیم مدیترانهای برای تقویت مغز است. این رژیم غذایی ترکیبی بین رژیم غذایی مدیترانهای و رژیم غذایی دش است و بهطور خاص برای پیشگیری از زوال عقل توسعه یافته است.
سیگار کشیدن عادتی فوقالعاده مضر برای سلامت بدن انسان محسوب میشود و مغز نیز از مضرات آن در امان نیست. دود سیگار میتواند مستقیم وارد مغز شود. نتایج یک مطالعه نشان داد که مردان سیگاری تواناییهای شناختی خود را سریعتر از افراد غیرسیگاری از دست میدهند. مطالعهای دیگر نشان داد که حتی دود دست دوم سیگار نیز به میزان قابلتوجهی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد.
نتایج پژوهشها درباره تاثیر بازیهای فکری برای محافظت از مغز در برابر زوال عقل یکدست نیستند، اما مطالعات نشان دادهاند که تمرینات مغزی چالشبرانگیز، مانند جدول کلمات متقاطع و بازیهای رایانهای تمرین دهنده مغز میتوانند به محافظت از این اندام در برابر خطر زوال عقل کمک کنند. از اینرو، بازیهای فکری ممکن است فوایدی بیشتر از یک سرگرمی برای گذر زمان ارائه کنند.
قندخون کنترل نشده میتواند موجب انسفالوپاتی دیابتی شود که نوعی آسیب مغزی است و به اختلال شناختی منجر میشود. مطالعهای جدید نشان داده است که دیابت کنترل نشده آهنگ پیشرفت بیماری آلزایمر را دو برابر سریعتر میسازد.
نتایج یک پژوهش نشان داده است که سطوح بالای کلسترول در میانسالی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد. از اینرو، نظارت بر سطوح کلسترول میتواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری ویرانگر نقش داشته باشد.
فشارخون بالا رگهای خونی در مغز را تضعیف و تنگ میکند و از جریان خون مناسب پیشگیری میکند. بر همین اساس، خطر سکتهمغزی افزایش مییابد. همچنین، این شرایط خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد. نتایج یک پژوهش نشان داد زنانی که در دهه چهارم زندگی خود قرار داشته و به فشارخون بالا مبتلا بودند، ۷۳ درصد احتمال بیشتری داشت که به زوال عقل مبتلا شوند.
برخی پژوهشها نشان دادهاند که افرادی با شاخص توده بدنی (BMI) بالا نسبت به افرادی که شاخص توده بدنی آنها در محدوده عادی قرار دارند، احتمال بیشتری دارد به زوال عقل مبتلا شوند. اگر ورزش میکنید و یک رژیم غذایی سالم را دنبال میکنید، بهطور معمول شاخص توده بدنی شما باید در محدوده سالم قرار بگیرد.
منبع: آرمان
انتهای پیام/