حمید پدرام، متخصص ارتوپدی و فلوشیپ آسیبهای ورزشی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: پیچ خوردن مچ پا یک اتفاق دردناک است که با تورم، کبودی و در بعضی مواقع با شکستگی استخوان نیز همراه است.
او بیان کرد: پیچ خوردگی مچ پا که یکی از شایعترین صدمات وارده بر افراد است که بیش از ۹۰ درصد آن فقط بافت نرم استخوان و غضروف افراد آسیب میبیند و در نوع شدید آن که استخوان مچ پا شکسته میشود و فرد برای بهبود حال خود نیاز به عمل جراحی استخوان مچ پا دارد.
بیشتر بخوانید:چگونه انحراف انگشت شست پا را درمان کنیم؟
این متخصص ارتوپدی و فلوشیپ آسیبهای ورزشی گفت: مفصل مچ پا مفصلی استخوانی است که اطراف آن را تاندون و رباط قرار دارد و فاقد بافتهای عضلانی است. از نطر آناتومی در دو طرف مچ پا دو دسته رباط قرار دارد؛ در قسمت مدیال (داخلی) رباط دلتوئید که قویترین رباط مچ پا است و اگر این رباط صدمه ببیند، فرد ممکن است دچار صافی کف پا نیز بشود در قسمت لترال (خارجی) چهار رباط وجود دارد که باعث استحکام مفصل مچ پا در قسمت داخلی و خارجی میشود.
پدرام تصریح کرد:برای درمان پیچ خوردگی مچ پا که همراه با تورم، کبودی و خارش است افراد باید در مرحله اول ابتدا مچ پا را سرد نگه دارند که این کار را میتوانند با گذاشتن کیسه یخ انجام دهند. افراد در هر ساعت یک ربع کیسه یخ را استفاده کنند؛ برخلاف برداشت خیلی از افراد که در هنگام صدمه دیدن مچ پا ابتدا پایشان را گرم نگه میدارند ؛که این کار کاملا اشتباه است. زیرا افراد هنگامی که پایشان را گرم میکنند شاید دردشان کمتر شود، اما خونریزی و تورم مچ پا افزایش مییابد و در ادامه درد آن بیشتر میشود.پس سرد کردن مچ پا بهترین گزینه برای درمان اولیه است زیرا باعث انقباض رگها میشود و مقدار خون رسانی به عروق خونی ونوس ،کمتر و در نتیحه تورم بافت هم اتفاق نمیافتد. همچنین کیسه یخ با بی حس ساختن موضع، درد و خونریزی را کاهش میدهد.
او بیان کرد: افرادی که مچ پایشان آسیب میبیند علاوه بر استراحت باید با آتل آن را ببند،و در هنگام استراحت، پا کمی بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد، همچنین می توانند ازبانداژ برای بستن پا استفاده کنند .
بیشتر بخوانید:کفی کفش نانویی، راهکاری برای جلوگیری از آسیب به پا
این متخصص ارتوپدی و فلوشیپ آسیبهای ورزشی یادآوری کرد:در بعضی مواقع که مچ پا افراد صدمه شدیدی دیده است و فرد ممکن است نتواند راه برود در اینجا باید پا فرد گچ گرفته شود. اما شاید برای برخیها گچ گیری خیلی عذاب آور باشد، ولی باید بدانند که با گچ گیری بافت صدمه دیده زودتر جوش میخورد و محل صدمه دیده تقریبا به شکل اولیه خود باز میگردد. اما اگر گچ گرفته نشود بافت در حین حالی که به فعالیت مشغول است بلندتر از حد طبیعی خود جوش میخورد و ممکن است باعث لقی مچ پا شود.
او بیان کرد:در صدمه غضروف مفصلی معمولا استخوان قاب که در مفصل مچ پا قرار دارد وقتی پیچ میخورد، به استخوانهای اطراف کشیده میشود و ممکن است تکهای از این استخوان همراه با غضروف از استخوان کنده شود و یا خون رسانی دچار اختلال شود؛ که در این حالت هم پا نیاز به گچ گیری دارد.
او پیشنهاد کرد:افراد زمانی که دچار آسیب دیده گی خفیف مچ پا شده اند میتوانند از کفشهای ورزشی ساق داراستفاده کنند این کفشها علاوه بر ثابت نگه داشتن پا دیگر نیاز به گچ گیری نیست و باعث میشود فرد زودتر به بهبود کامل برسد.
پدرام توصیه کرد:افراد در تورم حاد چه در مچ پا و چه در زانو که با درد، کبودی و قرمز همراه است حتما به مواری که در بالا ذکر کردیم توجه کنند.و اقدامات لازم را انجام دهند.
انتهای پیام/