یک روانشناس تفاوت‌های بین سن عقلی دختران و پسران و خصوصیات دوران بلوغ این دو جنس را بیان کرد.

نسیم رزمخواه دکترای روانشناسی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تفاوت سن عقلی دختران با پسران اظهار کرد: به طور طبیعی رشد دختران در کودکی سریع‌تر از پسران اتفاق می‌افتد.دختران زودتر به بلوغ می‌رسند و عاقل‌ می‌شوند.به طور مثال توانایی یک دختر پنج ساله با پسر پنج ساله قابل مقایسه نیست.بسیاری از مسئولیت‌ها را به دختر پنج ساله می‌توان سپرد، زیرا ساختار مغزی‌اش تکامل پیدا کرده است، اما پسر پنج ساله این توانایی را ندارد.

او بیان کرد: ساختار رشد مغزی در دختران سریع‌تر تکمیل می‌شود که این موضوع یکی از عللی است که موجب می‌شود دختران زودتر به سن تکلیف برسند. محققان این موضوع را با اسکن مغزی روی داده‌های دریافتی بدست آورده‌اند. در دختران روند بهینه‌سازی مغز سریع‌تر از پسران اتفاق می‌افتد به طوری که این روند در دختران از سن ۱۰ سالگی و در پسران از ۲۰ سالگی آغاز می‌شود، بنابراین روند مغزی زنان و مردان باهم یکسان نیست.

دختر نوجوان

این روانشناس افزود: سن عقلی دختران نسبت به پسران جلوتر است و دختران زودتر به بلوغ عقلی می‌رسند. به طور معمول یک دختر در مقایسه پسر، پنج تا شش سال جلوتر است، به طوری که به یک دختر خانم ۲۲ تا ۲۳ ساله می‌توان بسیاری از مسئولیت‌های کاری و زندگی را سپرد، اما این موضوع در مورد پسران کمتر صدق می‌کند، زیرا رشد آنها دیرتر کامل می‌شود.

بلوغ چیست؟

او تأکید کرد: بلوغ مرحله‌ای بحرانی است که در گذر از این دوره زیربنای زندگی فرد بزرگسال پی‌ریزی می‌شود، در همه مناطق جهان با در نظر گرفتن شرایط جغرافیایی و اجتماعی دختران اغلب زودتر به بلوغ طبیعی می‌رسند. بین دختران و پسران در آغاز بلوغ تفاوت‌ها بسیار چشمگیر است. شناخت تغییرات جنسی، روحی و اجتماعی در زندگی دختران بسیار اهمیت دارد.به طور کلی در طول زندگی هر فرد وقایعی رخ می‌دهد که این وقایع بسیار اهمیت دارند، به عبارتی این اتفاقات، نقاط عطف در زندگی هستند که یکی از این نقاط عطف دوران بلوغ است. دوران بلوغ بین مرحله کودکی و بزرگسالی قرار دارد. در این دوران تغییرات دینامیک در مغز و غدد بدن، جسمانی، روانی و رفتاری اتفاق می‌افتد.

دوران بلوغ


بیشتر بخوانید: عواملی که در دوران بلوغ، رشد را به تاخیر می‌اندازد!


این روانشناس تصریح کرد: وقتی صحبت از دوران بلوغ می‌شود بیشتر افراد به تغییرات جنسی توجه می‌کنند، زیرا این دوران نشانگر آغاز زندگی جنسی است به طوری که امکان باروری در فرد شکل می‌گیرد، اما آنچه بیشتر اهمیت دارد این است که نوجوان باید در این دوران مهارت‌هایی را یاد بگیرد و به آنها مسلط شود. نوجوان باید با بدن بالغ خود کنار بیاید، شیوه تفکر بالغ را یاد بگیرد و به استقلال عاطفی و مالی برسد.

رزمخواه گفت: در روانشناسی دوران بلوغ را دوران طوفان و فشار می‌نامند، زیرا تغییرات وسیعی در این دوران رخ می‌دهد. روانشناسی به نام «استنلی‌هال» بلوغ را تولدی جدید و نوعی مرحله انتقال می‌داند، زیرا او معتقد است که شخص از دوران کودکی به بزرگسالی انتقال پیدا می‌کند همچنین «موریس‌دبس» دوران بلوغ را دوران هیجان و آشفتگی می‌داند. یکی از مشکلاتی در این دوران به ویژه برای دختران ایجاد می‌شود، تطبیق است.به عبارتی آنها آمادگی لازم را برای ورود به این دوره ندارند که این موضوع ناشی از اعتقادات فرهنگی و آگاهی‌هایی است که اغلب به دختران داده نمی‌شود، بنابراین کمتر کسی است که دوران بلوغ را به راحتی سپری کند.افراد برای طی کردن دوران بلوغ به راهنمایی‌های والدین خود و مربیان نیاز دارند.

این روانشناس اظهار کرد: در دوران بلوغ، بیداری غریزی بسیار اهمیت دارد، در این دوران نوعی بهت‌زدگی و گیجی در نوجوان اتفاق می‌افتد و اضطراب و احساس ناامنی در او ایجاد می‌شود، به ویژه در دختران که نخستین قاعدگی را در این دوران پشت سر می‌گذارند. تحولات ذهنی و عاطفی فرد در دوران بلوغ شکل می‌گیرد که اگر این تحولات به درستی اتفاق نیفتد و رشد نکند، ناهماهنگی بین رشد جنسی و جسمانی رخ می‌دهد، همچنین کندی رشد عاطفی-ذهنی ایجاد می‌شود. این نبود تعادل می‌تواند خطرناک باشد و تعارض‌ها را در دختران و پسران ایجاد کند.

علائم جسمانی بلوغ در دختران

رزمخواه بیان کرد: از علائم جسمانی بلوغ در دختران می‌توان به قاعدگی، بزرگ شدن سینه‌ها و رشد مو‌های زیر بغل اشاره کرد. آغاز دوران بلوغ در دختران بسیار متفاوت‌تر از پسران است.تخمک‌گذاری‌های دختران پس از دوران قاعدگی آغاز می‌شود.


بیشتر بخوانید: سن بلوغ دختران ایرانی چقدر است؟ / خانواده‌ها دوره‌های آموزشی مربوط به بلوغ جسمی می‌بینند


علائم جسمانی بلوغ در پسران

او افزود: از علائم جسمانی بلوغ در پسران می‌توان به تغییرات صداو کلفت شدن آن، رشد مو‌های صورت و زیر بغل اشاره کرد همچنین خصوصیاتی مانند لجاجت، پرخاشگری و حفظ استقلال بسیار پر رنگ‌تر از دختران است، بلوغ در پسران از سن ۱۳ سالگی آغاز می‌شود و تا ۱۸ سالگی ادامه پیدا می‌کند، اما در دختران این دوران از ۹ تا ۱۰ سالگی آغاز می‌شود و در سنین ۱۵ تا ۱۶ سالگی به پایان می‌رسد.

جمع نوجوانان پسر

ویژگی‌های روانی و اجتماعی بلوغ در دختران

این روانشناس تأکید کرد:  از ویژگی‌های روانی و اجتماعی بلوغ در دختران می‌توان به تغییرات خلقی، نگرانی، حساسیت و زودرنجی، تمرکز پایین، کناره‌گیری از جمع، حساس بودن نسبت به انتقاد دیگران، بی‌ثباتی، تحریک‌پذیری، مخالفت با خانواده و تمایل به گذراندن وقت با جمع دوستان اشاره کرد. خانواده باید با نوجوان خود در دوران بلوغ همراهی کند تا احساس امنیت و اعتماد به نفس در او شکل بگیرد.

رزمخواه تصریح کرد: نوجوانان در دوران بلوغ نسبت به آراستگی خود بسیار حساس هستند به طوری که ساعت‌های طولانی را جلوی آینه سپری می‌کنند که این موضوع در دختران و پسران دیده می‌شود، ولی در دختران شیوع بیشتری دارد. 

ویژگی‌های روانی و اجتماعی بلوغ در پسران

او گفت: از ویژگی‌های روانی و اجتماعی بلوغ در پسران می‌توان به اختلال توجه، مخالفت با والدین، سرکشی کردن، پرخاشگری، اختلال در خلق‌ و خو، بی‌اشتهایی یا پراشتهایی، اختلالات خواب، جنسی و تمایل به جنس مخالف اشاره کرد که گرایش به جنس مخالف در پسران پررنگ‌تر از دختران است. 

گوشه‌گیری نوجوان

دکترای روانشناسی اظهار کرد: در دوران بلوغ هویت نوجوان شکل می‌گیرد، همچنین رشد ذهنی و منطقی در حال بالا رفتن است، نوجوان در این دوران می‌تواند به تدریج توانایی‌هایش را بشناسد، اعتماد به نفسش بالا می‌رود و ارزش اخلاقی در او رشد می‌کند، برخی نوجوانان در این دوران به مسائل معنوی و فلسفه زندگی گرایش پیدا می‌کنند همچنین تعدادی دیگر به موضوعات سیاسی علاقه‌مند می‌شوند. نوجوانان در دوران بلوغ تمایل دارند که با گروه همسالان خود ارتباط بیشتری برقرار کنند و کار‌هایی را اغلب انجام می‌دهند تا در جمع دوستان پذیرفته شوند.

رزمخواه یادآوری کرد: نوجوانان اغلب در دوران بلوغ دو تا سه دوست صمیمی دارند، عالی‌ترین مرحله رشد فکری انسان رسیدن به تفکر انتزاعی است که این اتفاق در دوران نوجوانی و بلوغ رخ می‌دهد، بنابراین فرد قدرت تجزیه و تحلیل مسائل را پیدا می‌کند، تفکر منطقی در او ایجاد می‌شود و از موضوعات به شکل صحیح نتیجه‌گیری می‌کند. در دوران نوجوانی و بلوغ اغلب دختران و پسران برای آینده خود برنامه‌ریزی کرده، با بزرگتر‌هایی که در اطراف آنها هستند، همانند سازی می‌کنند و به دنبال الگوسازی هستند برای اینکه بتوانند نقشی را که در بزرگسالی قصد دارند به آن برسند، به درستی اجرا کنند.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۷ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
بد نبود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۴:۴۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۲
همین درسته چون دختر ها در سن ۹ سالگی بالغ و تکلیف میشن پسر ها هم ۱۵
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۲۰:۳۴ ۰۹ آبان ۱۴۰۲
این همش اشتباهه در دخترها از ۱۲و نیم سال و پسر ها ۱۳ و نیم سال چرا الکی وقتی چیزی نمیدونید میاید سایت میزنید مردم را اشتباه راهنمایی کنید اخه پسرا ۲۰ سالگی یه چیزی میگینا خیلیا ۲۰ سالگی ازدواج میکنن الکی حرف اشتباه نزنید
Korea (the Republic of)
رادمهر
۰۸:۰۵ ۱۲ خرداد ۱۴۰۲
اینکه میگن دختران حتما از پسران زودتر به بلوغ فکری میرسند اشنباهه!
خیلی بستگی داره به اخلاق خانواده-فرهنگ-دوستان و حتی شرایط آب و هوایی! کمااینکه پسران زیادی هم داریم که از دختران زودتر به بلوغ فکری میرسن!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۱۸ آذر ۱۴۰۱
این مطلب برای من که دختر هستم خیلی خوب بود و از اول معلوم بود که دختر ها از پسر ها زودتر بالغ می شن چون دختر ها ۹ سالگی تکلیف میشن ولی پسر ها ۱۵ سالگی . پس این فرضیه درست است . با تشکر از متن خوبتون .
Afghanistan
ناشناس
۲۳:۵۶ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۱
چرا دخترا آنقدر زود بلوغ میشن اما پسر ها یک کم دیر تر
Iran (Islamic Republic of)
م
۲۲:۲۷ ۱۲ فروردين ۱۴۰۱
اره دخترا در حالت عادی زود تر به بلوغ کامل میرسند تا انجایی که تحقیق کردم فاصله ها در این حد بزرگ نیست و در رسیدن به بلوغ کامل هم این قدر طول نمیکشه و همیشه یک جور نیست گاهی اوقات ممکنه یک پسر زود تر از یک دختر به بلوغ کامل برسه
Iran (Islamic Republic of)
مهریاد
۱۲:۳۴ ۲۱ بهمن ۱۴۰۰
این درسته که دخترا زودتر رشد میکنن یا بعضیا فکر میکنن دخترا از پسر ها بهترن ولی این اشتباهه .پسرا هستن که رشدشوندیر شروع میشه و دیر تموم میشه.یا این پسرا هستن که میدم سربازی و رنج میکشن.این پست هستن که اکثرا شغلشون زیاده ولی خانم ها تو خونه خانه‌داری میکنن.
Japan
تقی
۰۱:۴۸ ۱۲ دی ۱۴۰۰
باشه ولی تو کل دنیا و تو کل زمان ها ، اکثریت و قوی ترین دانشمندان و فیلسوفان و پزشکان و مهندسان و حتی آشپزان و ... همه مردن
حالا سن عقلی دخترا بیشتره ؟؟ منظورتون از عقل چیه ؟
Iran (Islamic Republic of)
ssssss
۱۲:۵۷ ۲۸ تير ۱۴۰۳
عزیز دلم مطلب درمورده این نیست که کدوم باهوشترن مطلب درمورده اینه که کدوم باشعورترن و واقعا تابلویه که کدوم باشعورترن خب دخترا باشعورترن دیگه... مثلا اگه به دعوا دختر و پسر دقت کرده باشید:
پسرا: جنگ و دعوا و بزن بکوب...
دخترا:فقط حرف زدن...همین
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۸ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
ببخشید نمیخوام به پسرا توهین کنم ولی این یک واقعیته که دخترا از پسرا زودتر به عقل کامل میرسن
Iran (Islamic Republic of)
مهریاد
۱۲:۳۱ ۲۱ بهمن ۱۴۰۰
این اشتباهه ، الان یکی از دوستای من دختره ولی همه میگن اون از من عقلش کناره چون من پسرم مامانش بهم گفت تو با عقلی این بی عقله،در ضمن تو چند تا کتاب خوندی؟ من دقیقا ۲۲۲ تا ولی اون دوستم به کلمه کتاب میخونه هی شروع می‌کنه به نقل زدن که وای چشمم کور شد ولی ۲۰ ساعت تو گوشی فیلم ترسناک نگاه میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۰
خوب من خودم یک پسرم ببخشید ولی هورمون پسرا از دخترا بیشتر هست بخاطر همون هست دیر بلوغ ما دیر تموم میشه من نمی گم دخترها بدهستند من میگم به پسرها کم توهین کنید
Iran (Islamic Republic of)
یه بنده خدا
۱۱:۱۱ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
ببینید این یک موضوع علمی هست و اینجا نمی خواد بگه ک دخترا بهتر از پسران..اصلا اینطوری نیست و این یک حقیقت هست.پس ما نمیتونیم بگیم که همچین چیزی وجود نداره و...و بعضی از نظرات واقعا خنده دار هست چون این موضوع فرق گذاشتن بین پسر و دختر رو نمیگه
Iran (Islamic Republic of)
.
۰۶:۲۵ ۳۰ فروردين ۱۴۰۰
شنیده بودم که مغز دخترا تکامل یافته تره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۸ ۱۰ دی ۱۳۹۹
ببخشید خیلی عذر مبخوام پلی این خانم پزشک نیستند فاصله سنی بلوغ بین پسراندختران کمتر دو سال تفاوت داره
نه چهار سال
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۶:۰۲ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
این بحث علمیه و ربطی به تبعیض بین پسر و دختر نداره واقعا بعضی از برداشت ها نسبت به چنین موضوعاتی خنده داره و باعث تعجب میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۵ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
شما میخواین بین پسر و دختر فرق بزارین و بگین که دختر بهتره. باشه شما راست میگین ولی اگه همین پسرا نبودن الان افتخارات بزرگ علمی،نظامی و امنیت و... نبود کشور مدیون پسراشه به خاطر خدمت هایی که پسرا به جامعه کردند و قابل شمارش نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۰ ۱۸ آذر ۱۴۰۱
خب این متن درباره ی بهتری دختر ها نیست ، فقط این متن می گوید که دختر ها زودتر بالغ می شن و راست میگوید چون دختر ها زودتر تکلیف میشن