ابوالفضل ظهرهوند کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سفر قریب الوقوع وزیر امور خارجه کشورمان به روسیه، گفت: مسکو به عنوان یکی از اعضای ۱+۴ و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد مانند چین نقش بسیار تعیین کنندهای دارد .
او افزود: روسها همواره از زاویه منافع و نقش خود در نظام بین الملل موضوعاتی مانند بحث هستهای ایران را رصد و در قبال آن موضع گیری می کنند. همچنین آنها به نقش موثر ایران در برقراری ثبات و امنیت منطقه باور دارند.
کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: روس ها همواره در مسیر مذاکرات برجامی با تهران همسو بودند چراکه گام های ایران همواره مطابق با توافقنامه برجام بوده است و به نظر من بعد از این هم مسکو به همراهی خود ادامه می دهد.
ظهرهوند با بیان اینکه ایران تاکنون چهار گام برای کاهش تعهدات برجامی خود برداشته است، گفت: روسها در جریان چهار گام برداشته شده از سوی ما هستند و در این مورد انگشت اتهام خود را به سمت ایالات متحده آمریکا گرفته اند چراکه از نظر آنها این ترامپ است که برجام را از حالت متوازن خود خارج کرده است.
او افزود: روسها همواره بر این موضوع اذعان دارند که گامهای کاهش تعهدات ایران نه تنها به سمت خروج از توافق هستهای نیست، بلکه در راستای ایجاد توازن در این توافقنامه خواهد بود.
کارشناس مسائل بین الملل توضیح داد: در طول مذاکرات هسته ای مسکو موضع بسیار مثبتی در برابر ایران داشته است، این موضوع تنها به دلیل روابط ویژه ی موجود بین دو کشور نبوده و در واقع روسیه علاوه بر داشتن روابط ویژه با تهران، به واسطه نقش و مسئولیتی که در عرصه بین الملل بر عهده دارد، نمی تواند نسبت به برجام بی تفاوت باشد. پکن هم در کنار مسکو تایید می کنند که ایران در چارچوب مذاکرات با ۱+۴ رفتار کرده است.
او افزود: در صورتی که ایران خلاف چارچوب برجام عمل می کرد، بدون شک روسها هم مانند گذشته در قبال ما موضع گیری میکردند، بنابراین حمایت روسیه از کشورمان صرفا به خاطر روابط راهبردی دو جانبه نیست، بلکه به دلیل رفتار نا به جا و خلاف برجامی ترامپ و آمریکاست. امروزه زیاده خواهیهای واشنگتن نه تنها ایران، بلکه روسها و حتی اروپاییها را هم تحت فشار قرار داده و برای آنها به یک تهدید تبدیل شده است. در مجموع می توان گفت که روندها به نفع کشور ما و گفتمان چند جانبه گرایی پیش می رود.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به دستاورد ملاقاتها و رایزنیهای دو جانبه تهران و مسکو، اظهار کرد: روسیه همسایه ایران در دریای خزر بوده و موضوعات تاریخی مختلفی بین دوکشور وجود دارد. در حقیقت تشابه ملاحظات امنیت ملی تهران و مسکو را می توان از جمله دلایل افزایش روابط ایران و روسیه دانست.
او افزود:داشتن رایزنی مستمر با شرکای منطقهای و همکاران راهبردی از جمله اقدامات مهم در عرصه دیپلماسی محسوب می شود، این امر باعث دیدگاه کشور ها را به یکدیگر نزدیک تر می کند. بنابراین با توجه به سیاست های نزدیکی که تهران و مسکو در برنامه های خود اعمال می کنند می توان نتیجه گرفت که دوکشور در حوزه تهدیدات و فرصتها با یکدیگر رایزنی هایی داشته اند تا بتوانند به راه حل مشترکی دست یابند.
ظهرهوند تصریح کرد: در حقیقت به میزان افزایش سطح دیپلماسی فعال بین شرکای راهبردی، به تبع منافع مشترک بین آنها هم بیشتر خواهد بود، اما چنین دستاورد هایی تنها با یک سفر به دست نمی آید و به واسطه یک یا چند دیدار نمی توان چمدانی پر از دستاورد را به همراه آورد.
کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به اینکه سفر ظریف در آستانه گام پنجم کاهش تعهدات ایران نشان دهنده چیست، گفت: ایران کمتر از دو هفته دیگر به سمت گام پنجم کاهش تعهدات خود می رود و با توجه به اینکه برجام توافقی بین ایران و ۱+۴ است، طبیعتا در جریان سفر رئیس دستگاه دیپلماسی به مسکو این موضوع هم حتما مورد بحث قرار میگیرد و تهران و مسکو در این هم حوزه رایزنی خواهد شد.
او افزود: در جریان سفر وزیر خارجه ایران به روسیه یکی از موضوعات مورد بحث گام پنجم خواهد بود چراکه روسها هم باید در این زمینه همکاری کنند تا از انگیزهها و شیوههای کار ایران مطلع باشند.
وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک سفر کاری، به مسکو پایتخت روسیه میرود. «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه که امروز در نشست خبری هفتگی صحبت میکرد، گفت این سفر روز ۳۰ دسامبر (دوشنبه، ۹ دی) انجام میشود. قرار است ظریف در این سفر با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه دیدار کند.
به گفته زاخارووا، در دیدار ظریف و لاوروف «روابط دوجانبه و توسعه بیش از پیش» این روابط مورد بحث و گفتوگو قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: ظریف در آستانه گام پنجم ایران چه هدفی را در روسیه دنبال میکند؟
انتهای پیام/