دانشگاه‌های دولتی در اقدامی جدید از دانشجویان روزانه به دلیل حذف دروس یا مردودی وجه اخذ می‌کند که با قانون تحصیل رایگان در دانشگاه‌ها مغایرت دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، صبح روز سه شنبه ۱۱ دی بیش از ۲۰۰ دانشجوی دوره روزانه دانشگاه شهید بهشتی که ورودی سال‌های ۹۵ تا ۹۸ بودند مقابل درب ریاست این دانشگاه تجمع کردند، این تجمع موضوعی فوق العاده عجیب داشت. تجمع به دلیل مصوبه اخذ شهریه بابت حذف دروس اضطراری، مردودی و غیبت غیرموجه از دانشجویان روزانه یک دانشگاه دولتی بود که برای تحصیل در آن فقط دانشجویان شبانه باید وجهی را به عنوان شهریه بپردازند نه دانشجویانی که با رتبه‌های برتر در کنکور سراسری به این دانشگاه راه پیدا کرده اند.

مصوبه‌ای که به طور آشکار اعلام می‌کند دانشگاه‌ها بنگاه اقتصادی شده اند و با اصل ۳۰ قانون اساسی که اعلام کرده دولت موظف است وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خود کفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد در تضاد است.

روز هشتم دی نیز بیش از ۱۵۰ نفر از دانشجویان روزانه پردیس شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی با تجمع در ساختمان هشترودی این دانشگاه به مصوبه جدید آموزشی اخذ هزینه بابت حذف اضطراری دروس اعتراض کردند.


بیشتر بخوانید: شرایط انصراف از دانشگاه روزانه بدون محرومیت + جزئیات


دانشجویان معترض دانشگاه شهید بهشتی در طوماری که آن را هزار و ۳۰۰ نفر امضا کردند نوشتند: دانشگاه باید موجبات تحصیل علم و معرفت را برای همه اقشار فراهم آورد، متاسفانه دانشگاه دارد تبدیل به بنگاه می‌شود که حداقل امکانات تحصیلی را به ازای پرداخت هزینه‌های گزاف در اختیار دانشجو می‌گذارد. در این طومار با اشاره به اینکه خواسته دانشجویان حذف بدون قید و شرط مصوبه جریمه مربوط به واحد‌های حذف شده، افتاده و جبرانی برای دانشجویان در تمام مقاطع است، تاکید شده منتظر پاسخ شما مسئولان هستیم، در غیر این صورت اعتراضات با شروع ترم جدید از سر گرفته می‌شود.

پولی سازی آموزش رایگان

پس از بالا گرفتن اعتراض دانشجویان، مختار کاظم ‌زاده مشاور رئیس و سرپرست مدیریت حراست دانشگاه شهید بهشتی در میان دانشجویان حاضر شد و از دانشجویان خواست به این اعتراضات پایان دهند تا در نهایت این موضوع در جلسه هیات امنای دانشگاه بررسی شود، اما دانشجویان معترض مانع صحبت‌های او شدند و سخنان وی را قانع کننده ندانستند.

کاظم‌زاده اعلام کرد: براساس تبصره ۱ ماده ۷ آئین نامه آموزشی مقطع کارشناسی پیوسته ورودی ۱۳۹۷ به بعد، دانشجویان مشمول آموزش رایگان در صورت حذف اضطراری، غیبت غیرموجه در کلاس و یا امتحان درس و عدم کسب نمره قبولی در هر درس برای انتخاب مجدد همان درس، موظف به پرداخت هزینه مربوط طبق مصوبه هیأت امناء دانشگاه هستند.

تفاوت مصوبه وزارت علوم با دانشگاه شهید بهشتی

براساس آیین نامه آموزشی دانشجویان ورودی ۹۳ به بعد (مصوبه ۱۶ اسفند ۹۳ وزارت علوم) دانشجویان مشمول آموزش رایگان موظفند بابت حذف اضطراری دروس، مردودی و انتخاب مجدد آن در صورتی که سنوات مجاز تحصیلی دانشجو تمام شده باشد، پول بپردازند؛ این در حالی است که براساس آیین نامه آموزشی دانشجویان ورودی ۹۷ به بعد (مصوبه ۳۰ مرداد ۹۷ دانشگاه شهید بهشتی)، دانشجویان نه تنها باید بابت حذف اضطراری و دروس مردودی پول بپردازند، بلکه بابت غیبت غیرموجه در کلاس نیز موظف به پرداخت هزینه طبق مصوبه هیات امنای دانشگاه هستند. در این مصوبه اشاره‌ای به تمام شدن یا نشدن سنوات تحصیلی نشده و دانشجویان حتی در زمان مجاز تحصیلی مجبور به پرداخت این هزینه هستند.

واکنش معاون آموزشی وزارت علوم

علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این باره گفت: دانشگاه‌های گوناگون با توجه به مصوباتی که هیئت امنای آن دانشگاه دارد این موضوع را پیگیری می‌کنند و میزان و نحوه اخذ این مبلغ به مصوبه هیئت امنای دانشگاه بستگی دارد، اما توصیه‌ای وزارت علوم به تمام دانشگاه‌ها این است که شهریه مورد نظر به هیچ عنوان در طول ترم از دانشجو گرفته نشود؛ زیرا مشکلات عدیده‌ای را برای این دسته از دانشجویان به وجود می‌آورد.

آموزش رایگان

معاون آموزشی وزارت علوم با بیان اینکه در حال حاضر اکثر دانشگاه‌ها زمانی به دریافت هزینه اقدام می‌کنند که دانشجو مازاد بر ترم‌های مجاز به دریافت درس اقدام کرده باشد، تصریح کرد: در برخی از دانشگاه‌ها، دانشجویان علاوه بر ترم‌های مجاز یک ترم دیگر نیز بدون ارائه شهریه به تحصیل می‌پردازند و در ترم ده موظف به پرداخت شهریه می‌شوند، در حقیقت تمام این شرایط بستگی به هیئت امنا دارد. هیچ کدام از دانشگاه‌های سطح تهران در حین تحصیل از دانشجویان هزینه اخذ دروس مجدد را دریافت نمی‌کنند. وزارت علوم تصمیم گرفته است تا این وظیفه بر عهده هیئت امنای دانشگاه‌ها باشد؛ بنابراین اگر هیئت امنا بخواهد می‌تواند از دانشجویان هیچ هزینه‌ای دریافت نکند. درحقیقت به تعداد دانشگاه‌هایی که وجود دارد تعداد آئین نامه‌ها متفاوت است و هر دانشگاه با توجه به آیین نامه خود به این مسئله رسیدگی می‌کند.

این مصوبه در حالی تصویب و به این قشر تحمیل شده که قطعا اگر توان پرداخت هزینه‌های واحد‌های مختلف دانشگاهی را داشتند چندین سال خود را برای کسب رتبه برتر در کنکور آماده نمی‌کردند. دانشجویانی که در حال تحصیل هستند و هیچ منبع درآمدی ندارند، ولی هیات امنای دانشگاه بدون توجه به وضعیت این دانشجویان و شرایط معیشتی سخت موجود اقدام به تصویب این مصوبه کرده است.

دانشگاه های دولتی

سخنانی که نشان دهنده این است که دانشگاه‌ها مختار هستند هر میزان پول بخواهند از دانشجویان بگیرند و هیات امنای دانشگاه هر تصمیمی بگیرد همان ملاک عمل است. این مصوبه به هیچ عنوان برای دانشجویانی که رتبه‌های برتر کنکور سراسری بوده اند قابل هضم نیست. اما با وجود تجمع ۲۰۰ نفری و امضای طوماری با هزار و ۳۰۰ امضا وزارت علوم به این موضوع ورود نکرد و داد دانشجویان به گوش مسئولان نرسید.

امری که خلاف مصوبه وزارت علوم است این روز‌ها در حال اجرایی شدن است و گویا دانشگاه‌های دولتی که چند سالی است به دنبال جذب بیشتر دانشجویان شبانه و راه اندازی پردیس‌ها شده اند و رداری پولی شدن بر تن کرده اند بر این اقدامات خود بسنده نکرده اند و بیش از پیش به دنبال تبدیل کردن دانشگاه‌ها به بنگاه اقتصادی هستند. 

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۸ ۲۱ دی ۱۳۹۸
دانشگاه بیرجند دوره روزانه بابت درس دوره دکتری که افتادیم مبلغ دو میلیون و هفتصد هزار تومان پول پرداخت کردیم به داد ما برسید آقای رئیسی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۸ ۲۱ دی ۱۳۹۸
دانشگاه بیرجند دوره روزانه بابت درس دوره دکتری که افتادیم مبلغ دو میلیون و هفتصد هزار تومان پول پرداخت کردیم به داد ما برسید آقای رئیسی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۸ ۲۱ دی ۱۳۹۸
دانشگاه بیرجند دوره روزانه بابت درس دوره دکتری که افتادیم مبلغ دو میلیون و هفتصد هزار تومان پول پرداخت کردیم به داد ما برسید آقای رئیسی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۲۱ دی ۱۳۹۸
اگر چه ظاهرا طرح خوبی به نظر میرسه چون دانشجوها مجبور میشن حسابی درس بخونند اما باعث استرس و ناامیدی زیادی میشه چرا که با یک بار افتادن هم خانواده ها رو زیر فشار میذاره و هم دانشجوها رو دلسرد و خجل میکنه من خودم شاهدش بودم که دوستانم مجبور به انصراف شدند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۱ ۲۱ دی ۱۳۹۸
چند ساله پول میگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۶ ۲۱ دی ۱۳۹۸
تحصیل رایگان است ولی حق استفاده از این امکان هم نباید برای یک شخص بیش از یک بار در هر درس و در هر مقطع باشد. باید جلوی هدر رفت بیت المال را هم گرفت و فکری برای کسانی کرد که دانشگاه را برای هر چیز جز درس خواندن انتخاب میکنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۵ ۲۱ دی ۱۳۹۸
واقعا دیگه چزا باید ادم سراسری بخونه
اون از وضع اقازاده ها که اونجوری وارد بهترین دانشگاه ها شدند در رشته های پزشکی
اینم از وضع یه سری دیگه که خیلی هاشون حداقل ۲ سال کنکور دادن
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۳۳ ۲۱ دی ۱۳۹۸
دوسال پیش هم وقتی دانشجویی از درسی نمره نمی گرفت شهریه می گرفتند، به نظرم این کار باعث میشه دانشجو حواسشو جمع کنه و درست درس بخونه ما هم از ترس شهریه زیاد زحمت می کشیدیم تا نمره خوب بگیریم و مجبور نشیم شهریه بدیم.
آخرین اخبار