به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از
اصفهان علی اصغر صبوحی مدیر شبکه بهداشت و درمان سمیرم اظهار داشت: در دنیا ثابت شده است که با تغذیه پیشگیرانه ۸۰ درصد بیماریهای قلبی و ۳۰ درصد سرطانها کاهش پیدا میکند. ۴۴ درصد تمام موارد مرگ و میر در دنیا در سنین قبل از ۷۰ سالگی به دلیل
ابتلا به بیماریهای غیرواگیر است که مرتبط با تغذیه هستند. از ۷۰ سالگی به بعد نیز ۴۸ درصد این مرگ و میرها به علت ابتلا به بیماریهای غیرواگیر است.
صبوحی افزود: سرطان، دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی عروقی و همچنین بیماریهای مزمن تنفسی ۵۲ درصد علت مرگ و میر را شامل میشوند. ۸۸ درصد مردم تغذیه ناسالم دارند؛ یعنی روزانه کمتر از پنج واحد سبزی و میوه مصرف میکنند. کلسترول، چاقی، فشار خون و اختلالات قند خون هم در کشور شایع است. از هفت عامل خطر، پنج مورد به الگوی نادرست تغذیه بازمیگردد.
او بیان کرد: مصرف قند، شکر و روغن در ایران بسیار بیشتر از مقدار توصیه شده آن در سبد مطلوب غذایی است، این در حالی است که مصرف سبزی، میوه و لبنیات که عامل پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر هستند از مقدار توصیه شده آن کمتر است. این الگوی مصرف شیوع اضافه وزن و چاقی را به شدت بالا برده است. ۵۰ درصد جوانان گروه سنی ۲۵ تا ۳۵ سال نیز دچار اضافه وزن و چاقی هستند. ۲۳ درصد آنها چربی خون بالا دارند. در گروه سنی ۴۵ تا ۵۵ سال نیز ۷۱٫۷ درصد زنان و ۵۵ درصد مردان دچار اضافه وزن هستند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان سمیرم تصریح کرد: تاثیر فشار خون بالا در ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، از مهمترین علت مرگ و میر است وشیوع فشار خون در جمعیت ۱۵ تا ۶۵ سال ۱۹ درصد است. ۴۸ درصد افراد ۴۵ تا ۶۵ ساله نیز مبتلا به فشار خون هستند. با توجه به اینکه سن ابتلا به فشار خون پایین آمده است متاسفانه مصرف نمک دو برابر میانگین توصیه شده جهانی است. سنین بالای ۵۰ سال باید کمتر از سه گرم و افراد زیر۵۰ سال کمتر از پنج گرم در روز نمک مصرف کنند.
صبوحی خاطرنشان کرد: نان مهمترین منبع نمک دریافتی است، از نان مصرفی روزانه سه گرم نمک به دست میآید. ۶۰ گرم پنیر نیز ۲ گرم نمک دارد. تمام مواد غذایی ما که شامل دسرها، سسها، سوپ آماده، چیپس و پفک، پیتزا، زیتون و سوسیس و کالباس و … هستند به طور پنهان در خود نمک دارند. انواع مختلفی از نمک دریا، نمک طعام طبیعی و شفا که در بازار وجود دارند، مجوز تولید از وزارت بهداشت ندارند و شامل فلزات سنگین و ناخالصیهای زیادی هستند که مشکلات متعددی را ایجاد میکنند.
او گفت:مصرف زیاد روغن و چربی علاوه بر اضافه وزن باعث ابتلا به سرطانهای سینه، پروستات و کولون میشوند. وجود اسید چرب ترانس در روغنهای جامد، نیمه جامد و مواد غذایی فراوری شده مثل کیک و کلوچه باعث اختلال در چربی خون میشود.
مدیر شبکه بهداشت و درمان سمیرم در پیان گفت: تعادل و تنوع و تناسب در مصرف مواد غذایی، حفظ و کنترل وزن مطلوب، ۳۰ دقیقه پیادهروی تند روزانه، افزایش فیبر دریافتی، مصرف نان، سبزی و حبوبات، مصرف روزانه دو تا سه واحد شیر و ماست و پنیر کم چربی، کاهش مصرف چربی و روغن، حذف روغن جامد و نیمه جامد، استفاده بیشتر از گوشت سفید به جای قرمز و محدود کردن سوسیس و کالباس که خطر سرطانزایی دارند را میتوان به عنوان رهنمودهای غذایی ایران عنوان کرد.
انتهای پیام/ش