به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سرتیپ پاسدار خلبان علی عبداللهی معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح امشب ۲۴ دیماه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی ابعاد سانحه هوایی اوکراین پرداخت.
سرتیپ عبداللهی با اشاره به اینکه یکی از پیچیدهترین سیستمهای دفاعی کشور مجموعه سامانههای دفاع هوایی است گفت: بخشهای زیادی در این کار دخیل هستند لذا باید مراکز فرماندهی سیستم رادار مرکزی و سیستم رادار سامانهها با یکدیگر هماهنگ شوند.
او با اشاره به اینکه اهداف هوایی سرعت بالایی دارند افزود: ساعت ۶ و ۱۵ دقیقه هجدهم دی ماه روز چهارشنبه این حادثه رخ داد در حالی که فرمانده نیروی هوافضا در ماموریت غرب کشور بودند، بعد از حدود ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت موضوع به فرمانده نیروی هوافضا اطلاع داده میشود و ایشان هم به سلسله مراتب خود نیز موضوع را اعلام میکنند.
معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد:حدود ساعت ۷ و نیم الی ۸ صبح موضوع به ستادکل نیروهای مسلح اطلاع داده شد که این اتفاق افتاده است، ستاد کل نیروهای مسلح بلافاصله فراخوانی را اعلام میکنند، در این فراخوان ماموریتها به مسئولین مربوطه محول میشود.
سرتیپ عبداللهی با اشاره به اینکه آسمان جمهوری اسلامی ایران امن است گفت: این اتفاق در حدود ۳۷ کشور دنیا رخ داده که ممکن است بر اثر خطای انسانی و یا سایر موارد بوده باشد؛ لذا ما هیچ مشکلی در امنیت هوایی کشور نداریم.
او با اشاره به اینکه ما بعد از این حادثه تمام آیین نامهها و دستورالعملها را بازنگری کردیم تا اگر اشکالات احتمالی وجود دارد مرتفع شود ادامه داد: بحث پیشگیری از تکرار حوادث بسیار مهم است لذا چنین اتفاق دیگر رخ نخواهد داد لذا بنده اذعان میکنم که امنیت هوایی کشور هیچ مشکلی ندارد و همه پروازها برقرار است، ما از دشمن انتظاری جز دشمنی نداریم به طوری که دشمن به دنبال ایجاد تفرقه و نفاق است، این اطمینان را میدهم آنچه که تاکنون به دست آمده را بیان کرده ایم و اگر به موارد دیگری دست پیدا کنیم نیز اعلام خواهیم کرد، زیرا فرزندان آنها در نیروهای مسلح صادق هستند.
معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به اینکه ما به دنبال کتمان موضوع نبودیم گفت: ما صادقانه همه چیز را بیان و از مردم عذرخواهی کردیم، لذا نیروهای مسلح آنچه را که مردم باید بدانند را اعلام میکنند
او با اشاره به اینکه مردم به خوبی خدمات نیروهای مسلح را در طول هشت سال دفاع مقدس و برقراری امنیت در طول ۴۰ سال اخیر دیده اند عنوان کرد: کشور ما در امنیت به سر میبرد به طوری که کشورهای منطقه درگیر جنگ بودند.
سرتیب عبداللهی با اشاره به اینکه جامعه به نیروهای مسلح اعتماد دارد خاطرنشان کرد: بنای نیروهای مسلح بر این است که با مردم صادق باشد، زیرا نیروی مسلح متعلق به مردم است، ما بر اساس تحقیق و کار کارشناسی شده موضوع را به مردم اعلام کردیم به طوری که سردار حاجی زاده بلافاصله اعلام میکنند که خطای انسانی رخ داده است لذا ستاد کل نیروهای مسلح از مردم عذرخواهی کرد.
معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به اینکه با افراد خاطی برخورد میشود گفت: تحقیقات ما همچنان ادامه دارد و در مورد قطع ارتباط سامانه حتماً تحقیقاتمان را ادامه خواهیم داد، در خصوص این موضوع که چرا اپراتور اقدام به شلیک کرده است نیز تحقیقات را آغاز کردهایم، تاکنون آنچه مشخص شده بر این است که این هواپیما بر اثر اصابت شی خارجی سقوط کرده است لذا بررسیهای ما به صورت همه جانبه ادامه دارد.
سرتیپ عبداللهی با اشاره به اینکه زاویه ۱۰ درجه گردش به راست هواپیما باعث شد به صورت یک هدف نزدیک شونده به سامانه مستقر به نظر بیاید ادامه داد: به مرکز فرماندهی اعلام شده بود موشکهای کروز دشمن به سمت ما میآیند، متاسفانه ارتباط سامانه پدافندی با مرکز فرماندهی کاملا قطع شده بود.
او با بیان اینکه ۴۸ ساعت زمان برای رعایت سلسله مراتب و اطمینان از صحت خبر لازم داشتیم تصریحکرد: سامانههای دفاع هوایی در آمادهباش صد در صدی بودند به طوری که در آن زمان هر کسی باید در سر جای خود حضور پیدا میکرد، در دوران هشت سال دفاع مقدس در حالت جنگ سراسری گسترده قرار داشتیم، سیستمهای ما در شرایط فعلی آتش به اختیار هستند، اینکه کل فضای کشور را بر روی هواپیماها عبوری و هواپیماهای داخلی ببندیم چنین چیزی وجود ندارد، آژیرهای خطر در سطح شهر تعبیر شده بود لذا اگر اتفاقی میافتاد این آژیرها به صدا در میآمدند، در زمان اعلام وضعیت قرمز سامانههای پدافند هوایی دست به موشک میشوند.
او خاطرنشان کرد: الزاماً نباید انتظار داشت در شرایط آماده باش درگیری و جنگی، شرایط پرواز ممنوع حاکم باشد، در زمان جنگ تحمیلی هم با وجودی که در شرایط جنگی بودیم بسیاری از پروازها برقرار بود، برای اعلام وضعیت قرمز ابتدا باید حمله مشاهده گردد و سپس فرمان مقتضی اعلام شود.
سرتیپ عبداللهی بیان کرد: پیش از وقوع این حادثه، گزارش از طریق سیستم فرماندهی کنترل مبنی بر شلیک موشکهای کروز از جنوب کشور به مرکز فرماندهی میرسد، مرکز فرماندهی هم با تشریح وضعیت برای مرکز سامانهها اعلام آماده باش میکند.
معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: اینکه موشک کروز را از هر نقطهای بتوان کشف، کنترل و ردیابی کرد لزوماً ممکن نیست بنابراین در همه نقاط ممکن، دیدبانهایی به منظور ردیابی موشکها مستقر هستند لذا لحظاتی پس از اعلام وضعیت قرمز و آماده باش سامانههای ضد موشکی، بعد از استعلام دوباره وضعیت، اعلام میشود که مورد مشاهده شده در رادار از وضعیت قرمز خارج شده، اما این اعلام زمانی صورت گرفته بود که سامانه دریافت کننده دچار مشکل دریافت پیام شده و قادر به شنود فرمان از سوی مرکز نبود، پس از برخاستن هواپیما از روی باند نسبت به سامانه ضد موشکی در وضعیتی قرار میگیرد که سامانه شلیک کننده متأثر از شرایط حاکم بر جامعه در شرایط شلیک قرار گرفته و به سمت هواپیما شلیک میکند و سبب این فاجعه میشود.
سرتیپ عبداللهی با اشاره به تفاوتهای هواپیمای بوئینگ و موشک کروز افزود: زمانی که سامانه ضد موشکی در شرایط شلیک قرار گرفته بود فاصله تقریبی با هواپیمای بوئینگ با سطح پروازی موشک کروز برابری میکرد.
او با اشاره به حادثه اخیر ادامه داد: با توجه به سیستم راداری ما و هواپیما، بیان قطعی دخالت آمریکا کمی سخت است، به این منظور تیم بررسی سایبری و الکترونیکی هم تشکیل شده و به محض یافتن ردپایی از آمریکا در این فاجعه، اطلاع رسانی و اعلام لازم صورت میگیرد.
سرتیپ عبداللهی با اشاره به فیلم ضبط شده از هواپیمای اوکراینی در زمان وقوع حادثه گفت: از بعد اطلاعاتی این اقدام قابل رسیدگی است، اما این فیلم و فضای مجازی در کلیت ماجرا برای ما سندیت ندارد، زیرا امکان ساختگی بودن آن وجود دارد.
معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: اطلاعات همه پروازهای ورودی و خروجی کشور و همین طور پروازهای داخلی به اطلاع مرکز فرماندهی کنترل هوایی نیروهای مسلح میرسد لذا روال نیست که این اطلاعات به سامانههای پدافندی هم اعلام شود، اما در خصوص موارد خاص و یا پروازی ویژه این امکان وجود خواهد داشت.
او عنوان کرد: اطلاع رسانی دلایل کارشناسی و بررسی شده سقوط هواپیمای اوکراینی در بهترین و کوتاهترین زمان ممکن صورت گرفت، زیرا بررسیها زمان بر و نیازمند تأمل بود، مسئولین هواپیمایی کشور از ما دستور نمیگیرند، هر آنچه در ساعات اولیه این سانحه هوایی گفته اند یافتههای ذهنی و مهندسی خودشان بوده است.
سرتیپ عبداللهی خاطرنشان کرد: برخورد با افراد خاطی درون سیستمی نیروهای مسلح به دو بخش تقسیم میشود، یک برخورد درون بخشی نیروهای مسلح که طبق آئین نامه انضباطی نیروهای مسلح که شامل توبیخ، تنزیل درجه و عزل از مسئولیت است و در بخش دیگر وقتی وقوع جرمی محرز است، خاطی به قوه قضائیه معرفی میشود، تاکنون هم چندین نفر معرفی شده اند و رسیدگیها در حال انجام است.
انتهای پیام/