به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، کمبود مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی در زمینه اعتیاد و برخی عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی حاکم بر شرایط امروز جامعه، زمینه را برای گسترش وابستگی به سوء مصرف مواد مخدر در سطح کشور فراهم کرده است.
رشد معضل اعتیاد در جامعه به عنوان یک پدیده پیچیده و تهدید کننده و یک بیماری چند وجهی میتواند مشکلات زیادی را برای امنیت، آرامش، ارزشهای اخلاقی و به ویژه سلامت روحی و جسمی جامعه ایجاد کند. در کشور ما نیز با گذشت زمان اقدامات و روشهای مختلفی را برای پیشگیری از شیوع آن انجام داده اند که تاسیس مراکز درمان و ترک اعتیاد یکی از اقدامات موثر انجام شده در طول این سالها است.
بیشتر بخوانید: علل گرایش به مصرف دخانیات چیست؟
مسعود جوادی متخصص حوزه اعتياد در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان درباره مراکز درمان و ترک اعتیاد گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری سازمانهای مرتبط با حوزه اعتیاد از قبیل سازمان بهزیستی، شهرداری، موسسات خیریه و سازمان مبارزه با مواد مخدر و اجرای برنامههای مختلف کاربردی توانسته است با همه کاستیها و مشکلات موجود اقدامات موثری را برای کاهش، پیشگیری و درمان اعتیاد انجام دهد؛ که ایجاد مراکز درمان سوء مصرف مواد به عنوان یک راهکار عملی و موثر در حال اجرا است.
جوادی اظهار کرد: مراکز درمان سوء مصرف مواد مخدر به طور کل به دو بخش سرپایی و بستری تقسیم میشوند که پایه درمان در مراکز سرپایی بر روی تغییر مصرف و جایگزینی شربتها و قرصهای مورد تائید وزارت بهداشت است. در مراکز بستری به دلیل حضور پزشکان متخصص و بهره گیری از تجهیزات و تحقیقات نوین، روند درمان با پیچیدگیهای متفاوتی همراه است.
بیشتر بخوانید: آزادی قلیان در ایستگاه بهارستان/ وکلای ملت، مدافع مردم یا مافیای دخانیات؟!
او افزود: از نگاه حوزه سلامت، اعتیاد یک بیماری است که علاوه بر مشکلات جسمی، مشکلات روحی، روانی و اجتماعی برای فرد ایجاد میکند. به همین دلیل برای درمان افراد معتاد نیاز است مراکزی با حضور کادر درمانی مجرب و حرفه ای فعال باشد. تا اقدامات لازم برای پیشگیری از عود بیماری انجام شود.
این موسس مرکز تخصصی ترک اعتیاد بخش خصوصی و دولتی را مکمل یکدیگر خواند و گفت: مراکز ترک اعتیاد با روشهای متفاوتی از سالهای گذشته در بخش دولتی و خصوصی با سطح امکانات مختلف تاسیس شده اند. در سالهای گذشته بهره گیری از مددکاران و پزشکان به صورت دوره ای انجام میشد و در مراکزی نیز از حضور افراد پاک شده به عنوان بازوی پرقدرت در درمان معتادان استفاده میشد. در حال حاضر مراکز درمانی با همان ساختار گذشته که به عنوان مراکز بازپروی و کمپهای ترک اعتیاد شناخته میشوند فعال هستند. اما مراکز درمان تحت نظر وزارت بهداشت به کمک کادر درمانی اداره میشوند.
بیشتر بخوانید: سرطانی دردناک که سیگاریها را هدف میگیرد
او افزود: در حوزه درمان بخش خصوصی و دولتی مکمل یکدیگرند. بخش خصوصی با بیماران محدودتر هزینههای بیشتر و بخش دولتی با بیماران بیشتر و هزینههای کمتر در حوزه درمان اعتیاد فعالیت می کنند؛ اما به طور کل برای درمان این بیماری عامل بسیار مهم خصوصیات فردی بیمار است. زیرا اراده و باور ترک اعتیاد، از پول و امکانات مهمتر است. به همین دلیل فرد بیمار، خانوادهها و درمانگران در ابتدا باید تشخیص دهند که فرد در چه مرحله ای قرار دارد. اگر فردی چندین سال است که با این بیماری دست و پنجه نرم میکند و از نظر روحی دیگر توان ترک ندارد حتما نیازمند خدمات و روشهای دیگری است.
جوادی با تاکید بر اینکه باید علمیتر حرکت کنیم، بیان کرد: امروز با پیشرفت علم و تجهیزات پزشکی و همچنین رشد مواد مخدر صنعتی میطلبد تغییرات جدید در ساختار مراکز درمانی ترک اعتیاد داشته باشیم، در بخش دولتی تمرکز بر روی تحقیقات علمی و ساماندهی و اصلاح فرایندها در مراکز سرپایی درمان سوء مصرف مواد است. در بخش خصوصی نیز در حال حاضر تعداد محدودی مرکز تخصصی روانپزشکی و ترک اعتیاد تاسیس شده است که با حضور پزشکان متخصص و کادر درمانی مجرب در حال ارائه خدمات درمانی با جدیدترین روشهای درمانی روز دنیا هستند.
انتهای پیام/