شاید حتی خوشبین‌ترین تحلیل‌گران نیز انتظار چنین انتخابی از سوی پوتین را نداشتند، سؤال مهم این است که چرا پوتین چنین گزینه‌ای را انتخاب کرد.

نخست وزیر جدید روسیه کیست و چه سوابقی دارد؟ / چرا پوتین گمنام‌ترین گزینه را برای نخست‌وزیری انتخاب کرد؟ + تصاویربه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پس‌ از اینکه پوتین در سخنرانی سالانه خود به مسئله رفراندوم برای اصلاح قانون اساسی اشاره کرد، دیمیتری مدودیف، نخست‌وزیر روسیه و رفیق گرمابه و گلستان پوتین، استعفای خود را اعلام کرد تا اصلاح قانون در شرایط مهیاتری صورت پذیرد.

پوتین نیز با تشکر از خدمات او بلافاصله استعفایش را پذیرفت و در کمال تعجب همگان فرد نسبتاً ناشناخته‌ای به نام میخائیل میشوستین را به‌عنوان نخست‌وزیر جدید به دوما معرفی کرد؛ اما اینکه میشوستین کیست، سؤالی است که توجه بسیاری از تحلیل گران را به خود جلب کرده است.

نخست وزیر جدید روسیه کیست و چه سوابقی دارد؟ / چرا پوتین گمنام‌ترین گزینه را برای نخست‌وزیری انتخاب کرد؟ + تصاویر

فرد معمولی، خانواده معمولی، زندگی معمولی

در سال ۱۹۶۶ و در لوبنیای مسکو، میخائیل ویلادیمیرویچ میشوستین از مادری ارمنی و پدری یهودی متولد شد. او مانند سایر کودکان و نوجوانانی که در خانواده‌های معمولی متولد می‌شدند، تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در مدرسه‌ای با سطح متوسط سپری کرد. پس‌ازآن برای ادامه تحصیل به انستیتو استانکین دانشگاه دولتی مسکو رفت و در رشته مهندسی سیستم مشغول به تحصیل شد.

میخائیل پس از فارغ‌التحصیلی از دوره فوق‌لیسانس در این رشته، به‌عنوان مدیر آزمایشگاه یکی از مراکز تحقیقاتی مسکو مشغول به کار شد. مدتی پس‌ازاینکه او در این سمت مشغول به کار بود و با ادغام تکنولوژی پیشرفته فناوری اطلاعات روسی و غربی و تسهیل حل مشکلات بسیاری که به خاطر همین ناتوانی در ادغام بود توانایی‌های خود ثابت کرد، خود را به‌عنوان یک متخصص مطرح کرد و رئیس هیئت‌مدیره انجمن بین‌المللی کامپیوتر (ICC) انتخاب شد.

جرقه‌های امیدبخش؛ آینده درخشان

همچنین او در سال ۱۹۹۸ به‌عنوان معاون رئیس اداره مالیاتی فدراسیون روسیه، در بخش سیستم‌های اطلاعاتی و حسابداری و کنترل تراکنش‌های مالیاتی انتخاب شد. هم‌زمان برای ادامه تحصیل رشته اقتصاد را انتخاب کرد و موفق به اخذ مدرک دکتری اقتصاد شد. سپس به‌عنوان معاون وزیر اقتصاد و دارایی مشغول به کار شد و پس از مدتی و در سال ۲۰۰۴ به ریاست آژانس فدرال کاداستر در روسیه، مدیریت املاک و مستغلات و مناطق ویژه اقتصادی روسیه را بر عهده گرفت.

نخست وزیر جدید روسیه کیست و چه سوابقی دارد؟ / چرا پوتین گمنام‌ترین گزینه را برای نخست‌وزیری انتخاب کرد؟ + تصاویر

میشوستین در سال ۲۰۰۸ از اشتغال به کار دولتی کناره گرفت و وارد بخش خصوصی شد و فعالیت خود را در حوزه سرمایه‌گذاری و در شرکت «UFG Capital Partners» ادامه داد. تا اینکه در سال ۲۰۰۹ به جمع ذخیره پرسنلی رئیس‌جمهور روسیه پیوست.

وی در سال ۲۰۱۰ به‌عنوان رئیس اداره مالیاتی فدرال منصوب شد. از همان ابتدا او به‌شدت به مبارزه با "داده‌های کثیف" پرداخت و با اصلاح نظام مالیاتی به مشکلات بخش مالیات بر ارزش‌افزوده نیز سروسامان داد. مجموعه اقدامات اصلاحی او موجب امیدواری کارآفرینان روسیه شد که محدودیت و فشار مالیاتی کمتری روی خود حس می‌کردند و فرصت‌های مناسب‌تری برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی و کارآفرینی پیش روی خود می‌دیدند.

همچنین با حذف مناسبات اضافی میان مسئولین مالیاتی و تجار و شهروندان به‌گونه‌ای از مردم روسیه حمایت کرد و برای سهولت کار مردم در پرداخت مالیات و نیز مبارزه جدی‌تر و آسان‌تر با فساد مالیاتی تلاش کرد تا خدمات الکترونیکی در بخش مالیات را در سرتاسر فدراسیون روسیه گسترش دهد. در کنار آن مراکز خدمات مالیاتی را نیز به راه انداخت تا در صورت بروز هرگونه مشکلی مردم بتوانند با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز خدماتی هر چه سریع‌تر آن را رفع کنند.

همچنین میشوستین از سال ۲۰۱۳ ریاست دانشکده مدیریت مالی دانشگاه دولتی مسکو را نیز عهده‌دار شد.

میشوستین طبق اعلام فوربس در سال ۲۰۱۵، با مبلغی حدود ۱۸۳.۵ میلیون روبل، ۵۴ مین مقام رسمی پردرآمد روسیه بود.

درحالی‌که به اعلام خبرگزاری روسی تاس درآمد میشوستین در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۹ میلیون روبل معادل ۳۰۹ هزار دلار بوده است!

در کل این بدان معناست که تا پیش‌ازاین در نظام سیاسی روسیه فرد چندان مهم و رده بالایی به شمار نمی‌رفت.

محبوب‌ترین تفریح و ورزش میشوستین به‌مانند پوتین، هاکی روی یخ هست که به‌عنوان یکی از اعضای هیئت‌مدیره فدراسیون هاکی روی یخ روسیه نیز شناخته می‌شود. او همچنین به نوازندگی پیانو نیز مشهور است.

نخست وزیر جدید روسیه کیست و چه سوابقی دارد؟ / چرا پوتین گمنام‌ترین گزینه را برای نخست‌وزیری انتخاب کرد؟ + تصاویر

"مرد مالیات آینده"

در طول این مدت تنها اعتراضی که به اقدامات میخائیل میشوستین در سمت ریاست اداره مالیاتی فدرال شد، بازرسی‌های زودبه‌زود او از شرکت‌های بزرگ در اوایل راه‌اندازی سیستم جدید محاسباتی بود که آن‌هم پس تثبیت نظام محاسباتی جدید که یکی از نتایجش کاهش تعداد بازرسی‌های دوره‌ای بود، رفع شد. این کاهش به حدی بود که پیش‌ازاین در هر دوره مالیاتی، حساب یک‌دهم مالیات‌دهندگان بررسی می‌شد، اما پس از تثبیت سیستم جدید در سال ۲۰۱۸ در هر دوره مالیاتی به‌عنوان‌مثال از هر ۱۴۰۰ شرکت تجاری کوچک فقط حساب مالیاتی یک شرکت مورد بازرسی قرار می‌گرفت.

به‌طورکلی نتیجه اقدامات اصلاحی میشوستین به‌گونه‌ای رقم خورد که نه‌تن‌ها موارد تلاش برای فرار مالیاتی بسیار محدود شد، بلکه حتی عموم افراد جامعه و شرکت‌های بزرگ و کوچک به‌موقع و باکمال میل مالیات خود را پرداخت می‌کردند تا از خدمات تشویقی پرداخت به‌موقع بهره‌مند شوند. او غول منفور نظام مالیاتی روسیه را به یک سیستم کارآمد و کوچک تبدیل کرد و این تحول و موفقیت بزرگ با یک مدیریت اصولی و کارآمد موجب شد تا میخائیل میشوستین به‌عنوان یک تکنوکرات ماهر و "مرد مالیات آینده" شهرت پیدا کند و همواره مورد تحسین سیاستمداران روسی قرارگیرد و در مهروموم‌های ۲۰۱۲، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ به‌پاس خدمات خود، سه مدال افتخار ملی را از پوتین دریافت کند.

در یک طول یک دهه پیش از راه‌اندازی سیستم مالیاتی جدید روسیه درمجموع درآمد مالیاتی روسیه ۲۰.۴ تریلیون روبل بوده است که معادل همین مبلغ تنها باگذشت ۱۱ ماه پس از اجرای طرح جدید او از قبل مالیات به خزانه بانک مرکزی روسیه واریزشده است.

جالب‌توجه است که تخصص و آرمان میشوستین در حوزه فناوری اطلاعات حتی، پوتین را نیز مجذوب خودکرده است. به حدی که عده‌ای معتقدند انتخاب میشوستین نتیجه مصاحبه سال گذشته پوتین با روزنامه کومرسانت روسیه بود که با اشاره به اهمیت بسیار بالای هوش مصنوعی و فناوری اطلاعات آن را یکی از اولویت‌های روسیه خوانده و جایگاه روسیه در این مسیر را در راستای مطلوب توصیف کرده بود.

ویاچسلاو وولودین، رئیس دومای روسیه بار‌ها به تمجید از میشوستین پرداخته و او را به خاطر تخصصش و خدماتی که برای روسیه عرضه داشته مورد ستایش قرار داده است؛ و گفته است: «او فردی خودساخته است که از دل سختی‌های بسیار بیرون آمده و توانایی انجام مأموریت‌های بزرگ را دارد.»

الکسی کودرین، متحد لیبرال پوتین نیز معتقد است: «او می‌داند چگونه منافع اقتصادی کشور را تأمین کند.»

نخست وزیر جدید روسیه کیست و چه سوابقی دارد؟ / چرا پوتین گمنام‌ترین گزینه را برای نخست‌وزیری انتخاب کرد؟ + تصاویر

نقد تحسین آمیخته!

فسیتو، یکی از مشاهیر روسیه که از دوستان نزدیک میخائیل هست نیز درباره او گفته است که «او بسیار مسئولیت‌پذیر و سیستماتیک عمل می‌کند که این مهم‌ترین نیاز این روز‌های کشور است.» او همچنین در قالبی طنزی دوپهلو در مورد میشوستین گفته است که «نمی‌دانم به او حسادت کنم یا ترحم!»

گنادای گودکوف، نماینده سابق دوما، میشوستین را یک فرد بدون چهره شناخته‌شده و بدون روحیه جاه‌طلبی و مظهر کار‌های سیستمیک می‌داند و معتقد است که حضور او با این رویکرد به‌شدت به ضرر اقتصاد کشور است.

تاتیانا ستانووایا، تحلیلگر و شخصیت آکادمیک روس که در خارج می‌کند از روسیه زندگی و از اعضای هیئت‌علمی موسسه کارنگی- مرکز مسکو و رئیس پژوهشگاه R.Politik هست، او را یک تکنوکرات محافظه‌کار می‌داند که هیچ تجربه سیاسی یا چهره انتخاباتی ندارد. او همچنین درباره میشوستین می‌گوید که «او بسیار شبیه به نخست‌وزیران تکنوکرات اوایل مهروموم‌های ۲۰۰۰ است.»

گلب پاولووسکی، از مشاورین اسبق پوتین، نیز در مصاحبه با خبرگزاری اینترفکس گفته است که «میشوستین یک بوروکرات پرزرق‌وبرق به تمام معناست.»

نخست وزیر جدید روسیه کیست و چه سوابقی دارد؟ / چرا پوتین گمنام‌ترین گزینه را برای نخست‌وزیری انتخاب کرد؟ + تصاویر

علیرغم همه این موارد مذکور در تحسین تخصص و اقدامات میشوستین شاید حتی خوشبین‌ترین تحلیل‌گران نیز انتظار چنین انتخابی از سوی پوتین را نداشتند. چرا که رسانه‌ها و تحلیل‌گران افراد دیگری که به پوتین نزدیک‌تر بودند و تجربه و محبوبیت بیشتری نیز داشتند را شایسته‌تر می‌دانستند؛ اما واقعا چرا پوتین از میان افراد در دسترس میخائیل ولادیمیرویچ میشوستین، مرد مالیات روسیه را انتخاب کرد؟

منبع: مشرق

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
چیزی رو که پوتین میدونه به عقل جن هم نمی رسه.
India
ناشناس
۰۸:۳۳ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
دلیل اینکه سلبریتی ها مناسب سیاسی بالا رو امروزه کسب می کنند نه نوآوری و سادگی بلکه هدف زندگی سلبریتی هاست؛ کسب شهرت و مقام و ثروت؛ کسانی که تمام زندگیشون رو صرف اهداف مادی می کنند؛ نمونه بارزش ترامپ، عمران خان و همین نخست وزیر جدید روسیه اس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۵ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
خیلی جالب بود .
الان کشور ما ایران هم به این گونه افراد مسئولیت پذیر و سیستماتیک به شدت نیازمند است .
افرادی که نه می شود به آنها ترحم کرد و نه حسادت .
با توجه به مقاله بالا ، در ایران جای افرادی مثل حاج قاسم سلیمانی را به شدت خالی میبینم .