به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سیگار کشیدن دندانهای انسان را در معرض تنباکو و نیکوتین قرار میدهد. در نتیجه، زرد و لکه شدن دندانها و بوی بدن دهان شرایطی رایج بین افراد سیگاری است.
هرچه بیشتر سیگار بکشید، حس چشایی شما نیز بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرد. خوراکیهای مصرفی شما نیز بر دندانها تاثیر میگذارند.
افزون بر این، سیگار کشیدن میتواند موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و فرد را در معرض خطر بیماری لثه قرار دهد و همچنین میتواند در ابتلا به سرطان دهان نقش داشته باشد.
چگونه لکههای ناشی از سیگار کشیدن را از روی دندانها پاک کنیم؟
نیکوتین و قیر در دود تنباکو میتواند موجب زرد و لکه شدن دندانها شود. چند بار مسواک زدن در روز روشی خوب برای بهبود ظاهر دندانها است. این کار نه تنها از لکه شدن دندانها جلوگیری میکند، بلکه به محافظت در برابر بیماری لثه نیز کمک میکند.
انتخاب خمیردندانهای مخصوص افراد سیگاری توصیه شده است. این خمیردندانها حاوی مواد خاصی هستند که به بهبود ظاهر دندانهای تغییر رنگ داده کمک میکند.
به دنبال مواد زیر باشید:
- جوش شیرین
- پراکسید هیدروژن
- زغال فعال
- روغن نارگیل
- زردچوبه
همچنین، شما میتوانید با استفاده از خمیردندانهای دست ساز به سفید کردن دندانهای خود کمک کنید. برای این کار، چند قطره پراکسید هیدروژن را به جوش شیرین اضافه کنید. مراقب باشید که از یک محلول قوی پراکسید هیدروژن استفاده نکنید، زیرا میتواند به دندانها آسیب برساند.
آیا سفید کنندههای دندان کار میکنند؟
اگرچه بیشتر مسواک زدن دندانها میتواند به پیشگیری و از بین بردن لکههای ناشی از سیگار کشیدن کمک کند، در موارد تغییر رنگ شدید، خمیردندان ممکن است کارایی لازم را نداشته باشد.
در این مورد، شما احتمالا به یک محصول سفیدکننده دندان بدون نسخه نیاز خواهید داشت. محصولات بدون نسخه میتوانند به از بین بردن لکهها و بهبود ظاهر دندانها کمک کنند، اما احتمالا توانایی سفید کردن کامل دندانها را ندارند.
با توجه به شدت شرایط، ممکن است به روند سفید کردن حرفهای دندانها برای خلاص شدن از لکههای نیکوتین روی دندانهای خود نیاز داشته باشید.
اگرچه سفید کردن دندانها به صورت حرفهای میتواند به از بین بردن لکهها کمک کند، اما در صورت تداوم سیگار کشیدن نتایج پایدار نخواهند بود و ممکن است هر سال به تکرار این کار نیاز داشته باشید.
چگونه با بوی بد دهان ناشی از سیگار کشیدن مقابله کنیم؟
بوی بد دهان ناشی از سیگار کشیدن یا نفس سیگاری مساله دیگری است که افراد سیگاری با آن مواجه هستند. مراحل اولیه بیماری لثه یا خشکی دهان به واسطه کاهش تولید بزاق میتوانند در ایجاد این شرایط نقش داشته باشند.
برای مقابله با نفس سیگاری میتوانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- مسواک زدن دندانها حداقل دو بار و حداقل یک بار استفاده از نخ دندان در روز
- افزایش مصرف مایعات برای پیشگیری از خشکی دهان
- استفاده از دهانشویه ضد باکتری برای خشکی دهان
- جویدن آدامس بدون قند
- مکیدن یک یا دو برگ نعناع بیابانی
- مراجعه منظم به دندانپزشک برای پاکسازی پلاک و تارتار از روی دندانها
- کاهش مصرف سیگار یا ترک آن
آیا سیگارهای الکترونیکی برای سلامت دندانها بهتر هستند؟
تنباکویی در سیگارهای الکترونیکی وجود ندارد، از این رو، افراد بسیاری بر این باورند که آنها گزینه بهتری برای سلامت دهان و دندان هستند.
سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین و همچنین مواد شیمیایی و فلزات سنگین دیگر هستند و اگرچه میزان آنها کمتر از سیگار عادی است، اما همچنان برای سلامت بدن و دندانها مضر هستند.
نیکوتین موجود در این محصولات به بافت لثه آسیب میرساند و تولید بزاق را کاهش میدهد که میتواند به بوی بد دهان، پسرفت لثهها و از دست دادن دندان منجر شود.
آیا سیگار کشیدن به دندانها یا لثهها آسیب میرساند؟
ترک سیگار برای سلامت دهان و دندان مفید است زیر احتمال ابتلا به بیماری لثه را کاهش میدهد.
بیماری لثه که به نام بیماری پریودنتال نیز شناخته میشود یک عفونت است که بر لثهها تاثیر میگذارد. این شرایط به واسطه انباشت تارتار و باکتریها زیر یا بالای لثهها شکل گرفته و موجب التهاب میشود.
بیماری لثه با سیگار کشیدن پیوند خورده است، زیرا افراد سیگاری نسبت به غیرسیگاریها معمولا دارای تارتار بیشتری روی دندانهای خود هستند. نیکوتین در تنباکو تولید بزاق را کاهش میدهد و انباشت تارتار و باکتریها در دندانها را تسهیل میکند.
آیا ترک سیگار به بهبود شرایط دندانها منجر خواهد شد؟
حتی اگر چند سال است سیگار میکشید، ترک این عادت به بهبود سلامت دهان و دندان و کاهش احتمال ابتلا به بیماری لثه و از دست دادن دندان کمک میکند.
در یک مطالعه، پژوهشگران شرایط ۴۹ فرد سیگاری مبتلا به بیماری مزمن لثه را طی یک بازه زمانی ۱۲ ماهه دنبال کردند. به این افراد از طریق درمان جایگزینی نیکوتین، دارو و مشاوره برای ترک سیگار کمک شد.
در پایان مدت زمان مطالعه، حدود یک پنجم شرکت کنندگان سیگار را ترک کرده بودند و بهبود قابل توجه در سلامت دهان و دندان خود را گزارش کردند.
مطالعهای دیگر نیز نشان داد که ترک سیگار خطر بروز و پیشرفت بیماری لثه را کاهش میدهد. افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاریها با ۸۰ درصد خطر بیشتر برای تحلیل استخوان و بیماری پریودنتال مواجه هستند.
برای ترک سیگار هیچ وقت دیر نیست، حتی اگر مدتی طولانی است که سیگار میکشید. با ترک سیگار میتوانید شاهد فواید فوری و بلند مدت این اقدام باشید.
ترک سیگار نه تنها از دندانهای شما محافظت میکند، بلکه احتمال موارد زیر را نیز کاهش میدهد:
- سرطان دهان
- بیماری ریه
- بیماری قلبی
از آنجایی که سیگار کشیدن موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن انسان میشود، توانایی بدن برای مبارزه با عفونتها را کاهش میدهد. در نتیجه، استخوانهایی که از دندانها حمایت میکنند ضعیف شده و این شرایط به از دست دادن دندان منجر میشود.
روشهای ساده و عملی برای ترک سیگار
در ادامه چند نکته که میتوانند به ترک سیگار و بهبود سلامت دهان و دندان کمک کنند، ارائه شده اند.
از محرکها پرهیز کنید
از حضور در جمع افراد سیگاری که میتواند هوس سیگار کشیدن را هرچه بیشتر تقویت کند، پرهیز کنید.
تلاش گنید از افراد و مکانهایی که وسوسه سیگار کشیدن را در شما ایجاد میکنند، دوری کنید. در مکانهایی که سیگار کشیدن ممنوع است وقت بگذرانید. وقت استراحت خود را همراه با افراد سیگاری سپری نکنید.
خود را مشغول کارهای دیگر کنید
سرگرم و مشغول کردن خود میتواند به مدیریت هوس سیگار کشیدن کمک کند. ذهن به طور همزمان میتواند بر یک چیز متمرکز شود. اگر با هوس سیگار کشیدن مواجه هستید، خود را مشغول فعالیت دیگری کنید.
درمان جایگزینی نیکوتین را مد نظر قرار دهید
استفاده از برچسبهای نیکوتین یا جویدن آدامس حاوی نیکوتین میتواند به کاهش هوس سیگار کشیدن کمک کرده و ترک سیگار را تسهیل کند. دستورالعملهای ارائه شده روی این قبیل محصولات را به دقت مطالعه کنید، زیرا احتمال وابستگی به نیکوتین در نتیجه استفاده از آنها وجود دارد.
اگر محصولات بدون نسخه کارایی لازم را ندارند، با پزشک خود درباره تجویز داروهایی که میتوانند به ترک سیگار کمک کنند، مشورت کنید.
دلیل ترک سیگار را به خود یادآوری کنید
هر فردی برای ترک سیگار انگیزه خاص خود را دارد. برخی قصد دارند سلامت کلی خود را بهبود ببخشند، برخی دیگر این کار را برای اعضای خانواده خود انجام میدهند و برخی ممکن است تنها به دنبال پس انداز پول بیشتر باشند.
به طور منظم دلیل ترک سیگار را به خود یادآوری کنید تا این عادت مضر را به طور کامل کنار بگذارید.
دید مثبت داشته باشید
اگر طی روند ترک سیگار گاهی اوقات یک نخ سیگار روشن میکنید احساس نکنید که ترک سیگار غیر ممکن است. افراد بسیاری شکستهایی را طی روند ترک تجربه میکنند، اما حفظ دید مثبت و بازگشت به مسیر درست اهمیت دارد.
در پی درمان باشید
گاهی اوقات، ترک سیگار ممکن است به رفتار درمانی برای غلبه بر این عادت و فراگیری روشهای جدید برای مقابله با مشکلات نیاز داشته باشد. اگر زمانی که استرس دارید یا ناراحت هستید احتمال سیگار کشیدن بیشتر است، تراپی میتواند به بهبود این شرایط کمک کند.
منبع: عصرایران
انتهای پیام/