مهریار خسرو شاهی دیابتولوژیست، عضو مدرسان انجمن دیابت ایران و عضو دائم انجمن دیابت اروپا در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره دیابت گفت: دیابت یک بیماری است که در اثر کمبود انسولین در بدن اتفاق میافتد. جایگاه ساخت انسولین سلولهای بتای لوزالمعده هستند. در واقع سلولهایی که در بدن تولید انسولین میکنند اگر از بین بروند دیگر نمیتوانند هیچ انسولینی تولید کنند که در این صورت این نوع دیابت را میتوان دیابت نوع یک نام گذاری کرد.
او افزود: دیابت نوع یک بیشتر در کودکان و جوانان اتفاق میافتد و اختلال یا تخریب سلولهای پانکراس باعث کمبود یا نبود انسولین در بدن خواهد شد.
این دیابتولوژیست با اشاره به نحوه تشخیص دیابت نوع یک و دو اظهار کرد: دیابت نوع دو روند کندتری دارد و از طریق خاستگاه ژنتیکی یا ارثی به وجود میآید.
خسرو شاهی افزود: در دیابت نوع یک علائم به سرعت در هر سنی بروز پیدا میکند، اما در دیابت نوع دو در افراد بالاتر از ۴۰ سال با سرعت کمتری اتفاق میافتد.
این عضو مدرسان انجمن دیابت ایران درباره تفاوت علائم ظاهری دیابت نوع یک و دو گفت: دیابت نوع یک در کودکان باعث کاهش ناگهانی وزن، تشنگی شدید، خشکی دهان، و پر ادراری میشود که در صورت به عقب انداختن روند درمان قند آنها بالاتر از عدد ۳۰۰ را نشان خواهد داد.
خسرو شاهی تصریح کرد: در بدن افراد مبتلا به دیابت نوع دو انسولین وجود دارد. اما اگر اختلال در جذب گلوکز از جریان خون به داخل سلولهای بدن رخ میدهد و باعث می شود تا انسولین دریچه سلول را به روی گلوکز باز کند.
بیشتر بخوانید: دیابت نوع یک و مراقبتهای لازم در مدرسه
او افزود: افراد مبتلا به دیابت نوع دو میتوانند با انجام فعالیتهای ورزشی، پیاده روی، تغییر شیوه زندگی و الگو برداری از تغذیه مناسب میتوانند قند خون خود را کاهش دهند.
این عضو دائم انجمن دیابت اروپا با اشاره به دیابت بارداری اظهار کرد: تغییرات هورمونهای بارداری در بدن باعث بالا رفتن قند خون و مقاومت به انسولین در بانوان باردار میشود که اگر با انجام فعالیتهای ورزشی بهبود نیافت باید از طریق انسولین همانند دیابت نوع یک درمان شوند.
خسرو شاهی در پایان گفت: قند خون در بیماران تحت درمان کورتون یا شیمی درمانی به صورت مداخلهای افزایش مییابد و میتواند سیستم ایمنی بدن آنها را دچار اختلال کند.
انتهای پیام/