روستای عنبران اولیا در مرز ایران و جمهوری آذربایجان به یکی از مقاصد اصلی سفر در صنعت گردشگری روستایی اردبیل تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، در بخش عنبران از توابع شهرستان نمین ۳۵۰ خانوار با جمعیتی نزدیک به ۹۵۰ نفر در دل کوه‌های بلند زندگی می‌کنند.

این روستا که زمانی ناشناخته بود نه تنها از آثار تاریخی متعددی برخوردار است، بلکه معماری پله کانی آن موجب شده تا به مرور زمان توجه گردشگران و مسافران به این روستا جلب شود تا جایی که در سال‌های اخیر نیز به همت دستگاه‌های اجرایی به ویژه بنیاد مسکن و میراث فرهنگی، روستا حال و هوای دیگری یافته و با رونق اقامتگاه‌های بوم گردی این روستا به مقصد سفر تبدیل شده است.

روستای عنبران علیا با وجود برخی ساخت و ساز‌های جدید همچنان بافت سنتی خود را حفظ کرده است.

در عین حال ساخت و ساز‌های جدید نیز مغایر با بافت سنتی روستا نیست و معماری پله کانی، سبک ساخت و ساز روستای هدف گردشگری ماسوله را تداعی می‌کند.

به گفته دهیار روستای عنبران علیا سالانه بیش از هزار گردشگر به این روستا سفر می‌کنند که بخشی از آن گردشگران خارجی به ویژه اتباع آذری است؛ این روند گردشگری را به شاخصه اصلی روستا تبدیل کرده و موجب رونق روستا شده است.

هفت گنبد پیر و بابا‌ها در عنبران

اقامتگاه‌های بوم گردی تمامی ظرفیت گردشگری این روستای مرزی نیست. در روستای عنبران علیا مردم خونگرمی زندگی می‌کنند که از تاریخ غنی برخوردار هستند.

روستای مرزی «عنبران» نمین مقصد اصلی سفر در صنعت گردشگری روستایی/اشتغال ۸۰ درصد جمعیت روستا در تولید صنایع دستی

به گفته سرپرست میراث فرهنگی شهرستان نمین دو اثر ثبتی و بیش از هفت گنبد و بنای تاریخی در این روستا وجود دارد.

نورزاده افزود: از بنا‌هایی که مربوط به مقبره پیر و بابا‌ها بوده به دلیل تخریب در سده‌های اخیر باقی نمانده و تعمیر و احیای بنا‌ها در ۲۵۰ سال اخیر و بیشتر در دوره قاجار انجام شده است.

او تاکید کرد: در حد فاصل عنبران علیا و عنبران سفلی نیز پیکره سنگی باباداوود و چله خانه واقع شده که یکی از مقاصد اصلی بازدید گردشگران از این دو روستا است.

او همچنین به ثبت سه اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور اشاره کرد و بیان داشت: این آثار شامل تپه سه گاله (قرمز قلعه)، تپه قلعه رغ و محوطه بلیدی است که هر سه قدمتی نزدیک به هزاره اول قبل از میلاد مسیح دارند.

اشتغال زنان روستا به بافت گلیم

مردم روستای عنبران علیا با ظرافت طبع و با فرهنگ دیرینه به تولید صنایع دستی اشتغال دارند. تا جایی که به گفته سرپرست میراث فرهنگی شهرستان نمین تصریح کرد: ۸۰ درصد جمعیت روستا به تولید انواع صنایع دستی اشتغال دارند.

روستای مرزی «عنبران» نمین مقصد اصلی سفر در صنعت گردشگری روستایی/اشتغال ۸۰ درصد جمعیت روستا در تولید صنایع دستی

منوچهر نورزاده افزود: می‌توان به جرئت گفت در هر خانه داری برپا شده و زنان روستایی گلیم و مسند تولید می‌کنند و حتی بافت انواع البسه و کیف سازی نیز بخشی از هنر دست زنان روستایی است.

او به برپایی کارگاه صنایع دستی در این روستا اشاره کرد و گفت: در این کارگاه ۲۰ دار قالی به همت اهالی روستا دایر شده و گلیم‌های تولیدی نیز به شهر‌ها ارسال شده و حتی کشور‌های همسایه صادر می‌شود.

اقامتگاه‌های بوم گردی بهانه اصلی سفر به عنبران

نقطه قوت روستای عنبران علیا به تعبیر مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، اقامتگاه‌های بوم گردی است.

روستای مرزی «عنبران» نمین مقصد اصلی سفر در صنعت گردشگری روستایی/اشتغال ۸۰ درصد جمعیت روستا در تولید صنایع دستی

نادر فلاحی تصریح کرد: اداره کل میراث فرهنگی استان نسبت به رونق اقامتگاه‌ها اهتمام ویژه دارد و از طرح‌های پیشنهادی اهالی روستا استقبال می‌کند.

او افزود: با توجه به مرزی بودن روستا تسهیلات چهار درصدی برای ساخت اقامتگاه اعطا می‌شود که به میزان ۸۰ درصد از هزینه برآورد شده جهت ساخت است.

او همچنین به حمایت از هنرمندان صنایع دستی نیز اشاره کرد و افزود: اداره کل آماده برپایی بازارچه و نمایشگاه در صورت درخواست هنرمندان است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان متذکر شد: با توجه به اینکه روستای عنبران اولیا روستای هدف گردشگری است رونق و توسعه آن نیازمند مشارکت تمامی دستگاه‌ها است و انتظار می‌رود تمامی دستگاه‌ها نسبت به رونق روستا مشارکت داشته باشند.

در سال‌های اخیر اقامتگاه‌های متعددی در این روستا دایر شده بطوریکه سرپرست میراث فرهنگی شهرستان نمین در این خصوص گفت: تاکنون ۱۰ اقامتگاه بوم گردی در این روستا راه اندازی شده است.

منوچهر نورزاده با تاکید اشتغال زایی اقامتگاه‌ها گفت: توسعه اقامتگاه‌ها با همکاری اهالی روستا و همچنین سایر نهاد‌های متولی مورد تاکید است.

با سفر به عنبران گردشگران می‌توانند غذای محلی «چانگلو» با ترکیب آرد، برنج، شیر، روغن و تخم مرغ و آش‌های محلی را تجربه کنند.

انتهای پیام/ح

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.