بسیاری از مسئولان بر این باورند که توسعه صادرات و کاهش وابستگی به نفت تنها با نگاه جدی‌تر به بازار‌های هدف شدنی است.

کشاورزیبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با وجود تنوع اقلیم و پتانسیل بالای بخش کشاورزی در کشور، امکان کاهش وابستگی اقتصاد به درآمد‌های ارزی حاصل از صادرات نفت وجود دارد که بدین منظور دولتمردان طی سال‌های تحریم بر اهمیت روز افزون تجارت خارجی و ارتباط تنگاتنگ رشد و توسعه اقتصادی کشور بر صادرات کالا‌های کشاورزی تاکید می‌کنند.

بسیاری از مسئولان بر این باورند که وابستگی صادرات به کشور‌های محدود، ریسک پذیری مراودات تجاری را افزایش می‌دهد که برای خروج از بن بست‌ها و کاهش وابستگی به درآمد‌های نفتی باید نگاه جدی تری به بازار‌های هدف داشت. بنابر تفاهم نامه اخیر کشور‌های عضو اوراسیا ، ظرفیت کشور‌های عضو اوراسیا بازار مناسبی برای محصولات ایرانی به شمار می‌روند که متاسفانه برخی چالش های‌پیش روی صادرات مانع استفاده از این فرصت و خداحافظی با در آمد‌های نفتی شده است.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا از آخرین چالش‌های پیش روی صادرات و راهکار‌های خروج از این بن بست با خبر شویم:

اهمیت بالای صادرات محصولات کشاورزی با اوراسیا/رونق صادرات محصولات کشاورزی در گرو برنامه ریزی مدون

رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به چالش‌های پیش روی صادرات اظهار کرد: صادر کنندگان میوه و تره بار به دلیل فساد پذیری کالا و عدم تعهد شرکت‌های بیمه در قبال محصولات میوه و تره بار با مشکلات متعددی مواجه هستند.

وی افزود: با توجه به تحریم‌های ظالمانه اکثر کالا‌ها و محصولات کشاورزی به صورت امانی فروخته می‌شود که این امر موجب شده صادرکنندگان برای بازگشت ارز با مشکلات متعددی مواجه شوند چرا که آن‌ها مجبورند به صرافان محلی ارز حاصل از صادرات را تحویل دهند.

نورانی با اشاره به اینکه صادرات محصولات کشاورزی مستلزم برنامه ریزی مدون است، بیان کرد: با توجه به مشکلات تحریم، صادر کنندگان میوه و تره بار با چالش‌های متعددی همچون کمبود کانتینر‌های یخچالی، هزینه بالای حمل و نقل دریایی و اتخاذ تصمیمات خلق الساعه مبنی بر ممنوعیت‌های یک باره صادرات و بی اعتمادی تجار خارجی روبرو هستند که این امر به صلاح کشور نیست.

به گفته وی، با توجه به شرایط مساعد تولید محصولات باغی اگر معضلات پیش روی صادرات مرتفع نشود کشاورزان با انباشت محصول روبرو می‌شوند که برای خروج از این بحران چاره‌ای جز حمایت دولت نداریم.

نورانی ادامه داد: اگرچه در شرایط فعلی تحریم صادرات محصولات کشاورزی کماکان به صورت مویرگی در حال انجام است، اما هزینه‌های صادرات همچون بسته بندی، حمل و نقل، کاغذ و.. نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۵ برابر رشد داشته است که این امر در کنار نوسان نرخ ارز بر افزایش هزینه‌ها بی تأثیر نیست.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه صادرات به اوراسیا‌  به سبب ظرفیت بالا از اهمیت بالایی برای کشور برخوردار است، بیان کرد: با وجود فساد پذیری بالای محصولات کشاورزی و چالش‌های پیش روی صادرات، صادر کنندگان ناگریز هستند ارز حاصل از صادرات را به صورت ریالی به کشور بازگردانند که در صورت عدم حمایت دولت صادرات رونق چندانی نخواهد داشت. ضمن آنکه امضای تفاهم‌نامه با کشورهای عضو اوراسیا از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه نگاه فعلی مسئولان صادرات محور نیست، افزود: با وجود پتانسیل بالای کشور در بخش کشاورزی فعال کردن بانک‌های ایران در خارج از کشور امری ضروری است هرچند در کشور‌های خلیج فارس بانک های ایرانی متعددی وجود دارد که در صورت تصویب قانون، صادرکنندگان می‌توانند ارز حاصل از صادرات را به بانک‌های ایرانی دهند تا در آنجا به صورت ریال به حساب صرافان واریز شود.

نورانی با انتقاد از تعطیلی کشتیرانی والفجر و مشکلات متعدد حاصل از آن گفت: با توجه به حجم بالای تولید محصولات باغی صادر کنندگان مجبور به استفاده از لنج برای صادرات هستند تا بتوانند در مدت زمان کوتاهی محصولات خود را با بازار‌های هدف صادر کنند که متأسفانه تعطیلی کشتیرانی والفجر از سال ۹۲ به بعد مشکلات متعددی را ایجاد کرده است.

رونق صادرات محصولات کشاورزی در گرو خروج از کشاورزی سنتی

محمدشفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه روابط سیاسی مناسب عامل اصلی برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی به شمار می‌رود، اظهار کرد: در وهله اول رونق صادرات محصولات کشاورزی مستلزم روابط سیاسی مناسب با کشورهاست تا بتوانیم در بخش صادرات و واردات نهاده‌های مورد نیاز به خوبی ارتباط برقرار کنیم.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد کشاورزی کشور سنتی و اقتصادی است، گفت: در گام اول رونق توسعه صادرات محصولات کشاورزی مستلزم خروج از کشاورزی سنتی و حرکت به سمت کشت مکانیزه است تا بتوانیم کشاورزی کشور را اقتصادی کنیم و در گام دوم امکانات و زیرساخت‌های مورد نیاز همچون صنایع تبدیلی، تکمیلی، سورتینگ، بسته بندی، ذخیره سازی در کشور فراهم شود تا بتوانیم چالش‌های پیش روی صادرات را مرتفع کنیم.

ملک زاده کوتاه کردن بروکراسی‌ها در صدور مجوز و ارائه تسهیلات به سرمایه گذاران را یکی دیگر از راهکار‌های رونق صادرات برشمرد و گفت: در حال حاضر در بسیاری از محصولات کشاورزی برندی نداریم تا بتوانیم در کشور‌های دیگر خود را معرفی کنیم این در حالی است که بسیاری از کشور‌های خارجی خواهان محصولات ایرانی هستند.

به گفته این مقام مسئول با ایجاد زنجیره تولید و عرضه از مزرعه تا سفره توسط فعالان و تولید کنندگان و همچنین ایجاد شرکت‌های هلدینگ می‌توان درآمد بخش کشاورزی را با توسعه صادرات افزایش داد این در حالی است که متأسفانه بسیاری از مسئولان توجهی به این موضوع ندارند.

دستیابی به درآمد سالیانه ۲۰۰ میلیون بشکه نفت از طریق محصولات کشاورزی وجود دارد

علی خان محمدی مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه با توسعه صادرات محصولات کشاورزی نیازی به درآمد‌های نفتی نداریم، گفت: با وجود پتانسیل و ظرفیت بالای بخش کشاورزی و اقلیم چهارفصل با توسعه صادرات امکان جایگزینی با درآمد‌های نفتی وجود دارد.

وی افزود: در شرایط فعلی تحریم برای همیشه باید با درآمد‌های نفتی خداحافظی کرد و این امر تنها با توسعه صادرات محصولات کشاورزی میسر خواهد بود.

خان محمدی ادامه داد: با ایجاد زیرساخت‌های لازم در بخش کشاورزی همچون صنایع تبدیلی، تکمیلی، سورتینگ و بسته بندی امکان رقابت با رقبا در کشور‌های همجوار وجود دارد، اما تا زمانی که مسئولان ذیربط حمایتی نداشته باشند همچنان شاهد حضور کمرنگ تجار ایرانی در بازار‌های هدف خواهیم بود.

مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی احیای الگوی کشت و کشاورزی قراردادی در تمام نقاط کشور را یکی دیگر از راهکار‌های توسعه صادرات محصولات کشاورزی اعلام کرد.

خان محمدی ادامه داد: برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی در بازار‌های هدف باید حمایت‌ها و زیرساخت‌های لازم ایجاد شود تا صادرکنندگان بتوانند در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشند.

مدیرعامل مجمع علمی نخبگان کشاورزی با بیان اینکه امکان صادرات محصولات کشاورزی به میزان ۲۰۰ میلیون بشکه نفت وجود دارد، تصریح کرد: با وجود تنوع اقلیم و پتانسیل بالای تولید محصولات کشاورزی و دامی این امکان وجود دارد که با ایجاد زیرساخت‌های لازم بتوان برای همیشه از درآمد‌های نفتی خلاص شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
امیرمحمد
۱۹:۲۷ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
از اوایل دی خیار سبز جنوب کرمان کهنوج رودبار و.. به دست اومده و تا اردیبهشت ادامه داره ک با افزایش وحشتناک لوازم کشاورزی و سموم کشاورزی مردم ب سختی برای کشت اقدام کردند و اکنون خیار سبز را کیلوی 250تومان دلال ها از مردم میخرند ک باعث کمر شکن شدن تمام کشاورزان شده است اما دولت طبق معمول در خواب نماینده ما هم سرگرم رای جم کردن الان مردم هزینه داشت راهم با قرض و وام دارند متحمل میشوند چ رسد ب هزینه هایی ک قبلا کردن خدا رحم کنه ب داد مردم بس
Iran (Islamic Republic of)
علی بريسم
۲۰:۰۸ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
كدوم دولت باعث افزایش تولید محصولات کشاورزی میشه دولت اصلاحات کشاورزان نه حمایت میشن کود شیمیایی که از کیسه ای ۳۰ هزار تومان به کیسه ای ۱۵۰ هزار تومان رسیده حق آبه هم سه برابر شده و تامین نمیکنن مثلا امسال که باران نیست و کشاورزان نیاز مبرم به آب برای آبیاری مزارع گندم دارن امور آب شهرستان دهلران استان ایلام کانال رو بسته و برامون باز نمیکنن
کجا باید مشکلات قشر زحمتکش رو گفت چرا شبکه های خبری همانند باشگاه خبرنگاران جوان از مشکلات نمیگه و فقط از بایدهایی که شرطش و نیازش کشاورزان هست نمیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۵ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
هر وقت پای صادرات محصولات کشاورزی به میان میاد تن همه ای ایرانی ها میلرزه
چون با چند برابر شدن قیمت همان محصول در کشور بازار سیاه راه میوفته
موقع خرید از کشاورز مفتم ازشون نمیخرند ولی موقع فروش چند برابر پای مصرف کننده حساب میشه چرا بغیر از بی کفایتی اقایون چیز دیگه ای هم میشه اسم گذاشت
تولید کننده نالانه مصرف کننده هم که خون گریه میکنه
نگو که دلال بازیه دیگه این حرفا خریدار نداره هیچ جای دنیا مگه دلال بازی نیست چرا اونجاها همچین چیزی نیست فقط ایران اینطوریه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۴ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
بله در صورت استفاده از مزیت های نسبی که در برخی محصولات کشاورزی داریم، استفاده از مکانیزاسیون و بهره وری در مصرف آب میتوانیم درآمد غیر نفتی خوبی داشته باشیم ولی تا حالا توجه جدی نشده است.
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۸:۲۰ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
خب چه فرقی میکنه ما که تحریم هستیم محصولات کشاورزی رو هم نمیتونیم صادر کنیم مثل تحریم صادرات نفتی !!!
ماسیستم بانکیمون تحریم هست . پول صادراتمون رو نمیتونیم بگیریم حالا چه پول نفت باشه چه پول صدور محصولات کشاورزی و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۳ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
فقط حرف ..... چند ماه هست که اعتبار تسهیلات ساخت گلخانه از محل صندوق توسعه قطع شده البته بدون هیچ دلیلی..... از اونجایی که محل تسهیلات از صندوق توسعه هست و صندوق هم طبق ادعای خودشون پول داره باز هم میگن باید دولت ابلاغ کنه ....
آخرین اخبار