به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، جمعیت همواره از مهمترین ارکان جوامع انسانی و اساس شکل گیری تمدنها بوده است. اقتدار اقوام و ثبات کشورها علاوه بر بزرگی سرزمین و امکانات تحت اختیارشان، با تعداد نفوس آنها نیز ارزیابی میشود و جمعیت در کشورهایی که از منابع زیرزمینی و رو زمینی و موقعیت استراتژیک برخوردارند، از جمله ارکان اصلی و راهبردی محسوب میشود.
ایران در قرنهای گذشته جزء کشورهای پرجمعیت محسوب میشد؛ به طوری که در ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح طبق گزارشهای مورخان، جمعیت ایران حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر بوده است و حداقل ۱۰ درصد از جمعیت جهان با توجه به وسعت این کشور در آن زمان، در ایران استقرار داشته اند.
این آمار در مورد ایران قرنهای گذشته صدق میکند، کشوری که امروزه فاصله چندانی تا نزدیک شدن به بحران تله جمعیت را ندارد، تلهای که در صورت کاهش جمعیت رخ داده و کشور از آن توان رهایی نخواهد داشت. نرخ فرزندآوری در ایران نیز پایینترین مقدار در میان کشورهای مسلمان است و سالانه رشد جمعیت و نرخ باروری در مقایسه با سالهای گذشته، کاهش چشمگیری دارد.
بیشتر بخوانید: مردم ایران بیشتر در چه سنی ازدواج میکنند؟ / ۳۰ تا ۴۰ سالهها بیشتر طلاق میگیرند
۳۰ اردبیهشت روز ملی جمعیت نامگذاری شده است تا مسئولان به این موضوع و افزایش نرخ جمعیت نگاه جدی تری داشته باشند، اما با این حال با گذشت چند سال از تدوین برنامهها موثر بر افزایش جمعیت، خبری نیست.
"محدود کردن نسل، برای کشور ما یک خطر بزرگی است. ما در منطقه خطر بسیار پیشرفت داشتیم، باید برگردیم؛ میتوانستیم جلوی این کار را بگیریم، نگرفتیم آنچه که متخصصین و کارشناسان، با نگاههای علمی، با دقت علمی بررسی کرده اند، ما را به این نتیجه میرساند که با این روند کنونی، کشور در آینده دچار مشکل فراوان خواهد شد؛ کشور دچار پیری عمومی خواهد شد." این تنها بخش کوچکی از نگرانیهای رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان نظامی در تیرماه سال ۹۲ است، چندین سال است که این مسئله از سوی رهبر انقلاب به جامعه و مسئولان تاکید میشود.
آمارهای منتشره نشان میدهد که در ده سال اخیر میزان ازدواج و فرزند آوری کاهش داشته است، به نوعی که در سال ۹۸ در مقایسه با سال ۹۷ حدود ۱۵۸ هزار نفر نوزاد کمتری متولد شدند. با بررسی این آمارها در سالهای متوالی میتوان به این نتیجه رسید که در آیندهای نه چندان دور جامعه سالمندان پیشرفت چشمگیری خواهد داشت.
این درحالی است که محمد اسماعیل اکبری مشاور سازمان جهانی بهداشت؛ در اولین نشست تخصصی که (۱۴ بهمن ماه) برگزار شد، اظهار کرد: اصلاح ساختار جمعیتی باید هدف قرار گیرد و این نسبتها اصلاح نمیشود مگر با فرزند آوری.
او در ادامه بیان کرد: لزوما تشویق ازدواج به نتیجه نمیرسد، زیرا ۳ تا ۶ سال طول میکشد تا یک زوج صاحب فرزند شوند.
اکبری با بیان اینکه حتما باید اعلام کرد که در هر خانواده ۴ فرزند هدف است، گفت: جمعیت سالمند باید زیر ۶ درصد باشد و جامعه سالمندی در کشور ما رشد کرده است که این یعنی یک خلاف دارد اتفاق میافتد.
اکبری در ادامه افزود: در ۳۰ سال آینده ایران جز ۴ کشور پیر جهان خواهد بود که تنها یک حرکت بسیجی و معنادار میتواند این وضعیت را تغییر دهد.
او با اشاره به اینکه هیچ کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران در ۳۰ سال گذشته کاهش جمعیت نداشته است، گفت: در تمامی سندهای جمهوری اسلامی ایران نوشته شده است که در سال ۹۵ باروری کل جمعیت ۲.۱ دهم که این حرف از نظر علمی غلط است.
اکبری با بیان اینکه در سال ۹۸ در مقایسه با سال ۹۷، ۱۵۸ هزار نفر کمتر به دنیا آمدهاند، تصریح کرد: ۶۰ تا ۷۰ درصد از دختران ما ازدواج میکنند و ۳۰ تا ۴۰ درصد از دختران هرگز ازدواج نمیکنند.
مشاور سازمان جهانی بهداشت با اشاره به اینکه در هر خانوار داشتن ۴ فرزند هدف است، گفت: ۴ ساختار حاکمیتی، حکومتی، تولیتی و جمعیت برای اصلاح ساختارهای جمعیت مدنظر است.
اکبری بیان کرد: عدهای از افراد مشکلات اقتصادی را بهانه عدم فرزند آوری میکنند، در صورتی که بیشترین ازدواجها و فرزند آوریها در خانوادههای فقیر در حال انجام است.
اما سالنامه آمار جمعیتی در سال ۹۶ جمعیت ایران طی صد سال اخیر ۸ برابر بیشتر دانسته است، بررسی میزان عمومی ولادت نشان دهنده تغییر وضعیت چشمگیر آن در یک سده گذشته است، این شاخص در سال ۱۳۰۶ نزدیک به ۴۰ در هزار نفر جمعیت بوده است.
این شاخص که در سال ۱۳۰۶ نزدیک به ۴۰ در هزار نفر جمعیت بوده و جز دوره کوتاهی در سال ۱۳۲۰ کما بیش نزدیک به ۴۰ در هزار نفر جمعیت بوده است و در سال ۱۳۶۵ بیشترین مقدار خود یعنی ۴۳ در هزار نفر را در یک قرن اخیر تجربه کرده است.
اما این روند از سال ۱۳۷۵ به شکل کاملا متفاوت در آمده و از مدار نزدیک به ۴۰ به مدار نزدیک به ۲۰ تغییر مکان داده است، به گونهای که در سال ۱۳۸۵ و در کمترین مقدار خود به عدد ۱۷ در هزار نفر جمعیت رسیده است. در سال ۱۳۹۶ این عدد نزدیک به ۱۹ در هزار نفر جمعیت محاسبه شده است.
همه میدانیم هنگامی که کشوری آمار سالمندانش بیشتر از جوانانش باشد با چه مشکلاتی رو به رو خواهد بود. مشکلاتی که به گفته مقام معظم رهبری در آذر ماه ۹۲ در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی دیگر قابل علاج نخواهد بود، ایشان در این دیدار خاطر نشان کردند: «یک جایی خواهیم رسید که دیگر قابل علاج نیست، یعنی مسئله جمعیت از آن مسائلی نیست که بگوییم حالا ده سال دیگر فکر میکنیم؛ نه، اگر چندسال بگذرد، وقتی نسلها پیر شدند، دیگر قابل علاج نیست.»
در مجلس شورای اسلامی بارها برای مقابله با این بحران طرحهایی مدون از جمله افزایش باروری و پیشگیری از کاهش جمعیت شده است، اما این طرحها فایدهای نداشته و جوابگوی این بحران پیش رو نبوده است.
ترویج تک فرزندی در بین جوانان ایرانی، مطرح کردن شعارهایی چون «فرزند کمتر، زندگی بهتر»، بهانه کردن شرایط اقتصادی و ... از جمله دلایل کاهش نرخ جمعیت است.
بسیاری از روانشناسان از آسیبهای تک فرزندی صحبت میکنند، آسیبهای روانشناختی که ممکن است برای فرزند به همراه داشته باشد و مشکلات اقتصادی که این روزها برای همه افراد جامعه وجود دارد نیز بهانهای برای عدم فرزند آوری زوجهای جوان شده است، در حالی که با بررسی آمارها میتوان به این نتیجه رسید که میزان ازدواج و فرزند آوری در میان قشر ضعیف نیز بیشتر است.
امروزه خانوادههای ایرانی در مقایسه با خانوادههای اروپایی و غربی دارای فرزندان با تعداد کمتر هستند و جامعه سالمندان ایرانی هر روز در حال افزایش است، بنابراین با توجه به اینکه بحران جمعیت یکی از مشکلات اساسی جوامع محسوب میشود و نیازمند برنامهریزی از سوی مسئولان است، آنها باید برای مقابله با این معضل نگاه دقیق تری داشته باشند.
گزارش از زینب امینیان
انتهای پیام/
در کشوری که بازنشستگانش هرگز بازنشست نمیشوند
به جوانان به چشم افراد بی تجربه نگاه میکنند
توی هر اداره وسیستمی که بخوای وارد بشی یا باید پارتی داشته باشی مهم نیست چقدر کاربلد هستی مهم اینه کی معرفیت کرده
وضعیت اقتصاد که نگم بالفرض همین یارانه!!!
اگر امروز یارانه 100 تا تک تومنی به خانوار اضافه بشه فردا اجناس 100 هزار برابر افزایش قیمت پیدا میکنن
آیا به نظر شما با یارانه میشه بچه بزرگ کرد
آیا فقط مشکل بچه آوردنه نباید تربیتش کرد نباید بهش درس اخلاق و زندگی و صداقت و راستی و درستی یاد داد
زندگی آرامش میخواهد
آرامشی از نوع ذهنی
آرامشی از نوع خود زندگی
اینجوری نمیشه
ریشه اینهمه طلاق رو توی کشور نمیبینید
آیا فقط به فکر بالا بردن آمار ازدواج و آمار افزایش نسل جوان هستید؟؟
نسل جوان کار نمیخواد ؟ مسکن نمیخواد ؟
ما دهه شصتی ها که هیچ....
ولی لااقل به فکر دهه 70 و 90 باشید
حرف دل مردم رو میزنی
منم دوتا دارم..در حال تحصیلم ..ان شا الله یکی دو سال دیگه سومی..
ساده زیستی راحتترین شیوه ی زندگیه..
هم در دنیا هم آخرت
خدا هممون رو نسبت به روزیمون قانع نگه داره...
نمی دانید بچه چه نعمتی هست.
هر بچه که بیارین خدا روزیشو میده
من خودم این تجربه رو داشتم
دهن باز بی روزی نمیمونه
اول اینکه شما از کجا میدونی که ایشون درس نخونده.
دوم اینکه تکلیف اونایی که هم درس خوندند و هم کار بلدند اما چون "به دلیل اینکه برای دیگران رقیب محسوب میشوند"، کسی بهشون توجه نمی کنه چیه؟
به قول همون دوست عزیز هر ان کس که دندان دهد نان دهد
خداوند به ما روزی میده
من خودم نجربه داشتم
اولش حقوق کم بود ولی حالا سه تا بچه هست حقوق بالا
هر ان کس که دندان دهد نان دهد
دوستان باید خداوند را باور کنیم
خدا قدرتی دارد که کس ندارد
۱- احساس خطر و نبود امید به آینده
۲- مشکلات اقتصادی و هزینه بالای خانوارها
۳- هزینه های بالای پیش از تولد فرزند و پس از آن
۴- نبود شغل و امنیت شغلی
۵- ناهنجاریهای فرهنگی و اجتماعی و افزایش جرم و جنایت
۶- نگاه ابزاری به مردم و جوانان
۷- مدیریت ضعیف این مساله همانند مسائل گوناگون دیگر
۸- احساس بی ارزش بودن در جامعه توسط افراد و وجود همین احساس و ذهنیت در خصوص فرزندان
۹- تورم وحشتناک و فقیرتر شدن روزافزون مردم
۱۰- احتمال وقوع جنگ و ناامنی با توجه به تنشهای موجود سیاسی
۱۱- هزینه های بالای تامین و آموزش و درمان فرزندان
۱۲- افزایش سطح تحصیلات و کسب اطلاعات توسط مردم و تغییر نگاه آنها به زندگی و فرزند در مقایسه با گذشته
۱۳- تحریمهای گذشته و موجود و تبعات آن ( مقصر اصلی آمریکاست
واقع بين باشيم كه بيشتر اين فرزندآوريها در ميان خانواده هاي فقير ناشي از عدم آگاهيه و در نتيجه بيشتر اين بچه ها ناخواسته هستند
جوان ما کار نداره پول نداره زن بگیره میگید بره بچه دار بشه؟
وقتی می روم نون بگیرم کسانی که می شناسند از بودنم تو صف نفرت داشتند که باز این می خواد زیاد جمع کند و بیچاره مون می کنه . حتی شاطر محل هم از رفتنم به نونوایی اش با اینکه پول هم می گیرد راضی نیست.!!!!!
جوان نان ندارد بخورد . از این واضح تر ؟
نان ندارد . چه برسد به حقوق و مسکن و ازدواج. چرا نمیخواهید قبول کنید ؟
یک عده دو بار بازنشسته میشن!!
یک عده مرخصی نرفتن فقط با ماموریت زندگی می کنند.!!
هنگامی که جوان ایرانی را هر روز با یه مشکل جدید روبرو میکنند، هر روز یه داستان جدید برای مردم علم میکنند و وقتی فرد در مواجه با این معضلات احساس کند که دیگر کنترلی روی زندگی خود ندارد و آینده را مبهم ببیند، مردم چطور به فرزندآوری تشویق شوند.
والا عواملی مثل فقر، نداشتن مسکن و... را در گذشته هم داشتیم، اما با این حال به جهت حس امیدی مردم به آینده داشتن و با وجود تمام مشکلات باز هم خانوادههای پر جمعیتی داشتیم.
با کدوم کار طرف فکر بچه باشه ؟
فقط هرکس کارمند دولت هست هر ماه درآمد دارد میتواند ازدواج کند و تصمیم بگیرد
تمام دهه۶۰ و حتی ۷۰ هم فقط آرزو دارن کار داشته باشن
...
آیا واقعا میفهمین چقدر تحصیل کرده و چقدر فارغ التحصیل بیکارن
شما فکر کار و اشتغال باشین .نه فرزند آوری
ما که ۳۰ سال داریم نتوانستیم تا الان کار پیدا کنیم .بچه این میان میخواد چه کنه
من مطمعن هستم توی ژن هر انسانی فرزند بیشتر از نشانه های قدرته اما از طرفی خداوند به انسان یک عقل داده که ممکنه اشتباه کنه و شرایط رو ببینه و این نتیجه رو بگیره که فرزند کم باشه از این که زیاد باشه و با آینده ای مبهم بهتره.
میخواهند چلوکباب و جوجه کباب را از ایرانی ها بگیرن
بایدعکسشو نشون بچه ها بدیم
بچه هم چند تا بیار
پراید بشه 65 میلیون
خونه هم وام ازدواج میدیم ببر رهن کن
البته اگه بتونیم وام ازدواج بگیریم
کلا خلاصه میگن گرفتار باشین
هر وقت هم ما هر چی گفتیم شما بگین چشم
بچه نیاریم راحت تریم
ما پیشرفته تریم یا ژاپن؟؟!!
درست است که جوانان و مردان و زنان با غیرت ایرانی کشوری را که دهها سال عقب بود را همپای دیگر کشورها به جلو راندند اما هر موقع کشورمان اقتصاد و رفاه و پیشرفت و درآمد ناخالص ملی همچون آلمان و ژاپن داشت میتوان از جمعیت زیاد سخن گفت ، ابتدا جمعیت زیاد رفاه میخواهد نه فقر و بدبختی!!!!!!
با قسمتي از حرفات موافقم
الان ژاپن رشد جمعیتش منفی شده .
شدیم بی عرضه
با شعار و وعده وعید هم که نمیشه خانواده تشکیل داد و تولید مثل کرد
ولی گوشزد به همه مسولین و مدیران ارشد هم اینه که همه تجهیزات و امکانات کشور را برای جمعیت بیشتر چند برابر گسترش دهند .
پس اول بفکر زیر ساختها و کارخانجات و تولید زیاد برای افزایش جمعیت باشید.
که هیچ کارگر قراردادی امنیت شغلی نداره با حد اقل حقوق باید تا آخر عمر کار کنه
وقتی جهیزیه با ۱۰۰میلیون نمیشه خرید
وقتی رهن خونه ای با ۱۰۰میلیون نمیشه گرفت
وقتی سیب گوجه بادمجون گوشت برا ی وعده ۲۰۰هزارتومن میره
با حقوق ۱.۵۰۰ چطور میخواد همه اینا رو پوشش بده
وقتی با همه این منابع شغل درست حسابی نیست
وقتی اقای مسئول حقوقش بالا ۲۰میلیونه معلومه اینا رو نمیبینه
هر وقت تمام اونا رو حل کردین زندگی فراهم کردین واسه ی ازدواج
اونوقت بیایین نظریه جمعیت کم یا زیاد حرف بزنید الان نباید بهش فکر هم بکنید چ برسه این که بیایی بگین جمعیت رو به کم هست .
حالا هم دولتمردان اگه خیلی مرد هستند امکانات رفاهی وشغل را برای همین جمعیت فراهم کنند ، جمعیت بیشتر پیشکش . ماشالا توی این مملکت همه چیز فراوانه از منابع و معادن بگیر تا تورم ، تنها چیز کمیاب شغله . جوان ها شغل و درآمد ندارد که ازدواج کنند اونوقت مسولین ما فکر بچه آوردن هستند . بچه خرج داره اونم توی این دوره زمونه ، دیمی که بزرگ نمیشه .
بیکاری، گرانی، عدم امنیت شغلی
مسکن، خوراک، پوشاک و هزینه های پزشکی...
پوشک و شیر خشک و....
اینا باعث میشه یکی مثل من بعد از 5 سال هنوز به فرزند آوری فکر نکنم
شما خودتون خوب میدونید علت اصلی عدم تمایل مردم برای فرزند آوری وضعیت اقتصادی هست، پس به چیزای دیگه ربطش ندین
آزمایش ژنتیک باید برای من و همسرم 10 میلیون آب بخوره؟!
تا زمانی که برای مردم کار نکنید و فکر خودتون باشید وضعیت بدتر از این هم میشه، ولی این رو بدانید، ما هم خدایی داریم...
کردن گوشت و مرغ
منابع آب و کشاورزی و بیمارستان و دانشگاه و پژوهشگاهها و صنایع و توسعه و گسترش آنها در تمام کشور و گسترش کارخانجات در جاهای دوردست کشور ومدیران و مسولان توانمند و..
همین حالا جوانان بیکار و مجرد فراوانی داریم اگر واقعا فکری در سر دارید برای همینها بکار ببرید .
وقتی رفاه و امکانات باشد جمعیت هم زیاد میشود.
كسی حمایت نمیكنه
شما اول اشتغال زایی كن این همه مجرد بتونن ازدواج كنن،توان اقتصادی مردم رو بالا ببر بعد راجع به فرزند آوری حرف بزن
من با حقوق کارگری، فرزندم را تا امروز به لطف خدا به سه سالگی رساندم
مشکل من در اوایل پمپز گران بود
کشور ما باید در تولید پمپرز خودکفا بشه که ارزان شود
بعد مشکل مراقبت از کودک هست، دیگه مقل قدیم نیست کودک بره تو کوچه بازی کنه ، چون همه جا، نا امنه
پس باید از دو الی شش سالگی بچه به شهر بازی ببریم
که اینا برای کارگر سخته ، چون تو این شش سال فقط باید وقت و هزینه برای یک بچه بزاریم ، و. دیگه نه پول و نه زمان برای بچه دوم و سوم داریم که بزاریم
پس افرادی مثل من غیر ممکنه بتونن دوتا فرزند داشته باشند
حالا اگر اجاره خونه و قسط داشته باشیم دیگه عمرا نمیتونیم
پس هزینه هایی مثل شیر خشک و پمپرز و اموزشگاه و محل بازی کودکان را کاهش دهید که رشد جمعیت خود به خود بالا میره و نیازی به تبلیغ هم نداره
اگر دولت جلوی اختلاس گر آن .احتکار گران و سو استفاده از اطلاعات محرمانه اقتصادی بنفع خود و خانواده شون را بگیرد و این مقدار پول را برای جوانان سرمایه گذاری کند .بعد رشد جمعیت را خواهیم دید
لااقل هزینه اولین فرزند هر زوج جوان رو بپذیره قول میدم سال 1400آمار تولد بچه توی کشور 10 برابر بشه.