به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و امور دارایی امشب ۲۰ بهمن ماه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به تشریح عملکرد وزارتخانه متبوع خود پرداخت.
دژپسند وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اینکه به واسطه تحریم سال ۹۱ زمانی که دولت یازدهم کار خود را آغاز کرد در آن شرایط رشد اقتصادی منفی هفت درصد بود گفت: در نیمه دوم سال ۹۲ با اتخاذ سیاستهایی این روند منفی کند شد و در سال ۹۳ شاهد رشد مثبت اقتصادی بودیم به طوری که این روند به صورت سینوسی ادامه پیدا کرد تا اینکه در سال ۹۵ به دوازده و نیم درصد مثبت رسیدیم.
او با اشاره به اینکه امکان صدور نفت بعد از برجام فراهم شد افزود: بر اساس اعلام مرکز آمار رشد غیر نفتی در سال ۹۵ شش و نیم درصد بود.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اینکه در آبان ماه سال گذشته، تحریم به صورت همه جانبه شروع شد ادامه داد: در آن زمان بسیاری از کارشناسان پیش بینی میکردند که رشد اقتصادی منفی باشد، ولی رشد غیرنفتی سمت و سوی مثبت را طی کرده است لذا بر اساس آمار بانک مرکزی در سه ماهه اول سال، رشد اقتصادی غیر نفتی مثبت ۴ دهم درصد بود و در نیمه اول سال مثبت نیم درصد و در ۹ ماهه سال به مثبت ۹ دهم درصد رسید و این مسئله نشان میدهد که بخش غیر نفتی اقتصاد توانسته رونق پیدا کند.
دژپسند با اشاره به اینکه در بخش صنعت بر اساس آمار حدود۷/۵ درصد رشد غیر نفتی را شاهد بودیم؛ افزود: در بخش غیر نفتی از رکود اقتصادی خارج شدهایم؛ تورم مقولهای نیست که متاثر از یک دستگاه باشد.
او با اشاره به اینکه با تدابیری که در سنوات گذشته اتخاذ شد سعی کردیم از بانک مرکزی استقراض نداشته باشیم؛ عنوان کرد: برای بودجه از سیستم بانکی برداشت نکرده ایم و تنخواه را در پایان سال تسویه خواهیم کرد لذا بدهی افزایش یافته برای تهاتر است.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اینکه از طریق اوراق مشارکت برخی از نیازمندیهایمان را تامین کردهایم گفت: از بابت تسویه مطالبات اوراق مشارکت به پیمانکاران داده شده است، در ۱۰ ماهه سال جاری رشد نقدینگی به ۲۸ درصد رسیده است. لذا در این شرایط رشد نقدینگی ممکن است برای تامین مالی و یا سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی باشد.
دژپسند با اشاره به اینکه مولدسازی را معادل فروش نمیگیریم خاطرنشان کرد: زمانیکه برنامه خودم را به مجلس ارائه دادم بر روی مولدسازی داراییهای دولت تاکید کردم، ما با بسته شدن راههای تامین مالی مواجه هستیم لذا باید از داراییهای راکد برای تامین مالی استفاده کنیم.
دژپسند پروژه امید شهر را به عنوان یک نمونه از مولد سازی داراییهای راکد دولتی معرفی کرد و گفت: برای مولد سازی داراییهای بانک سپه، موضوع از سوی وزارت اقتصاد مورد اقدام و پیگیری قرار گرفت و تفاهم نامه پروژه امید شهر در هفته گذشته، میان بانک سپه به عنوان مالک زمین و بانک مسکن به عنوان تأمین کننده مالی طرح و مجری پروژه به امضا رسید.
او افزود: بدیهی است که اجرای این پروژه موجب ایجاد تقاضای قابل توجه برای صنایع مرتبط با ساخت مسکن میشود و از طرف دیگر، عرضه مسکن را افزایش میدهد.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با طرح این سوال که آیا دولت برای تامین نیازهای بودجهای به سیستم بانکی متوسل شده است که منشاء افزایش نقدینگی داشته باشد ادامه داد: بنگاههای تولیدی نیاز به سرمایه در گردش دارند اگر سیستم بانکی برای تامین سرمایه در گردش پیش قدم شود آیا اشکال دارد.
دژپسند با بیان اینکه در ۹ ماهه اول سال جاری ۵۴ درصد تسهیلاتی که سیستم بانکی پرداخت کرده برای سرمایه در گردش بوده است گفت: درآمد ۵۰ هزار میلیاردی دولت تنها از ناحیه مولدسازی نیست لذا مولدسازی را معادل فروش نمیدانیم.
او با بیان اینکه بهبود فضای کسب و کار تابع چندین متغیر است افزود: شهرداری، قوه قضاییه و سایر دستگاهها باید در این رابطه اقدامات لازم را انجام دهند، فقط موضوع به قوه مجریه برنمی گردد، رتبه ما در بهبود فضای کسب و کار در شروع به کار دولت ۱۵۲ بود، ولی این رتبه به ۱۱۸ کاهش پیدا کرد، سال گذشته برای اولین بار یک رتبه بهبود پیدا کردیم به گونهای که روند بدتر شدن اوضاع متوقف شده است، سرعت بهبود فضای کسب و کار در سایر کشورها از کشور ما بیشتر است.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اینکه لایحهای به مجلس برده ایم تا سهامداران خرد مورد حمایت قرار بگیرد گفت: رتبه در فضای کسب و کار را میتوان از این طریق بهبود بخشیم؛ بهبود فضای کسب و کار با روشهای ذهنی میسر میشود، یکسری نیازمندیهای قانونی داریم و باید به آن دست پیدا کنیم.
او تصریح کرد: بخشی از اقداماتی که ما انجام داده ایم خوب منعکس نشده و بخشی از اتفاقاتی که در کشور رخ داده ناشی از شرایط تحریم بوده است، وقتی در شرایط سخت ارزی قرار داریم طبیعی است که برخی از اقلام را ممنوع الورود میکنیم که حدود ۱۴۰۰ قدم کالا میشود. لذا تاجر و یا واردکننده ممکن است از این مسئله دلخور باشد؛ بنابراین به عنوان عمل منفی منعکس میشود و بر روی رتبه فضای کسب و کار اثر میگذارد.
دژپسند با اشاره به اینکه قانون رفع موانع تولید در سال ۹۴ تصویب شد گفت: هیئت مقرراتزدایی تاسیس شد و از سال ۹۴ تاکنون ۳۵ جلسه در این خصوص تشکیل شده است که از این تعداد، ۱۱ جلسه مربوط به سال جاری میشود.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با اشاره به اینکه فرآیند مالیات نقل و انتقال املاک تسهیل یافته است گفت: تمامی پروانههای کسب و کار موضوع قانون نظام صنفی از طریق پیشخوان دولت انجام میشود.
او با اشاره به اینکه طبق مطالعات به عمل آمده خوشبختانه بحث حباب تایید نشده است گفت: ممکن است در بخشی از کالاها حباب وجود داشته باشد، اما عموما تایید نشده است، ما به دنبال افزایش عرضه هستیم، ۴ شرکت از طرف دولت، سهام ۲۰ درصدی را در بازار بورس عرضه کرده اند و دو شرکت دیگر در آستانه معامله هستند، تمام کسانی که تمایل به عرضه دارند نباید در پشت صفها بمانند باید سریع کارشان انجام شود، البته برای حمایت از سهامداران و کسانی که سهام خریداری میکنند، باید مدیریت بورس حداکثر دقت را داشته باشد تا از صحت و سقم صورتهای مالی اطمینان داشته باشند، کسانی که تمایل دارند به صنعت بورس وارد شوند، توصیه میکنم تا حتما از مشاورین استفاده کنند و حتما از طریق گروههایی که در این زمینه صاحب حرفه و تخصص هستند وارد عمل شوند تا دچار خسران موضوعی و مقطعی نشوند.
دژپسند با اشاره به اینکه ظرف دو هفته سه جلسه شورای عالی بورس تشکیل شد تا تدبیر صورت گیرد خاطرنشان کرد: بعد از شهادت سردار سلیمانی به ما فشار وارد شد که بورس را ببندیم.
وزیر اقتصاد و امور دارایی تصریح کرد: اولین ماموریت ما به عنوان اولویت بحث اصلاح نظام بانکی است، لذا برنامه عملیاتی را برای اصلاح نظام بانکی طراحی کردیم و آن را برای رئیس جمهور فرستادیم.
او با اشاره به اموال مازاد بانکها گفت: برای همه بانکها سامانه یکپارچه در نظر گرفته شده تا در یک زنجیره قرار بگیرند، ملاک تنها فروش اموال مازاد نیست بلکه از ایده و تخصص نخبگانی که پول ندارند حمایت میکنیم، اجاره به شرط تملیک داده میشود.
دژپسند با بیان اینکه بانکداری سنتی باید به بانکداری دیجیتال تبدیل شود افزود: دستورالعمل شیفت بانکداری سنتی و بانکداری دیجیتال را تدوین کردیم که یکی از شاخصهای ارزیابی بانکها است، وقتی بانکداری دیجیتال شکل بگیردنیاز به مراجعه به شعب کاهش پیدا میکند و خدمات با هزینه تمام شده کمتر افزایش مییابد، ما از طریق هزینهها به اصلاح ساختار در بانکها سریعتر دست پیدا میکنیم و بخش قابل توجهی از شعب را کاهش میدهیم.
وزیر اقتصاد و امور دارایی ادامه داد: طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران نیازمند کار جدی تری است، کارباید در فرایند کارشناسی گسترده دنبال شود.
او با بیان اینکه اظهارنامهها به صورت الکترونیکی عرضه شده است افزود: تقریبا با ۱۰۰ دستگاه تفاهمنامه درخصوص اطلاعات منعقد کردهایم، در بحث مالیات کارهای بزرگتری را باید انجام دهیم اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم را در وزارت اقتصاد نهایی کردیم و به دولت فرستاده ایم، مالیات بر عایدی سرمایه شامل مسکن میشود، درخصوص مالیات بر مجموع درآمد افراد، وقتی قانون تصویب شود به سرعت در کشور اجرای خواهد شد، لذا باید ساماندهی معافیتهای مالیاتی صورت بگیرد، معافیت مالیاتی در ادوار مختلف به تناسب زمان است لذا معافیت مالیاتی وضع شده است و هیچ دلیلی ندارد که علل ابد و بدون تغییر باشد.
دژپسند با بیان اینکه چشم انداز اقتصاد ایران در سال آینده روشن است؛ افزود: پیش نویس نقشه راه مالیات هوشمند طراحی شده است و در جلسه مشورتی در حال تکمیل شدن است، قانون صندوقهای مکانیزه تصویب شده است، قانون مالیات بر ارزش افزوده مراحل آخر را طی میکند.
او افزود: معافیت مالیاتی هنرمندان محدود شده است، سقف معافیت را در نظر گرفته ایم که در سال ۱۰۰ میلیون تومان است و درآمد مازاد بر آن مشمول مالیات میشود.
انتهای پیام/