به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، گَردیله که یکی از آداب و رسوم لرستان است همان گردگیری یا خانهتکانی در گویش لری است. مردم لرستان در اول اسفندماه کاسهای آب، چراغ و قران کریم در خانه گذاشته و با این کار به استقبال خانه تکانی یا گردیله گیری میرفتند.
هر یک از این وسایل نماد و نشانه خاصی دارند:
استفاده از قران به این دلیل میباشد که آغاز و پایان همه کارهای ما مسلمانان با قران بوده و هست.
آب هم که نشانه پاکی و روشنایی میباشد؛ و چراغ نماد نور و فرار از سرمای زمستان و تاریکی گزارش شده است.
طبق اطلاعات بدست آمده، مردم لرستان حدود ۱۵ روز قبل از عید نوروز با کاشتن سبزه به نماد حیات، باروری، زایش سبزینگی را به خانه هایشان میآورند.
نوروزی خوانی حکایتگر نوروز از آداب و رسوم عید نوروز در لرستان
نوروز خوانی یکی دیگر از آداب و رسوم عید نوروز در لرستان است. در گذشته از تقویم، رادیو، ساعت یا تلویزیون نشانهای نبوده و بعضی وقتها مردم فراموش میکردند که دقیقا چه روزی نوروز است. در نتیجه نوروز خوان مسئولیت خبر دادن عید نوروز را بر عهده داشته است.
در آداب و رسوم عید نوروز در لرستان آمده است که ۱۰ تا ۱۵ اسفندماه اشخاصی فرهیخته و باسواد به عنوان جارچی یا نوروز خوان بر اسب هایشان سوار شده و در روستاها و داخل آبادیها کوچه به کوچه میگشتند.
آنها مشغول خواندن شعرهایی میشدند و خبر آمدن عید نوروز را به مردم میدادند. همچنین روزهای باقیمانده به عید و سال تحویل را جار میزدند.
درهمین حین خیلی از مردم هم به آنها یک کاسه گندم، پول یا تخم مرغ هدیه میدادند.
به گفته برخی کارشناسان عمو فیروز هم از همین نوروزی خوانی گرفته شده است. در دوران بهرام گور یا صفوی به بعد کار نوروز خوانی را افرادی خواننده و آواز خوان به عهده گرفته اند.
بنا به گزارشات برخی از کارشناسان میر نوروزی از آیینی است که در کل کشور وجود داشته، ولی در لرستان به دلیل اینکه مردسالاری مطلق وجود داشته، میر نوروزی اجرا نشده است. دلیل آن هم اینست که در میر نوروزی زنان یا فردی از عامه مردم برای فراهم ساختن شادی، نشاط و سرگرمی عموم مردم پادشاه میشد و حکم میدادند و حکم آنها هم درآن روز لازم الاجرا بود.
چهارشنبه سوری از آداب و رسوم عید نوروز در لرستان
چهارشنبه سوری در لرستان یکی دیگر از آداب و رسوم عید نوروز در لرستان است. این آیین در گذشته هم وجود داشته، اما نه به شکل و شمایل امروز. بلکه در چهار شنبه سوری لرستان مردم به پشت و بامهای کاه گلی خود میرفتند و در آنجا بر بام خانه شان اتش روشن میکردند.
برخی کارشناسان علت این رسم را مقابله با تاریکی و سردی دانسته اند، اما برخی معتقدند چهارشنبه سوری بعد از ورود اعراب به ایران و اسلام در ایران اغاز شده است.
همچنین عده دیگری از کارشناسان بر این عقیده اند که، چون قیام مختار به واسطه ایرانیان برای خون خواهی امام حسین (ع) انجام شده و آغاز این قیام با آتش روشن کردن بر بامها در آخرین شب چهارشنبه سال انجام گرفته، مردم این شب را جشن میگیرند.
در شهرها هم بعضی در خیابانها آتش روشن میکردند و از روی آتش میپریدند.
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از سایت جاب لر درباره آداب و رسوم عید نوروز در لرستان تقدیم تان کردیم بهره کافی را برده باشید.
منبع: جاب لر
انتهای پیام/