علی اصغر صمدیانی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، با اشاره به ثبت شیوه پخت شولی یزدی در فهرست آثار ملی کشور، گفت: شولی یزدی معروفترین آش یزدی است که در عموم میهمانیهای مردم یزد پخته و مصرف میشود، این آش عموما عصرها به عنوان میان وعده استفاده میشود و جنبه وعده غذایی ندارد.
او افزود: این آش خواص درمانی بسیاری دارد و مردم یزد در فصول مختلف و برای درمان بیماریهای مختلف از شولی با چاشنیهای مختلف و سبزیجات مختلف استفاده میکنند.
صمدیانی اظهار داشت: در تابستانهای گرم و خشک یزد، شولی را با شلغم و مقداری نخود سالم یا نیم کوب و در زمستانهای سوزناک و مرطوب آن را با برگ چغندر به جای اسفناج طبخ داده و گاهی کدو زرد اضافه و از رب انار نیز برای چاشنی استفاده میکنند.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد، افزود: استان یزد تنوع غذایی بالایی با توجه به اقلیم و آب و هوایش دارد که آش ها، از جملهی این غذاهای مقوی و لذیذ به شمار میآیند.
شیوه پخت شولی یزدی به روش محلی
برای تهیه شولی یزدی، ابتدا چغندر را پوست گرفته، سپس آن را به صورت خلالی برش میدهیم و با مقداری آب روی حرارت شعله قرار میدهیم تا نیمپز شود، بعد از اینکه چغندر بهطور کامل نیمپز شد سپس عدس و سبزی خرده شده را به آن اضافه میکنیم و صبر میکنیم تا کاملاً پخته شود.
سپس پیاز را سرخ کرده و نعناع و زرچوبه به آن اضافه میکنیم، حدود پنج لیوان آب را به آرد اضافه میکنیم و سپس با قاشق، کاملاً آنها را با هم مخلوط میکنیم، هنگامی که سبزی و عدس کاملاً پخته شد نصف پیاز داغمان را اضافه میکنیم ومیگذاریم تا چند قُل بخورد.
سپس حدود ۴ لیوان آب جوش به آش اضافه میکنیم و سپس آرد مخلوط شده با آب را به آرامی به آش اضافه میکنیم وبهطور همزمان هم میزنیم تا آرد به صورت گلوله درنیاید، اگرآش خیلی غلیظ شد باز هم به آن آب اضافه میکنیم و به خوبی هم میزنیم تا غلظتی مانند آش سوپ به خود گیرد.
بعد از اینکه نمک و فلفل را به اندازه گفته شده به آش اضافه کردیم، به آن نعناع داغ و بقیه پیاز داغ همراه با سرکه به آش اضافه میکنیم و میگذاریم چند قل بخورد تا بوی تند حاصل از سرکه از بین برود و در مرحله آخر کمی شکر به شولی اضافه میشود.
اگرچه تاریخچه تولید شولی یزدی بسیار کهن است، ولی تاریخ مدونی برای تولید آن وجود ندارد و تنها میتوان برای تاریخ¬گذاری آن تنها به اطلاعات سینه به سینهای اتکا کرد که از این طریق میتوان حداقل تاریخ ۵۰۰ ساله برای این آش سنتی یزدی در نظر گرفت.
آش گندم (حلیم)، آش ماش، آش شلغم، آش کلم، آش سمبوسک، آش عدس، آش کدو، آش آلو، آش آبغوره، آش انار و آش سبزی از دیگر آشهای رایج در استان یزد است.
انتهای پیام/ی