به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، احداث سد بر روی رودخانههای تغذیه کننده جازموریان و عدم تأمین حقآبه و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، مهمترین دلایل خشک شدن این تالاب ارزشمند محسوب میشود.
مطالعات در این طرح با توجه به شناسایی وضعیت موجود محیطزیست تالاب جازموریان و تعیین شاخصهای مهم و تأثیرگذار به منظور دستیابی به نیاز آبی، در سه دوره خشکسالی، ترسالی و نرمال محاسبات مناسبی به منظور کنترل گردوغبار و احیا مجدد تالاب صورت پذیرفت.
کاهش وسعت شورهزارها و کاهش خاکهای شور، افزایش پوشش گیاهی طبیعی و حیات وحش در تالاب و محدودههای اطراف آن و افزایش پرندگان آبزی و کنار آبزی، کاهش مرگ ومیر ناشی از بیماریهای قلبی و تنفسی (کاهش تولید ریزگردها)، کاهش خسارت و صدمات به نمای ساختمانها بهخصوص بناهای یادبود و باستانی (کاهش تولید ریز گردها)، کاهش تولید ریزگردها منجر به کم شدن بروز مشکلات در بخش کشاورزی از قبیل تخریب خاکها و محصولات زراعی و همچنین منجر به افزایش کیفیت و کمیت محصولات زراعی و باغی خواهد گردید. اثرات مثبت بر اقلیم منطقه با کاهش ریزگردها و ذرات معلق و کاهش افت عمق آب زیرزمینی و افزایش دستیابی به آن، بهبود و رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در اطراف تالاب از دستاوردهای ویژه این طرح برگزیده است.
طرح پژوهشی جهت کاهش تبخیر سالیانه در حوزه جازموریان، طرح پژوهشی جهت جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ حاصلخیزی خاک در حوزه جازموریان، طرح پژوهشی جهت پایش میزان حقآبه زیستمحیطی تالاب، طرح پژوهشی جهت بررسی و پیش بینی سطح تراز آبهای زیرزمینی از برنامههای آتی جهت توسعه طرح است.
انتهای پیام/