احمد نجاتیان رئیس سازمان نظام پرستاری کشور در برنامه صف اول گفت: اکنون نسبت تعداد پرستار به میزان تخت بیمارستانی نه دهم بوده و این در حالی است که کف استاندارد حدود ۱/۸ است. به دلیل کمبود نیرو، پرستار باید اضافه کاری اجباری در حدود ۸۰ ساعت با حقوق کم داشته باشد.
او تاکید کرد: حقوق پرستاران بخش شرکتی از منابع اختصاصی است که باید از بخش عمومی باشد. معتقدم که هزینه کمبود پرستاری و اضافه کاری باید از بودجه عمومی تامین شود.
نجاتیان با اشاره به جذب پرستاران افزود: در سال گذشته قرار بود که ۷۵ هزار نفر جذب وزارت بهداشت شوند که ۲۵ هزار مجوز استخدامی داده شده بود که سال گذشته حدود ۹ هزار و ۳۰۰ پرستار جذب شده اند.
وی اضافه کرد: به وزارت بهداشت قول استخدام حدود ۱۰ هزار پرستار برای سال جاری داده شده است. در شهرهای کوچک مشکل توزیع نا مناسب نیروها را داریم. امروز به دلیل کمبود پرستار بخش های راه اندازی شده ای بلا استفاده مانده است.
رئیس سازمان نظام پرستاری کشور با اشاره به اینکه اکنون ۷۵ درصد خدمات در بخش دولتی ارائه می شود، ادامه داد: ما باید زیرساخت های لازم را در کشور فراهم کنیم و باید در زمینه نگهداشت و تامین پرستار اقدامات لازم را انجام دهیم. پرستارانی در کشور بوده که سه ماه بعد از جذب به دلیل شرایط موجود استعفا داده اند؛ با حدود ۲۰ میلیون تومان حقوق که بخش عمده آن صرف اجاره خانه خواهد شد.
وی تصریح کرد: در حوزه مطالبه گری اقدامات خوبی انجام شده است اما در اجرا دچار ضعف هایی هستیم. در نظام پرستاری وظیفه اجرایی و قانونی نداریم و در شورای عالی بیمه نماینده ای نداشته ایم. معتقدم که نماینده قانونی در بخش های ذیربط باید حق رای داشته باشد.اکنون اضافه کاری پرستاری بین ساعتی ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان است و سازمان پرستاری برای جذابیت مبلغ ۱۰۰ هزار تومان را پشنهاد داده است. سازمان برنامه و بودجه اصلاحاتی را در این خصوص داشته است.
وی با اشاره به معوقات پرستاران گفت: اکنون ۲۰۰ هزار پرستار در کشور داریم و معوقات پرستاران در حوزه کارانه حدود ۷ ماه است که ۱۷ همت پرستاران در زمینه کارانه معوقات دارند. میزان معوقات پرستاران در حوزه کارانه در تهران حدود ۴ ماه است.موضوع فوق العاده خاص یکی از درخواست های جدی ما است و این موضوع تنها در دو ماه تنها پرداخت شدت است.
نجاتیان تاکید کرد: تعرفه گذاری منبع درآمدی برای بیمارستان ها است و ما به دنبال گسترش خدمات در منزل پرستاران در کشور هستیم. با توسعه سلامت دیجیتال درخواست ثبت کارهای پرستاری به صورت الکترونیکی هستیم.
وی با اشاره به اینکه حوزه دیجیتال سبب کاهش میزان خطاها و دیگر مسائل خواهد شد، تصریح کرد: خدمات پرستاری در منزل باید تحت پوشش بیمه قرار بگیرد و اکنون ۱۴۵۰ مرکز هوم کر مجوز دار فعالیت می کنند.
نجاتیان تاکید کرد: الان ۳۰ درصد از بیماران بستری در بیمارستان ها می توانند در منزل مراقبت شوند و ۲۰ درصد از اشغال تخت ها کاهش پیدا خواهد کرد.مراکز غیر مجازی در زمینه خدمات مراقبت در منزل در کشور وجود دارد. مردم به مراکز مجاز مراجعه کنند.
وی گفت: از نظر هزینه، مراقبت در منزل سبب کاهش ۳۰ درصدی هزینه های سلامت خواهد شد. بیمه ها نگران خدمات القایی بوده که باید در زمینه هوم کر یک ساز و کاری را تنظیم کنیم.
وی ادامه داد: در سال گذشته تلاشی برای قرار گرفتن فوق العاده خاص در بودجه انجام شد که این کار به سرانجام نرسید.
رئیس سازمان نظام پرستاری کشور ادامه داد:در دوران کرونا پرستارانی که طرح شان تمام شده بود که به کمک مردم و نظام سلامت تحت عنوان قرارداد ۸۹ روزه آمدند و کنار گذاشتن این افراد بعد از دوران بحرانی مانند شیوع کرونا درست نیست.