حنیف غفاری تحلیلگر سیاسی و کارشناس مسائل اروپا در گفت و گو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره برگزاری کمیسیون مشترک برجام اظهار کرد: واقعیت امر این است که پس از خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای با ایران هیچ یک از جلسات این کمیسیون٬ نشست عادی محسوب نمیشود و این اولین نکته ای است که باید در تحلیل این موضوع در نظر گرفت.
او ادامه داد: طرفهای باقی مانده در برجام یعنی اعضای ۱+۴ و ایران تلاش دارند تا مواضع رسمی خود را اعلام کرده همچنین درمورد راهکارها و چارچوبهایی مذاکره کنند که تضمین کننده توافق هستهای باشد.
کارشناس مسائل اروپا عنوان کرد: اما نکتهای وجود دارد که اشاره کردید و آن اینکه این نشست اولین نشست پس از راه اندازی مکانیسم ماشه است. بااین حال نباید فراموش کنیم که تجربه نشان داده میان انچه که اروپاییان در نشست مشترک برجام اظهار میمنند و رویکرد عملی آنها در قبال برجام کاملا تفاوت قابل توجهی وجود دارد.
غفاری افزود: اروپاییها در نشست قبلی کمیسیون مشترک برجام اعلام کردند که مکانیزم ماشه را فعال نمیکنند اما در یک معامله سیاسی ـ اقتصادی با آمریکا توافق کردند که واشنگن روی خودرورهای اروپایی تعرفه ۲۵ درصدی وضع نکند و در مقابل اروپا طی معامله پنهانی و پشت پرده با کاخ سفید مکانیزم ماشه علیه ایران را فعال کند.
او ادامه داد: تجربه وزارت خارجه و دستگاه دیپلماسی کشورمان نشان می دهد که به هیچ عنوان نمی توان روی مواضع سه کشور اروپایی در نشست کمسیون برجام حساب کرد چرا که رویکرد آنها با اقدام عملی که مشاهده می شود کاملا متفاوت است. علاوه براین تصمیم نهایی برای اروپایی ها در این نشست گرفته نمیشود بلکه در مناسبات پنهانی با ایالات متحده آمریکا و در قالب دیپلماسی پنهان اروپا با واشنگتن در قبال برجام برنامه ریزی ها انجام می شود.
کارشناس مسائل اروپا عنوان کرد: هرچند اروپایی ها می گویند نمی خواهیم زمانی را برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت اعلام کنیم ولی عملا مکانیزم ماشه فعال شده است. درنتیجه لازم است اروپا صحبتهای بورل مسئول هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به صورت تعهد مکتوب دربیاورد که البته هیچ گاه این امر از جانب اروپا محقق نمی شود.
اتحادیه اروپا اگر میخواهد گام مثبتی در راستای حفظ برجام بردارد باید عدم فعال سازی مکنیزم ماشه و غیر فعال کردن این مکانسیسم را به صوذرت رذسیمی و قاطع اعلام کند.اینجاست که ادعای اروپامبنی بر حفظ برجام به بوته نقد و ازمون گذاشته میشود.
غفاری تصریح کرد:موضوع سومی هم که باید دراین خصوص مورد توجه و بررسی قرار بگیرد این است که مقامات اروپایی طی یکال و نیم اخیر بارها مواضعی رو اتخاذ کردند مبنی بر اینکه ما موافق انعقاد توافقی جدید با ایران هستیم. این رو هم امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و هم بوریس جانسون نخست وزیر انگلسیس که به صراحت اعلام کرد باید از برجام عبور کنیم و توافق جدیدی را که مود نظر ترامپ است را جایگزین برجام کنیم.
نشست امروز کمیسیون برجام میتواند زمان بازخواست تروئیکای اروپایی باشد، نه زمان اعلام موضع انها.
او تاکید کرد: زمان بازخواستشان است از این جهت که باید مسئولینی که از سوی جمهوری اسلامی ایران و وزرات امور خارجه در آین نشست حضور پیدا میکنند صراحتا از مقامات انگلیسی و فرانسوی این سوال را مطرح کنند که ایا اگر موضع شما جایگزینی برجام با یک توافق جدید است چرا در مواضع موازی خودتان و به صورت همزمان اعلام میکنید که باید به برجام پایبند بمانید.
کارشناس مسائل اروپا افزود: مقامات اروپایی باید در نشست امروز به این پارادوکس و متناقض باید نسبت به ان پاسخگو بوده و به سمع و نظر افکار عمومی ایران و جهان برسد.زیرا در این صورت مسلما افکار عمومی دنیا نسبت به بازی دوگانه و فریبکارانه اروپا در قبال توافق هستهای بیشتر آگاه میشوند.
او ادامه داد: اگر اتحادیه اروپا میخواهد گام مثبتی در راستای حفظ برجام بردارد باید غیر فعال کردن مکنیزم ماشه را به صورت رسمی و قاطع اعلام کند. اینجاست که ادعای آنها مبنی بر حفظ برجام به بوته نقد و آزمون گذاشته می شود.
غفاری تصریح کرد:مقامات اروپایی طی یک سال و نیم اخیر بارها اعلام کردند که موافق انعقاد توافقی جدید با ایران هستند. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس عنوان کردند که باید از برجام عبور کنیم و توافق جدیدی را که مود نظر ترامپ باشد جایگزین برجام کنیم. در نتیجه نشست امروز کمیسیون مشترک برجام میتواند زمان بازخواست تروئیکای اروپایی باشد، نه زمان اعلام موضع آنها.
انتهای پیام/