به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها ظهور کروناویروس جدید، دغدغه تمام مردم دنیا شده است؛ این ویروس میکروسکوپی چند ماهی است که به جنگ با بشریت آمده و حریف میطلبد. رقیب نامرئی و بیصدایی که ناگهان به جانمان حمله کرده و گاهی با یک حرکت، ضربه فنیمان میکند.
تاکنون دانشمندان زیادی در اقصی نقاط جهان گرد هم آمدهاند تا راه چارهای برای مقابله با این دشمن کوچک، اما قوی بیابند که برخی از آنها کارگر بوده و برخی دیگر هم در مسیر تحقق هستند. پزشکان و متخصصان زیادی با بسیج همگانی و با تمام قوا به طور شبانه روزی، تمام تلاش خود را برای حفظ جان مردم انجام میدهند. اما در این میان نخبگان فناوری هم با خلق ابزار و افزارهایی تازه به یاری آنها در مقابله با ویروس کرونا یا همان کووید ۱۹ آمدهاند.
همانطور که گفته میشود این ویروس برای اولین بار در ووهان یکی از شهرهای بزرگ و مرکزی چین دیده شد، در پی گسترش سریع کووید ۱۹ در چین، هزاران نفر مبتلا شده و افراد زیادی هم جان خود را از دست دادند که پس از چین، کره جنوبی اولین کشوری بود که آمار تلفات آن به طور تصاعدی رو به افزایش میرفت. چینیها برای مهار این ویروس و جلوگیری از شیوع آن، تمام دانش و امکانات خود را به کار گرفتند.
از جمله اقداماتی که این کشور در راستای شناسایی و تشخیص مبتلایان انجام داد، طراحی نرم افزاری با توانایی شناسایی به موقع فرد مبتلا و در نتیجه آن محدودیت روابط و تعامل دیگران با او به منظور قطع زنجیره انتقال بود. به دنبال موفقیت آمیز بودن این طرح در کشور چین، کره جنوبی هم تصمیم به بکارگیری این نرم افزار گرفت و از آنجایی که کشور ما هم از این قائله مستثنی نبود، نخبگان ایرانی نیز دست به کار شده و توانستند نرم افزاری مشابه را طراحی و روانه بازار کنند. این نرم افزار که «ماسک» نام دارد به دست مهندسان زبده دانشگاه شریف ساخته شده است.
بیشتر بخوانید: کیت تشخیص کرونا ساخته شد
در همین رابطه علی شریفی زارچی، عضو هیئت علمی دانشکده کامپیوتر دانشگاه شریف و یکی از ایده پردازان اصلی این نرمافزار گفت: از فردای همان روزی که اعلام شد کرونا وارد ایران شد، مطالعات خود را در خصوص اقداماتی که کشورهای دیگر در راستای مقابله و مهار این ویروس انجام دادند، آغاز کردیم. در جریان مطالعات خود دریافتیم که چین در حال استفاده از یک نرم افزار تلفن همراهی است که موقعیتهای حضور کاربران را بر اساس بارکدهایی که به آن QR کد میگویند، ثبت میکند که بعدها اگر دو نفر در موقعیت یکسانی بودند و یکی از آنها بیمار شد، به دیگری اطلاع میدهد که شما قبلا با فردی تماس داشتهاید که بیمار بوده است.
این مهندس فناوری افزود: کره جنوبی هم چندی بعد برای اینکه به افراد محل دقیق حضور فرد مبتلا را نشان دهد تا سایرین برای قطع زنجیره انتقال روابط خودشان را با او قطع و یا بسیار محدود کنند از موقعیت مکانی استفاده میکرد و حتی چند روز پیش اخباری مبنی بر استفاده کشور سنگاپور از قابلیت بلوتوث برای ارزیابی فاصله اشخاص و مدت زمان ارتباط آنها با یکدیگر منتشر شد. در واقع این جزو پروتکلهای الزامی سازمان جهانی بهداشت است، یعنی به محض اینکه فردی به کووید ۱۹ مبتلا شد باید به افراد دیگری که با او در ارتباط بودهاند، اطلاع داده شود تا با ممانعت از تردد او در مکانهای عمومی و محدودیت تعامل، از انتقال این ویروس جلوگیری شود.
شریفی با اشاره به اینکه اکنون در تعطیلات به سر میبریم و افراد از ابتلای همکار یا دوستان خود و یا افرادی که در خارج از منزل با آنها در ارتباط بودهاند بیخبرند، بیان کرد: باتوجه به اینکه برای بسیاری از افراد اطلاع دیگران از ابتلای آنها خوشایند نیست، از این رو این موضوع را با کسی در میان نمیگذارند؛ از طریق این نرمافزار دادههای بیماران را با حفظ حریم خصوصی از وزارت بهداشت دریافت کرده و بدون اعلام نام به افرادی که با او در ارتباط بودهاند اطلاع داده میشود که یکی از کسانی که اخیرا با او در ارتباط بودهاند مبتلا شده است و از آنها خواسته میشود تا با حفظ نکات ایمنی از شیوع بیماری پیشگیری کنند.
همانطور که ذکر شد کشورهایی مانند چین، کره جنوبی و یا سنگاپور هر کدام از یک نرم افزار به منظور قطع زنجیره انتقال بهره بردهاند، اما برتری اپلیکیشن ماسک استفاده همزمان از هر سه فناوری است و میتوان گفت یک گام از کشورهایی که در این زمینه پیشتاز بودهاند، پیشتر است. این نرم افزار به صورت رایگان قابل دانلود است و همه کاربران میتوانند آن را بر روی تلفن همراه خود نصب کنند. این کار با هدف خدمت جامعه مهندسان در راستای حفظ جان مردم در کنار کادر درمانی انجام میشود که در این زمینه جان فشانی و ایثار میکنند.
نصب و عضویت در این نرم افزار بسیار مهم است. در حال حاضر کشور چین مردم را ملزم به استفاده از آن کرده است به این صورت که اگر مثلا فرد قصد رفتن به سوپر مارکت را دارد باید این نرم افزار را نشان دهد و تنها با اعلام وضعیت سبز خود در آن، اجازه ورود به سوپر مارکت را دارد، این موضوع شامل صاحب فروشگاه هم میشود؛ بنابراین به مردم بسیار تاکید میشود که حتما این نرم افزار را از سایت mask.ir دریافت کرده و در گوشیهای خود نصب کنند. نسخه اندروید این اپلیکیشن در حال حاضر قابل دسترسی است و نسخه ios آن نیز به همت تیم داوطلب و متخصص دانشگاه شریف به زودی در اختیار مردم قرار میگیرد.
استفاده از این نرم افزار ضمن کمک به وزارت بهداشت و درمان در کنترل و مهار بهتر و موثرتر این ویروس، این امکان را به وجود میآورد که مردم زودتر مطلع شده و از انتقال ویروس به عزیزان خود به ویژه سالمندان پیشگیری کنند.
کاربران با استفاده از این نرم افزار میتوانند مطلع شوند که آیا در اطراف محل سکونتشان افراد مشکوک به بیماری و یا بیمار کرونایی وجود دارد یاخیر. این امر در شرایط فعلی به دلیل فرا رسیدن سال نو و ادای سنت حسنه دید و بازدید میتواند زنگ خطری باشد از این جهت که بدانیم کرونا چقدر میتواند به ما نزدیک باشد.
بیشتر بخوانید: راهاندازی مرکز تشخیص بیماری کرونا
موضوع بعدی که میتواند بسیار مورد توجه باشد اینکه اگر نتیجه آزمایش یک بیمار کرونایی مثبت شد به افراد دیگری که طی یک هفته یا ۱۴ روز گذشته با او در ارتباط بودهاند به ویژه درخصوص مکانهایی که فرد مبتلا در آنها تردد داشته است، اطلاع داده میشود. کاربران همچنین میتوانند وضعیت روزانه سلامت خود و افراد خانوادهشان را در این نرم افزار درج کنند و به محض تشخیص تماس نزدیک با فرد مبتلا، دستورالعملهای لازم به آنها داده میشود.
این نرم افزار همچنین فهرستی از مراکز درمانی مخصوص مبتلایان به ویروس کرونا را به کاربر ارائه میدهد که فرد میتواند در صورت لزوم نزدیکترین مرکز به محل سکونت خود را انتخاب کند؛ بخشی هم به پرسش و پاسخ اختصاص داده شده است و در قدم بعدی با رایزنیهایی که در این باره با بانک مرکزی انجام شده، مهندسان این نرم افزار در تلاشند تا به منظور تسهیل در امر خرید و به حداقل رساندن استفاده از کارت بانکی که میتواند یکی از راههای انتقال باشد، افراد از طریق بارکدی که در فروشگاهها ثبت میشود و با استفاده از سامانه پرداخت، قبض خرید خود را حساب کنند.
انتهای پیام/
از کجا وچگونه میتوانیم این برنامه رو نصب کنیم
تو کشور چی مفتی میدن بورو ترمینال بگو سربازم بلیط مجانی میدن؟ بورو قصابی بگو سربازم، گوشته مفتی میدن؟ آیا شما خودت حقوق نمیگیری؟ باید به سرباز ها هم حقوقی در شان وقت و عمری که دارن میزارن پرداخت شود حالا شما هرچی میخوای توجیه کن
تو کشور چی مفتی میدن بورو ترمینال بگو سربازم بلیط مجانی میدن؟ بورو قصابی بگو سربازم، گوشته مفتی میدن؟ آیا شما خودت حقوق نمیگیری؟ باید به سرباز ها هم حقوقی در شان وقت و عمری که دارن میزارن پرداخت شود حالا شما هرچی میخوای توجیه کن
برنامه خوبی نبود ، شایدم من نتونستم باهاش کار کنم
بیمارستان ها را به عنوان مکان آلوده نشان نمی دهد, مثلا بیمارستان گلستان تهران