برومند چهار آیین کارشناس صنعت طیور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین تحولات بازار مرغ اظهار کرد: امروز متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده ۷ هزار و ۲۰۰ تا ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشی ها ۱۱ هزار تومان است.
وی افزود: اگرچه مرغداران در حاشیه زیان هستند، اما نسبت به هفته گذشته قیمت هر کیلو مرغ یک هزار و ۲۰۰ تا یک هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته است.
چهارآیین قیمت منطقی هر کیلو مرغ زنده را ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ ۱۴ هزار تومان اعلام کرد و گفت: عرضه با نرخ فعلی بیانگر زیان ۳ هزار تومانی مرغداران در فروش هر کیلو مرغ است.
این کارشناس صنعت طیور ادامه داد: بنابر آمار طی پنج ماه اخیر مرغداران از ناحیه مازاد تولید حدود ۲ هزار میلیارد تومان متضرر شدند.
وی با اشاره به اینکه صادرات مرغ نفعی برای تولیدکننده ندارد، بیان کرد: با توجه به تحریم های ظالمانه علیه کشور توان رقابت و صادرات محصولات صنعت طیور نداریم و در صورت فراهم شدن شرایط تنها حدود ۱۰۰ هزار تن صادرات خواهیم داشت که این میزان منجر به اصلاح قیمت به نفع تولیدکننده نیست.
چهارآیین با تاکید بر تولید مرغ متناسب با نیاز داخل گفت: بنابر آمار وزارت جهاد کشاورزی و مرکز آمار، سرانه مصرف مرغ ۲۸ کیلوگرم است که با توجه به تلفات ۱۰ درصدی مرغ در واحدها، در ۹ ماه ابتدای سال حدود ۱۰۵ تا ۱۱۰ میلیون قطعه، در دی ماه ۱۱۵ میلیون قطعه، بهمن ۱۲۰ میلیون قطعه و اسفند ۱۱۰ میلیون قطعه جوجه ریزی نیاز داریم تا تعادل عرضه و تقاضا حفظ شود.
عضو هیئت مدیره سابق کانون سراسری مرغداران ادامه داد: مرغداران به دنبال قیمت ۲۰ هزار تومانی کاذب سال گذشته و ۵ تا ۶ هزار تومانی امسال نیستند و تنها انتظار دارند که بر مبنای هزینه تمام شده قیمت مرغ اعلام شود.
به گفته چهارآیین، با احتساب جوجه ۲ هزار و ۵۰۰ تومانی، ذرت یک هزار و ۳۵۰ تومانی و کنجاله ۲ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت منطقی هر کیلو مرغ زنده ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ ۱۴ هزار تومان است.
چهارآیین درباره آخرین وضعیت بازار نهاده های دامی بیان کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلو ذرت بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ تومان و کنجاله سویا ۳ هزار تومان است که این نرخ به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
این مقام مسئول افزود: بنابر تجربه مناسب بازارگاه نهاده کشاورزی و کوتاهی دست واسطه ها و دلالان از بازار، اما مافیا به نحوی تلاش کردند تا در بازارگاه حضور یابند.
به گفته وی، طی ماه های اخیر کنجاله سویا با نرخ و زمان تحویل مناسب در این سامانه به مرغداران عرضه می شد که ذرت به این سامانه وارد شد، اما مافیا یک مقداری تلاش کردندتا بازار نهاده دامی متلاطم شود.
چهارآیین درباره آینده بازار مرغ در ماه رمضان گفت: با توجه به جوجه ریزی مازاد بر نیاز بازار و ذخیره سازی مناسب مرغ منجمد، قیمت مرغ در ماه رمضان نوسانی نخواهد داشت چرا که در صورت تنش قیمت، شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به عرضه مرغ منجمد می کند.
این مقام مسئول مازاد تولید را علت اصلی گرفتاری مرغداران دانست و گفت: تعداد بالای فعالان این صنعت بیانگر رقابتی بودن بازار است و معنا و مفهوم این موضوع به معنای عدم دخالت مسئولان دولتی است، هر چند این امر به معنای آن نیست که دخالتها به صفر برسد، بلکه نظارت و سیاست گذاریهای کلان از جمله ضروریات است.
وی ادامه داد: در سیاستها و راهبردهای کلان باید امور را به بخش خصوصی واگذار کنیم تا ریل گذاری این صنعت ادامه یابد.
چهارآیین افزود: با وجود مازاد تولید پیش بینی میشود که تا نیمه اول امسال زیان ادامه یابد، اما اگر زیان مرغداران به ۱۰۰ میلیون قطعه کاهش یابد تا حدودی از زیان مرغداران کاسته خواهد شد، البته اگر این امر همین امروز اجرا شود، ۲ ماه دیگر آثارش در کاهش زیان مرغداران خود را نشان میدهد.
چهارآیین میزان جوجه ریزی تحمیلی را علت اصلی زیان مرغداران دانست و افزود: زمانیکه تصمیمات مربوط به میزان جوجه ریزی بدون نظرخواهی از نمایندگان تولیدکنندگان پشت درهای بسته گرفته میشود، نتیجه این امر چیزی جز زیان ۶ ماهه مرغداران نیست.
عضو هیئت مدیره سابق کانون سراسری مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه مرغداران نقشی در زیانهای اخیر ندارند، اظهار کرد: برخی مسئولان ویروس کرونا را بهانه زیان مرغداران اعلام کردند، در حالیکه این موضوع فاقد هر گونه نظر کارشناسی است و علت آن را میتوان در زیان مرغداران سه ماه قبل از شیوع این ویروس اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه کاهش مصرف مرغ توجیه منطقی ندارد، گفت: با وجود تعطیلی تالارهای پذیرایی و مهمانی ها، اما این موضوع هیچ تاثیری در تقاضا ندارد، چرا که همین میزان در منازل مورد استفاده قرار میگیرد، ضمن آنکه در ماه رمضان میزان مصرف به سبب وعدههای نادرست غذایی در سحر و افطار ۳۰ درصد افزایش مییابد.
این کارشناس صنعت طیور در پایان تصریح کرد: اگر مسئولان دولت خواستار تحقق جهش تولید هستند، از مسئولان ذی ربط انتظار می رود که حمایت همه جانبه از تولید داشته باشند و با همکاری تشکل ها قیمت کارشناسی را اعلام کند.
انتهای پیام/