ابوالقاسم رحیمی کارشناس مسئول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ، گفت: بمنظور حفظ و حراست از گونههای گیاهی و مرتعی از ممنوعیت برداشت گیاهان دارویی و خوراکی ازعرصههای منابع طبیعی این استان در سال جاری خبر داد.
او افزود: یکی از اهداف منابع طبیعی فرهنگ سازی به منظور حفظ و حراست از عرصههای منابع ملی و پوشش گیاهی در میان مردم است که این امر مهم بدون حمایت رسانهها با چالش مواجه خواهد شد.
رحیمی از صدور بخشنامهای از سوی مدیرکل دفتر فنی امور مراتع سازمان جنگلها به ادارات کل منابعطبیعی و آبخیزداری استانها به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا در راستای ممنوعیت صدور مجوز برداشت از گیاهان دارویی خبر داد.
کارشناس مسئول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان در خصوص دلایل این تصمیم گفت: تاکید این دستورالعمل مربوط به گونههای گیاهان دارویی صنعتی و خوراکی است که بیشتر به صورت گروهی و سنتی توسط مردم محلی برداشت میشود.
او ادامه داد: البته میدانیم بومیانی که در نزدیکی رویشگاههای گیاهان زندگی میکنند کمتر به این بخشنامه توجه دارند و برای مصارف شخصی به سراغ این گیاهان میروند، اما هدف اصلی ما جلوگیری از برداشتهای گروهی است.
رحیمی ایجاد یک دوره تنفس برای جلوگیری از انقراض گونههای گیاهی ارزشمند را دیگر هدف این اقدام عنوان کرد و ابراز داشت: در سالیان اخیر برداشتهای بی رویه سبب کاهش تراکم برخی گونههای ارزشمند گیاهی از جمله کنگر، ریواس، اسفناج وحشی، دنبلان کوهی و کرفس کوهی شده و شاید زمان آن رسیده باشد که کمی به عرصههای منابع طبیعی استراحت بدهیم و جلوی انقراض این گونههای ارزشمند را بگیریم.
این مقام مسئول استان بیان کرد:با توجه به گروهی بودن عملیات برداشت گیاهان مرتعی و شیوه بهرهبرداری سنتی و امکان آلودگی ابزارهای برداشت و جمعآوری گیاهان، برداشت گیاهان از طبیعت و مصرف آن به بازارهای متعدد میتواند منشا شیوع و سرایت غیر قابل کنترل ویروس کرونا را هم در جامعه بهرهبردار و هم در میان مصرف کنندگان به همراه داشته باشد.
او تصریح کرد:در این چرخه به دلیل اینکه افراد بسیار به یکدیگر نزدیک هستند و همچنین از ابزار برداشت مشترک استفاده میکنند در صورت آلوده بودن یکی از افراد گروه، احتمال آلودگی دیگران وجود دارد. از سوی دیگر گیاهان خوراکی بیشتر به صورت خام و تازه خوری مورد استفاده قرار میگیرند و امکان انتشار آلودگی در تمام مراحل بهره برداری تا مصرف در بین مردم وجود دارد. از این رو به جهت جلوگیری از سرایت ویروس و همچنین حفظ منافع مصرف کنندگان این تصمیم اتخاذ شده است.
کارشناس مسئول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اظهار داشت: استان سمنان در زمینه وجود گیاهان دارویی و خوراکی یکی از مناطق غنی در سطح کشور به شمار میرود.
رحیمی گفت: در سال جاری و در راستای مقابله جدیتر با گسترش ویروس کرونا برداشت هر گونه گیاه دارویی و خوراکی از عرصههای منابع طبیعی استان سمنان ممنوع است.
او ضمن اشاره به افزایش نظارتها بر وضعیت برداشت گیاهان دارویی و خوراکی در استان سمنان، بیان کرد: اداره کل منابع طبیعی و ابخیزداری استان سمنان از تمامی توان و ظرفیت خود در راستای مقابله با برداشت غیر مجازهرگونه گیاه دارویی و خوراکی استفاده میکند، ولی انتظار داریم که مردم نیز در این راستا ما را کمک کنند.
کارشناس مسئول بهره برداری گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با اشاره به مزایای کشت و پرورش گیاهان دارویی افزود: زمینه پرورش، رویش و توسعه کشت انواع گیاهان دارویی در استان فراهم است و درصورت توجه به آن و توسعه کشت این گونه گیاهان، میتوان برای اشتغال، تولید و صادرات بیشتر بسترسازی کرد.
رحیمی اظهار کرد: تلاش شبانه روزی برای حفاظت و صیانت از رویشگاههای گیاهان دارویی استان برقرار است و یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با مخربان منابع طبیعی برخورد جدی میکند.
او در ادامه به رویش زودهنگام گیاهان دارویی و مرتعی در استان اشاره و اظهار کرد: متاسفانه تخریب منابع و بوتهکنی گیاهان دراوایل فصل بهار باعث از بین رفتن و نابودی این گونههای گیاهی و تخریب منابع طبیعی خواهد شد.
کارشناس مسئول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: مردم اخبار مربوط به آتش سوزی عرصههای منابع طبیعی، تخریب و تصرف اراضی ملی، قاچاق گیاهان دارویی، چوب و زغال را با شماره تماس ۱۵۰۴ کد امداد جنگل و مرتع فرماندهی یگان حفاظت اطلاع دهند تا در کمترین زمان ممکن علاوه بر حفاظت از عرصههای ملی با متخلفان برابر قانون برخورد شود.
انتهای پیام / م