به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در طول سال هراز گاهی صنعت مرغداری کشور اعم از گوشتی، تخم گذار و مرغ مادر به دلایل متعدد دچار خسران می شود که بی توجهی مسئولان ذی ربط به علل این زیان ها می تواند تامین مرغ مورد نیاز کشور را دچار چالش کند و کار را به جایی برساند که همانند سال های نه چندان دور برای تامین نیاز کشور چاره ای جز واردات مرغ از دیگر کشورها نداشته باشیم.
بسیاری از مسئولان بر این باروند که مازاد تولید جوجه یکروزه و مرغ از جمله علت های زیان مرغداران و عرضه کمتر از قیمت مصوب در بازار به شمار می رود و علی رغمآنکه می توان با صادرات جوجه و مرغ مازاد بر نیاز داخل علاوه بر جلوگیری از زیان تولیدکنندگان، ارز قابل توجهی را وارد کشور کرد، اما مسائل و موضوعات مختلف همچون ممنوعیت های گاه و بیگاه صادرات و دریافت عوارض بالای صادراتی قدرت رقابت از صادرکنندگان را سلب می کند.
تولیدکنندگان جوجه یکروزه که سال گذشته ماه ها جوجه تولیدی خود را کمتر از نرخ مصوب عرضه کردند و از این حیث زیان سنگینی را متحمل شدند، طبق سنوات قبل به فروش جوجه در چند ماهه پایانی سال امیدوار بودند تا بتوانند بخشی از زیان گذشته خود را جبران کنند که متاسفانه با شیوع مهمان ناخوانده در کشور، تمامی برنامه ریزی تولیدکنندگان نقش بر آب شد به گونه ای که نه تنها زیان ماه های قبل خود را نتوانستند جبران کنند، بلکه به سبب نبود تقاضا برای خرید مرغ در پی تعطیلی رستوران، تالارهای پذیرایی و هتل ها دست به زنده به گور کردن تعداد قابل توجهی جوجه یکروزه زدند که با این وجود معلوم نیست سرنوشت صنعت طیور کشور به کجا برسد.
با وجود آنکه ستادتنظیم بازار در سال گذشته قیمت مصوب هر قطعه جوجه یکروزه را ۲ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد، اما متاسفانه مسائل و موضوعات مختلف همچون نبود تقاضا، مازاد تولید و کمبود دان موجب شد برای فروش هر قطعه جوجه یکروزه به نرخ ۵۰۰ تومان مشتری در بازار وجود نداشته باشد.
ربیعی مدیرعامل مرغ مادر در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص معدوم سازی جوجه ها، گفت: به دلیل کاهش قیمت جوجه یکروزه و عدم تعادل عرضه و تقاضا، بخشی از جوجه های تولیدی را حذف میکنند تا بتوانند قیمت جوجه را به قیمت واقعی رسانده و ضرر و زیانی که میدهد را جبران کنند.
او درباره علت از بین بردن وحشیانه این جوجه ها، بیان کرد: روشهای مختلفی برای از بین بردن مازاد جوجه وجود دارد، یکی اینکه تخم مرغ را قبل از اینکه به دستگاه برود، به صورت خوراکی بفروشند یا قبل از اینکه تخم مرغ به سن ٢١ روزگی برسد، یعنی قبل از اینکه جوجه بتواند نوک بزند آن را از بین میبرنند. اکنون قبل از اینکه جوجه ها ١٨ روزه شوند آنها را معدوم میکنند و در نهایت برخی را به اجبار به این صورت حذف میکنند.
مدیر عامل مرغ مادر گفت: این روش تا شنبه و یکشنبه ادامه دارد تا دید قیمت جوجه به چه صورت در میآید.
ربیعی گفت: انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه، طی مذاکرات تلفنی، جلسات حضوری و نامههایی که به استانداری، فرمانداری و وزارت جهاد کشاورزی و دامپزشکی موضوع قیمت جوجه را پیگیری کرد، اما هیچ اقدامی از طرف این ارگانها صورت نگرفت.
او افزود: مردم مانند هر اتفاق دیگری که در کشور رخ میدهد خود دست به کار شدند و این کار را انجام دادند تا جوجههای اضافی را از بین ببرند تا قیمت به تعادل برسد.
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه چرا به این روش اقدام به از بین بردن جوجه کردند و آن را صادر نکردند تا باعث ارزآوری هم شود، گفت: متاسفانه صادرات قطع شده است و امکان این کار وجود ندارد. البته در گذشته قبل از شیوع کرونا نیز صادرات قطع شده بود که دلیل آن سوء استفاده دلالان بود.
او گفت: در گذشته به کشورهایی مانند پاکستان، افغانستان، ارمنستان و عراق جوجه مانند محصولات دیگر، چون پرتقال و ... صادر میشد، اما در کشور، چون برخی مسایل ثبات ندارد صادرات قطع شد.
ربیعی تشریح کرد: ارگانی به نام پشتیبانی امور دام که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی کار میکند و پروانه تولید میدهد. این ارگان بنا شد تا به دامداریها و موسسات طیور کمک کند اما اکنون ، سوبسیدهایی می گیرد تا محصولاتی مانند ذرت و سویا وارد کند.
این مقام مسئول ادامه داد: در برخی مواقع محصولات انبار میشود تا بتوانند آنها را آزاد بفروشد، به طور مثال اکنون مرغ کیلویی ٦ هزار و ٥٠٠ تومان است، آن را نبار میکند سپس کیلویی ٩ هزار تومان میفروشد.
گفتنی است امروز فیلمی در فضای مجازی پخش شد که مضمون آن معدوم سازی شمار زیادی از جوجه های یکروزه بود.
خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با چرخی در فصای مجازی اولین واکنش به این اقدام توسط یکی از منتخبان مجلس جدید را رصد می کند.
روح الله ایزد خواه کارشناس صنعت چرخی صفحه شخصی خود در اینستاگرام می گوید: صنعت مرغداری طی ۲ تا ۳ سال اخیر رشد کمی خوبی در کشور داشته، اما سهم بری عادلانه عوامل رعایت نشده است.
وی افزود: در حلقه های زنجیره مثل مرغداری و تولید جوجه شاهد تعدد واحدهای تولیدی هستیم، در حالیکه در حلقه هایی همچون کشتارگاه دچار شبه انحصارات هستیم که همین امر موجب شده تا کشتارگاه ها مرتب سود کنند و مرغداران متحمل زیان شوند.
او با اشاره به اینکه معدوم سازی جوجه ها ارتباطی به گران شدن ندارد، بیان کرد: واحدهای مرغداری که خریدار جوجه یکروزه هستند، اما هم اکنون تمایلی به خرید و جوجه ریزی در واحدهایشان را ندارند چرا که آنها در ماه های پایانی سال با ظرفیت کامل جوجه ریزی کردند که متاسفانه با شیوع ویروس کرونا، کاهش قیمت و عدم پوشش هزینه های تولید از ناحیه فروش مرغ های تولیدی دیگر توان خرید جوجه و جوجه ریزی در واحدهایشان را ندارد.
ایزدخواه با اشاره به اینکه جوجه های تولیدی روی دست تولیدکنندگان مانده است، بیان کرد: با وجود نبود تقاضا برای خرید جوجه و بی توجهی دولت، تولیدکنندگان راهی جز معدوم سازی به ذهنشان نرسیده است.
نماینده آینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دولت باید تدابیری برای صادرات این محصولات بیندیشد یا به منظور کاهش ضرر و زیانتولیدکنندگان در میان مدت باید به سمت و سوی عادلانه کردن ساختار صنعت برود.
ایزدخواه در پایان با تاکید بر اینمسئله که معدوم سازی راه حلی مناسبی برای کاهش مازاد تولید نیست، تصریح کرد: در استان هایی که ۳۰۰ واحد مرغداری و تنها یک کشتارگاه وجود دارد، بدیهی است که انحصار به طور دائم مرغداری ها را استثمار می کند.
این کارو کردن که مرغ گرون بشه
زنده به گور کردن شد حل مشکل؟!
خدا از حیوان آزاری بدش میاد
ما خودم۱۱سالمه این چیزارو میفهمم
وکرونا کرونا نیست بلکه مرگی است به گلوی همه ما چسبیده
که رحمت برآن تربتش پاکزاد
میازار موری که دانه کش است
که جان دارد و جان شیرین خوش است
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
هیچ حیوانی حیوان دیگر را زنده به گور نمی کند و کشتار جمعی بین حیوانات نداریم و....
خداوند در قرآن هم فرموده که برخی انسانها از حیوانات هم پست ترند! این هم نمونه بارز آن.
چطوری دلتون اومد به خاطر پول و سیاست این کارا رو بکنید
جوجه ها با نون خشک هم میتونستن بزرگ شن
واقعا سنگدل و بی رحمند
ان شاء الله که با خفگی،بمیرید همونطور که اون حیوونات معصوم و خفه کردید لعنتیای سنگدل حیف نام انسان که یدک میکشید
دولت باید اینکارو ممنوع کنه و شرکتایی که همچین کاری میکنن باید بسته بشن
باید برنامه ریزی داشته باشند قبل تولید جوجه ها مدیریت کنند آیانیاز است یا نه
وحال که مدیریت ندارند حداقل انسانیت داشته باشند
بین مردم توزیع میکردید چه می شد قول میدادم همه را میبردند مردم
هنوز کم هم می آوردید
شمایی که ادعای ایمان به خدا دارید...
هرچی بلا سرمون بیاد حقمونه خدا خودش مبدونه کدوم کشور مردمش باید تلف شن کدوم کشور باید سرزنده شن
یه نکته یادم اومد:
دوره راهنمایی توی کتابهای دزسی ما نوشته بود که امریکاییها برای ثبات قیمت گندم، گندم ها رابه دریا می ریزند ولی به ملت های فقیر نمی دهند...حالا چرا ما الان این کار را کردیم!؟
اول این افراد را بازنشته وسپس زندان تا دیه بپردازند
خداییش یه فراخوانی میدادن مثلا میگفتن که اینا رو رایگان میدن به افراد اونوخ مجبور نبودن بیچاره ها رو زنده به گور بکنن .
به نظر بنده حیوانات خیلی محترمن و نباید باهاشون بد رفتاری بشه
حیف شد که انها را اینگونه از بین بردند،
بریزین بیابون تا زجرکش شن
بریزن داخل شهرها تا تلف شن بعد هزار جور بیماری به وجود بیاد
شما بگید این بدبخت ها با این جوجه ها چیکار کنن
یکی دوتا نیست که یکی دو کیلو بهشون دان بدی تموم بشه بره
چندین میلیون جوجه هستن که اگه فقط و فقط بخوای دان بهشون بدی ممکنه چندین تن دان بشه
از کجا بیاره بده
احساسات چیز خوبیه ولی تا حد اعتدال