محدودیت‌های اعمال شده قبلی ترکمنستان برای ورود اتباع خارجی و حمل و نقل بار، تا پایان اردیبهشت ماه تمدید شده است و این امر پیامدهای منفی برای تجار، صنعتگران و سایر بخش های اقتصادی خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، کشور ترکمنستان از اسفند امسال و با آغاز موج شیوع بیماری کرونا در ایران، مرز‌های خود که در واقع دروازه‌های آسیای میانه به شمار می‌آیند را بر روی مسافران و حتی ناوگان حمل و نقل بین المللی کشورمان بست. اقدامی که چالش‌های جدی برای بخش صادرات و حمل و نقل رقم زد.

پیش از این، گمرک ایران برای ممانعت از توقف یا کند شدن روند صادرات کشور، در نامه‌ای به گمرک کشور ترکمنستان، خواستار اجرایی کردن پروتکل‌های کنترلی و بهداشتی در مسیر ورود و خروج مرز‌های مشترک توسط تیم شبکه‌های بهداشتی طرفین شده بود، اما این مسئله راه به جایی نبرد. در گزارش پیش رو، سراغ متولیان امر رفتیم و از آن‌ها، چند و چون اتفاقات را جویا شدیم:

نحوه عملکرد دیپلماسی راه حل مشکلات حوزه ترانزیت

مجید محمدنژاد رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان می‌گوید: هفته گذشته، معاون بین الملل اتاق ایران در نامه ای، به استناد اطلاعات واصله از وزارت امور خارجه کشورمان، اعلام کرد که دولت ترکمنستان، هر گونه عبور و مرور وسایل نقلیه باری و مسافری را به کشور تا پایان اردیبهشت سال جاری تمدید کرده است.

او تصریح می‌کند: خسارت بسیاری به حوزه ترانزیت به فعالان این بخش وارد آمده است و عملا بخشی از اقتصاد کشور را فلج کرده است. رایزنی‌هایی برای اعمال پروتکل‌های بهداشتی و از سرگیری صادرات، به اتکای همین اقدامات انجام گرفته، اما این کشور برخورد  غیرحرفه‌ای دارد و بر تداوم محدودیت ها، پا می‌فشارد.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان ادامه می‌دهد: تاکنون ارزیابی دقیقی از میزان خسارت وارده به حوزه صادرات و حمل و نقل بین المللی انجام نگرفته است؛ با این حال علاوه بر خسارات ناشی از توقف کالا‌ها در مرز، قیمت جهانی کالا‌ها نیز کاهش پیدا کرده است که این مسئله حجم خسران وارده را دو چندان می‌کند و عملا بخش‌های تولیدی، بازرگانی و حمل و نقل ما، بیش از همه در این بحث زیان دیده اند.

 محمد نژاد به بعضی از مشکلات ریشه دار در تعاملات دو کشور اشاره می‌کند و می‌گوید: باید اذعان کرد که سوابق بعضی از این مسائل، در بروز مشکلات فعلی بی تاثیر نیست، با این حال امید می‌رود که دستگاه دیپلماسی ما بتواند رایزنی‌های جدی‌تر و موثرتری را پیش ببرد تا شاهد گشایش مرز‌های این کشور در زمان کوتاه‌تری باشیم.

او بیان می‌کند: قطعا اعمال محدودیت‌ها تا پایان اردیبهشت ماه تداوم خواهد داشت و رفع این آن‌ها نیز به اقدامات وزارت امور خارجه بستگی دارد. اتاق مشترک ایران و ترکمنستان در بخش حمل و نقل و ترانزیت صد در صد پشتیبان و همراه بخش حمل و نقل است و با نظرخواهی از فعالان این حوزه، تلاش خواهد کرد تا حمایت لازم را مبذول دارد.


تلاش برای بازگرداندن کالا‌های صادراتی از مرز ترکمنستان، به مبدا صدور

امید جهانخواه ناظر گمرکات خراسان رضوی نیز در خصوص اعمال محدودیت‌های صادراتی برای کشور ترکمنستان می‌گوید: تا ۱۳ فروردین تبادل کالا به صورت ریلی به مرز ترکمنستان برقرار بود، با این حال این کشور اعلام کرد که ورود تمامی کالا‌ها چه به صورت حمل ریلی و چه به صورت جاده‌ای را ممنوع می‌کند و وضع موجود را نیز تا پایان فروردین ماه تمدید کرد.

او ادامه می‌دهد: تمامی تلاش ما معطوف به آن بوده که حتی الامکان کالا‌ها را به مبادی شان بازگردانیم، به طور مثال اکثر کالا‌هایی که در مرز لطف آباد بودند که به مبدا بازگردانده شدند، برای مثال، صاحبان کالا‌های ترکیه خواستار بازگرداندن کالاهایشان بودند که با درخواست آنان موافقت شد.

ناظر گمرکات خراسان رضوی تصریح می‌کند: حجم کالا‌هایی که در مرز لطف آباد متوقف هستند، زیاد نیست و ۷ یا ۸ کامیون در مرز باقی مانده اند. در حال حاضر به دنبال اخذ مجوز و انتقال آن‌ها به مرز سرخس هستیم تا این کالا‌ها در منطقه ویژه سرخس انبار شوند و پس از رفع محدودیت‌های جاده‌ای و ریلی، صادراتشان از سر گرفته شود.

جهانخواه بیان می‌کند: دولت از طریق برخی از مصوبات، تخفیفات ویژه‌ای را به منظور کاهش هزینه انبارداری برای برخی از کالا‌ها در نظر گرفته است که این موارد اعمال خواهند شد، اما اعمال تخفیف بر بعضی از کالا‌ها نیازمند رایزنی و مکاتبه می‌باشد. در حال حاضر کالا‌های زیادی در انبار گمرک دپو نیست.
 

مذاکرات با مقامات کشور ترکمنستان در حال پیگیری

غلام عباس ارباب خالص سفیر ایران در ترکمنستان نیز در همین در این خصوص می‌گوید: اعمال محدودیت برای ورود کالا به کشور ترکمنستان گذرا خواهد بود، با این وجود مذاکرات با مقامات این کشور به جد در حال پیگیری است تا مشکلات فعالان حوزه صادرات و حمل و نقل بین المللی، مرتفع گردد.

او ادامه می‌دهد: شیوع بیماری کرونا باعث شد تا اقتصاد کشور‌های دنیا از این بحران آسیب ببیند. این خسارت در بعضی بخش‌ها جدی‌تر است که از جمله آن می‌توان به عرصه صادرات و ترانزیت اشاره کرد.

ارباب خالص تصریح می کند: کشور ترکمنستان محدودیت‌های اعمال شده را از ابتدای آوریل(سیزده فروردین) تا ماه می‌(اردیبهشت) اعلام کرده است،با این حال رایزنی‌ها و مذاکرات با مقامات کشور ترکمنستان در حال پیگیری است تا بتوانیم در چارچوب اعمال اقدامات مشترک، این محدودیت‌ها را در بازه‌ای کوتاه‌تر به اتمام برسانیم.

او بیان می‌کند: هفته گذشته، نشستی مشترک با مسئولان عالی خراسان رضوی و مدیران ارشد ذی ربط استان در حوزه ترانزیت، تجارت، گمرک و مرز، در قالب کمیته ساماندهی مبادی مرزی استان داشتیم و در آن پیرامون حل مشکلات فعالان عرصه حمل و نقل و روان سازی امر تجارت خارجی از مبادی مرزی کشورمان با ترکمنستان بحث و بررسی انجام شد. در اولین فرصت نیز با هماهنگی استانداری خراسان رضوی، نشستی با فعالان حوزه ترانزیت و تجارت بین المللی خواهیم داشت تا دغدغه‌ها و مشکلات آنان را بررسی و پیگیری کنیم.
 
انتهای پیام//ف.ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.