به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، روزهایی از بهار، عروس فصل ها، فصلی که طبیعت ردای سبز خود را به تن کرده و جوانههای درختان با نوازش نسیم ملایم بهاری، جان میگیرند را سپری میکنیم که هیچگاه تصور نمیکردیم مهمان ناخواندهای به نام
کرونا با سفرش از چین به دور دنیا، کوله بارش را در کشورمان پهن کند و تمام ابعاد زندگی ما را تحت تاثیر خود قرار دهد.
روزهای قبل از سال جدید و شیوع این ویروس در حال برنامه ریزی برای مسافرت، دید و بازدید و گشت و گذار بودیم که رشته افکارمان با شنیدن شعار #در_خانه_بمانیم از رسانههای مختلف، پنبه شد و ما ماندیم و وجود ویروس کرونا این مهمان ناخوانده و قرنطینهای از نوع خانگی!
بنا به گفتههای
سازمان بهداشت جهانی و ستاد ملی مقابله با کرونا، بهترین راه مبارزه و پیشگیری از این ویروس ، در خانه ماندن یا
قرنطینه خانگی است و این مناسبترین راه حلی بود که هریک از اعضای خانواده برای حفظ سلامت خود و خانواده باید آن را رعایت میکرد، اما این در خانه ماندن باعث شد تا خانواده ها، چالشهای جدیدی را تجربه کنند.
با ادامه دار شدن روزهای کرونایی، این تغییر ناگهانی فضای زندگی و حضور طولانی مدت در خانه، به مذاق افرادی که آمادگی این سبک جدید از زندگی را نداشتند، خوش نیامد و طاقت فرسا و سخت شد، بنابراین عجیب نیست که گزارشهای نهادهای مختلف اجتماعی و حقوقی جهان از افزایش چشمگیر خشونت خانگی در کشورهای مختلف بعد از قرنطینه شدن افراد در خانهها خبر میدهند، قرنطینهای که حال، سپر بلای برخی بی اخلاقیها در خانواده است و همه آن را مقصر میدانند.
قابل درک است که قرنطینه و زمان طولانی با هم بودن، مشکلات اقتصادی که برای شغل عدهای ایجاد کرده،
تعطیلی مدارس، ترس از بیماری مسری و خطرناک، سیستم خانواده را دستخوش تغییر کرده، اما محمدامین معتمدی راد روانشناس و مشاور خانواده در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، مشکل را به تنهایی از قرنطینه نمیداند بلکه علت را کسب نکردن برخی از مهمترین مهارتهای زندگی بیان میکند.
تاب آوری کلید عبور از درهای بی اخلاقی درقرنطینه خانگی
او تاب آوری را مهارت فرد در یافتن مسیری جدید، هنگامی که زندگی پیشین او با موانعی روبهرو شده بیان میکند و میافزاید: تابآوری یکی از مهمترین مهارتهای زندگی است، بخصوص در روزهایی که ویروس کرونا بر زندگی خانوادهها سایه افکنده، میتواند فرد را از میان لحظات سخت زندگی عبور دهد و آموختن آن نیز، نیاز به پول ندارد.
این روانشناس و مشاور خانواده با تاکید بر اینکه مهمترین گام در تاب آوری واستقامت روانی، شیوه تفکرانسان است، ادامه میدهد: انسانهایی که تاب آوری بالایی دارند مسائل و بحرانها را بزرگنمایی نمیکنند ومشکلات را همان گونه که هستند نه کمتر و نه بیشتر میبینند و از بالا به مشکلات نگاه می کنند، آنها به این یقین رسیده اند که مشکلات وسختیها همانند خوشیها گذرا و جزء جدایی ناپذیر و لازمه زندگی هستند.
معتمدی راد با اشاره به چند راهکار عملی برای گذار از این دوران در
خانواده، بیان میکند: نفس عمیق هنگام خشم، فریاد نزدن و عجله نکردن در بیان حرفها یکی از مهمترین تمرینها در دوران تابآوری است. با مشارکت بچهها نان بپزید. به آنها مهارتهایی مثل کاشتن مواد غذایی و سبزیجات و نانپختن را آموزش دهید. کرونا تنها اتفاق پاندمی جهان نیست و ممکن است در نسلهای بعدی و وقتی که بچهها بزرگ میشوند دوباره مسئله دیگری پاندمی شود.
او به واسطه ارتباطی که این روزها از طریق تلفن و فضای مجازی با مراجعینش دارد به مواردی از مشکلات اشاره میکند که این روزها گریبان گیر خانوادهها شده و برای حل آنها نیز راهکارهایی ارائه میدهد:
شرایط را برای اعضای خانواده توضیح دهیم
در خانوادههایی که معیشتشان به خطر افتاده و عواملی از جمله بیکاری، امنیت روانی آنها را به هم زده است باید بیش از پیش به نحوه مدیریت رفتار پدر و مادر در این شرایط توجه کرد؛ متاسفانه تاب آوری در این خانوادهها کاهش پیدا کرده و خشونت خانگی بروز بیشتری دارد.
به یاد داشته باشید در بحث خشونت خانگی صرفا به نوع فیزیکی آن اشاره نمی شود، بلکه خشونت روحی از جمله هر گونه تحقیر، تهدید و توهین اعضای خانواده (کودک یا بزرگسال) نوعی از این پدیده نامطلوب است و گاه اثرات جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
بیشتر بخوانید: برای حفظ آرامش و امنیت روانی در زمان قرنطینه خانگی چه کار کنیم؟
از مهمترین کارهایی که باید در این دوران انجام دهیم تا آرامش روانی افزایش پیدا کند، این است که بهراحتی شرایط را برای اعضای خانواده توضیح دهیم و از آنها بخواهیم توقعات خود را به حداقل برسانند. باید توجه داشته باشید نحوه بیان این شرایط به
کودکان متفاوت است، به آنها بگویید که جای نگرانی نیست، اما باید کمی تحمل کنند؛ شما میتوانید با مبالغ بسیار کم و پس اندازکردن پول خود،
مدیریت هزینه را به آنها آموزش دهید.
خانوادگی برنامه ریزی کنید
کارهای مشترک تعریف کنیم. در تمیزکردن خانه و آشپزی همگی مشارکت کنیم البته اگر فردی دوست ندارد مشارکت کند او را وادار نکنیم. از تخریب عاطفی همدیگر دست برداریم، در این روزها باید تابآوری بیشتری داشته باشیم و اجازه دهیم بچهها یا همسرمان بیشتر خودشان را سرگرم کنند البته نباید مزاحم دیگران شوند.در صورت امکان هر یک از اعضای خانواده حریم شخصی خود را حفظ و توافق کنند که در ساعاتی مشخص دور هم جمع شوند.
در برخی از خانواده ها، پدر و مادرها و فرزندان با ساعت خواب و استفاده از تلویزیون و
اینترنت مشکلاتی را دارند؛ برای یکبار هم که شده اعضای خانواده را دور یکدیگر جمع کنید و در رابطه با این مسائل برنامه ریزی جامعی داشته باشید؛ باید یاد بگیرم که در عین احترام به حریم شخصی، رابطهای سازنده را در کنار یکدیگر تجربه کنیم، تا این دوران به بهترین نحو سپری شود.
سالمندان و معلولان را در برابر کرونا تنها نگذاریم
خشونت و بی اخلاقی درباره افراد سالمند فیزیکی نیست، القای این مسئله است که آنها باری بر دوش خانواده هستند، نوعی خشونت و بی اخلاقی نسبت به آنها خواهد بود. اگر در خانه
سالمند یا فرد معلولی داریم، نباید نسبت به او بیتوجهی کنیم. آنها در این شرایط نسبت به افراد دیگر آسیب پذیر ترند پس علاوه بر رفع نیازها و خواسته هایشان، همدم آنها باشید.
چند راهکار ساده برای بهبود روابط اعضای خانواده در قرنطینه
با توجه به افزایش زمان همنشینی اعضای خانواده با یکدیگر در روزهای کرونایی، بی شک رفتارهای نامطلوب هر یک از اعضای خانواده بیشتر به چشم میآید، یکی از مشکلات این روزها، نحوه رفتار نادرست برخی از اعضای خانواده و صبوری نکردن آنها در این شرایط است که گاه محیط خانه را با بی اخلاقیهایی مواجه میکند، از اینرو رعایت این چند نکته ساده، روابط خانوادگی را بهبود میبخشد:
بیش از گذشته ابراز محبت کنید.
با هم صحبت کنید؛ اگر در رابطه با موضوعی از آنها ناراحت هستید و دوست دارید تغییری داشته باشند؛ صحبت کنید.
صادق باشید، گفتن حقیقت روشی است برای بدست آوردن اعتماد اعضای خانواده
گاهی اوقات با انجام کارهایی خاص از پدر و مادر و خانواده خود، قدردانی کنید.
از غر زدن زیادی بپرهیزید
صبوری کنید و به اعصاب خود مسلط باشید.
این روانشناس و مشاور خانواده میگوید: قرنطینه فرصتی است برای بازگشت به خانواده به عنوان اصلیترین نهاد در جامعهپذیری و تربیت نسل آینده، مرکزیترین نهاد برای حمایت و پشتیبانی عاطفی انسانها از یکدیگر و مهمترین نهاد در زمینهسازی گفتگو و تعامل اجتماعی صحیح، باید برای تعامل و گفتگوی اجتماعی از خانواده شروع کنیم.
ویروس کرونا اگرچه خود عرض و طولی کشدار پیدا کرده و خانه نشین شده ایم، اما رنگ و بوی عشق را میشود در این روزها و شبهای در خانه ماندن با رعایت نکات ساده اخلاقی و افزایش تاب آوری خود نیز منتقل کرد، با یاد و ذکر خدا که آرامش دهنده قلبهاست، با ایجاد مهربانی در خانواده خود، کرونا را بدرقه خواهیم کرد و شاید سال دیگر که بیاید با یک یادش بخیر ساده از این ایام خواهیم گذشت.
انتهای پیام// ز. م