به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، در حالی که کرونا، این ویروس بی مرز چند وقتی است که اوضاع کسب و کار رو مختل کرده، اما شالیکاران گیلانی، به رغم شیوع کرونا، به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی گوش فرا دادند و با رعایت موازین بهداشتی با کشت برنج، به جهش تولید کمک کردند.
علی درجانی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفت و گو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت،گفت: با وجود شیوع کرونا در استان، کشاورزان با استفاده از آموزشها و مطالب ارائه شده در رسانه ملی، فضای مجازی و نظر کارشناسان جهاد کشاورزی و شبکه ترویج، کشت برنج را به موقع آغاز کردند و روال کشت برنج در روزهایی کرونایی عادی است و در مقایسه با دیگر استانهای برنج کار، گیلان زودتر نشاء را آغاز کرد.
او افزود: بیش از ۴۰۰ کارشناس شبکه ترویج با دیدار چهره به چهره و آموزش موازین بهداشتی و اصول فنی کشاورزی به دهیاران و روستاییان و انتقال دانش فنی کشاورزان و شالیزارهای استان را برای کشت و زرع آماده کرده اند.
علی درجانی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان به توسعه مکانیزاسیون اشاره کرد و گفت: بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ دستگاه نشاء کار و ۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه کمباین در گیلان برای کشت مکانیزه درنظر گرفته شده که علاوه بر افزایش بهره وری، موجب حفظ سلامتی کشاورزان میشود.
او با بیان اینکه ۶۵ درصد شالیزارهای استان به صورت مکانیزه نشاء و ۷۰ درصد شالیزارها نیز مکانیزه برداشت میشود، افزود: گیلان رتبه نخست کشاورزی ماشینی در استانهای شمالی کشور را دارد و برای افزایش مکانیزاسیون کشاورزی و قطع زنجیره شیوع کرونا، بانکها تسهیلاتی برای خرید ماشین آلات کشاورزی اختصاص داده اند.
علی درجانی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، با بیان اینکه مالکان بیش از ۳۰ درصد شالیزارهای گیلان امکان استفاده از بانک نشاء را دارند، گفت: مالکان ماشینهای نشاکار و دیگر ارائه دهندگان خدمات ماشینی کشاورزی به شالیکاران استان، با قیمتهای مصوب، به صورت توافقی و یا در اختیار قرار دادن بخشی از محصول پس از برداشت در کاشت و برداشت به کشاورزان کمک میکنند.
او با اشاره به اینکه از دیگر اقدامات این سازمان طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری است که تاثیر به سزایی در کاهش هزینه تمام شده محصولات کشاورزی دارد، افزود: هم اکنون ۱۹ طرح تجهیز در اراضی مختلف استان در حال انجام است و برای سهولت در تولید برنج و همچنین تمهیدات ویژه برای مقابله با کرونا میان کشاورزان، با ۱۲۰ واحد بانک نشا در استان آماده خدمات رسانی به کشاورزان هستیم و کاهش آفات نباتی، کم شدن هزینهها، کاهش میزان مصرف بذر و افزایش میزان تولید از مزایای استفاده از نشای تولید شده در بانک نشاء است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به رسم قدیمی یاوردهی در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت برنج در استان گفت: توصیه میکنیم امسال تا حد امکان کارهای مزرعه را به صورت خانوادگی و یا با استفاده از افراد همان روستا انجام دهند و درصورت بکارگیری کارگران از دیگر روستاها، دستورالعملهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی رعایت شود.
علی درجانی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: استفاده از روشهای ترویجی و آموزشی و تامین به موقع نهادههای کشاورزی نظیر کود، یکی از راهکارهای افزایش بهره وری در شالیزارهای گیلان است و امسال هزار و ۷۰۰ تن بذر گواهی شده و ۳۱ هزار تن کود شیمیایی میان کشاورزان گیلان توزیع کردیم و حدود ۶ هزار تن سهمیه جدید کود نیز در دست تهیه و توزیع است که این کار تا رفع نیاز کامل کشاورزان استان ادامه دارد.
ارسلان زارع، استاندار گیلان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، با اشاره به آغاز فصل کشت به ویژه کشت برنج برای ابزارهای کشاورزی از جمله تامین نهادههای کشاورزی و کود مورد نیاز کشاورزان تاکیدکرد و گفت: یکی از موضوعات مورد تاکید یکپارچه سازی و تسطیح اراضی و استفاده مکانیزه و حداکثری از ماشین آلات برای کشاورزی است و با توجه به وضعیت مناسب از لحاظ برخورداری استان از ماشین آلات امسال باید ۷۰ درصد برداشت ازسطح کشت مکانیزه انجام شود.
او با اشاره به نیاز کشاورزان در این فصل باز بودن واحدهای عرضه ماشین آلات و ابزارهای کشاورزی را بلامانع خواند و افزود:، اما باید افرادی که به این منظور تردد میکنند حتما غربالگری و تب سنجی شوند.
ارسلان زارع، استاندار گیلان، با اشاره به ساماندهی آب بندانهای گیلان بر اساس توافق بین استانداران و وزیر جهاد کشاورزی و اختصاص اعتبارات ویژه برای این کار، گفت: بیش از هزار و ۲۰۰ هکتار از آب بندانهای گیلان در قالب ۷۱ طرح در ۱۶ شهرستان گیلان ساماندهی شد که در صورت تخصیص اعتبار، این روند ادامه خواهد داشت و ساماندهی آب بندانها موجب میشود، ۲۰۰ میلیون متر مکعب در مصرف و نگهداری روان آبها و آب باران صرفه جویی شود.
ابراهیم اکبرزاده، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، گفت: کشاورزان موارد بهداشتی را به طور جدی رعایت کنند و حتی الامکان برای رعایت اصول حفاظتی و کاهش تجمع در مزارع از کشت مکانیزه برنج استفاده کنند.
او افزود:کشاورزان، کارگران غیر بومی نشاءکار را در کشت و کار برنج بکار نگیرند و برای این کار از اعضای خانواده خود و یا کارگران محلی استفاده کنند، ضمن اینکه، فاصله ایمنی رعایت شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: شالیکاران که زمین هایشان زیاد است، خزانه گیری خود را متناسب با شرایط کنونی در چند مرحله انجام دهند تا در زمان نشاء با مشکل کارگر مواجه نشوند.
ابراهیم اکبرزاده افزود:کشاورزان تراکتور و سایر ماشینهای کشاورزی خود را پس از اتمام کار روزانه با استفاده از محلول ضد عفونی کننده با ترکیب ۱ به ۹ آب و محلول سفید کننده و با استفاده از سمپاش ضدعفونی کنند.
ابراهیم اکبرزاده، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان به کشاورزان توصیه کرد: بذر برای جوانه زدن مجموعاً نیاز به ۱۰۰ درجه سانتی¬گراد حرارت دارد، که باید در مدت زمان ۲ تا ۳ روز دریافت کند، به همین منظور باید روی بذر پوشش مناسب قرار داده یا اینکه در گرمخانه نگهداری تا گرمای مناسب تامین شود.
او با بیان اینکه، درجه حرارت مناسب برای جوانه زنی ۳۵-۳۰ درجه سانتیگراد بوده و در دمای ۴۱ درجه سانتیگراد عمل جوانه زنی متوقف میشود، افزود: برای بهتر جوانه زدن بذر ضرورت دارد، که در داخل هر کیسه ۶۰ کیلویی حدود ۳۰-۲۰ کیلوگرم بذر ریخته شده تا جابجایی درون کیسه به راحتی صورت گیرد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: روزی دوبار آب ولرم (کمتر از ۳۷ درجه سانتی¬گراد) بر روی کیسهها پاشیده و به آهستگی کیسهها را حرکت داده تا باعث تامین اکسیژن و تامین گرمای یکنواخت برای بذها شود.
اکبرزاده، با بین اینکه بذرها پس از ۴-۳ روز جوانه دار شده و آماده بذرپاشی میگردند، افزود: طول مناسب جوانههای ریشه (ریشه چه) در این هنگام باید حدود ۲-۱ میلی متر است.
او با بیان اینکه، آغشته کردن بذرها با محلول حاوی کود بیولوژیک (باکتریهایی مانند ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و ...) قبل از انتقال به خزانه توصیه میشود، تصریح کرد: این باکتریها به عنوان محرکهای رشد به وسیله مکانیسمهای مختلف به طور مستقیم و یا غیر مستقیم رشد گیاهان را افزایش میدهند.
مسعود الماسی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، با تاکید بر ضرورت توجه کشاورزان به تقویم زراعی کشت و کار از آنان خواست با توجه به شرایط فعلی شیوع بیماری کرونا به توصیههای ایمنی محیط کار خود نیز توجه کنند.
او با بیان اینکه بر اساس تقویم زراعی کشت و کار برنج که با مشارکت دستگاههای اجرایی و تحقیقاتی مرتبط تهیه و تدوین شده است کشاورزان میبایست بر این اساس فعالیت کنند، چون این کار باعث میشود تا کمترین مواجهه با شرایط نامساعد جوی را داشته باشند.
مرتضی میرزایی، معاون بهره برداری و حفاظت شرکت آب منطقهای گیلان در گفت و گو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، گفت: با توجه به بارشهای برف و باران و شرایط جوی که در سال آبی جاری داشتیم، در حال حاضر سد سفیدرود با حجم یک میلیاردو ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب در حال سرریز است و و این سرریز آب نوید بخش سال زراعی خوب در راستای جهش تولید است.
او افزود: در حال حاضر تونل آب بر فومن، کانال چپ و راست، دشت مرکزی، شرق و غرب آبگذاری کامل انجام شده است و کشاورزان و شالیکاران میتوانند با خیال راحت نسبت به آماده سازی و نشاد شالیزارهای خود اقدام کنند.
معاون بهره برداری و حفاظت شرکت آب منطقهای گیلان، با اشاره به اینکه در حال حاضر سال نرمال و خوب آبی پیش رو داریم، گفت: بر این اساس تا فصل نشاء نوبت بندی آب نخواهیم داشت و بعد از آن نیز با توجه به شرایط جوی نوبت بندی متعاقبا به کشاورزان اعلام میشود.
سجاد زرانی، یکی از کارشناسان و مروجان جهاد کشاورزی شهرستان رشت در گفت و گو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت،گفت: همه ساله قبل از آغاز تقویم زراعی با حضور در روستاها و برگزاری کلاسهای آموزشی با هدف رونق تولید و کاهش سختی کار کشاورزان، زمینه ترغیب شالیکاران را برای جایگزینی کشت مکانیزه به جای کشت سنتی انجام میدهیم.
سجاد زرانی، کارشناس و مروج جهاد کشاورزی شهرستان رشت گفت: کارشناسان و مروجان جهاد کشاورزی فقط به امر آموزش بسنده نمیکنند، بلکه با حضور در مزارع هنگام آغاز فصل کشت همچنین نکات عملی، فنی و چگونگی استفاده از ماشین آلات کشاورزی را نیز به کشاورزان آموزش میدهند.
مسعود اسدی پرور، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رشت در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، گفت: همه ساله با آغاز تقویم زراعی و شروع فعالیت کشاورزی به روش سنتی بیماریهای مختلف از جمله تب شالیزار، رماتیسم، کمر دردهای مزمن میان شالیکاران رواج پیدا میکند، اما جایگیزنی کشت مکانیزه به جای کشت سنتی بسیاری از این امراض از بین میرود و شالیکار بدون دغدغه کمتری به تولید محصول میپردازد.
او افزود: ورود کشت صنعتی در مزارع کشاورزی، موجب شد تا سختی کارشالیکاری کاهش یابد و همچنین صرفه جویی در زمان کشت و کار، افزایش تولید و مقرون به صرفه بودن هزینههای تولید محصول، همگی عاملی برای جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر و جان گرفتن دوباره اراضی شالیزاری شده است.
یکی از شالیکاران گیلانی، که چند سالی است به صورت مکانیزه اراضی کشاورزی خودش را به صورت مکانیزه کشت میکند،در گفت و گو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، با بیان اینکه کیفیت تولید، آسانی کار و هزینه مراحل کاشت، داشت و برداشت ۳ رکن اساسی و اصلی یک کشاورز در تولید محصول است، گفت: ۳ هکتار اراضی شالیزاری دارم که از ابتدای مراحل کشت تا پایان برداشت محصول همه مراحل را به صورت مکانیزه انجام میدهم.
این کشاورز با ابراز خرسندی از مزایای کشت مکانیزه، افزود: از جمله مزیت مکانیزاسیون آسانی کار، هزینه کشت و صرفه جویی در وقت است، چرا که اگر ۳ هکتار از مزارع خود را به صورت دستی کشت و نشا میکردم میبایست در هر دوره حدود ۴۵ نیروی کار در مدت بیشتری فعالیت میکرد.
یکی دیگر از شالیکاران این استان شمالی در گفت و گو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت،گفت: یک هکتار زمین شالیزاری دارد و به دلیل مقرون به صرفه بودن مراحل کاشت، داشت و برداشت کشت مکانیزه، روش سنتی را جایگیزین روش صنعتی کرده است.
استان گیلان دارای ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار است دومین استان تولید کننده برنج در کشور است، شالیکاران این استان شمالی همه ساله از تبدیل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن شلتوک برداشتی، حدود ۷۵۰ تا ۸۵۰ هزار تن برنج سفید با کیفیت استحصال و روانه بازار میکنند.
گزارش مریم عباسی زاده
انتهای پیام/م. ع