به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آیا خون دادن روزه را باطل میکند؟ حکم تزریق خون و حکم اهدای خون در ماه رمضان چیست؟ تزریق خون در روزه داری میتواند مکروه، حرام یا حتی بدون اشکال باشد. تزریق خون در روزه داری به این بستگی دارد که باعث ضعف و بیهوشی شود یا نه.
تزریق خون پروسهای است که طی آن مقداری از خون یک شخص گرفته شده و به شخص دیگری که به آن احتیاج دارد، تزریق میشود. حکم تزریق خون در ماه رمضان چیست؟ حکم اهدای خون در ماه رمضان چیست؟ آیا تزریق خون در روزه داری باعث باطل شدن روزه میشود؟ آیا در زمان روزه داری میتوان خون اهدا کرد؟
نظر مراجع تقلید در مورد تزریق خون در روزه داری به این شرح است:
آیت الله سیستانی: با تزریق خون در روزه داری روزه باطل نمیشود.
آیت الله مکارم شیرازی: در صورتی که در زمان روزه داری و در ماه رمضان مجبور به تزریق خون شدید احتیاط اتمام آن روز و قضای آن است.
آیت الله بهجت: تزریق خون در زمان روزه داری روزه را باطل میکند.
آیت الله تبریزی: چنانچه شخص مریض است، روزهاش صحیح نیست، چه تزریق خون به بدن بکند یا نکند.
حکم اهدای خون در ماه رمضان
حکم خون دادن در حال روزه به هر قصدی که باشد، بستگی به آثاری دارد که برای انسان به دنبال میآورد. به همین دلیل اهدای خون در ماه رمضان میتواند مکروه یا حرام باشد و یا هیچ اشکالی نداشته باشد.
طبق نظر امام خمینی:
خارج کردن خون از بدن در صورتی که از روی اختیار باشد و سبب ضعف گردد، برای روزهدار کراهت دارد. چه با حجامت و قصد باشد و چه برای آزمایش خون یا اهدای آن. در کراهت داشتن اهدای خون در روزه داری فرقى بین روزه ماه رمضان و غیر ماه رمضان نیست، اگر چه کراهت در ماه رمضان شدیدتر است.
اما خون گرفتن در ماه رمضان یا در هر روزه واجب معیّن اگر انسان بداند که این کار موجب غشوهاى که مبطل روزه است، مىگردد و ضرورتى هم برای انجام آن نباشد حرام است. این حرمت به این دلیل است که ممکن است خون دادن در حال روزه باعث بیهوشی شود و با توجه به اینکه یکی از شرایط صحیح بودن روزه، عقل است بنابراین اگر کسی مست یا بیهوش شود، هرچند در قسمتی از روز، روزهاش صحیح نیست.
خون دادن برای روزهداری که میداند خون دادن سبب بیهوش شدن او میشود، ولی برایش ضرورت دارد و ناچار از این عمل است، حرام نیست.
اهدای خون در روزه داری از نظر پزشکی
از آنجایی که روزهداری سبب هیدراته شدن (کم آبی) بدن میشود، لذا اهدای خون در ساعات بعد از ظهر توصیه نمیشود. اگر قصد انجام این کار را دارید، بهتر است جهت شرکت در این عمل خداپسندانه اوایل صبح و پس از صرف سحری حداکثر تا ساعت ۱۱ صبح به پایگاههای انتقال خون مراجعه کنید تا کمتر به ضعف و بی حالی دچار شوید. لازم به ذکر است که داوطلبان اهدای خون روز قبل و بعد از اهدای خون در فاصله افطار تا سحر به میزان کافی مایعات بنوشند تا با ایجاد حجم مناسب خون در روز اهدا و یا روز بعد از آن با مشکل مواجه نشوند.
همچنین افراد مسافر و یا افرادی که به دلایلی قادر به روزه گرفتن نیستند نیز میتوانند در طول روز برای اهدای خون اقدام کنند. (در زمان مسافرت دانستن شرایط روزه مسافر ضروری است)
چگونه میتوان در ماه رمضان خون اهدا کرد؟
با توجه به مساله روزه داری مردم در طول روزهای ماه رمضان سازمانهای انتقال خون در ساعات پس از افطار تا انتهای شب مستقر خواهند بود و پذیرای مردم داوطلب برای اهدای خون هستند.
آیا افراد کم خون میتوانند روزه بگیرند؟
از آنجایی که اکثر کم خونیها از نوع کم خونی فقر آهن است و به خاطر مشکلات تغذیهای است لذا رعایت چند نکته کمک میکند تا در شرایط کم خونی نیز بتوان روزه گرفت.
افراد مبتلا به کم خونی از نوع فقر آهن اگر داروهایشان را در سحر، موقع افطار و نیمه شب مصرف کنند، مشکلی برای روزه داری نخواهند داشت.
افراد مبتلا به کم خونی باید از منابع غذایی آهن دار و عوامل افزایش دهنده جذب آهن در برنامه غذایی خود استفاده کنند. همچنین از مصرف چای، حدود یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا، جدا خوداری کنند.
برای یک روزه داری بهتر با وجود کم خونی از غذاهایی که غنی از آهن میباشند مثل جگر، قلوه و... استفاده کنید.
مبتلایان به بیماری کم خونی از نوع بدخیم که تحت درمان با داروهای شیمی درمانی، چه به صورت خوراکی و چه به صورت تزریقی هستند، در اکثر موارد اجازه روزه داری ندارند و اگر قرار است در موارد خاصی روزه داری انجام شود، حتما بایستی با نظر پزشک معالج باشد.
مبتلایان به تالاسمی مینور بر حسب توان و تحملی که دارند میتوانند روزه بگیرند، اما افراد مبتلا به تالاسمی ماژور که نیاز به تزریق مکرر خون دارند، مجاز به روزه گرفتن نیستند.
منبع: ستاره
انتهای پیام/