با شیوع کرونا در کشور لازمه کاهش مراجعه به بانک‌ها، الکترونیکی شدن چک‌هاست که بانک مرکزی تاکنون اقدامی انجام نداده است.

الکترونیکی شدن چک های بانکی لازمه کاهش مراجعات به بانک هابه گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، قانون اصلاح صدور چک در آبان سال ۹۷ توسط مجلس شوای اسلامی تصویب شد که یکی از مواد این قانون  راه اندازی چک الکترونیک توسط بانک مرکزی بود. مقرر شد ظرف مدت  یک سال یعنی تا ۲۱/‏۰۹/‏۹۸ بانک مرکزی زیرساخت‌های لازم برای صدور چک الکترونیکی را فراهم کند اما حدود ۵ ماهی از قول بانک مرکزی می گذرد و هیچ خبری از چک الکترونیک در بانک ها نیست.

لازم به ذکر است در طول این فرصتِ یک ساله، بانک مرکزی پیش‌نویسی را منتشر و از صاحب‌نظران خواست تا نظراتشان را درباره راه اندازی هر چه بهتر و موثرتر چک الکترونیک ارائه کنند.

با شیوع و گسترش ویروس کرونا، در چنین شرایطی که مراجعه به بانک ها امری بسیار خطرناک  و پرریسک است، خدمات غیر حضوری و الکترونیکی نقش بسیار مهمی در قطع این زنجیره کرونایی دارد.

با اینکه بسیاری از بانک ها سعی در گسترش ارائه خدمات غیرحضوری و الکترونیکی دارند, خدمات مربوط به چک از غافله جا مانده و به صورت حضوری  به مردم ارائه می شوند. در حالی که کافیست نگاهی به آمار چک های مبادله شده در ماه های مختلف بیندازید تا متوجه شوید که خدمات چک یکی از پرمتقاضی‌ترین خدمات شبکه بانکی کشور است.

برخی از کارشناسان مطرح اقتصادی در این باره می گویند: اگر قانون مربوط به چک های الکترونیک اجرا شوند, می توانیم امیدوار باشیم که آمار چک های برگشتی به مراتب کاهش می یابد و در این شرایط حساس  تأثیر چشمگیری در کاهش مراجعات حضوری به بانک‌ها خواهد داشت.

الکترونیکی شدن چک های بانکی لازمه کاهش مراجعات به بانک ها

چک الکترونیک چیست؟

چک الكترونيكی يک ابزار نوين پرداخت متشكل از امنيت، سرعت است و دارای فرآيند بازدهی تمام تراكنش های الكترونيكی مشابه و همراه با زيرساخت قانونی گسترش يافته صحيح است که  قابليت جایگزينی با چک های كاغذی در فرآيندهای تجاری را دارد.

بدقولی بانک مرکزی مربوط به ضعف زیر ساخت نبود

هوشنگ ابراهیمی کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره اظهار کرد: به نظر نمی رسد تعلل در راه اندازی چک الکترونیک مشکل پیش ساختی داشته باشد زیرا بانک مرکزی سامانه مخصوص چک های الکترونیک را معرفی هم کرده است.

وی ادامه داد: این مسئله درست است که بانک مرکزی به قول خود عمل نکرد اما باید در نظر بگیریم که بانک مرکزی بیماری کرونا را پیش بینی نکرده بود. علاوه بر آن در این وضعیت که ویروس کرونا در سراسر کشور گسترش یافته است, بانک مرکزی کنار مردم مانده است و اقدامات تاثیرگذاری برای آرامش مردم در نظر گرفته است.

ابراهیمی گفت: تعداد مبادلات چک در یک ماه بسیار بالاست, از این جهت بهتر بود بانک مرکزی توجه ویژه ای به الکترونیکی شدن خدمات چک کند زیرا خدمات مربوط به چک باعث مراجعه افراد به شعب بانکی می شود. بانک ها از یک سو سعی بر کاهش مراجعه به شعب بانکی دارند و از سویی دیگر شرایط را برای  این کار فراهم نمی کنند.

این کارشناس اقتصادی در پایان بیان کرد: خدمات چک الکترونیک می تواند از خرید و فروش دسته چک و گم شدن دسته چک جلوگیری  کند و موجب تسهیل وصول چک شود.

گفتنی است طبق جدیدترین گزارش بانک مرکزی، تنها در بهمن ماه سال گذشته ۸/۶، میلیون فقره چک در کشور مبادله شده که برای تمامی مسائل آن از جمله وصول، برگشت زدن و ... مشتری باید به بانک مراجعه می شد.

حذف کاغذ از بین مردم, نتیجه الکترونیکی شدن چک

زهرا مدنی یکی از کارمندان بانکی و کارشناس ارشد اقتصادی در گفت و گو باخبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تعلل بانک مرکزی و عملیاتی نشدن چک الکترونیک اظهار کرد: بانک مرکزی موفق به عملیاتی شدن چک الکترونیک نشد اما امسال فرصت دارد تا زیرساخت های لازم جهت اجرایی شدن چک های الکترونیک فراهم کند.

وی ادامه داد: الکترونیکی شدن چک ها باید از خیلی وقت پیش اجرا می شد زیرا مبادلات مربوط به چک بیشترین مراجعه بانکی را دارد  و در حال حاضر که ویروس کرونا  باعث شده تا مردم در خانه های خودشان بمانند الکترونیکی و مجازی شدن چک ها می توانست کمک شایانی در از بین بردن این ویروس یا حداقل جلوگیری از گسترش آن کند.

مدنی بیان کرد: الکترونیکی شدن چک ها می تواند موجب حذف کاغذ در بین مردم باشد.از طرفی حذف کاغذ به زنده ماندن طبیعت کمک می کند و از طرفی دیگر جعل چک بانکی بشدت سخت و غیر ممکن می شود و می تواند از کلاهبرداری های ممکن جلوگیری کند.

وی در پایان گفت: امکان انتقال چک های الکترونیک بسیار آسان است. همچنین انتشار چک‌های الکترونیکی علاوه بر دستاوردهای اقتصادی، می‌تواند جان بسیار از افراد و کارمندهای بانک را نجات دهد.


بیشتربخوانید:رشد ۳۲ درصدی سپرده گذاری‌های بانکی در سال ۹۸


حال باید  منتظر ماند و دید که بانک مرکزی در این روزهای کرونایی برای کاهش مراجعات مردمی به بانک ها و  نیز ممانعت  از  متضرر شدن مردم در حوادثی مانند آنچه در ابتدا ذکر شد، عزم خود را برای راه اندازی چک الکترونیک جزم خواهد کرد یا خیر؟

البته باید به این مسئله هم توجه کرد که بانک مرکزی در این ایام کمک های شایانی به مردم جهت آسان تر شدن شرایط زندگی و معیشتی از جمله وام یک میلیون تومانی کرده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۸ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
بانکها خون مردم تو شیشه کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۸ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
بانک به کدوم تعهدش پایبند بوده که به این یکی پایبند باشه وقتی تو این شرایط سخت که مطبوعات همش دارن موجرین رو تشویق می کنند که از کرایه املاکشون صرفه نظر کنن بانک حتی حاضر نیست از 10 هزارتومن هزینه برگشت چکش بگذره بااینکه همه میدونیم کسبه چقدر دستشون تنگه تو این شرایط بحرانی.
Canada
علی
۰۰:۰۶ ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
گزارش عالی و کاملی بود .ممنون از خبرنگار
آخرین اخبار