طبع اسفناج با مزاج سرد و گرم سازگار است و می‌توان آن را در تمام فصول سال مصرف کرد، اما افراد سرد مزاج بهتر است آن را با دارچین یا فلفل مصرف کنند و یا آن را همراه با روغن بادام بپزند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  اسفناج بومی ایران است و در قرون وسطی توسط صلیبیان به اروپا منتقل شد. میزان کالری اسفناج و ارزش غذایی بالای این سبزی آن را به یکی از پرطرفدارترین سبزی‌ها تبدیل کرده است. اما قبل از مصرف این سبزی پرخاصیت بهتر است با طبع آن آشنا شوید تا در صورت لزوم آن را با مصلح مصرف کنید.

طبع اسفناج چیست؟
مصلحات اسفناج
خواص اسفناج
نحوه مصرف، اسفناج خام یا پخته

طبع اسفناج سرد است یا گرم و مصلحات آن چیست؟

طبع اسفناج چیست؟
این سبزی برگ‌های پهن و نسبتا گوشتی دارد و دارای دو نوع بهاره و پاییزه است. از دیدگاه طب سنتی طبع اسفناج سرد و‌تر بوده، اما میزان سردی اسفناج زیاد نیست و طبع آن رو به معتدل است. حتی برخی از متخصصان طب سنتی معتقدند اسفناج طبع معتدلی دارد. اکثر متخصصان طب سنتی معتقدند این سبزی با هر مزاجی چه گرم و چه سرد سازگار است. گرم مزاجان می‌توانند این سبزی را در هر فصل از سال مصرف کنند، اما سردمزاجان بهتر است آن را در فصل گرم سال بیشتر مصرف کنند.

مصلحات اسفناج؛ فلفل، دارچین و روغن بادام


اگرچه سردی اسفناج کم است، اما توصیه می‌شود افراد سردمزاج این سبزی را با فلفل و دارچین مصرف کنند و یا آن را همراه با روغن بادام بپزند. فلفل و دارچین طبع گرم و خشکی دارند و طبع روغن بادام شیرین گرم رو به معتدل و طبع روغن بادام تلخ گرم و خشک است، بنابراین مصرف اسفناج با این مواد غذایی به اعتدال طبع آن کمک می‌کند.

خواص اسفناج؛ از کاهش وزن تا درمان ریزش مو

از خواص اسفناج می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کمک به کاهش وزن به دلیل کم کالری بودن و دارا بودن مقدار بالای فیبر
سرشار از فیبر نامحلول و موثر در پیشگیری از یبوست
پیشگیری از سرطان به دلیل دارا بودن فلانوئید و ویتامین آ
سرشار از آنتی اکسیدان‌های لوتئین و زاکسنتین و موثر در پیشگیری از بیماری‌های چشمی مانند آب مروارید و تباهی لکه زرد
کاهش فشارخون بالا به دلیل دارا بودن پتاسیم و ویتامین ث
منبع غنی منیزیم و روی و موثر در بهبود کیفیت خواب
کاهش کلسترول بد خون به دلیل دارا بودن فیبر محلول
تقویت مغز و حافظه از طریق تعدیل تولید هورمون سیستم عصبی
دارای خاصیت ضدالتهابی و موثر در پیشگیری از بیماری‌های التهابی مانند آتروز، پوکی استخوان، سردرد‌های میگرنی و آسم
درمان مشکلات غده تیروئید به دلیل دارا بودن مقدار بالای ید افزایش رشد مو و درمان ریزش مو.


نحوه مصرف، اسفناج خام یا پخته


برای اضافه کردن اسفناج به رژیم غذایی می‌توانید آن را به صورت خام یا پخته مصرف کنید. برخی از روش‌های رایج برای اضافه کردن اسفناج به رژیم غذایی عبارتند از:


۱. تهیه سالاد و پیش غذا با اسفناج خام


از اسفناج خام می‌توانید برای تهیه سالاد و پیش غذا استفاده کنید، البته در نظر داشته باشید اسفناج خام دارای مقدار زیادی اگزالات است و مانع جذب کلسیم در بدن می‌شود.

طبع اسفناج سرد است یا گرم و مصلحات آن چیست؟



سالاد اسفناج

۲. تهیه یک جوشانده پرخاصیت با ۱۰ گرم برگ اسفناج
۱۰ گرم برگ اسفناج را داخل قوری بریزید و سه فنجان آب جوش به آن اضافه کنید، ۳۰ دقیقه روی بخار آب قرار دهید تا دم بکشد. سپس آن را صاف و میل کنید. این دمنوش سرشار از ویتامین دی، کا، آ، ث، ب و مواد معدنی مانند آهن، ید، ارسنیک، فسفر، کلسیم، پتاسیم و سدیم است.


۳. افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی اسفناج با پختن آن


پختن سبزیجات باعث شکسته شدن دیواره سلولی آن‌ها می‌شود و به آزاد کردن آنتی اکسیدان‌های آن‌ها کمک می‌کند. اما روش پختن اسفناج بسیار مهم است. آب پز کردن این سبزی باعث می‌شود ویتامین ب و ث آن وارد آب شوند، در نتیجه ارزش غذایی این سبزی پرخاصیت کاهش می‌یابد. برای حفظ ارزش غذایی این سبزی از روش‌های پختن خشک مانند بخارپز کردن یا کباب کردن استفاده کنید.
برای بخار پز کردن اسفناج می‌توانید از ماکروویو استفاده کنید. ابتدا این سبزی را پاک کنید و خوب بشویید، صبر کنید تا خشک شود و آب اضافی نداشته باشد. این سبزی را برش بزنید و داخل ظرف مخصوص ماکروویو بریزید، روی ظرف سلفون بکشید و آن را داخل ماکروویو قرار دهید. ماکروویو را روی بیشترین درجه قرار دهید و یک دقیقه صبر کنید تا سبزیجات بخار پز شوند، اگر همچنان بخار پز نشده بودند ۳۰ ثانیه دیگر هم صبر کنید.

اسفناج پخته


۴. استفاده از اسفناج در آشپزی


استفاده از یک روش تکراری مانند بخار پز کردن باعث می‌شود بعد از مدتی مصرف این سبزی پرخاصیت را کنار بگذارید. برای تنوع دادن به طعم این سبزی می‌توانید از آن برای تهیه انواع غذا مانند آش، سوپ، نرگسی اسفناج، اسموتی و املت استفاده کنید.


۵. مصرف اسفناج با لبنیات ممنوع


یکی از پرطرفدارترین روش‌های مصرف اسفناج ترکیب کردن آن با ماست است، اما اگزالات موجود در اسفناج جذب کلسیم ماست را کاهش می‌دهد، بنابراین بهتر است از این شیوه مصرف صرف نظر کنید.

سخن آخر


آیا می‌دانستید این باور که اسفناج از دیگر سبزیجات، آهن بیشتری دارد، ۱۶۰ سال پیش بر اساس اشتباه یک محقق آلمانی به وجود آمده است. این محقق احتمالا هنگام ثبت نتایج آزمایش ممیز را یک عدد جابه‌جا نوشته و به همین سادگی میزان آهن اسفناج را ۱۰ برابر بیشتر از مقدار واقعی آن گزارش داده است. در سال ۱۹۹۹ پژوهشگران نیوزلندی ادعا کردند اسفناج نه تنها آهن بیشتری ندارد، بلکه اگزالات موجود در آن مانع جذب آهن می‌شود.
به هرحال مستقل از نتایج این تحقیقات علمی نمی‌توان منکر خواص این سبزی پرخاصیت شد، حتی مصرف این سبزی در دوران بارداری مفید است؛ برای اطلاع بیشتر از این موضوع پیشنهاد می‌کنیم مطلب «مصرف اسفناج در بارداری چه خواص و مضراتی دارد؟» را در ستاره مطالعه کنید.

منبع: ستاره

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۱۶:۲۵ ۲۹ بهمن ۱۴۰۲
خیلی عالیه