معاون امور بازرگانی خراسان رضوی گفت: شیوع کرونا و مشکلات ناشی از آن از جمله تعطیلی یا توقف فعالیت‌های اقتصادی در سطح تولید و عرضه و محدودیت در حوزه تجارت خارجی و تغییرات معمول سالانه در هزینه‌ها، علت اصلی افزایش قیمت اغلب کالاها طی یک ماه قبل در این استان است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، علی غفوری مقدم معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در نشست با اصحاب رسانه، گفت: شیوع کرونا و مشکلات ناشی از آن از جمله تعطیلی یا توقف فعالیت‌های اقتصادی در سطح تولید و عرضه و محدودیت در حوزه تجارت خارجی و همچنین تغییرات معمول سالانه در هزینه‌ها ۲ علت اصلی افزایش قیمت اغلب کالاها طی یک ماه قبل در این استان است.
 
او افزود: نوسانات قیمت هر سال به دلیل افزایش حقوق کارگر، هزینه خدمات و موارد مشابه اتفاق می‌افتد و درصدی را به قیمت کالا‌ها می‌افزاید، اما درصد افزایش قیمت برخی کالا‌ها طی یک ماه اخیر بیش از حد انتظار بود.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: ویروس کرونا و مشکلات ناشی از آن را علت اصلی افزایش غیرمنطقی برخی قیمت‌ها دانست و ادامه داد: بخش عمده‌ای از کالا‌هایی که قیمت آن‌ها افزایش یافت، وارداتی بود، زیرا در نتیجه شیوع کرونا، اقتصاد بین‌المللی، گردش کالا در سطح کشورها، حمل و نقل دریایی و ریلی دچار وقفه شد و واردات کالا به سختی انجام گرفت.

غفوری بیان کرد: از سوی دیگر به دلیل شیوع کرونا، بخشی از فعالیت‌های اقتصادی تعطیل شد و این امر نیز روی قیمت تمام شده کالا‌ها و افزایش هزینه‌ها تاثیرگذار بود، با این حال ممکن است بخشی از این تاثیرات مقطعی باشد و با شروع فعالیت‌ها و عرضه مجدد کالا، کاهش یابد.
 

علت گرانی حبوبات و برنج

او تصریح کرد: دلیل افزایش قیمت حبوبات در بازار نیز تغییر منشاء تامین ارز آن است که با توجه به نوسانات نرخ ارز، قیمت حبوبات نیز تغییر داشته است.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تاکید کرد: از اواسط سال گذشته اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات حبوبات به ارز نیمایی تغییر یافت، تا یکی دو ماه با توجه به موجودی حبوبات در بازار و ترخیص محموله‌ها در گمرک، تا حدی قیمت حبوبات کنترل شد، اما از ماه‌های پایانی سال گذشته تاکنون ارز اختصاص یافته برای واردات حبوبات، ارز نیمایی بوده است.

غفوری اظهار کرد: اتفاق دیگری که طی دو ماه اخیر مزید بر علت شد، محدودیت‌های مربوط به واردات حبوبات به کشور به دلیل شیوع کرونا بود، طی یکی دو ماه قبل حوزه تجارت خارجی کشور دچار مشکلات متعدد در حوزه واردات، صادرات و حمل و نقل این کالا‌ها شده است.

او افزود: حجم بسیاری از کالا‌ها از جمله حبوبات خریداری شده به دلیل مشکلات ناشی از کرونا در بنادر کشور دپو شده و نمی‌تواند ترخیص شود.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: برای رفع مشکل کمبود حبوبات در بازار، ستاد تنظیم بازار به دنبال تسریع در ترخیص کالا‌های اساسی از بنادر کشور بویژه حبوبات و برنج است.

غفوری بیان کرد: امیدوارم با تدابیر ستاد تنظیم بازار کشور شاهد شرایط بهتر در بازار حبوبات به ویژه قیمت آن در روز‌های آینده باشیم.

او تصریح کرد: بخش عمده‌ای از تقاضای برنج در استان مربوط به برنج پاکستانی است که در نتیجه شیوع کرونا، واردات آن و همچنین ترخیص آن از بنادر کشور دچار مشکل شد که این مساله عرضه آن در بازار را کاهش و قیمت آن را افزایش داد.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تاکید کرد: در فروردین ماه امسال سهمیه بسیار محدودی از برنج پاکستانی به خراسان رضوی اعلام شد که نقش آفرینی دولت را در کنترل قیمت آن کاهش داد لذا قیمت برنج پاکستانی افزایش یافت و اکنون برنجی که از محل طرح تنظیم بازار در اختیار این استان می‌باشد از نوع هندی است.

 

حذف سهم اصناف و صنعت از شکر طرح تنظیم بازار

غفوری مقدم اظهار کرد: تا هفته آخر اسفندماه علاوه بر سهم شکر خانوار، سهم بخش‌های صنعت و اصناف نیز از محل طرح تنظیم بازار یا شکر وارداتی با ارز دولتی تامین می‌شد، ولی از ابتدای سال سهمیه شکر اصناف و صنعت با ارز دولتی حذف شد.

 او افزود: برای اصناف و بخش صنعت، شکر وارداتی با ارز نیمایی در نظر گرفته شده که قیمت آن نسبت به قبل افزایش دارد.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادمه داد: از این پس فقط سهمیه شکر خانوار از محل طرح تنظیم بازار و ذخایر شرکت بازرگانی دولتی ایران تامین می‌شود که قیمت آن با سال قبل تغییری نخواهد داشت.
 

میوه تنظیم بازار چه شد؟

غفوری در باره میوه تنظیم بازار نیز بیان کرد: هر سال در هفته پایانی اسفندماه با توجه به حضور میلیونی زائر در مشهد و افزایش تقاضا برای میوه، عرضه میوه طرح تنظیم بازار به خوبی انجام می‌شد و ۸۰ درصد از کل حجم ذخیره‌سازی این میوه در همان هفته به فروش می‌رسید.

او تصریح کرد: پارسال از یک سو شیوع کرونا و کاهش حضور زائر در مشهد، از سوی دیگر محدودیت‌های ناشی از سیستم قیمت‌گذاری ستاد تنظیم بازار کشور در تعیین قیمت میوه برای استان، تقاضا برای میوه طرح تنظیم بازار را به شدت کاهش داد و در هفته پایانی اسفند فقط ۱۸ درصد از کل سهمیه استان در این بخش به فروش رفت.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تاکید کرد: در فروردین ماه امسال قیمت میوه طرح تنظیم بازار در خراسان رضوی طی دو تا سه مرحله کاهش یافت، اما فروش زیاد انجام نشد که برای جلوگیری از فساد میوه، دو سوم موجودی میوه در شبکه تنظیم بازار و مراکز عرضه شهرداری و واحد‌های صنفی و در شبکه شهرستانی توزیع شد و باقی آن نیز در اختیار عمده فروشان میدان بار قرار گرفت و اکنون عرضه میوه طرح تنظیم بازار به اتمام رسیده است.

غفوری مقدم اظهار کرد: قیمت میوه‌های مختلف در فروردین ماه در بازار خراسان رضوی افزایش یافت که قطع واردات، خلاء تامین میوه بین سردخانه و محصول کشاورزان از علل آن بود، اما برخی صیفی جات مانند پیاز و گوجه‌فرنگی نیز در این مدت کاهش قیمت داشتند.


چه کالا‌هایی در فروردین ماه امسال گران شد؟

رضا شجاعی معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این نشست گفت: مقایسه قیمت کالا‌ها در اول فروردین ماه نسبت به اول اردیبهشت ماه امسال نشان می‌دهد در ۱۴ قلم از گروه کالایی آهن آلات و مصالح ساختمانی، متوسط قیمت پنج قلم کالا ۴.۷ درصد افزایش، هفت قلم کالا بدون تغییر و ۲ قلم کالا کاهش داشته است.

او افزود: مقایسه قیمت ۱۹ قلم کالا در گروه کالایی مواد غذایی در این مدت نشان می‌دهد قیمت سیب زمینی افزایش و قیمت هشت قلم کالا کاهش داشته و ۱۰ قلم کالا بدون تغییر قیمت بوده است.

معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: مقایسه قیمت اقلام هفت قلم کالا در گروه کالایی مواد پروتئینی نیز نشان می‌دهد قیمت ۲ قلم کالا کاهش و قیمت گوشت مرغ افزایش داشته است.

شجاعی بیان کرد: در این مدت قیمت‌ها در گروه نهاده‌های دامی و لبنیات ثابت بوده است.

او تصریح کرد: همچنین قیمت اقلام مختلف حبوبات در این مدت کاهش یافته به طوری که متوسط قیمت هر کیلوگرم نخود کرمانشاهی از ۲۱۵ هزار ریال به ۲۱۳ هزار ریال، لوبیا چیتی ایرانی از ۲۴۰ هزار ریال به ۲۳۰ هزار ریال، لوبیا قرمز از ۲۴۰ هزار ریال به ۲۳۰ هزار ریال، عدس کانادایی از ۲۰۰ هزار ریال به ۱۹۰ هزار ریال و لوبیا سفید از ۲۱۰ هزار ریال به ۱۹۵ هزار ریال رسیده است.
 
انتهای پیام//ز.ق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.