محمدرضا جلیلوند مسئول حفاظت محیط زیست شهداد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، در رابطه با روئیت یک قطعه عقاب طلایی در روستای جهر شهداد گفت: این پرنده که براثر شدت گرما وعدم تغذیه مناسب زمین گیر شده بود به همت جمعیت هلال احمر یافت وبه اداره محیط زیست تحویل داده شد.
او درمعرفی این گونه پرنده افزود: عقاب طلایی Golden Eagle با نام علمی Aquila chrysaetos از خانواده Accipitridae یکی از زیباترین پرندگان شکاری است که در بسیاری از مناطق جهان زیست، و در ایران نیز به صورت بومی وجود دارد.
جلیلوند با اشاره به تاریخچه این پرنده بیان کرد: در گذشته دور، این نوع عقاب به عنوان یک پرنده شکاری محبوب، به همت بشر تربیت شده، و در حال حاضر، عقاب طلایی، با توجه به تهدیدات موجود، در زمره پرندگانی است که نیاز به حمایت و حفاظت دارد.
مسئول حفاظت محیط زیست شهداد از مشخصات ظاهری این پرنده گفت: پر و بال در هر دو جنس نر و ماده یکسان بوده ولی، ماده بزرگتر از نر میباشد. این پرنده دارای جثه درشت، چنگالهای بزرگ، دم مستطیلی نسبتاً بلند و پهن و بالهای بلند و عریضی دارد.
او با بیان اینکه شاهپرهای اولیه بال، گسترده و بالا برگشته هستند؛ و پر و بال پرنده بالغ، یک دست تیره و عموماً به رنگ قهوهای تیره بوده ولی، ناحیه فرق سر، پشت و طرفین گردن و صورت، و پوشپرهای ثانویه بال، رنگ طلایی یا مسی طلایی دارد؛ ونام پرنده نیز بر اساس همین ویژگی است.
جلیلوند تصریح کرد: دم به رنگ قهوهای مایل به خاکستری، پرهای پروازی بزرگ بال ها، از زیر خاکستری مایل به قهوهای دیده میشود در حالی که سر، تنه و پرهای کوچکتر قسمت قدامی بالهای باز، مایل به سیاه هستند.
او در ادامه بیان کرد: چشمان بالغین، قهوهای تیره و منقار و چنگال ها، سیاه و در حالی که پایه منقار و پاها زرد رنگ است.
مسئول حفاظت محیط زیست شهداد بابیان اینکه عقابهای طلایی پرندگانی نیمه مهاجر هستند به گونهای که برخی در یک محل باقی مانده و برخی دیگر مهاجرت میکنند افزود: آنها عموماً به صورت انفرادی یا جفت زندگی میکنند، یا بالغین در آب و هوای نامعتدل یا وجود غذای فراوان، به صورت گروهی مشاهده شوند.
او با اشاره به اینکه عقاب طلایی در زیستگاههای باز و نیمه باز و در ارتفاع ۳۶۰۰ متری از سطح دریا یافت میشود عنوان کرد: زیستگاههای مورد سکونت آن شامل توندراها، بوته زارها، چمنزارها، بیشه زارها، درخت زارها و جنگلهای مخروطی است.
جلیلوند تصریح کرد: بیشتر این عقابها در نواحی کوهستانی یافت ودر محدوده کویری به ندرت دیده میشوند، ولی، در تالابها و زیستگاههای ساحلی نیز لانه گزینی میکنند. به طور کلی، عقاب طلایی در کوهستانهای کم گیاه و خشک، و گاهی جنگلهای کوهستانی، صخرههای ساحلی و دشتها زندگی میکنند.
او درپایان گفت:این عقاب با توجه به تهدیدات طبیعی در لیست پرندگان تحت حمایت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد و شکار و زنده گیری آن محکومیت سنگین قضایی به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام/س