برومند چهار آیین کارشناس صنعت طیور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین تحولات بازار مرغ اظهار کرد: امروز قیمت هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۶ هزار و ۸۰۰ تا ۷ هزار تومان و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۰ هزار تا ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان است، ضمن آنکه در برخی استانها مرغ زنده با نرخ ۶ هزار و ۲۰۰ تا ۶ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ گرم ۹ هزار تومان به فروش میرسد.
وی با اشاره به اینکه مرغداران همچنان در حاشیه زیان هستند، افزود: با توجه به مازاد تولید، مرغداران طی ماههای اخیر بیش از ۲ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان متضرر شدند و پیش بینی میشود که این زیان تا پایان خرداد همچنان ادامه یابد.
چهارآیین با بیان اینکه زیان مرغداران ارتباطی به شیوع ویروس کرونا ندارد، گفت: اگر شرکت پشتیبانی امور دام وارد میدان شود و روزانه ۲ هزار تن مرغ به طور مستقیم از مرغداران خریداری کند، قیمت به نرخ واقعی خود میرسد.
این کارشناس صنعت طیور ادامه داد: با توجه به افزایش حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصدی و در برخی موارد ۴۰ درصدی نهادههای تولید و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برخی مولفههای تولید، قیمت کنونی مرغ قابل قبول نیست، این در حالی است که ستاد تنظیم بازار بر قیمتهای فعلی همچنان اصرار دارد.
به گفته وی، با وجود افزایش هزینههای تولید اگر مسئولان ستاد تنظیم بازار اقدام به اصلاح قیمت مصوب مرغ نکنند و همچنان بر نرخهای فعلی اصرار ورزند، در مرداد امسال با بحران وحشتناکی روبرو میشویم.
وی درباره آخرین وضعیت خرید تضمینی مرغ بیان کرد: بنابر دستور وزیر جهاد کشاورزی و صدور دستورالعملهای جدید مقرر شده مازاد مرغ تولیدی با مباشرت تشکلها از سطح بازار جمع آوری شود که امیدواریم مقدمات اجرای این کار به طور گسترده فراهم شود.
عضو سابق هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: روزانه ۲ هزار تن مرغ مازاد با همکاری تشکلها باید از سطح بازار جمع آوری شود تا با کوتاه شدن دست واسطهها از حاشیه زیان مرغداران کاسته شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه تمامی مولفههای موثر در قیمت تمام شده گوشت مرغ کمی است، تاکید کرد: بنابراین سلیقه افراد و یا دستگاههای اجرائی نبایددر قیمت تمام شده تولید تاثیر گذار باشد، اما سازمان حمایت سلیقهای و غیر کارشناسی در مورد قیمت گذاری مرغ زنده تصمیم گیری میکند.
وی قیمت کارشناسی هر کیلو مرغ زنده با احتساب ۱۲ درصد سود منطقی را ۱۱ هزار تومان و مرغ گرم ۱۵ هزار و ۵۰۰ تا ۱۶ هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت کنونی بسیاری از اقلام غذایی از جمله ماکارانی ۳۰ تا ۴۰ درصد در بازار افزایش داشتند، با این وجود نباید انتظار داشت که قیمت مصوب مرغ زنده همچنان براساس مصوبه تیرماه گذشته ثابت بماند.
عضو سابق هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: در حال حاضر مرغداران به دلیل مازاد تولید گرفتار حاشیه زیان هستند و در این قصه هیچ تقصیری متوجه تولیدکنندگان نبوده است.
چهار آیین با تاکید بر دخالتهای غیر تخصصی سایر وزارتخانهها بر تولید بیان کرد: اهداف و ماموریت وزارت جهاد کشاورزی در قانون تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی است و دخالتهای نابه جا و غیر تخصصی سایر وزارتخانهها به ضرر تولیدکننده و مصرف کننده است و بنا به اعتقاد ما تمامی تصمیمهای مرتبط در حوزه سیاست گذاری مرتبط با مدیریت تولید، نظارت بر قیمت و حجم تولید باید توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین و توسط بخش خصوصی اجرا گردد تا در بازار عرضه و تقاضا تعادل ایجاد شود.
کارشناس صنعت طیور با انتقاد از افزایش ۱۰ برابری قیمت جوجه یکروزه دربرهه زمانی مختلف بیان کرد: قیمت جوجه یکروزه در برخی مواقع ۵ هزار تومان و در زمان دیگر ۵۰۰ تومان است که اختلاف ۱۰ برابری قیمت نهاده با مدیریت تولید اقتصادی هیچ تناسبی ندارد.
وی ادامه داد: کارگروه تنظیم بازار به یکباره در برخی مواقع میزان جوجه ریزی را ۱۴۵ میلیون قطعه اعلاممی کند، در حالیکه جوجه ریزی ماهانه از۱۰۰ تا ۱۰۵ میلیون قطعه نباید بیشتر باشد.
وی با تاکید بر این مسئله که دخالتهای نابه جا کارگروه تنظیم بازار باید هر چه سریعتر در بخش کشاورزی خاتمه یابد بیان کرد: طبق قانون وزارت جهاد کشاورزی، متولی تنظیم بازار جهاد کشاورزی است؛ برای ثبات نسبی باید یک دستگاه متولی و تصمیم گیر باشد.
این مقام مسئول ادامه داد: با وجود آنکه در برخی مواقع جوجه با قیمت ۵ هزار تومان به تولیدکننده عرضه میشود، اما به طور معمول فاکتور یا صادر نمیشود و یا فاکتور صادر شده به قیمت مصوب و مازاد آن غیر رسمی دریافت میشود.
عضو هیئت مدیره سابق کانون سراسری مرغداران گوشتی با انتقاد از نوسان قیمت نهادههای دامی در بازار بیان کرد: قیمت کنونی هر کیلو ذرت ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و کنجاله سویا ۵ هزار تومان است.
وی ادامه داد: اگر ذرت و کنجاله سویا به میزان کافی در سامانه بازارگاه تامین میشد، دیگر شاهد التهاب قیمت در بازار نبودیم.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه کمبود نهاده دامی صحت ندارد، بیان کرد: اگرچه نهاده با نرخ مصوب وجود ندارد، اما در بازار سیاه به هر میزانی که تولیدکنندگان بخواهند، موجود است.
چهار آیین با بیان اینکه ۱۷ میلیون تن نهاده دامی در واحدهای مرغداری مورد استفاده قرار میگیرد، اظهار کرد: ۷۰ درصد این میزان در واحدهای طیور مورد استفاده قرار میگیرد.
وی در پایان قیمت واقعی هر کیلو مرغ زنده را ۱۱ هزار تومان و مرغ آماده به طبخ ۱۴ هزار و ۵۰۰ تا ۱۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با وجود تورم بالا و شرایط تحریم اگر بخواهیم صنعت روی پای خود بایستد، هر چه سریعتر قیمتهای جدید باید ابلاغ شود در غیر این صورت بحران غیر قابل کنترل است.
انتهای پیام/