نزدیک به ۳ ماه است که پرچم داران جهش تولید در حوزه تولید دام و طیور، برای تامین نهاده‌ها دچار مشکل شده‌اند.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، تامین به موقع و به اندازه نهاده‌ها عامل پویایی تولید در واحد‌های دامداری و مرغداری است. حدود ۳ ماه از آشفتگی بازار نهاده‌ها می‌گذرد و تولیدکنندگان دام و طیور که پرچم دار جهش تولید و پایداری اشتغال در کشور هستند برای تامین نهاده‌ها دچار مشکلات زیادی شده‌اند.

به باور بسیاری از کارشناسان، علت این مشکلات نفوذ دلال‌ها در بازار فروش نهاده‌های کشاورزی است. در این گزارش این موضوع از نگاه کارشناسان و متولیان تولید در صنعت طیور بررسی می‌شود.

امیر سیدی مشاور کانون انجمن‌های صنفی مرغداران کشور در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران گفت: اختلالی که در چند ماه اخیر در بازار نهاده‌های کشاورزی رخ داده سبب شده است که واردکننده اقدام به تخلیه بار کشتی‌ها نمی‌کند و نگهداری کشتی‌های پهلو گرفته در بنادر مشمول هزینه دموراژ شده که معادل ۷۰ میلیون دلار است.

او ادامه داد: کشتی‌های حامل این نهاده‌ها از برزیل و آرژانتین در بندر امام خمینی (ره) و نهاده‌هایی که از روسیه وارد کشور می‌شوند در بندر امیر آباد پهلو می‌گیرند.

سیدی تصریح کرد: چرا دولت واردات نهاده‌ها را در دست نگرفته و سرنوشت صنعت دام و طیور را به دست یک نفر سپرده و آن را انحصاری کرده است. دولت باید در این خصوص شفاف سازی کند. شرکت پشتیبانی امور دام آنقدر قدرت ندارد که بتواند مشکل تامین نهاده‌ها را حل کند!

مشاور کانون انجمن‌های صنفی مرغداران گفت: بانک‌ها از ۷ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان برای واردات نهاده‌های کشاورزی (ذرت و سویا) در اختیار تک واردکننده نهاده‌ها قرار داده‌اند.

او با بیان اینکه دلالان از میزان موجودی نهاده‌ها با خبر هستند و در شرایط کمبود نهاده‌ها بازار سیاه ایجاد می‌کنند، اظهار کرد: هرگز نهاده با ارز مبادله‌ای یا تعادلی (۴۲۰۰ تومانی) به دست تولیدکننده نمی‌رسد. در حالی که نهاده‌های کشاورزی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور می‌شود همان نهاده با ارز نیمایی و بالای ۹۰۰۰ تومان در اختیار تولیدکننده قرارمی‌گیرد.

سیدی افزود: ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری که در خصوص واردات نهاده‌های کشاورزی گم شده است کجا رفته؟ بانک مرکزی باید پاسخگو باشد. احتمال قریب به یقین ۳.۵ میلیارد دلار دست واردکننده انحصاری هست و یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار دست دیگر وارد کنندگان است.

او در پایان گفت: صنعت طیور کشور در شرایط بحرانی قرار دارد و برای جلوگیری از سقوط این صنعت باید واردات نهاده‌های کشاورزی از سوی دولت و شرکت پشتیبانی امور دام و توزیع نهاده‌ها به وسیله تشکل‌های بخش کشاورزی صورت گیرد.

سامانه بازارگاه فعال است؟ نقش مهم بازارگاه فروش نهاده‌های کشاورزی در حذف دلال‌ها

برومند چهار آیین کارشناس طیور در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران گفت: سالانه ۱۷ میلیون نهاده دام و طیور وارد کشور می‌شود که از این میزان ۷۵ تا ۸۰ درصد آن در انحصار یک شخص است که حدود ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن می‌شود و ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن از طریق شرکت بازرگانی دولتی، پشتیبانی امور دام و برخی تشکل‌های بخش خصوصی وارد کشور می‌شود.

او با بیان اینکه در سال ۹۷ حدود ۱۸ میلیارد دلار و در سال ۹۸ حدود ۱۰ میلیارد دلار از بودجه عمومی به واردات نهاده‌های کشاورزی اختصاص داده شده است، افزود: در سال ۹۸ از ۲۵۰ شرکت خصوصی واردکننده نهاده‌های کشاورزی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفتند تعدادی به جای نهاده اقلام دیگری وارد کردند.

چهار آیین با اشاره به اینکه بازارگاه فروش نهاده‌های کشاورزی نقش مهمی در حذف دلال‌ها دارد، تصریح کرد: در سال ۹۸ سامانه بازارگاه وابسته به بانک کشاورزی، متناسب با سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی و به منظور مدیریت صحیح نهاده‌ها در بازار راه اندازی شد و به مدت ۶ ماه فعالیت می‌کرد.

این کارشناس طیور ادامه داد: نهاده‌های کشاورزی بعد از ورود به کشور وارد بازارگاه شده و فروشندگان با احراز هویت و مشخصات تولیدکننده (مرغدار یا دامدار و غیره) از طریق کد ملی و کد پستی محل فعالیت و با دریافت وجه نقد نهاده را تحویل تولیدکننده می‌دهند.

او مزیت سامانه بازارگاه را کنترل میزان خرید نهاده به وسیله تولیدکننده دانست و گفت: عدد و رقم میزان خرید در سامانه مشخص است و تولیدکننده باید به ازای ضریب تبدیل و مصرف، با محاسبات علمی و بدون واسطه اقدام به خرید نهاده کند.

چهار آیین افزود: در کشور ما ضریب تبدیل غذای مرغ ۲ کیلوگرم است و ۲ کیلو غذا باید به مرغ داده شود تا ۱ کیلو گوشت دهد، دان مصرفی طیور گوشتی برای یک واحد مرغداری متوسط (۲۰ هزار قطعه‌ای) ۳۵ درصد سویا، ۶۰ درصد ذرت و ۵ درصد مکمل‌ها و مواد افزودنی است، بنابراین هر قطعه مرغ با وزن بازاری ۵ کیلوگرم غذا مصرف می‌کند؛ یعنی ۱۷۵۰ گرم سویا، ۳ کیلو ذرت و ۲۵۰ گرم مکمل مصرف می‌شود.

او ادامه داد: طبق فعالیت درست این بازارگاه نهایت سود در هر کیلو نهاده ۱۰۰ -۱۵۰ تومان بود در حالی که در بازار آزاد این سود چندین برابر است. بنابراین واردکنندگان (اعم از بخش خصوصی و دولتی) دست به دست هم دادند تا اوضاع این بازارگاه را آشفته کنند و در عرضه به موقع و به اندازه نهاده‌ها در بازارگاه که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده بود تعلل ایجاد کنند.

چهار آیین افزود: با تزریق نکردن نهاده‌های دام و طیور در بازار کمبود مصنوعی ایجاد کردند و باعث اختلال در فعالیت بازارگاه شدند بنابراین تولید کننده مجبورمی شود از بازار سیاه خرید کند و دوباره دست دلالان در بازار نهاده‌ها باز می‌شود.

این کارشناس طیور با اشاره به اینکه هم اکنون دو برابر نیاز واحد‌های مرغداری نهاده در انبار‌ها وجود دارد، ولی دلال‌ها برای اینکه سود بیشتری ببرند از تزریق به بازار خودداری می‌کنند، اظهار کرد: ریشه اصلی این مشکلات در نبود نظارت از سوی سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در خصوص قیمت گذاری‌ها است.

او در پایان گفت: راهکار جلوگیری از فساد و رانت در صنعت طیور فعالیت بازارگاه نهاده‌های کشاورزی است. در بازارگاه باید تحت نظارت قانون به شکل متمرکز انواع نهاده‌ها اعم از جوجه، ذرت، سویا و غیره وجود داشته باشد و در ۲۴ ساعت شبانه‌روز فعالیت کند.

سویا ۲۵۰۰ تومانی کیلویی ۵۰۰۰ تومان  به دست تولیدکننده می‌رسد

محسن صادقی تولیدکننده (مرغدار) در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران گفت: نهاده‌ها به سختی به دست تولی کننده می‌رسد و به موقع به دست مصرف کننده نمی‌رسد و تامین کنندگان علت آن را مشکلات ترخیص ارز عنوان می‌کنند.

او افزود: خرید نهاده‌ای که در دی ماه انجام دادم هنوز به دستم نرسیده است و این موضوع برای مرغداران مشکل ساز شده است.

صادقی ادامه داد: مشکل دیگر قیمت نهاده‌هاست که به قیمت واقعی به دست تولیدکننده نمی‌رسد. سویا ۲۵۰۰ تومانی؛ کیلویی ۵۰۰۰ تومان و ذرت ۱۳۵۰ تومانی؛ کیلویی ۲۵۰۰ تومان به دست تولیدکننده می‌رسد. این اختلاف قیمت‌ها به دلیل سود جویی دلالانی است که کالا را در انبار ذخیره می‌کنند.

این تولیدکننده کاهش مصرف گوشت مرغ را یکی دیگر از مشکلات پیش روی مرغداران اعلام کرد و با اشاره به اینکه سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور ۲۶ کیلوگرم است گفت: هم اکنون سرانه مصرف به حدود ۲۰ کیلوگرم رسیده است.

او در پایان تصریح کرد: از دیگر مشکلات حال حاضر صنعت مرغداری بروز بیماری کانی بالیسم یا خود خوری طیور هست که در بسیاری از واحد‌های مرغداری به علت کمبود خوراک، اتفاق افتاده و بسیاری از مرغداران را متضرر کرده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سید علی
۲۳:۰۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
هیچ کجای دنیا بی سر و سامانتر از کشور ما نیست علتش هم اینه که امور مملکت به افرادی سپرده شده که همه به یه جایی وصلند یا فک و فامیلند با هم و در نتیجه نمیشه جلوی دزدی...رانتخواری ....فساد.... و هر کجروی را گرفت.....و اوضاع همین میشه که می بینیم
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۲۱:۰۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
کاش بجای گشتن و پیدا کردن متهم و انداختن تقصیرا گردنش مسئله ریشه یابی و حل میشد چرا سرنوشت کل مرغ و طیور باید دست یکی باشه عواملی که باعث شده اینجوری بشه رو باید پیدا کرد و از بین برد
Iran (Islamic Republic of)
Ali
۲۰:۲۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
بله بله ایشون در جنوب یه شهر خوراک دام برای خودشون درست کردن و اساتید دانشگاه تهرانم برای ایشون کار میکنن باور کنین که انقدر قدرتمنده که دولت هم نمی تونه جلوشو بگیره . فعلا باید وایسیم ببینیم ایشون کی دلشون به رحم میاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
همون یک نفر را اعدام کنید خلاص
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۲۱:۰۰ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
واقعا باید‌ شرمنده باشید از این حرف سلطان سکه اعدام شد همه چی درست شد اعدام یعنی پاک کردن صورت مسئله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
انواع واقسام سلطانها وجوددارد .سلطان سکه .سلطان .ماشین سلطان دلار ووووو.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۵ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
اون یک نفر کیه و به کدوم نهاد وابسته است که نمی تونید در موردش حرف بزنید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۵۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
سازمان بازرسی
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۳:۵۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
تو این کشور سالهاست،همه چیز دست یه عده خاصی است،و همه چیز مافیایی شده،سلطان سکه،سلطان قیر سلطان موز،سلطان دانه های خوراکی و....
-
ناشناس
۰۸:۳۰ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
قوانین عالی . مدیریت و نظارت غیر عالی
Iran (Islamic Republic of)
بدبخت ایرانی
۰۳:۴۰ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
من سالی دوکیلو مرغ هم نمی خورم
Netherlands
ناشناس
۱۲:۰۰ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
عزیزم وقتی مرغ نباشه باگرونتر بشه. مردم بهرچیزیکه شما میخوری حمله ور میشن. ودرنتیجه حضرتعالیم بمشگل برمیخوری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۰۰ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
این کارگزاری های بورس کارمزد چیو دریافت میکنند . وجودشون اصلا واسه چیه!
Iran (Islamic Republic of)
آرش
۰۲:۰۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
تحریم ایران نابود نمی کنه، این بی تدبیری داخلی هست که کمر اقتصاد شکسته.
هرکی می گه تحریم آدرس غلط می ده.
-
ناشناس
۰۸:۳۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
کشور ما غنی هستش اگه داخلی ها بذارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۵ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
اسمشو بگید---آقای رییسی این وظیفه شماست که این یک نفر رو ببارید جلو دوربین صدا و سیما محاکمه کنید و اشد مجازات رو صادر و جلو چشم مردم اجرا کنید ولی !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
باسلام آیا کسی نیست اینهمه رانت خواری وباند بازی را که درتمامی مایحتاج مردم هست جمع کنه کسی به فکر این مردم نیست ؟ خدایا به داد این مردم برسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۷ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
مملکت رو مافیا میچرخونه تو همه زمینه ها چون این مافیا مسئولیتهای بالای کشوری رو گرفتن
Germany
علی
۰۱:۰۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرا تو این کشور اینقدر هر روز فساد جدیدی رو میشه؟!!! واقعا دیگه جاییی مونده تو این کشور که سالم مونده باشه؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
مرغ گران است
Germany
ناشناس
۰۰:۱۲ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
مافیا ایران رو به نابودی کشانده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
آزمون استخدامی را بردارید دیگر بعد از سربازی جون نداریم واسه آزمون بخونیم، میسپارمتون به خدا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
کدوم آزمون ایناهمه فیلمه برای گرفتن پول از ملت اکه راست میگن .بدون پول ثبت نام کنن براآزمون
United States of America
ناشناس
۲۲:۱۵ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
اری هر موضوع چاق و چله ای مانند دان مرغ خود مرغ گوشت روغن شکر در اختیار یک عده خاص است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
حالا که مرغ داره ارزون میشه شما هی این ور و انور کنید تا قیمتش بیاد بالا ......بعد که اومد بالا هی بنالید که قیمت مرغ بالاست....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
منظورش همون سلطان طیوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
منظورش همون سلطان طیوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلطان طیور کیه ؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
همون سلطان طیور دیگه ؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
آن یک شخص هم کسی نیست جز سلطان طیور !
Iran (Islamic Republic of)
سلطان طیور
۲۱:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلطان طیور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۱ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
تو ی سیستم بیمار افرادی مثل زالو ورم میکنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۴ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
حتما جزءیقه سفیدها وآقازاده است نباید اسمش برده بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
واقعا چی بگه آدم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
United States of America
ناشناس
۱۹:۳۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
همش دزدی من و امثال من بدبخت این همه درس و دانشگاه و نداری کشیدیم نه کاری داریم نه میتونیم زندگی تشکیل بدیم بعضی ها هم با بیسوادی و رانت خواری میلیاردها به جیب میزنن
United States of America
ناشناس
۲۳:۰۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
با بیسوادی و رانت خواری میلیاردها به جیب میزنن??یا باهوش زیاد?
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۴ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
پرچمت چرا آمریکاس پس ؟!
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۰۳:۲۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
همدردیم
مثلا بهترین دانشگاه درس خوندم :(
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۶ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
همش پارتی بازیه خداییش آدم سراغ دارم پسرش هیچچی نبوده همیشه تو کوچه با دوچرخه ول بوده بزرگترم شد تو تعمیرگاه کار میکرده ولی عموش کارمند وزارت اطلاعات بوده الان کارمند بانک شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
شما یه مورد پیدا کن تو ایران رو اصول باشه.
چیزه زیادی نیست فقط یک مورد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۴ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
شما اول از خودت و زندگی خودت و خانواده خودت شروع کن !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
اونوقت اون یه نفر را چرا معرفی نکردین ؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
منظر باش معرفی می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۴ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
چون سلطان طیوره
Iran (Islamic Republic of)
جاوید صفری
۰۷:۱۳ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
برادر من اون یه نفر اسمش .... هستش اهل ....
همونایی که ثروتشون اندازه نصف کشوره
-
ناشناس
۰۷:۳۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
چون اون یه نفر پشتش به جایی گرمه که من و شما اصلا فکرشم نمی تونیم بکنیم...
Iran (Islamic Republic of)
سام صالحیان
۱۹:۱۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرا اسم اون یه نفر برده نمیشه همه اون رو نشناسن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
اسمش سلطان طیور
United States of America
ناشناس
۲۳:۰۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
چه فرق داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۵ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
چون سلطان طیوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
حق مردم رو ضایع می کنید غذای مردم رو می خورید دلالان مثل زالو می مونند
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۸:۲۸ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
این صنعت تولید را باید متناسب با مصرف داخلی فقط هدفگذاری کند نه صادرات چون خوراک دام دارای سوبسید وارداتی است و نمی شود برای صادرات استفاده شود.
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۱۸:۲۷ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
این صنعت تولید را باید متناسب با مصرف داخلی فقط هدفگذاری کند نه صادرات چون خوراک دام دارای سوبسید وارداتی است و نمی شود برای صادرات استفاده شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
هر جا سر میزنی عامل بدبختی دلال هستش چرا کسی جلودارش نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۶ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
هر جا سر میزنی عامل بدبختی دلال هستش چرا کسی جلودارش نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۹ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
این دلال ها همه دست نشانده مسئولان هستند وگرنه کی جرعت داره خلاف کنه تا پشتش گرم نباشه؟
Iran (Islamic Republic of)
A
۱۶:۵۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
این شخص کی هستش که دولت قدرت پس گرفتن انحصارشو نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
آخر دلالی چه معنی دارد
چرا کسی دلالان را سرجایشان نمی نشاند
چه را بطه ای بین دلالان و مسئولین هست
چرا دولت کاری نمی کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۹ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
اخه دلالان دارن حکومت میکنن نه انسانهای مسئوول
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۳ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
لعنت بر رانت
آخرین اخبار