به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، بی شک یکی از بارزترین عملیاتهای دوران دفاع مقدس را باید عملیات بیتالمقدس دانست که برای آزادسازی خرمشهر انجام شد، بیت المقدس یکی از بزرگترین عملیاتهایی است که ویژگیهای آن تا امروز مورد بحث است.
در دومین روز نبرد متوالی در کوشک (هفدهمین روز از عملیات بیتالمقدس) نیروهای تیپ ۴۱ ثارالله (ع) سپاه پاسداران (از قدس ۴) در ساعت ۰۱:۱۵ بامداد به نیروهای عراقی مستقر در دژ مرزی (حدود دو کیلومتری شرق نوار مرزی) در جنوب کوشک حمله بردند و تا ساعت ۰۴:۱۵ توانستند ضمن انهدام بخشی از قوای دشمن، در نوار مرزی استقرار یابند.
در این عملیات که از سه محور آغاز شد، نیروهایی که برای انهدام تانکهای دشمن بهطرف کوشک رفته بودند، بدون نتیجه بازگشتند. لیکن نیروهایی که در دو محور دیگر در جنوب کوشک (یکی از شمال به جنوب و دیگری از جنوب به شمال) وارد عمل شده بودند، موفق شدند با حملات غافلگیرانه خود ضمن واردآوردن تلفات و خساراتی به نیروهای دشمن، با یکدیگر الحاق کرده، در نوار مرزی جنوب کوشک موضع بگیرند. در این عملیات، ۳ تانک عراقی منهدم و ۶ نفر اسیر شدند و ۵ تانک و نفربر، یک توپ ضدهوایی، ۲ تفنگ ۱۰۶ میلیمتری و ۲ خمپاره ۸۲ میلیمتری نیز به غنیمت گرفته شد.
دشمن از حدود ساعت ۰۶:۰۰ برای بازپسگیری مواضع ازدستداده خود پاتک کرد، لیکن با مقابله نیروهای خودی به عقب رانده شد.بهمنظور بررسی طرح مانور مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس که قرار است بهزودی با سه قرارگاه عملیاتی فتح، نصر و فجر و با هدف تکمیل محاصره خرمشهر اجرا شود، در ساعت ۲۱:۳۰ جلسهای در قرارگاه نصر با حضور فرماندهان ارتشی و سپاهی تشکیل شد.
فرماندهان حاضر در این جلسه پس از بررسی سه طرح مانور ارائه شده برای اجرای مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس، پیشنهادهای خود را مطرح کردند و درنتیجه مقرر شد قرارگاه مرکزی کربلا با بررسی این پیشنهادها، طرح مانور قطعی را فردا به قرارگاههای عملیاتی ابلاغ کند.
همزمان با تشییع پیکرهای تعدادی از شهیدان عملیات بیتالمقدس در اصفهان، مجلس بزرگداشت شهیدان این عملیات در تهران برگزار شد و سخنگوی شورایعالی دفاع در این مراسم ضمن تأکید بر این مطلب که ایران قصد تجاوز به هیچ کشوری را ندارد، اعلام کرد اگر نیروهای ایران از مرز با عراق عبور کنند، فقط برای احقاق حقمان است.
پیکرهای ۷۸ نفر از رزمندگان عملیات بیتالمقدس که به فیض شهادت نائل آمدهاند، در اصفهان با حضور پرشکوه مردم تشییع و در گلستان شهدای این شهر به خاک سپرده شد. همچنین، بهمنظور گرامیداشت یاد شهیدان عملیات بیتالمقدس، مجلس بزرگداشتی با حضور اقشار مختلف مردم و چند تن از شخصیتهای سیاسی و نظامی کشور در مدرسه عالی شهید مطهری تهران برگزار شد.
امروز در مهاباد و اشنویه، ضدانقلابیون مسلح تعدادی از نیروهای نظامی و غیرنظامی را به شهادت رسانده یا مجروح کردند. در مقابل، با تلاش مدافعان انقلاب اسلامی دو پایگاه اشرار مسلح ضدانقلاب در مهاباد و یکی از روستاهای تابعه بوکان پاکسازی شد.
به گزارش سپاه پاسداران مهاباد، درپی شناسایی دو خانه تیمی متعلق به ضدانقلابیون در این شهر، بعدازظهر امروز، نیروهای پاسدار این دو خانه را محاصره کردند که بهدنبال آن درگیری شدیدی رخ داد. در این درگیری، خانههای تیمی متلاشی شد و ۸ نفر از ضدانقلابیون کشته یا مجروح شدند. از نیروهای خودی هم ۶ پاسدار و یک ژاندارم به شهادت رسیدند. همزمان، تعدادی دیگر از عناصر ضدانقلاب، که گفته میشود از حزب دمکرات کردستان بودند، شهر را زیر آتش خمپاره گرفتند. براثر این حملات ۲ نفر از اهالی شهید و ۱۶ نفر مجروح شدند.
همچنین، خبرنگار روزنامه کیهان از ارومیه گزارش داد که براثر انفجار مین تعبیهشده بهدست ضدانقلابیون در نزدیکی شهر اشنویه، یک خودروی ارتشی که از آن محل میگذشت آسیب دید و ۵ نفر از سرنشینان آن شهید و ۵ نفر مجروح شدند. خبرنگار کیهان افزود: «درپی این حادثه تأسفبار مردم مسلمان و متعهد اشنویه بههمراه برادران ارتش، سپاه، پیشمرگان مسلمان کرد، کارمندان و دانشآموزان دست به راهپیمایی زدند و با شعارهای کوبنده خود خواستار مجازات عاملین این عمل ناجوانمردانه شدند.»
روابط عمومی ستاد عملیات شمالغرب کشور نیز گزارش داد که نیروهای سپاه در عملیاتی، روستای قرهکند از توابع بوکان را از وجود عناصر ضدانقلاب پاکسازی کردند. در این عملیات، ضدانقلابیون با برجای گذاشتن ۱۰ کشته و تعدادی مجروح متواری شدند.
درپی هشدار دیروز امام خمینی به کشورهای عرب حامی صدام حسین، وزیر دفاع کویت از آمادگی کشورش برای مقابله با هرگونه تعرض به خاک کویت خبر داد و وزیر دفاع مصر هم ضمن حمایت مجدد از عراق تأکید کرد که هیچ سرباز مصری به نفع عراق نمیجنگد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از کویت، شیخ سالم الصباح وزیر دفاع کویت، امروز گفت کشورش ازنظر نظامی آماده است تا با هر نیرویی که به خاک کویت وارد شود، مقابله کند. وی اضافه کرد که کویت همچنین آماده است تا از هریک از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در مقابل تهدیدات دفاع کند.
از سوی دیگر خبرگزاری یونایتدپرس از قاهره گزارش داد: «ژنرال ابوغزاله وزیر دفاع مصر، امروز گفت که کشورش از عراق در جنگ با ایران حمایت میکند؛ چون عراق یک کشور عرب است که موجودیتش مورد تهدید قرار گرفته است. وی پس از اینکه اظهار داشت کشورش تمامی نیازهای تسلیحاتی عراق را که بغداد قادر نیست از جای دیگر تأمین کند، در اختیارش قرار میدهد، اضافه کرد مصر در جنگ عراق علیه ایران هیچ نیرویی به عراق نفرستاده است. وی قول داد هیچ سرباز مصری در خارج از کشور پیکار نخواهد کرد.»
با آزادشدن هویزه و رفع تهدید توپخانهای دشمن از چند شهر دیگر استان خوزستان در جریان عملیات بیتالمقدس، خبرگزاری فرانسه با اشاره به تلاش دولت جمهوری اسلامی ایران برای تأمین بخشی از نیازهای اهالی این شهرها برای بازگشت به خانه و احیای زندگیشان مبلغ غرامت درخواست شده از سوی ایران را ۵۰ میلیارد دلار ذکر کرد.
خبرگزاری فرانسه از تهران گزارش داد: «طی چند روز اخیر موضوع بازسازی مناطق آسیبدیده جنگی در ایران بهصورت یکی از موضوعات عمده درآمده است؛ یعنی تقریباً به اهمیت ادامه نبرد میان نیروهای ایرانی و عراقی بدون اینکه نشانهای از یک راهحل صلحآمیز مشاهده شود. بازگشت آوارگان همانند صحنههای جنگی منبع الهام و منبع فناناپذیری برای دوربینهای تلویزیونی شده است. بازسازی در دستور روز دولت، شورایعالی اقتصاد و همچنین مقالات اساسی روزنامهها قرار گرفته است.
سخنگوی دولت نیز اعلام کرد که یک شورای بازسازی ایجاد شده است. ازسوی دیگر، یک مقام سازمان برنامه گفت بودجه اولیه این شورا ۵ میلیارد دلار است. درحالیکه تهران تمام منابع خود را برای ادامه جنگ بسیج کرده و براساس ارقام رسمی این جنگ تا ماه گذشته ۱۵ میلیارد دلار هزینه در بر داشته، این سؤال مطرح است که چه کسی هزینه بازسازی را خواهد پرداخت؟ پاسخ این سؤال تاکنون رسماً داده نشده است، ولی ناظران خاطرنشان میکنند یکی از شرایط ایران برای صلح با بغداد، که تاکنون تغییر نکرده، پرداخت غرامت جنگ از [سوی]عراق است. مقامات ایرانی هنوز هیچ مبلغی را اعلام نکردهاند، ولی اخیراً روزنامههای کویتی به نقل از منابع نزدیک به هیئت میانجیگری غیرمتعهدها مبلغ غرامت را ۵۰ میلیارد [دلار]ذکر کردهاند.»
خبرگزاری فرانسه ادامه داد: «خسارات ناشیاز ۱۹ ماه جنگ و اشغال اراضی و خسارات مخصوصاً در خوزستان، استان نفتخیز جنوب ایران که شدیدترین نبردها در آنجا جریان داشت، بدون شک بسیار مورد توجه است. این خسارات ازسوی بعضی از منابع ایرانی درحدود یکصد میلیارد دلار برآورد میشود.»
وزیر امور خارجه امریکا ضمن ارائه گزارش اخبار پیروزیهای نظامی ایران به اعضای پیمان ناتو، گفت که پیروزی ایران در جنگ با عراق بر منافع غرب اثر میگذارد. به گزارش خبرگزاری رویتر، الکساندر هیگ وزیر امور خارجه امریکا، در جلسه امروز وزیران عضو پیمان نظامی ناتو در بروکسل گفت: «پیروزیهای ایران در جنگ با عراق نگرانیهای امنیتی در کشورهای نفتخیز خلیجفارس را افزایش داده و این امر اثرات احتمالی برای منافع غرب در بر دارد.»
رویتر سپس با اعلام اینکه یک مقام بلندپایه امریکایی سخنان خصوصی هیگ در اجلاس ناتو را برای خبرنگاران تشریح کرده است، به نقل از وی افزود: «اوضاع کلی در خلیجفارس بهعلت تعرضهای ایران که تاکنون نسبتاً موفقیتآمیز بوده، بلاتکلیفیهای بیشتری در رفتار کشورهای خلیجفارس به وجود آورده و این امر بهنوبهخود بر منافع و ادراکات غرب اثر میگذارد.»
درپی بیانیه مشترک رهبران سوریه و لیبی که در آن حکومت عراق بهعنوان آغازگر جنگ با ایران معرفی شده است، رادیو بیبیسی این بیانیه را ادامه پشتیبانی سوریه و لیبی از ایران دانست و مطبوعات عراق نیز این دو کشور را بهدلیل آنچه آنها خیانت به ملت عراق میپندارند، بهشدت مورد حمله قرار دادند. وزیر دفاع مصر هم از این دو کشور خواست حمایت خود را از ایران قطع کنند. در مقابل، سخنگوی شورایعالی دفاع ایران از مواضع دولتهای سوریه، لیبی و الجزایر تجلیل کرد.
رادیو بیبیسی امروز ضمن اشاره به سفر دیروز حافظ اسد رئیسجمهور سوریه به لیبی درخصوص بیانیه منتشرشده در پایان این سفر گفت: «پرزیدنت حافظ اسد از حمایت خود از ایران نکاسته و بهدنبال دیدار از لیبی همراه با سرهنگ قذافی [رهبر لیبی]پشتیبانی خود را از ایران تکرار نموده و اضافه کرده است عراق مسئول شروع جنگ [با ایران]میباشد.»
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از خبرگزاری عراق ضمن اعلام این مطلب که مطبوعات عراق امروز رژیمهای سوریه و لیبی را بهشدت مورد انتقاد قرار دادند، افزود که روزنامه الثوره ارگان حزب بعث عراق، حکومتهای سوریه و لیبی را به تروریسم و خصومت آشکار با هرگونه سیاست موافق تمامیت ارضی اعراب متهم کرد و نوشت: «باوجود اینگونه خیانتها، عراق همچون صخرهای استوار و پابرجا خواهد ماند.» روزنامه الجمهوریه هم نوشت: «خیانتهای رژیمهای سوریه و لیبی لزوماً مانع از دستیابی به آزادی و استقلال در جهان خواهد شد.» روزنامه العراق نیز خاطرنشان کرد: «نیروهای وطنپرست عرب خیانت سوریه و لیبی را با سکوت برگزار نخواهند کرد؛ زیرا چنین روشی ریختن نفت روی آتش است.» العراق افزود: «موضع سوریه و لیبی عواقب وخیمی در روابط میان اعراب در بر خواهد داشت. این موضع باید مورد تنبیه قرار گیرد.»
همچنین، ابوغزاله وزیر دفاع مصر، امروز از کشورهای عربی که از ایران دربرابر عراق حمایت میکنند خواست کمک به ایران را متوقف سازند تا امنیت عراق به مخاطره نیفتد. وی هشدار داد ادامه جنگ عراق و ایران بر امنیت خلیجفارس و کشورهای عرب که امنیت این منطقه را از امنیت خود جدا نمیدانند تأثیر منفی خواهد گذاشت.
رسانههای غربی پس از گذشت شانزده روز از آغاز عملیات بیتالمقدس و مشاهده پیروزیهای رزمندگان ایران در این عملیات، همچنان به القاء واهمه در اعراب درخصوص آنچه آنها خطر گسترش انقلاب اسلامی ایران قلمداد میکنند، مشغول هستند تا از این طریق بتوانند جبههای واحد از کشورهای عرب در مقابل ایران ایجاد کنند.
روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور در شماره امروز خود نوشت: «جنگ بیستماهه خلیجفارس بین عراق و ایران تاکنون آنگونه که انتظار میرفت موجب ازهمگسیختن ثبات منطقه نشده است. درنتیجه، جریان نفت از خلیجفارس بهسوی دنیای صنعتی غیرکمونیست و نقاط دیگر ادامه یافته است. دلیل اصلیاش بنبستی بود که در سال ۱۹۸۱ در جنگ بین دو کشور به وجود آمده بود، اما تهاجم پیروزمندانه اخیر ایران در سال جاری آن بنبست را درهم شکسته و امکان دارد اوضاع منطقه را مورد تهدید قرار دهد.
نیروهای مهاجم عراقی تا نزدیکی مرز مشترک دو کشور عقب رانده شدهاند و اینک جنگ بر سر خرمشهر جریان دارد. دراینمیان آنچه که بقیه خاورمیانه [غرب آسیا]به انتظارش نشسته است، این است که آیا ایرانیان درپی بازستانی خرمشهر در مرز متوقف خواهند شد یا گرم پیروزی به عراق هجوم خواهند برد. دستزدن به چنین کاری است که میتواند با بهوجودآوردن اوضاع تازه و خطرناکی بیشتر از هر عامل دیگری ثبات خلیجفارس را برهم زند. عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی حوزه خلیجفارس هیچکدام نمیخواهند که نه صدام حسین و نه بنیادگرایی اسلامی و انقلابی آیتالله خمینی بر منطقه حاکم شود؛ اما آیتالله خمینی را بیشتر از رهبر عراق برای خود تهدیدآمیز میبینند.»
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نیز در مقالهای نوشت: «کشورهای عرب خلیجفارس دچار نگرانی شدید شدهاند که مبادا پیروزیهای ایران در صحنه جنگ به تمام منطقه حالت بیثباتتری بخشیده و ایران درصدد برآید برداشت انقلابی خود را دررابطهبا اسلام به همسایگان خود تحمیل کند.»
روزنامه گاردین (چاپ لندن) هم با اعلام این مطلب که نگرانی کشورهای عرب خلیجفارس بهدنبال اخطار ایران مبنیبر دستکشیدن این کشورها از حمایت عراق تشدید شده است، به نقل از خبرنگار خود در بغداد افزود: «با پیروزیهای اخیر و سخنان تهدیدآمیزی که رادیو تهران پخش میکند، جای تعجب نیست که کشورهای عرب خلیجفارس تصمیم گرفتهاند گفتگوهای خود [در جلسه اخیر شورای همکاری خلیجفارس]را پیرامون جنگ ایران و عراق معلق بگذارند.»
همچنین، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در شماره امروز خود در گزارشی به قلم خبرنگار خود در بغداد آورده است: «عقبنشینی عراقیها از خاک ایران در چند ماه اخیر باعث ایجاد شک و تردید درمورد دوام حیات سیاسی صدام حسین شده و احتمال گسترش هرجومرج انقلاب [آیتالله]خمینی را به عراق و دیگر کشورهای نفتخیز حوزه خلیجفارس تشدید کرده است.»
در آستانه پیروزی قاطع قوای نظامی ایران بر ارتش عراق، نشریه النهار پیشبینی کرد که ممکن است رژیم اشغالگر قدس به جنوب لبنان حمله کند تا به این وسیله با کاستن از فشار سوریه بر مرزهای عراق و اردن، این دو کشور بتوانند قسمت اعظم نیروهای خود را به مقابله با ایران اختصاص دهند.
نشریه النهار (چاپ لبنان) در شماره امروز خود در مقالهای به قلم مروان اسکندر، کارشناس منطقه غرب آسیا، ضمن اشاره به احتمال پیروزی ایران در جنگ با عراق و با اظهار اینکه توان نیروها و منافع منطقه خلیجفارس ایجاب میکند تا عراق از این ورطه نظامی نجات یابد، نوشت: «در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس]و کشورهای بزرگ غربی، خط مشی مشابهی وجود دارد. رژیم ایران کشورهای غربی را به وحشت افکنده و همچنین این رژیم مورد پسند کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس]نمیباشد.» النهار اضافه کرد: «پیشبینیها و برداشتهای مطرحشده پیرامون منافع سیاسی بینالمللی در منطقه خلیج [فارس]لبنان را خارج از چارچوب این منافع قرار نمیدهد.
بنابراین، لازمهاش این خواهد بود که سوریه را در جنوب لبنان در جنگ با اسرائیل سرگرم کرد و خط قرمز را نادیده گرفت تا دمشق به جنگ تحمیلی کشیده شود و فشار بر مرزهای عراق و اردن کاهش یابد تا عراق و اردن بتوانند قسمت اعظم نیروهای خود را به رویارویی با ایران اختصاص دهند. این مسئله بیتردید برای لبنان و ساکنین آن و فلسطینیها در جنوب خوشایند نیست. بنابراین، لازم میشود سوریه در زودترین زمان ممکن خود را مهیا سازد. اگر آنطورکه پیشبینی میشود اسرائیل حمله کند، بهترین دلیل برای رویدادهای آینده خلیج [فارس]خواهد بود.» امروز یک هیئت عراقی سفر خود را به چهار کشور عربی منطقه آغاز کرد تا سران آنها را برای شرکت در اجلاس آتی جنبش عدمتعهد در بغداد دعوت کند. وال استریت ژورنال هم از تدارک برگزاری این اجلاس در بغداد نوشت.
خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری عراق گزارش داد: امروز یک هیئت عراقی به ریاست طارق عزیز معاون شورای فرماندهی عراق، از بغداد رهسپار امان پایتخت اردن شد. این هیئت قرار است به عربستان سعودی، یمن شمالی و کویت نیز سفر کند. طارق عزیز پیش از عزیمت بهسوی امان اظهار داشت که این دیدار بهمنظور تسلیم پیام صدام حسین رئیسجمهور عراق، به سران کشورهای مذکور صورت میگیرد. وی اضافه کرد این پیام حاوی دعوت صدام از این سران برای شرکت در اجلاس غیرمتعهدها در بغداد است.
روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال هم نوشت: «بااینکه قریب به ۲۰۰ هزار عراقی در جبهه ۹۰۰ مایلی در خاک ایران سرگرم جنگاند، بغداد، چون پایتختی جنگزده نیست، در همهجای شهر جنبوجوش فوقالعادهای دیده میشود. ساختمانهای عظیم و هتلهای لوکس بهسرعت بنا میشوند تا بغداد را آماده پذیرایی از نمایندگان کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها کنند.»
با وجود تمام تلاشهایی که مقامات عراق برای امن نشان دادن بغداد و برگزاری اجلاس عدم تعهد در این شهر داشتند، اما دلاوریهای رزمندگان ایران اسلامی باعث شد نقشه دشمن نقش بر آب شود.
این داستان ادامه دارد...
انتهای پیام/