به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بازوهای اقتدار کشورمان چه در دوران دفاع مقدس و چه پس از آن همواره نقش مهمی در بازدارندگی دفاعی کشورمان و خنثی سازی نقشههای دشمنان داشته است.
ارتش در دوران دفاع مقدس با انجام عملیاتهای گوناگونی همچون مروارید، اشکان، کمان ۹۹، شمشیر سوزان و همچنین همکاری با سایر نیروهای نظامی کشور همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج مستضعفین در انجام عملیاتهایی مانند بیت المقدس، عملیات آفندی الله اکبر، ثامن الائمه، والفجر ۸، طریقالقدس و سایر عملیاتها همکاری مداوم داشته است.
در این گزارش می خواهیم تا به طور مختصر چند عملیات مهم ارتش را بررسی کنیم.
ارتش بعث عراق در ابتدای جنگ میخواست تا حملات برق آسا نیروی هوایی کشورمان را بمباران کند تا برای اشغال ایران و ایده فتح تهران هیچ سدی در مقابل خود نداشته باشد.
به همین دلیل هم سرلشکر خلبان جواد فکوری فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش به عنوان طراح این عملیات روز یکم مهرماه ۵۹ در حالیکه تنها ۱۰ ساعت از نخستین حمله عراق به ایران گذشته بود با ابلاع رمز کمان ۹۹ به پایگاههای نیروی هوایی ارتش دستور آغاز این عملیات را صادر کرد.
نیروی هوایی عراق در این عملیات بیش از ۵۵ درصد از توان عملیاتی خود را از دست داد تا جاییکه پایگاه هوایی الرشید به عنوان یکی از پایگاههای مهم عراق تا ۶۹ روز غیر عملیاتی ماند.
از این عملیات به عنوان یکی از بزرگترین عملیاتهای هوایی جهان نام برده میشود. بعد از ضربه کاری که عراق در عملیات کمان ۹۹ خورده بود، بعثیها تصمیم گرفتند تا هواپیماهای استراتژیک باقیمانده خود را به نقطهای منتقل کنند که نیروهای ایرانی نتوانند به آنها ضربه بزنند. پس تصمیم گرفتند تا این هواپیماها را به پایگاه الولید در نزدیکی مرز اردن منتقل کردند.
اما حمله به اچ ۳ در عین غیرممکن به نظر رسیدن اجرایی میشود. در این عملیات مقرر شد تا ۱۰ فروند فانتوم از پایگاه شکاری همدان پرواز کرده و با رسیدن به نوار مرزی ترکیه کاری کنند که بعثیها جنگندههای ایرانی را با جنگندههای ترکیه اشتباه بگیرند.
در نهایت جنگندههای ایرانی با پرواز در ارتقاع پائین و گریز از رادارهای بعثی وارد خاک عراق شده تا پایگاه الولید را بمباران کنند.
نکته جالب این عملیات را شاید بتوان این دانست که جنگندههای ایرانی پس از پرواز ۴ ساعت و ۴۰ دقیقهای با چهار مرحله سوختگیری با انهدام ۴۸ هواپیما و بالگرد به طور سالم به کشور باز میگردند.
صدام پس از این عملیات فرمانده کل ارتش را برکنار و پس از مدتی او را به اسم خودکشی اعدام میکند.
در همان ماههای ابتدایی دفاع مقدس حمله هواپیماهای رژیم بعثی عراق به جزیره خارک باعث شد تا ایران نیز به صورت متقابل حملاتی را علیه دو سکوی نفتی البکر و الامیه که در خلیج فارس قرار داشت، انجام دهد.
اهمیت این سکوها به این علت بود که عمده صادرات نفت عراق از این دو سکو انجام میشد و نیروی دریایی ارتش با انهدام این دو سکو میتوانست ضربات جبران ناپذیری را به رژیم بعث عراق وارد کند.
نیروی دریایی ارتش روز هشتم آبانماه ۵۹ در این عملیات با استفاده از سه فروند ناوچه به نامهای جوشن، گردونه و پیکان توانست خسارات جبران ناپذیری را به رژیم بعث عراق وارد کند.
این عملیات در ادامه عملیات اشکان و به این دلیل انجام شد که در عملیات اشکان سکوهای نفتی فقط آسیب دیده بود و این احتمال وجود داشت که عراق این سکوها را تعمیر کرده و به چرخه کار بازگرداند. به همین دلیل هم نیروی دریایی ارتش با طراحی عملیات شهید صفری به دنبال تخریب نهایی این سکوها بود.
تکاوران نیروی دریایی ارتش پنج روز بعد در ۱۳ آبانماه ۵۹ با استفاده از ۲۵۰۰ پوند مواد منفجره و سلاح این سکوها را به طور کامل تخریب کردند. حجم تخریب در این عملیات به قدری بود که صادرات نفت عراق به عنوان پشتوانه جنگی این کشور تا سالها بعد به یک چهارم کاهش پیداکرد.
اما سهگانه عملیاتهای تخریب سکوهای البکر و الامیه با اجرای عملیات مروارید تکمیل شد.
عملیات مروارید در هفتم آذرماه ۵۹ انجام شد و به قدری اهمیت داشت که این روز را به نام روز نیروی دریایی ارتش نامگذاری کردند. در طول اجرای عملیات مروارید ۱۱ جنگنده و ۱۲ فروند شناور دریایی عراق منهدم شد و در واقع این عملیات هسته اصلی نیروی دریایی عراق را نابود کرد.
صدام سه روز پس از این عملیات اعتراف میکند که این خبر بدترین خبر طول عمرش بوده است.
این عملیات یکی از عملیاتهای موفق نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بوده است که در تاریخ هشتم مهرماه ۵۹ با هدف نابودی نیروگاه اتمی اوسیراک عراق انجام شد.
جنگندههای نیروی هوایی ارتش با نفوذ به خاک عراق تاسیسات اتمی عراق که در آستانه تکمیل بود را بمباران کرد. این حمله بود که باعث شد تا عراق هیچگاه به سلاح اتمی دست پیدانکند.
شاید بسیاری از افراد فکر کنند که بسیاری از عملیاتهای ارتش مربوط به دوران دفاع مقدس است و خبر نداشته باشند که ارتش طی چند سال اخیر اقدامات بسیاری را در راستای نابودی داعش انجام داده است.
چندی پیش هم امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش در نشست خبری به مناسبت روز ۲۹ فروردین در نشست خبری خود به این موضوع اشاره کرده بود.
امیر سرتیپ پوردستان فرمانده نیروی زمینی ارتش در سال ۹۳ درباره یکی از این ماموریتها میگوید که سال ۹۳ هنگامی که داعش به مرزهای کشورمان نزدیک شده بود در کمتر از یک ماه پنج استان را در عراق پشت سر گذاشته بود، بلافاصله نیروهای ارتش وارد عمل شدند و با ترسیم یک خط قرمز ۴۰ کیلومتری آماده دفاع از مرزهای کشور بودیم.
آنزمان پروازهای شناسایی بیشتر توسط هوانیروز انجام میشد و اگر دشمن داعشی قصد تعدی و تجاوز به خاک کشورمان را داشتند فطعا با پاسخ کوبنده نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران روبرو میشدند.
انتهای پیام/
شما ارتشیان بی نظیر هستید...
سردار صیادها و سردار سلیمانی ها و....و....و صدها سردار بزرگ اسلام و ایران.
درودبرارتش قهرمان ومردمی
از امروز بفکر باشیم.
ایران اسلامی خودمان و مردمانش در خط مقدمند.
ارتشیان دلاور و سپاه مردمی بفکر خودکفایی و بی نیازی به دیگران ،در صنعت هوایی و هوانوردی هم باید باشید زیرا که در این صنعت رشد خیره کننده ای نداشتیم.
کی میتوانیم شاهد به پرواز درآمدن قاهر و جتهای ایرانی دیگر باشیم.
ارتش هم همانند سپاه بفکر پرتاب ماهواره نظامی مستقل و موشکهای بالستیک باشد.
سپاه هم همانند ارتش بفکر داشتن پدافندی قدرتمند و نیروی هوایی زبده و ناوگان از زیر دریایی ها و هواناوها و ناوهای مجهز باشد.
اینگونه است که ایران اسلامی ما قوی و قویتر خواهد شد.
در اول جنگ پیشرویی متجاوزان را سد کرد سپس آنها را زمین گیر و مواضع پدافندی را شکل دادند کم کم تک های ایذائی بر علیه دشمن انجام دادند در این دوران سپاه تک وتوک وبدون سازمان
وارد جبههها میشدند ارتش دلاور همزمان, سپاه و بسیج را آموزش داد و سازمان دهی کرد
ارتش پس از تحکیم مواضع خودو زمین گیر کردن دشمن شروع به طراحی عملیات های بزرگ زد و با ادغام نیروهای بسیجی و سپاه درتیپها ولشگرهای نیروی زمینی ارتش عملیات های آزادسازی شهر ها و مناطق اشغالی کشور عزیزمان از دست متجاوزان بعثی آغاز گشت که عملیات ثامنالائمه، طریق القدس ، فتح المبین، بیتالمقدس ( آزادی خرمشهر) از جمله آنها بود
پس از این عملیات ها و بهتر شدن وضعیت آموزش سپاه وتحویل غنایم جنگی به سپاه پاسداران ، سپاه خواستار عملیات های مستقل، البته با پشتیبانی هوایی وتوپخانه و هوانیروز و مخابرات و مهندسی ارتش شد .
البته بعد از عملیات بیتالمقدس هیچ یک از این عملیات ها به پیروزی مورد نظر نرسیدوباعث شهادت بی شماری از جوانان بسیجی گردید
متاسفانه این روند تا عملیات فاو ادامه داشت ولی شیرینی عملیات فاو با از دست دادن بسیار آسان وبدون مقاومت رزمندگان سپاه در آنجا بسیار تلخ شد و زمینه ساز پیشروی مجدد نیروهای عراقی حتی بیشتر از اول جنگ در جبهه جنوب گردید وباعث شد حضرت امام آتش بس را به پذیرد و جام زهر تلقی فرمایند.
البته حقایق جنگ ودفاع مقدس زیاد است.!!!