به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مرگ و رویدادهای بعد از آن مورد سؤال بسیاری از مردم حقیقتجو است. بسیاری از مردم میخواهند بدانند پس از جدایی روح از بدن و مرگ دنیایی چه اتفاقی برای آنها میافتد؟ آیا در عالم برزخ به کارهایی شبیه امور دنیایی مشغول میشوند و یا مشغولیات دیگری خواهند داشت؟ و یا منظور از فشار قبر چیست؟ پاسخ این گونه سؤالات را میتوان در تفاسیر قرآن کریم و احادیث مستند رسیده از پیغمبر اکرم صلیالله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام به دست آورد.
با استناد به بخشهایی از دانش ارائه شده از سوی علامه محمدحسین طباطبایی رحمهالله، عالم جلیل القدر و صاحب تفسیر شریف المیزان، به پاسخ این نوع سؤالات پرداخته ایم. این مطالب بخشهایی از گفتوگوهایی است که در جلسات پنجشنبه و جمعه از سوی دفتر معظم له برگزار میشد. در این جلسات شاگردان سؤالات خود را پرسیده و علامه طباطبایی رحمهالله پاسخ میدادند. درنهایت مطالب این جلسات به همت حجتالاسلام محمدحسین رخشاد در مجموعهای با عنوان «پرسش و پاسخ در محضر علامه طباطبایی قدس سره» منتشر شد.
سؤال: حقیقت مرگ چیست؟
پاسخ: خداوند سبحان حقیقت مرگ را در آیهای از قرآن بیان نموده و فرموده است: «نَحْنُ قَدَّرْنَا بَینَکمُ الْمَوْتَ وَمَا نَحْنُ بِمَسْبُوقِینَ؛ عَلَى أَن نُّبَدِّلَ أَمْثَالَکمْ وَنُنشِئَکمْ فِی مَا لَا تَعْلَمُونَ؛ ما در میان شما مرگ را مقدّر ساختیم و هرگز کسى بر ما پیشى نمی گیرد؛ تا گروهى را به جاى گروه دیگرى بیاوریم و شما را در جهانى که نمی دانید آفرینش تازه اى بخشیم.» (سوره واقعه، آیات ۶۰ و ۶۱)
یعنی ما مسبوق به علل نیستیم و کار ما، یعنی میراندن شما، روی این اساس است. علی ان نبدل امثالکم و ننشاءکم فیما لاتعلمون. بنابراین مرگ انتقال از نشئه ای به نشئه دیگر است و این کار به دست ملک الموت خواهد بود.
سؤال: خداوند متعال میفرماید: «کیفَ تَکفُرُونَ بِاللَّهِ وَکنتُمْ أَمْوَاتاً فَأَحْیاکمْ» آیا از این آیه شریفه استفاده میشود که انسان، عدم بوده است؟
پاسخ: عدم نبود، ماده بود؛ زیرا در عرف قرآن، موت به عدم اطلاق نمیشود، بلکه انتقال از نشئه ای به نشئه دیگر است. خداوند متعال میفرماید: «نَحْنُ قَدَّرْنَا بَینَکمُ الْمَوْتَ وَمَا نَحْنُ بِمَسْبُوقِینَ؛ عَلَى أَن نُّبَدِّلَ أَمْثَالَکمْ وَنُنشِئَکمْ فِی مَا لَا تَعْلَمُونَ؛ وَلَقَدْ عَلِمْتُمُ النَّشْأَةَ الْأُولَى فَلَوْلَا تَذکرُونَ؛ ما در میان شما مرگ را مقدّر ساختیم و هرگز کسى بر ما پیشى نمی گیرد تا گروهى را به جاى گروه دیگرى بیاوریم و شما را در جهانى که نمی دانید آفرینش تازهاى بخشیم. شما عالم نخستین را دانستید؛ چگونه متذکّر نمی شوید (که جهانى بعد از آن است)؟» مقصود از «ننشاءکم فیما لاتعلمون» عالم برزخ و منظور از «النشاه الاولی» عالم دنیا است.
سؤال: آیا انتقال به نشئه دیگر، روحی است؟
پاسخ: همانی که در دنیا انسانیت به اوست، به نشئه دیگر منتقل میشود.
سؤال: آیا ملک الموت، خود، ارواح را تا روز قیامت نگاه میدارد؟
پاسخ: ظاهر آیه شریفه به این معنی اشعار دارد. خداوند متعال میفرماید: «قُلْ یتَوَفَّاکم مَّلَک الْمَوْتِ الَّذِی وُکلَ بِکمْ ثُمَّ إِلَی رَبِّکمْ تُرْجَعُونَ؛ بگو: فرشته مرگ که بر شما مأمور شده، (روح) شما را میگیرد؛ سپس شما را بهسوی پروردگارتان بازمیگردانند.» (سوره سجده، آیه ۱۱)
سؤال: فشار قبر چگونه است؟ آیا واقعاً دیوارهای قبر به هم آمده و به مرده فشار میدهد؟
پاسخ: برای روح که از بدن مفارقت نموده تمثل میشود که گویا قبر، او را فشار میدهد، نه اینکه حقیقتاً قبر جسد را فشار دهد. چنانکه امور دیگر که بنا بر روایات در قبر رخ میدهد از قبیل نشستن در قبر و خوردن سر مرده به سنگ لحد و غیره، همگی تمثل است.
سؤال: آیا نظام عالم برزخ با نظام این عالم فرق دارد؟
پاسخ: نظام عالم آخرت یقیناً با نظام این عالم فرق میکند. مثلاً انسان در دنیا پس از غذا خوردن سیر میشود و گنجایش خوردن چیز دیگر را ندارد و اگر بخورد میترکد. ولی در آن جهان هر قدر بخورد سیر نمیشود و لذتهای دیگر نیز به این صورت است؛ و نظام عالم برزخ نیز اجمالاً با نظام این عالم فرق دارد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/
انسان فانی است و آن که همیشه هست، فقط خداست و جاودانگی صفتی مختص خداست و هیچ موجودی نمیتواند آن را داشته باشد. بنابراین پس از مرگ، جهان دیگری وجود ندارد که انسانها دارای زندگی جاودانهای باشند.
اینها تفکرات یک مسلمان نیست
هرچند که همه ما حتی اگر مسلمان هم نباشیم موظفیم به خوب و عادلانه زندگی کردن
خداوند میفرماید« نمی دانید»
یعنی آنچه از مرگ و پس از مرگ گفته میشود همه تفکرات و تصورات شخصی است و هیچ کس جز خداوند نمیداند.
سعی کنیم راستگو و نیکوکار باشیم تا زمان مرگ و پس از آن فرا برسد و خود این موضوع را تجربه کنیم.
امید که برای همه تجربه زیبایی باشد.