به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، چندین نفر سیاهپوش بر دفهایشان در محوطه آرامگاه حافظ مینواختند و صدایی هماهنگ را پژواک میدادند؛ صدایی که گویا قرار بوده در حال حاضر مسکوت بماند اما بخت یار نشد. کلیپی که از این اجرا به بیرون درز کرد، عبارت مبهم «امروز بازگشایی حافظیه» را داشت با زمانی نامشخص که به گفته مجری برگزاری این مراسم، این آیین را انجمن دوستداران حافظ جمعه دوم خردادماه ۹۹ در جوار مزار لسان الغیب اجرا کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس گفت: زمان بازگشایی اماکن فرهنگی و تاریخی شیراز و استان فارس یکشنبه چهارم خرداد ۹۹ بود و این دو موضوع هیچ ارتباطی باهم نداشتهاند و ندارند.
به هرحال این مراسم در شرایط شیوع کرونا بدون اطلاع رسانی قبلی و با مشارکت حدود ۱۷۰ نفر نوازنده دف در آرامگاه تعطیل شده حافظ اجرا شد که متولیان امر معتقدند کلیپهای منتشر شده از این آیین در فضای مجازی، نسخه لو رفته است.
پخش کلیپ دف نوازی در جوار آرامگاه حافظ خبرنگاران و عکاسان خبری استان فارس را نیز شوکه کرد، زیرا این قشر و رسانههای رسمی نیز از اجرای آن هیچگونه اطلاعی نداشتند تا با پوشش خبری مناسب موجبات پخش این رخداد را فراهم کنند.
انتشار تصاویر بی کیفیت از آیین دف نوازی حافظیه در فضای مجازی واکنشهای متفاوتی را نیز به همراه داشت بگونهای که برخی کاربران معتقدند پخش این کلیپ و بازگشایی حافظیه در شرایط شیوع کرونا میتواند انگیزه سفر کردن به شیراز را افزایش دهد و این موضوع میتواند بر شمار مبتلایان به کرونا در شیراز و استان فارس بیافزاید.
برخی کاربران نیز از برگزاری این مراسم ابراز خرسندی و کامنتهایی در حمایت از اینگونه برنامهها برای افزایش روحیه اجتماعی منتشر کردند.
واکنش برخی کاربران نیز جالب توجه و بدین شکل بود که در شرایط شیوع کرونا و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی متولیان برگزاری این مراسم چگونه توانسته اند مجوزهای لازم را اخذ کنند و اینکه هنرمندان بسیاری در شرایط کنونی همه گیری بیماری کرونا به دنبال دریافت مجوز اجرای کنسرت مجازی در حافظیه بودند، اما تاکنون موفق نشدهاند.
برخی دیگر از کاربران آیین دف نوازی در جوار آرامگاه حافظ در شرایط شیوع کرونا را با جشنهای برگزار شده در خوزستان مقایسه و از برگزاری این گونه مراسم در زمان شیوع کرونا انتقاد کردند.
مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس گفت: براساس دستور ستاد ملی مبارزه و پیشگیری از بیماری کرونا اماکن تاریخی و فرهنگی استان فارس از جمله آرامگاه حافظ از یکشنبه چهارم خرداد ۹۹ مصادف با عید سعید فطر بازگشایی شد.
امیری پاسخ به سوالاتی در خصوص برگزاری آیین دف زنی در حافظیه را به یکی از همکاران خود ارجاع داد.
پیام غرابی سرپرست امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس بیان کرد: انجمن دوستداران حافظ با اخذ مجوزهای لازم در روز جمعه دوم خردادماه ۹۹ اقدام به برگزاری آیین دف نوازی گروهی در مجموعه حافظیه کرد.
او افزود: این برنامه به مناسبت عید سعید فطر تدارک دیده شده بود که با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس انجام شد.
غرابی در پاسخ به این اینکه چرا این مراسم به صورت رسمی برنامه ریزی و به رسانهها نیز اطلاع داده نشده بود که پوشش خبری این آیین را انجام دهند، گفت: مشکلات فنی در انتشار تصاویر این مراسم رخ داده و عملا شیرازه کار از دست متولیان آن در رفت به گونهای که قرار بوده کلیپ این آیین در ایام عید فطر از سوی برگزارکنندگان منتشر شود، اما زودتر از این موعد تصاویر آن از سوی برخی در فضای مجازی نشر داده شد.
او، جوابی برای پاسخ دادن به این سوال نیز نداشت که آیا انتشار این کلیپ در ایام شیوع کرونا منجر به افزایش میل سفر به شیراز نخواهد شد؟
مهران محمدی مدیرعامل انجمن دوستداران حافظ هم بیان کرد: آیین دف نوازی جمعه دوم خرداد با اخذ مجوز مورد نیاز از ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در مجموعه حافظیه انجام شد.
او با بیان اینکه مقرر بود که از این آیین کلیپی تهیه و به مناسبت عید سعید فطر منتشر شود، افزود: یکی از کارکنان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس که در محل برگزاری این آیین حضور داشته خودسرانه اقدام به ضبط کلیپی ۵۹ ثانیهای و نشر آن در فضای مجازی کرده است.
محمدی ادامه داد: اقدام این فرد نسبت به پخش خودسرانه کلیپی کوتاه از این مراسم باعث به هم خوردن برنامه ریزیهای انجام شده برای برگزاری این آیین شد.
او اضافه کرد: تصاویر و کلیپهای این مراسم با دوربینهای حرفهای ضبط شده و در مرحله تدوین قرار دارد، اما کلیپی که بصورت خودسرانه پخش شده با دوربین تلفن همراه ضبط شده و از کیفیت مناسبی نیز بهرهمند نیست.
مدیرعامل انجمن دوستداران حافظ گفت: این آیین با همکاری حدود ۱۷۰ نفر نوازنده دف و با انجام پروتکلهای بهداشتی و رعایت فاصله حدود دو و نیم متری انجام شده است.
او در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه تهیه و انتشار این کلیپ باعث افزایش آمار گردشگران شیراز و فارس در شرایط شیوع کرونا نخواهد شد؟ گفت: برنامه ریزی اجرای این مراسم بر این مبنا شکل گرفت که حافظیه حدود ۳ ماه تعطیل بوده و سعی کردیم با اجرای این برنامه فضایی متفاوت با رعایت تمام موارد بهداشتی در روز عید سعید فطر رقم بخورد.
محمدی ادامه داد: هیچ هدفگذاری برای جذب گردشگر در ایام شیوع کرونا با اجرای این برنامه فرهنگی در نظر گرفته نشده و حتی در زمان اجرای آن هیچ اطلاعی از بازگشایی اماکن فرهنگی شیراز نیز نداشتیم و برای اجرای این برنامه فاصله اجتماعی نیز رعایت شده است.
او افزود: استفاده از ماسک و تجهیزات بهداشتی تا لحظه شروع دف نوازی توسط نوازندهها رعایت شده و فاصلهها نیز پیش از شروع برنامه توسط عوامل پشتیبانی مشخص شده بود.
محمدی مدیرعامل انجمن دوستداران حافظ گفت: این گلایه اکنون وجود دارد که متولیان شبکههای اجتماعی در فضای مجازی و ادمین پیجها نیز نباید بدون رضایت تهیه کننده این برنامه اقدام به انتشار کلیپ غیرحرفهای و لو رفته مراسم میکردند.
او اظهار کرد: سابقه اجرای موسیقی در حافظیه طولانی است، اما اجرای موسیقی زنده با این تعداد نوازنده برای اولین بار صورت گرفته است.
محمدی در توضیح دلیل پوشیدن لباس مشکی توسط نوازندههای حین اجرای این برنامه نیز گفت: دلیل انتخاب رنگ مشکی به این جهت بود که انجمن دوستداران حافظ بودجه کافی برای تهیه لباس یکدست برای همه نوازندهها نداشت و بخاطر اینکه اغلب نوازندهها لباس مشکی شخصی داشتند مقرر شد که همه یکدست با این رنگ لباس در آیین شرکت کنند.
او تصریح کرد: انجمن دوستداران حافط اکنون در هفدههمین سالگرد فعالیت خود است و تنها انجمن ملی حوزه ادبیات ایران محسوب میشود که ۱۲ دفتر نمایندگی در سراسر کشور دارد و تاکنون بیش از سه هزار برنامه فرهنگی در سطح کشور نیز انجام داده و با همت این انجمن آیین یادروز حافظ در ۱۲ شهر ایران برگزار میشود.
مدیرعامل انجمن دوستداران حافظ گفت: اجرای آیین دف نوازی در مجموعه حافظیه توسط شاگردان هفت نفر از استادان برتر دف در شیراز انجام گرفت.
او با تاکید بر اینکه باید کسانی که در این مراسم شرکت کردند رعایت امانت داری را انجام میدادند، افزود: انتشار خودسرانه کلیپ این مراسم موجب وارد آمدن زیان مالی به تهیه کنندگان نیز شده است.
محمدی بیان کرد: تصاویر و فیلمهای برگزاری این مراسم که اکنون در مرحله امور فنی تولید قرار دارد بزودی و در آینده نزدیک با کیفیت مناسب و در شان مخاطبان تهیه و منتشر خواهد شد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/